Υλικά για ιδιογόμωση

από φέτος λοιπόν μπαίνω στην ιδιογόμωση για τους παρακάτω λόγους:
1)εμπιστευόμουν κάποια φυσίγγια βιοτεχνιών και τα έριχνα μέχρι να με προδώσουν το οποίο έπαθα αρκετές φορές και κουράστηκα με τις δικαιολογίες των ανθρώπων που τα γέμιζαν
2)<<σφάζωντας>>διάφορα φυσίγγια που με είχαν ευχαριστήσει έβλεπα διαφορές στα σκάγια η πυρίτιδα προς τα κάτω από τις προδιαγραφές που ανέφεραν
3)ξεκινάω μ ένα φίλο που γεμίζει πάνω από 15 χρόνια φυσίγγια για τα κυνήγια που κάνει στην Ελλάδα και το εξωτερικό
4)παρατήρησα ότι τα φυσίγγια του φίλου μου είχαν ακριβότερα υλικά σε συγκεντρωτήρες και κάλυκες από τα άλλα που αγόραζα(δεν ξέρω πόσο σημασία έχει αυτό και θα το δώ στην πορεία)
5)δεν βάζω τίποτα για εξοπλισμό παρά μόνο τα υλικά αφού ο φιλος έχει τα πάντα
6)ξεπέρασα το φόβο της ασφάλειας(όπως λέει ο Γιώργος λίγο παραπάνω)βλέποντας ότι ο φίλος γεμίζει αφού ρωτάει και διαβάζει
7)στην Κόνιτσα φέτος με - 4 έως - 10 με 2 τύπους φυσιγγίων που μου έδωσε ο φίλος απλά έμεινα άφωνος
8)επειδή πιστεύω ότι ο ιδιογομωτής είναι μπροστά
9)ατάκα φίλου από το φόρουμ ....Μάκη αν γεμίζεις θα δείς πράματα που δεν θα τα πιστεύεις :)

1)εμπιστευόμουν κάποια φυσίγγια βιοτεχνιών και τα έριχνα μέχρι να με προδώσουν το οποίο έπαθα αρκετές φορές και κουράστηκα με τις δικαιολογίες των ανθρώπων που τα γέμιζαν
2)<<σφάζωντας>>διάφορα φυσίγγια που με είχαν ευχαριστήσει έβλεπα διαφορές στα σκάγια η πυρίτιδα προς τα κάτω από τις προδιαγραφές που ανέφεραν
3)ξεκινάω μ ένα φίλο που γεμίζει πάνω από 15 χρόνια φυσίγγια για τα κυνήγια που κάνει στην Ελλάδα και το εξωτερικό
4)παρατήρησα ότι τα φυσίγγια του φίλου μου είχαν ακριβότερα υλικά σε συγκεντρωτήρες και κάλυκες από τα άλλα που αγόραζα(δεν ξέρω πόσο σημασία έχει αυτό και θα το δώ στην πορεία)
6)ξεπέρασα το φόβο της ασφάλειας(όπως λέει ο Γιώργος λίγο παραπάνω)βλέποντας ότι ο φίλος γεμίζει αφού ρωτάει και διαβάζει
7)στην Κόνιτσα φέτος με - 4 έως - 10 με 2 τύπους φυσιγγίων που μου έδωσε ο φίλος απλά έμεινα άφωνος
9)ατάκα φίλου από το φόρουμ ....Μάκη αν γεμίζεις θα δείς πράματα που δεν θα τα πιστεύεις :)

Μάκη πολύ σωστή η απόφασή σου. Αν καθίσεις δίπλα στον φίλο σου και μάθεις σωστά την ιδιογόμωση, όταν με το καλό βγεις στη σύνταξη, με τον χρόνο που θα έχεις, σε βλέπω να φτιάχνεις κορυφαία φυσίγγια!

