Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ας μου επιτρέπεις να εχω διαφορετική αποψη. Αν στις περιοχές από όπου μας έρχονται τα πουλια κάνει τον καιρό που έκανε το 16 και δεν γίνει της ποπης στα μπασιματα , το ξανασυζηταμε. Επίσης με τους δικούς σου υπολογισμούς το είδος πρέπει να είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Και οι μετρήσεις και οι μελέτες ειδικών επιστημόνων (και όχι του headhunter και του Μητσου) που δείχνουν την κοινή τσιχλα και το κοτσυφι στην Ευρασία σε αύξηση πρέπει να είναι παραπληροφόρηση και προπαγανδα. Επίσης θέλω να μου εξηγήσεις γιατί 3 σερί χρόνια που δεν περνάνε στα φθινοπωρινά μπασιματα , αντιθέτως τον Φλεβάρη και Μάρτη γεμίζει ο τόπος τσιχλα. Γεννάνε στην Αφρική και γυρίζουν περισσότερα;;; Όσο για τις καρπωσεις παλαιότερων εποχών άστο καλύτερα γιατί θα μας πάρουν με τις πετρες. Ξέρεις ποια είναι η διαφορά με παλιοτερα? Τότε υπήρχαν εποχές και κανονικότητα στον καιρο. Τώρα ( Και εδώ συμφωνώ μαζί σου) με την κλιματική αλλαγή όλα έχουν διαφοροποιηθεί.
Δεν ήταν μόνο το κρύο, ο λόγος που είχε πουλιά το 2016 , πουλιά είχε από τα αρχικά μπασίματα τον Οκτώβρη , απλά μετά, περίπου κοντά στα χριστούγεννα, που άρχισε το πολύ χιόνι, τα πουλιά συγκενρώθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά στους κυνηγότοπους , γιαυτό υπήρξε και καταχρηστική κάρπωση.Αλλωστε θυμάμε που μίλαγες για ξεκλήρισμα της μπεκάτσας στα καρτέρια εκεί στα χωριά...κλπ
Τώρα οι γνώμη των ειδικών επιστημόνων (αλήθεια ποιοί είναι αυτοί??? αν εννοείς περιοδικά birdlife κλπ άστο καλύτερα) δεν έρχονται να δικαιολογήσουν την δική μου προσέγγιση , που όπως λέει και tasos hunter είναι κατά κάποιον τρόπο αυθαίρετη και μή επιστημονική.
Η δική μου μή επιστημονική προσέγγιση είναι ότι, από τους 150.000 κυνηγούς με άδεια , θεωρώ ότι κυνηγούν τσίχλα οι 100.000 ή έστω οι 80.000, θεωρώ επίσης, ως κυρίαρχη κυνηγετική περίοδο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, έχουμε λοιπόν και λέμε το καλύτερο σενάριο 80.000 κυνηγοί χ 16 Σαββατοκύρικα χ φειδωλά 13 πουλιά κάθε έξοδο =16.640.0000 πουλιά, πλέον καθημερινά κυνήγια, από τους έχοντες πρόσβαση σε επαρχιακές πόλεις 1.500.000 , πλέον για πλάκα 1.500.000 τον Οκτώβρη που δεν τον είχα υπολογίσει=19.640.000 συνολικά πουλιά.
Αυτά τα πουλιά σε ζευγάρια είναι τα μισά, ήτοι 19.540.000/2=9.770.000 επί 5 νεογνά το ελάχιστο (από ότι θυμάμε κάνουν δύο γέννες , εσύ που γνωρίζεις το επιβεβαιώνεις) ανά ζευγάρι 50.000.000 κοντά πουλιά τον πρώτο χρόνο , αν βάλεις και τους επόμενους χρόνους αναπαραγωγής βγάλε το συμπέρασμά σου....
Τώρα για τον Φλεβάρη και Μάρτη που λες ότι "γεμίζει ο τόπος πουλιά " μάλλον υπονοείς ότι (αφού δεν γεννούν στη Αφρική..) τα πουλιά προσπερνούν την Ελλάδα την ΝΥΧΤΑ γιατί την ημέρα η πραγματικότητα είναι διαφορετική (Δηλαδή δεν διαχειμάζουν) κατά τα περάσματα του Οκτωβρίου και μετά όλα αυτά τα πουλιά ΠΕΡΝΟΥΝ από την Ελλάδα συνολικά και έτσι πιστοποιείται ότι δεν έχουμε μείωση στον πλυθησμό.
Αντ΄αυτού εγώ πιστεύω ότι αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται πρώτον λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτούς τους μήνες και δεύτερον στην κοπαδοποίηση αυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα , με σκοπό την αποδημία στα βορειότερα.
Πριν αρχίσουν οι επικρίσεις περί αυθαιρεσίας κλπ στους υπολογισμούς, σέβομαι μόνο τεκμηριωμένες απαντήσεις από συναδέλφους στο σενάριο που προανέφερα , γενικότητες τύπου αυτά είναι αριθμητική και όχι κυνήγι ..κλπ κλπ δεν προσφέρουν κάτι στην συζήτηση.
Προς ενημέρω των συναδέλφων, αυτά που γράφω είναι η προσωπική μου άποψη και μακάρι να ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ, η τοποθέτηση μου ΔΕΝ είναι αντικυνηγητική.

