Με μπερδεύει αρκετά η native ταξινόμηση του birdlife. Πώς είναι δυνατόν να είναι native resident αλλά όχι breeding ή να είναι native non breeding;Να και το αντίστοιχο από Birdlife:
http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/song-thrush-turdus-philomelos
Δεν ήταν μόνο το κρύο, ο λόγος που είχε πουλιά το 2016 , πουλιά είχε από τα αρχικά μπασίματα τον Οκτώβρη , απλά μετά, περίπου κοντά στα χριστούγεννα, που άρχισε το πολύ χιόνι, τα πουλιά συγκενρώθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά στους κυνηγότοπους , γιαυτό υπήρξε και καταχρηστική κάρπωση.Αλλωστε θυμάμε που μίλαγες για ξεκλήρισμα της μπεκάτσας στα καρτέρια εκεί στα χωριά...κλπΑς μου επιτρέπεις να εχω διαφορετική αποψη. Αν στις περιοχές από όπου μας έρχονται τα πουλια κάνει τον καιρό που έκανε το 16 και δεν γίνει της ποπης στα μπασιματα , το ξανασυζηταμε. Επίσης με τους δικούς σου υπολογισμούς το είδος πρέπει να είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Και οι μετρήσεις και οι μελέτες ειδικών επιστημόνων (και όχι του headhunter και του Μητσου) που δείχνουν την κοινή τσιχλα και το κοτσυφι στην Ευρασία σε αύξηση πρέπει να είναι παραπληροφόρηση και προπαγανδα. Επίσης θέλω να μου εξηγήσεις γιατί 3 σερί χρόνια που δεν περνάνε στα φθινοπωρινά μπασιματα , αντιθέτως τον Φλεβάρη και Μάρτη γεμίζει ο τόπος τσιχλα. Γεννάνε στην Αφρική και γυρίζουν περισσότερα;;; Όσο για τις καρπωσεις παλαιότερων εποχών άστο καλύτερα γιατί θα μας πάρουν με τις πετρες. Ξέρεις ποια είναι η διαφορά με παλιοτερα? Τότε υπήρχαν εποχές και κανονικότητα στον καιρο. Τώρα ( Και εδώ συμφωνώ μαζί σου) με την κλιματική αλλαγή όλα έχουν διαφοροποιηθεί.
Ναι έχεις δίκιο φίλε, το έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα επεξήγηση.Με μπερδεύει αρκετά η native ταξινόμηση του birdlife. Πώς είναι δυνατόν να είναι native resident αλλά όχι breeding ή να είναι native non breeding;
Καλησπερα Μάνο,αυτους τους υπολογισμους μπορουμε να τους κάνουμε κ εμεις χοντρικα....Δεν ήταν μόνο το κρύο, ο λόγος που είχε πουλιά το 2016 , πουλιά είχε από τα αρχικά μπασίματα τον Οκτώβρη , απλά μετά, περίπου κοντά στα χριστούγεννα, που άρχισε το πολύ χιόνι, τα πουλιά συγκενρώθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά στους κυνηγότοπους , γιαυτό υπήρξε και καταχρηστική κάρπωση.Αλλωστε θυμάμε που μίλαγες για ξεκλήρισμα της μπεκάτσας στα καρτέρια εκεί στα χωριά...κλπ
Τώρα οι γνώμη των ειδικών επιστημόνων (αλήθεια ποιοί είναι αυτοί??? αν εννοείς περιοδικά birdlife κλπ άστο καλύτερα) δεν έρχονται να δικαιολογήσουν την δική μου προσέγγιση , που όπως λέει και tasos hunter είναι κατά κάποιον τρόπο αυθαίρετη και μή επιστημονική.
Η δική μου μή επιστημονική προσέγγιση είναι ότι, από τους 150.000 κυνηγούς με άδεια , θεωρώ ότι κυνηγούν τσίχλα οι 100.000 ή έστω οι 80.000, θεωρώ επίσης, ως κυρίαρχη κυνηγετική περίοδο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, έχουμε λοιπόν και λέμε το καλύτερο σενάριο 80.000 κυνηγοί χ 16 Σαββατοκύρικα χ φειδωλά 13 πουλιά κάθε έξοδο =16.640.0000 πουλιά, πλέον καθημερινά κυνήγια, από τους έχοντες πρόσβαση σε επαρχιακές πόλεις 1.500.000 , πλέον για πλάκα 1.500.000 τον Οκτώβρη που δεν τον είχα υπολογίσει=19.640.000 συνολικά πουλιά.
Αυτά τα πουλιά σε ζευγάρια είναι τα μισά, ήτοι 19.540.000/2=9.770.000 επί 5 νεογνά το ελάχιστο (από ότι θυμάμε κάνουν δύο γέννες , εσύ που γνωρίζεις το επιβεβαιώνεις) ανά ζευγάρι 50.000.000 κοντά πουλιά τον πρώτο χρόνο , αν βάλεις και τους επόμενους χρόνους αναπαραγωγής βγάλε το συμπέρασμά σου....