1) Eμενα ρωτα να σου πω λεπτομεριες εχω ριξει πολύ κλαμα
2) Ξαναρωτα να σου πω περισσοτερες
3) Εισαι πολύ τυχερος
4)Τεραστια σημασια να χρησιμοποιης αριστα υλικα,γενικοτερα εμφρακτικα υλικα και καλυκες
5) Εισαι παρα πολύ τυχερος η κωλοφαρδια σου δεν εχει ορια .RESPECT..RESPECT.
6) Σε βρισκω παρα πολύ σωστο
7) Δεν το σχολιαζω
8) Δεν το σχολιαζω
9 Δεν το σχολιαζω

1) Eμενα ρωτα να σου πω λεπτομεριες εχω ριξει πολύ κλαμα
2) Ξαναρωτα να σου πω περισσοτερες
3) Εισαι πολύ τυχερος
4)Τεραστια σημασια να χρησιμοποιης αριστα υλικα,γενικοτερα εμφρακτικα υλικα και καλυκες
5) Εισαι παρα πολύ τυχερος η κωλοφαρδια σου δεν εχει ορια .RESPECT..RESPECT.
6) Σε βρισκω παρα πολύ σωστο
7) Δεν το σχολιαζω
8) Δεν το σχολιαζω
9 Δεν το σχολιαζω
σ ευχαριστώ Γιώργο :)

Μάκη πολύ σωστή η απόφασή σου. Αν καθίσεις δίπλα στον φίλο σου και μάθεις σωστά την ιδιογόμωση, όταν με το καλό βγεις στη σύνταξη, με τον χρόνο που θα έχεις, σε βλέπω να φτιάχνεις κορυφαία φυσίγγια!
θα σε στέλνω φυσίγγια να με στέλνεις καβουρμά και 7ρακι .sarcastic.

Παιδια να πω την αποψη μου για την ιδιογομωση.οταν εχουμε μεταχηρισμενους καλυκες τους ξεκαψουλονουμε και τους καλυπραρουμε ολους μαζι ετσι αν τους φυλαξουμε δεν σκουριαζουν ευκολα.επομενο σταδιο,αφου καταληξουμε σε μια γεμιση βαζουμε πυριτηδα και συγκετροτηρα σε οσα ποιο πολλα φυσιγγια μπορουμε.προσωπικα βαζω μονο τη μπουκαλα με τη πυριτηδα και τη γεμιζω μεχρι τη μεση και κανω 3-4εκατοστα ποιο κατω ενα σημαδι ουτοσωστε καθε 15-20 φυσιγγια να συπληρονω πυριτιδα.οταν γεμιζω μονοβασικες a1-jk6-gm3 ζυγιζω καθε 2 με 3 δοσεις.αφου εχουμε μπολικα ετοιμα με πυριτηδα συγκετροτηρα βαζω τη μπουκαλα με τα σκαγια ρυθμιζω μισο γραμμαριο λιγοτερο και συπληρονω λιγα σκαγια μετο χερι.αυτο το κανω εγω που θελω ακριβεια,αλλοι βαζουν οτι βγαζει η μηχανη.εχω 2 βασεις 50αρες για τα φυσιγγια και οταν γεμισουν παω στο κλεισημο........σε οτι κανω η ζυγαρια ειναι παντα διπλα μου.μικρες αποκλισεις στα σκαγια δεν πειραζουν,προσπαθουμε να βαζουμε παντα ιδιας μαρκας καλυκες,προσεχουμε παντα τη συμπιεση του συγκετροτηρα,προσεχουμε να βαζουμε την ιδια δυναμη παντα στα ογκομετρηκα,δεν πειεζουμε ποτε στη μηχανη αυτο το κανουμε στο ρελιασμα.μετα απο 20 χρονια πιστευω ειναι η ποιο γρηγορη και ασφαλεστερη μεθοδος

Μάκη θα κάτσουμε μαζί στα θρανία....
Βίκτορα κάτι τέτοιο εννοείς http://www.kalkantzakos.com/Product/3072/pro-1000-scale,-zugaria-lyman; Δεν την λες και οικονομική αλλά αγγίζει το vintage...

Κατι τετοιο λεω, αλλα ξερω οτι ειναι ακριβα εργαλεια. Εμενα η δικη μου εκανε περισσοτερο απο τη MEC αλλα ειλικρινα ειναι τα λεφτα που λυπηθηκα λιγοτερο απόλα.