Με μπερδεύει αρκετά η native ταξινόμηση του birdlife. Πώς είναι δυνατόν να είναι native resident αλλά όχι breeding ή να είναι native non breeding;
Ναι έχεις δίκιο φίλε, το έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα επεξήγηση.
Το πιο λογικό είναι το πιο κάτω:
Native non-breeding => το είδος μένει ολόχρονα στο μέρος αυτό και φωλιάζει αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς
Native resident => το είδος μένει ολόχρονα και φωλιάζει σε πιο μεγάλους αριθμούς
Native breeding => εδώ μένει και φωλιάζει σε πολύ μεγάλους αριθμούς

Αρχές και μέσα Ιανουαρίου καθώς και στις 20 Φεβρουαρίου βρέθηκα (τριήμερα) στην Νοτιοανατολική Λακωνία, στο χωριό μου. Πέραν των πρωινών διαδρομών στα χωράφια, έκανα και απογευματινές επισκέψεις σε γνωστά μου καρτέρια, θεωρώντας ότι η πλήρης ανυπαρξία τσιχλών στις ελιές και θάμνους γύρω από τα χωράφια ήταν τυχαία στο χωριό μου. Όμως ούτε στα καρτέρια, ούτε σε απογευματινές διαδρομές η παρουσία τσιχλών είχε σχέση με Ιανουάριο ή Φεβρουάριο π άρα πολλών τελευταίων χρόνων. Δεν είδα όλες τις φορές συνολικά 3 - 4 τσίχλες. Πρέπει να ήταν η χειρότερη χρονιά για την τσίχλα όσα χρόνια (παρα πολλά) πηγαίνω στο χωριό. Και στα μπασίματα που κυνήγησα στην Αττική ήταν χάλια, αλλά αυτό τώρα στο χωριό με προβλημάτισε αφάνταστα. Κοτσίφια υπήρχαν, λίγα αλλά υπήρχαν. Τσίχλες καθόλου. Μικρόπουλα πολλά.
Υγεία σε όλους.