Τώρα για τον Φλεβάρη και Μάρτη που λες ότι "γεμίζει ο τόπος πουλιά " μάλλον υπονοείς ότι (αφού δεν γεννούν στη Αφρική..) τα πουλιά προσπερνούν την Ελλάδα την ΝΥΧΤΑ γιατί την ημέρα η πραγματικότητα είναι διαφορετική (Δηλαδή δεν διαχειμάζουν) κατά τα περάσματα του Οκτωβρίου και μετά όλα αυτά τα πουλιά ΠΕΡΝΟΥΝ από την Ελλάδα συνολικά και έτσι πιστοποιείται ότι δεν έχουμε μείωση στον πλυθησμό.
Αντ΄αυτού εγώ πιστεύω ότι αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται πρώτον λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτούς τους μήνες και δεύτερον στην κοπαδοποίηση αυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα , με σκοπό την αποδημία στα βορειότερα.
Πριν αρχίσουν οι επικρίσεις περί αυθαιρεσίας κλπ στους υπολογισμούς, σέβομαι μόνο τεκμηριωμένες απαντήσεις από συναδέλφους στο σενάριο που προανέφερα , γενικότητες τύπου αυτά είναι αριθμητική και όχι κυνήγι ..κλπ κλπ δεν προσφέρουν κάτι στην συζήτηση.
Προς ενημέρω των συναδέλφων, αυτά που γράφω είναι η προσωπική μου άποψη και μακάρι να ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ, η τοποθέτηση μου ΔΕΝ είναι αντικυνηγητική.
Κανένας δεν θα σου πει ότι η τοποθέτηση σου είναι αντικυνηγετικη. Κουβέντα κάνουμε που προκύπτει από την κοινη αγάπη και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θηραμα. Ο καθένας φυσικά έχει τις απόψεις του και καλά κάνει και τις υποστηρίζει. Οι υπολογισμοί σου μπορεί να είναι και σωστοί για το 16-17. Όμως έχε υπόψιν ότι ο βασικός λόγος που δεν έρχονται οι τσιχλες είναι οι καιρικές συνθήκες. Όταν από Βουλγαρία και βορειότερα μεχρι αρχές Δεκέμβρη έχουν ουσιαστικά ανοιξιάτικο καιρο τα πουλια δεν θα κατέβουν σε εμας. Οι πληθυσμοί απο τα υπερβορεια θα σταματησουν εκει αφου ο καιρος δεν τα ζοριζει και εχουν επαρκεια τροφης. Τα πουλια δεν ειναι χαζα και εκμεταλλεύονται τα παντα. Το περιφημο λοιπον 16-17 απο αρχές Οκτωβρίου στις χώρες βορειότερα από εμάς επικράτησαν χειμωνιατικες συνθήκες που έδιωξαν τα πουλια και ήρθαν νοτιοτερα. Απο τις 13/10 μέχρι τις 15/11 είχε κάθε μερα περασμα κυριολεκτικά. Τις επόμενες χρονιές αν ψάξεις θα δεις ότι ο καιρος στην εποχή της αποδημίας είναι εντελώς ακατάλληλος. Νοτιαδουρες απο πάνω μας και καλοκαιράκι στα Βαλκανια μέχρι τα Χριστούγεννα.Τι να το κάνω να έχει βοριά ΜΟΝΟ στο Αιγαιο? Έτσι τα πουλια ΔΕΝ έρχονται εδώ και πάνε αλλου. Οι πληθυσμοί της Σκανδιναβιας φετος κατεβηκαν κανονικοτατα και ο διαδρομος της Τουρκιας εδωσε μεγαλα περασματα που αν θυμάσαι απόλαυσαν και οι συνάδελφοι των νησιών του βορειοανατολικου Αιγαίου και τό έγραψαν εκείνες τις μέρες εδω.Δεν ήταν μόνο το κρύο, ο λόγος που είχε πουλιά το 2016 , πουλιά είχε από τα αρχικά μπασίματα τον Οκτώβρη , απλά μετά, περίπου κοντά στα χριστούγεννα, που άρχισε το πολύ χιόνι, τα πουλιά συγκενρώθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά στους κυνηγότοπους , γιαυτό υπήρξε και καταχρηστική κάρπωση.Αλλωστε θυμάμε που μίλαγες για ξεκλήρισμα της μπεκάτσας στα καρτέρια εκεί στα χωριά...κλπ
Τώρα οι γνώμη των ειδικών επιστημόνων (αλήθεια ποιοί είναι αυτοί??? αν εννοείς περιοδικά birdlife κλπ άστο καλύτερα) δεν έρχονται να δικαιολογήσουν την δική μου προσέγγιση , που όπως λέει και tasos hunter είναι κατά κάποιον τρόπο αυθαίρετη και μή επιστημονική.