Μακη ξεκινα, και δω θα μαστε να βοηθαμε - πειραζουμε. Θα δεις οτι το κυνηγι θα το βλεπεις αλλιως μετα, και οτι η καθε εξορμηση σου θα ειναι μια διαφορετικη εμπειρια

10)Γιατί άμα λάχει, γουστάρω να μην με πιάνουν κορόιδο .:mad:Αει σιχτιρ!

Παντως, αν θελετε μια φιλικη συμβουλη, οσοι ξεκινατε διαλεξτε μια ευκολη πυριτιδα. Θα ακουσετε για διβασικες, για εξειδικευμενες, για πυριτιδες που θεριζαν πριν απο 30 χρονια τα παπια του βουνου και του λογγου. Εσεις διαλεξτε μια που να βρισκεται ευκολα. Ειναι μεγαλο κριμα να ξοδεψεις χρονο, κοπο, και εξοδα, βρισκοντας γομωση για πυριτιδα που δεν θα ξαναβρεις ποτε πια.

Οπως τα λεει ο Βικτωρας, κ εγω παρομοια τεχνικη κανω...
Ρυθμιζω τα ογκομετρικα οσο πιο κοντα στη δοση μπορω κ απο κει κ περα σε καθε φυσιγγι που βαζω, το ζυγιζω κ προσθετω συνηθως λιγη ακομα πυριτιδα να ερθει ακριβως εκει που θελω...
Τα σκαγια εχουν αρκετα μεγαλυτερη ακριβεια...
Αν τη συνηθισεις τη διαδικασια ειναι αρκετα πιο γρηγορη απο οσο φανταζει... Βεβαια δεν γεμιζω τσιχλοφυσιγγα, μια πιο ευκολη πυριτιδα απο ΜΒ και Tecna που χρησιμοποιω πχ Aquilla θα επεφτε με πολυ μεγαλυτερη ακριβεια κ ισως ηταν περιττη η παραπανω διαδικασια...
Απο εκει κ περα χρησιμοποιω την μηχανη για κοψιμο αστεροειδους, πατημα και στη συνεχεια ρελιασμα με δραπανο παγκου κ συγκεριμενα το Eindhell 501...

Δεν υπαρχει καποιο εξαρτημα που να προσαρμόζεται στο τσοκ του πατητου δραπανου ώστε να κοβεις αστεροειδες κ αλλαζοντας την ρελιαστρα να ρελιάζεις κιολας?Ασκοντας πιεση με τον μοχλο να κοβεις κ να πατας κ περιστρέφοντας το τσοκ να ρελιάζεις?Αν υπαρχει δεν χρειαζεται η αγορα μηχανης παρα ενός πατητου δραπανου με τα παρελκομενα για κοψιμο αστεροειδούς,πατημα κ ρελιασμα!

Aν προσαρμοσεις ενα μαχαιρακι του λαναρα στο τσοκ του δραπανου, θα την κανεις τη δουλεια σου. Μενει ομως το καλυμπραρισμα, και το καψουλωμα αν χρησιμοποιεις ριγμενους καλυκες. Με τους καινουριους δεν εχεις θεμα βεβαια.

Παιδια να πω την αποψη μου για την ιδιογομωση.οταν εχουμε μεταχηρισμενους καλυκες τους ξεκαψουλονουμε και τους καλυπραρουμε ολους μαζι ετσι αν τους φυλαξουμε δεν σκουριαζουν ευκολα.επομενο σταδιο,αφου καταληξουμε σε μια γεμιση βαζουμε πυριτηδα και συγκετροτηρα σε οσα ποιο πολλα φυσιγγια μπορουμε.προσωπικα βαζω μονο τη μπουκαλα με τη πυριτηδα και τη γεμιζω μεχρι τη μεση και κανω 3-4εκατοστα ποιο κατω ενα σημαδι ουτοσωστε καθε 15-20 φυσιγγια να συπληρονω πυριτιδα.οταν γεμιζω μονοβασικες a1-jk6-gm3 ζυγιζω καθε 2 με 3 δοσεις.αφου εχουμε μπολικα ετοιμα με πυριτηδα συγκετροτηρα βαζω τη μπουκαλα με τα σκαγια ρυθμιζω μισο γραμμαριο λιγοτερο και συπληρονω λιγα σκαγια μετο χερι.αυτο το κανω εγω που θελω ακριβεια,αλλοι βαζουν οτι βγαζει η μηχανη.εχω 2 βασεις 50αρες για τα φυσιγγια και οταν γεμισουν παω στο κλεισημο........σε οτι κανω η ζυγαρια ειναι παντα διπλα μου.μικρες αποκλισεις στα σκαγια δεν πειραζουν,προσπαθουμε να βαζουμε παντα ιδιας μαρκας καλυκες,προσεχουμε παντα τη συμπιεση του συγκετροτηρα,προσεχουμε να βαζουμε την ιδια δυναμη παντα στα ογκομετρηκα,δεν πειεζουμε ποτε στη μηχανη αυτο το κανουμε στο ρελιασμα.μετα απο 20 χρονια πιστευω ειναι η ποιο γρηγορη και ασφαλεστερη μεθοδος
Ακριβως αυτο κανω κ εγω... ;) Η πιο γρηγορη, βολικη κ ακριβης μεθοδο για μενα που θα γεμισω 1000 φυσιγγια ας πουμε το χρονο κ θελω ΟΛΑ να ειναι ιδια...