Δεν ήταν μόνο το κρύο, ο λόγος που είχε πουλιά το 2016 , πουλιά είχε από τα αρχικά μπασίματα τον Οκτώβρη , απλά μετά, περίπου κοντά στα χριστούγεννα, που άρχισε το πολύ χιόνι, τα πουλιά συγκενρώθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά στους κυνηγότοπους , γιαυτό υπήρξε και καταχρηστική κάρπωση.Αλλωστε θυμάμε που μίλαγες για ξεκλήρισμα της μπεκάτσας στα καρτέρια εκεί στα χωριά...κλπ
Τώρα οι γνώμη των ειδικών επιστημόνων (αλήθεια ποιοί είναι αυτοί??? αν εννοείς περιοδικά birdlife κλπ άστο καλύτερα) δεν έρχονται να δικαιολογήσουν την δική μου προσέγγιση , που όπως λέει και tasos hunter είναι κατά κάποιον τρόπο αυθαίρετη και μή επιστημονική.
Η δική μου μή επιστημονική προσέγγιση είναι ότι, από τους 150.000 κυνηγούς με άδεια , θεωρώ ότι κυνηγούν τσίχλα οι 100.000 ή έστω οι 80.000, θεωρώ επίσης, ως κυρίαρχη κυνηγετική περίοδο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, έχουμε λοιπόν και λέμε το καλύτερο σενάριο 80.000 κυνηγοί χ 16 Σαββατοκύρικα χ φειδωλά 13 πουλιά κάθε έξοδο =16.640.0000 πουλιά, πλέον καθημερινά κυνήγια, από τους έχοντες πρόσβαση σε επαρχιακές πόλεις 1.500.000 , πλέον για πλάκα 1.500.000 τον Οκτώβρη που δεν τον είχα υπολογίσει=19.640.000 συνολικά πουλιά.
Αυτά τα πουλιά σε ζευγάρια είναι τα μισά, ήτοι 19.540.000/2=9.770.000 επί 5 νεογνά το ελάχιστο (από ότι θυμάμε κάνουν δύο γέννες , εσύ που γνωρίζεις το επιβεβαιώνεις) ανά ζευγάρι 50.000.000 κοντά πουλιά τον πρώτο χρόνο , αν βάλεις και τους επόμενους χρόνους αναπαραγωγής βγάλε το συμπέρασμά σου....
Τώρα για τον Φλεβάρη και Μάρτη που λες ότι "γεμίζει ο τόπος πουλιά " μάλλον υπονοείς ότι (αφού δεν γεννούν στη Αφρική..) τα πουλιά προσπερνούν την Ελλάδα την ΝΥΧΤΑ γιατί την ημέρα η πραγματικότητα είναι διαφορετική (Δηλαδή δεν διαχειμάζουν) κατά τα περάσματα του Οκτωβρίου και μετά όλα αυτά τα πουλιά ΠΕΡΝΟΥΝ από την Ελλάδα συνολικά και έτσι πιστοποιείται ότι δεν έχουμε μείωση στον πλυθησμό.
Αντ΄αυτού εγώ πιστεύω ότι αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται πρώτον λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτούς τους μήνες και δεύτερον στην κοπαδοποίηση αυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα , με σκοπό την αποδημία στα βορειότερα.
Πριν αρχίσουν οι επικρίσεις περί αυθαιρεσίας κλπ στους υπολογισμούς, σέβομαι μόνο τεκμηριωμένες απαντήσεις από συναδέλφους στο σενάριο που προανέφερα , γενικότητες τύπου αυτά είναι αριθμητική και όχι κυνήγι ..κλπ κλπ δεν προσφέρουν κάτι στην συζήτηση.
Προς ενημέρω των συναδέλφων, αυτά που γράφω είναι η προσωπική μου άποψη και μακάρι να ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ, η τοποθέτηση μου ΔΕΝ είναι αντικυνηγητική.
Καλησπερα Μάνο,αυτους τους υπολογισμους μπορουμε να τους κάνουμε κ εμεις χοντρικα....
Αλλά χωρίς πληρη στοιχεία από κάθε κυνηγο δεν βρίσκεται άκρη.....
Όσο αφορά τον πληθυσμο των τσιχλων κ κάθε θηραματος μπορουν να τον ξέρουν μόνο οι θηραματολογοι κ άλλοι φορείς που τα μελετάνε κ τα καταγράφουν κ να έχουμε κ πληρη στοιχεία από όλες τις χώρες που παρατηρουνται μαζικές συγκεντρωσεις.....
Τσίχλες δεν κυνηγιουνται η υπαρχουν μονο εδώ, αλλά κ σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία κλπ....