Η δική μου μή επιστημονική προσέγγιση είναι ότι, από τους 150.000 κυνηγούς με άδεια , θεωρώ ότι κυνηγούν τσίχλα οι 100.000 ή έστω οι 80.000, θεωρώ επίσης, ως κυρίαρχη κυνηγετική περίοδο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, έχουμε λοιπόν και λέμε το καλύτερο σενάριο 80.000 κυνηγοί χ 16 Σαββατοκύρικα χ φειδωλά 13 πουλιά κάθε έξοδο =16.640.0000 πουλιά, πλέον καθημερινά κυνήγια, από τους έχοντες πρόσβαση σε επαρχιακές πόλεις 1.500.000 , πλέον για πλάκα 1.500.000 τον Οκτώβρη που δεν τον είχα υπολογίσει=19.640.000 συνολικά πουλιά.
Αυτά τα πουλιά σε ζευγάρια είναι τα μισά, ήτοι 19.540.000/2=9.770.000 επί 5 νεογνά το ελάχιστο (από ότι θυμάμε κάνουν δύο γέννες , εσύ που γνωρίζεις το επιβεβαιώνεις) ανά ζευγάρι 50.000.000 κοντά πουλιά τον πρώτο χρόνο , αν βάλεις και τους επόμενους χρόνους αναπαραγωγής βγάλε το συμπέρασμά σου....
Τώρα για τον Φλεβάρη και Μάρτη που λες ότι "γεμίζει ο τόπος πουλιά " μάλλον υπονοείς ότι (αφού δεν γεννούν στη Αφρική..) τα πουλιά προσπερνούν την Ελλάδα την ΝΥΧΤΑ γιατί την ημέρα η πραγματικότητα είναι διαφορετική (Δηλαδή δεν διαχειμάζουν) κατά τα περάσματα του Οκτωβρίου και μετά όλα αυτά τα πουλιά ΠΕΡΝΟΥΝ από την Ελλάδα συνολικά και έτσι πιστοποιείται ότι δεν έχουμε μείωση στον πλυθησμό.
Αντ΄αυτού εγώ πιστεύω ότι αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται πρώτον λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτούς τους μήνες και δεύτερον στην κοπαδοποίηση αυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα , με σκοπό την αποδημία στα βορειότερα.
Πριν αρχίσουν οι επικρίσεις περί αυθαιρεσίας κλπ στους υπολογισμούς, σέβομαι μόνο τεκμηριωμένες απαντήσεις από συναδέλφους στο σενάριο που προανέφερα , γενικότητες τύπου αυτά είναι αριθμητική και όχι κυνήγι ..κλπ κλπ δεν προσφέρουν κάτι στην συζήτηση.
Προς ενημέρω των συναδέλφων, αυτά που γράφω είναι η προσωπική μου άποψη και μακάρι να ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ, η τοποθέτηση μου ΔΕΝ είναι αντικυνηγητική.
Και Τουρκία. ....Όλα τα πουλιά φέτος ήταν ν.ισπανια , Τυνησία, Μαρόκο .
Όχι φίλε μου.Ναι έχεις δίκιο φίλε, το έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα επεξήγηση.
Το πιο λογικό είναι το πιο κάτω:
Native non-breeding => το είδος μένει ολόχρονα στο μέρος αυτό και φωλιάζει αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς
Native resident => το είδος μένει ολόχρονα και φωλιάζει σε πιο μεγάλους αριθμούς
Native breeding => εδώ μένει και φωλιάζει σε πολύ μεγάλους αριθμούς
γιατι να δωσουμε βαση στο ενδημικο οι τσιχλαδες ;αλλά να δώσουμε πολυ περισσοτεροι βάση στο ενδημικό μας θήραμα που "μας" ανήκει κ δεν είναι κ στα καλυτερα του......
ωπα ωπα ποιος βγαινει ολα τα ΣΚ ;;;80.000 κυνηγοί χ 16 Σαββατοκύρικα χ φειδωλά 13 πουλιά κάθε έξοδο
Ευχαριστούμε φίλε Νίκο!Όχι φίλε μου.
Είναι πολύ απλό:
native non breeding (μπλε): μόνο για διαχείμαση/φθινοπωρινοί μετανάστες (από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη),
native resident (πράσινο): ολοχρονίς (ντόπιος πληθυσμός καθ' όλο το έτος και τις 4 εποχές του χρόνου),
native breeding (κίτρινο): μόνο για αναπαραγωγή/εαρινοί μετανάστες (άνοιξη, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου).
http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/song-thrush-turdus-philomelos
Πάμε να δούμε τα στοιχεία των πινάκων :Γράφημα 5.2 ΜΑΥΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ (Μέσος όρος συναντήσεων με τσίχλα) =20 πουλιά ανά εξόρμηση.