Το ιδιο κανω και γω στα σκοπευτικα 50αδες, 100αδες μαζεμενα.

Τα κυνηγετικα εχω την πολυτελεια να τα ψειριζω λιγο παραπανω, και να γεμιζω μικροποσοτητες ωστε να συμπληρωνω οσα εριξα την προηγουμενη.

Μενει ομως το καλυμπραρισμα, και το καψουλωμα αν χρησιμοποιεις ριγμενους καλυκες.
... και το κυριότερο, η τοποθέτηση του συγκεντρωτήρα, που σε ριγμένους κάλυκες είναι μπελαλίδικη με το χέρι!
Πάντως κατά τη γνώμη μου, κάποιος που δεν ενδιαφέρεται για "μαζική παραγωγή", αλλά θα ζυγίζει τα υλικά ένα-ένα στο χέρι και θα ρελιάζει σε δράπανο πάγκου, δεν αξίζει να δώσει πολλά λεφτά για μηχανή. Ιδανική για αυτή την περίπτωση είναι η "ταπεινή αλλά τίμια" ... Lee load All.
Εγώ με τη Lee και ριγμένους κάλυκες και, ούτε καν δράπανο πάγκου αλλά με ένα απλό Black & Decker προσαρμοσμένο σε μια απλή βάση (18 € την είχα πάρει από τα Alex pack), κάνω πολύ καλά φυσίγγια και σε απόδοση και σε εμφάνιση! (Ο Βίκτωρας ξέρει! ;))
Και τα ογκομετρικά της πολύ ικανοποιητικά δουλεύουν, ειδικά με τις μονοβασικές πυρίτιδες και αν φροντίζεις να διατηρείς τη στάθμη σε σταθερά επίπεδα, όπως είπε παραπάνω κι ο Venetatos.
Και, προσωπική μου άποψη, μην τρελαίνεστε για "απόλυτη ακρίβεια" στα υλικά (όταν μάλιστα θέλουμε ποσότητα φυσιγγίων, π.χ. για σκοπευτήριο ή για τσίχλες).
Διακυμάνσεις π.χ. της τάξης +/- 0,02 στην πυρίτιδα και +/- 0,3 στα σκάγια δεν προκαλούν "τρομερές" διαφορές (ούτε καν άξιες λόγου) στο τελικό αποτέλεσμα.
Βέβαια ... περί ορέξεως ουδείς λόγος ... ;)

http://www.vendors.gr/index.php?pag...d=98&option=com_virtuemart&Itemid=318&lang=el
Αυτή η ζυγαριά πως σας φαίνεται; είναι αρκετή η ακρίβεια του 0,01 η χρειάζεται παραπάνω;
Πάντως λέω οικονομικά να κινηθώ κάπου εκεί για ψηφιακή αν είναι να ανέβω οικονομικά θα πάω σε κάποια αναλογική όπως είπε ο Βίκτορας.
http://www.vendors.gr/index.php?pag...=103&option=com_virtuemart&Itemid=318&lang=el
και αυτή από το ίδιο μαγαζί αλλά δεν έχει λεπτομέρειες

Last edited:
Back