Υπάρχουν περιοχες στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια δεν δέχονται τους πλυθησμους των τσιχλοκοτσυφων που αλλά χρόνια έβραζε ο τόπος..

Αυτό φυσικά δεν θα πει πως μειώθηκε το είδος γιατί σε αλλά μέρη γίνεται "χαμος"...

Και τελος η προσωπικη μου γνώμη δεν είναι πως δεν πρεπει να γυρίσουμε από καρτέρι σε καρτέρι κ να μετράμε την κάθε χτυπημένη τσίχλα(που όπως υπάρχει κ κυνηγιεται κ άλλου) αλλά να δώσουμε πολυ περισσοτεροι βάση στο ενδημικό μας θήραμα που "μας" ανήκει κ δεν είναι κ στα καλυτερα του......
Και να φροντίσουμε με κάθε τρόπο να μην ακουγονται τουφεκιές ΛΑΘΡΟΘΗΡΩΝ( το τονίζω αυτό, και όχι κυνηγών) στα βουνα μας το ξημέρωμα τις 20ης Αυγουστου.........

Κανένας δεν θα σου πει ότι η τοποθέτηση σου είναι αντικυνηγετικη. Κουβέντα κάνουμε που προκύπτει από την κοινη αγάπη και το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θηραμα. Ο καθένας φυσικά έχει τις απόψεις του και καλά κάνει και τις υποστηρίζει. Οι υπολογισμοί σου μπορεί να είναι και σωστοί για το 16-17. Όμως έχε υπόψιν ότι ο βασικός λόγος που δεν έρχονται οι τσιχλες είναι οι καιρικές συνθήκες. Όταν από Βουλγαρία και βορειότερα μεχρι αρχές Δεκέμβρη έχουν ουσιαστικά ανοιξιάτικο καιρο τα πουλια δεν θα κατέβουν σε εμας. Οι πληθυσμοί απο τα υπερβορεια θα σταματησουν εκει αφου ο καιρος δεν τα ζοριζει και εχουν επαρκεια τροφης. Τα πουλια δεν ειναι χαζα και εκμεταλλεύονται τα παντα. Το περιφημο λοιπον 16-17 απο αρχές Οκτωβρίου στις χώρες βορειότερα από εμάς επικράτησαν χειμωνιατικες συνθήκες που έδιωξαν τα πουλια και ήρθαν νοτιοτερα. Απο τις 13/10 μέχρι τις 15/11 είχε κάθε μερα περασμα κυριολεκτικά. Τις επόμενες χρονιές αν ψάξεις θα δεις ότι ο καιρος στην εποχή της αποδημίας είναι εντελώς ακατάλληλος. Νοτιαδουρες απο πάνω μας και καλοκαιράκι στα Βαλκανια μέχρι τα Χριστούγεννα.Τι να το κάνω να έχει βοριά ΜΟΝΟ στο Αιγαιο? Έτσι τα πουλια ΔΕΝ έρχονται εδώ και πάνε αλλου. Οι πληθυσμοί της Σκανδιναβιας φετος κατεβηκαν κανονικοτατα και ο διαδρομος της Τουρκιας εδωσε μεγαλα περασματα που αν θυμάσαι απόλαυσαν και οι συνάδελφοι των νησιών του βορειοανατολικου Αιγαίου και τό έγραψαν εκείνες τις μέρες εδω.

Ναι έχεις δίκιο φίλε, το έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα επεξήγηση.
Το πιο λογικό είναι το πιο κάτω:
Native non-breeding => το είδος μένει ολόχρονα στο μέρος αυτό και φωλιάζει αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς
Native resident => το είδος μένει ολόχρονα και φωλιάζει σε πιο μεγάλους αριθμούς
Native breeding => εδώ μένει και φωλιάζει σε πολύ μεγάλους αριθμούς
Όχι φίλε μου.
Είναι πολύ απλό:
native non breeding (μπλε): μόνο για διαχείμαση/φθινοπωρινοί μετανάστες (από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη),
native resident (πράσινο): ολοχρονίς (ντόπιος πληθυσμός καθ' όλο το έτος και τις 4 εποχές του χρόνου),
native breeding (κίτρινο): μόνο για αναπαραγωγή/εαρινοί μετανάστες (άνοιξη, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου).

http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/song-thrush-turdus-philomelos

Last edited:
αλλά να δώσουμε πολυ περισσοτεροι βάση στο ενδημικό μας θήραμα που "μας" ανήκει κ δεν είναι κ στα καλυτερα του......
γιατι να δωσουμε βαση στο ενδημικο οι τσιχλαδες ;.big smile.
ΟΚ να δωσουμε , αν ειναι οι μισοι να πατε για λαγους και περδικες και να αφησετε εμενα να τριγυρναω στους ελαιωνες .yel.
Αστειευομαι βεβαια, χωρις ενδημικο δεν κρατιεται το κυνηγι συνολικα

τα σκουλικια και τα ασπονδυλα γενικα, ζουνε στο εδαφος που εχει παχος απο λιγα εκατοστα, μεχρι λιγα μετρα στις πεδιαδες.
Και. . . μεταναστευουν. Την ανοιξη και το φθινοπωρο με βροχες , υγρασια ,μετρια θερμ ζουν κοντα ή σχεδον στην επιφανεια. Το καλοκαιρι με υψηλη θερμ. , ξερα κλπ κατεβαινουν βαθυτερα. Το χειμωνα παλι, οσο πεφτει η θερμοκρ. κατεβαινουν , και μετα τους πρωτους παγους παιρνουν το συνθημα και χωνονται βαθεια.
Τα τσιχλοειδη αυτα θελουν να τρωνε, και μονο οταν δεν τα βρισκουν τρωνε φυτικα (ελιες, κισσο, ιξο, κλπ)
-Παμε τωρα: Που βρεχει πιο πολυ;
Πιο ψηλα γεωγραφικα (πλατος)
Πιο ψηλα υψομετρικα
Πιο δυτικα
Που πότε κανει παγο---που πότε ξηρασια ;
Αρχιστε τωρα τη συνθεση.
Μεταναστευση- περασματα - μετακινησεις

80.000 κυνηγοί χ 16 Σαββατοκύρικα χ φειδωλά 13 πουλιά κάθε έξοδο
ωπα ωπα ποιος βγαινει ολα τα ΣΚ ;;;
και γυρναει με 13χ2=26 καθε φορα ;;;
Ψαξε Το ΑΡΤΕΜΙΣ να δεις τι λεει, που στην τσιχλα ειναι πιιο ακριβες γιατι το συμπληρωνουν πιο πολυ κυνηγοι αστικων κεντρων

Όχι φίλε μου.
Είναι πολύ απλό:
native non breeding (μπλε): μόνο για διαχείμαση/φθινοπωρινοί μετανάστες (από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη),
native resident (πράσινο): ολοχρονίς (ντόπιος πληθυσμός καθ' όλο το έτος και τις 4 εποχές του χρόνου),
native breeding (κίτρινο): μόνο για αναπαραγωγή/εαρινοί μετανάστες (άνοιξη, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου).

http://datazone.birdlife.org/species/factsheet/song-thrush-turdus-philomelos
Ευχαριστούμε φίλε Νίκο!

Πάμε να δούμε τα στοιχεία των πινάκων :Γράφημα 5.2 ΜΑΥΡΕΣ ΣΤΗΛΕΣ (Μέσος όρος συναντήσεων με τσίχλα) =20 πουλιά ανά εξόρμηση.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΗΛΕΣ (Μέσος όρος θηρευθέντων ανά εξόρμηση )= 5-3 πουλιά.
Η δική μου άποψη για τον παραπάνω πίνακα είναι, ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ υποτιμημένα ειδικά για τα έτη 2000-2015.Μπορείτε να ανατρέξετε στα ποσταρίσματα της έναρξης των σχετικών φόρουμ να δούμε στοιχεία , μιας και παλαιότερα τα φόρουμ και το internet δεν υπήρχαν.

Γράφημα 5.3 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΗΛΕΣ (Ετήσια κάρπωση μέσος όρος)= 35-40 πουλιά ΜΑΥΡΗ ΓΡΑΜΜΗ (Τάση μέσου όρων κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι τσίχλας) =50% των κυνηγών. Σημείωση από το 2000 έως το 2009 εποχή προ οικονομικής κρίσης οι άδειες ήταν για πάνω απο 200.000 κυνηγούς . Από το 2010 και μετά όταν η οικονομική κρίση ήταν σε έξαρση, οι άδειες έπεσαν στις 150.000 .
Πολλοί από εμάς αν πάρουμε τις καλές περιόδους έφταναν στο όριο για πλάκα σε μία εξόρμηση, για να μη πω ότι το ξεπερνούσαν ....

Πείτε μας από την δική σας εμπειρία αν τα παραπάνω είναι κοντά στην πραγματικότητα ....προσοχή για τα έτη 2000-2015 που λένε οι πίνακες και όχι για την τελευταία εξαετία, έτσι για να κάνουμε και εμείς οι τσιχλοκυνηγοί το δικό μας gallop επί του θέματος, να δούμε που θα καταλήξει το θέμα .

Μάνο μπορείς σε παρακαλω να μου εξηγήσεις πιο είναι το πραγματικο νόημα αυτης της συζητησης κ γιατι θα πρεπει να κάνουμε γκάλοπ??

Όπως γνωρίζεις παρα πολυ καλα(αφου μας δηλώνεις πως είσαι κυνηγός) το κυνήγι περναει πολυ μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια....και το μέλλον μας είναι αβέβαιο....

Δηλαδη τι θες να πουμε οτι μειώθηκε ο πλυθησμος της τσιχλας(εσυ αυτό πιστευεις) για χάρη μας???
Γιατί κ από τα προηγουμενα ποστ που έχεις γράψει βλεπω οτι εχεις κάποιο "κόλλημα".

Αυτό που έχουμε να κανουμε κάθε χρόνο είναι να συμπληρώνουμε το ερωτηματολόγιο Άρτεμις(με αληθή στοιχεία) που θα το βρουμε στον ΚΣ που ανηκουμε...
Και από εκεί κ περα, συμφωνα κ με τις μελέτες τον ειδικών θα ξέρουμε που βαδίζουμε......
και έτσι θα μπορούμε να αντικρουσουμε κ τον κάθε "Οικολογο" που θα αναφέρει ότι καρπωνομαστε "τρέλα" νουμερα.........

Οχι να καθόμαστε εδώ μέσα κ να γράφουμε αρλούμπες...
και να προσπαθουμε οι ίδιοι να παρουμε το κατσαβίδι κ να βγάλουμε τα ματάκια μας...........

Με το συμπαθειο κιόλας κ με κάθε σεβασμό στο προσωπο σου!!

Last edited:
Ειχα ξαναβαλει προσφατα την ερευνα που εγινε τον βεβρουαριο που μας περασε που εδειχνενξεκαθαρα οτι δεν οφειλετε στην νομιμη διεξαγωγη του κυνηγιου καμια μειωση θηραματικου πλυθησμου
Ειχε μαλιστα ποσοστιαια αναλυση των παραγοντων!
Και η ερευνα αγνοει εντελως μαλιστα τον θηραματικο αφανισμο που γινεται σε τριτες χωρες επι το πλειστον αραβικες με χιλιομετρα στημενα δικτυα και ολοκληρα βουνα απο θηραματα πιασμενα ανεξαρτητως ειδους
Με καμια υπερβολη ουτε στα χιλιομετρα ουτε στα βουνα!
Κατ εμενα
Εαν μπορουσε να επαληθευτει η μαθηματικη εξισωση που αναφερθηκε τοτε πολυ απλα δεν θα υπηρχε ουτε πανιδα ουτε χλωριδα γιατι αγνοει πολλες αλλες παραμετρους
Δεν ειναι μονο αριθμητικη

Status
Not open for further replies.
Back