Υλικά για ιδιογόμωση

Καλημέρα στην ομαδα. Σκέφτομαι σαν χόμπι να αρχίσω ιδιογομωση. Ύλη κ συνταγές υπάρχουν πολλές .... Να περνά κ η ώρα. Βρε παιδιά τα 3-4-5 σταδιακά κλεισίματα τη διαφορα έχουν μεταξύ τους;;; επίσης εαν δεν ρελιασεις το φυσίγγι κ το ρίξεις όπως βγαίνει απο τη μηχανή (λιγο ατσούμπαλο) ποιο το ελάττωμα ... Πέρα απο οπτικό;
Επίσης τι θα προτείνατε για αγορά με αξιόλογο ογκομετρικο .... Χωρίς να φθάσουμε το €1000 :-)

Εχω δει μια ενδιαφέρουσα στο YouTube custom made την Mec 900

Η οποια για νέους έτοιμους καψουλωμενους κάλυκες φαίνεται πολυ γρήγορη για χειροκίνητη.

Καλημερα Τολη, το πιο αξιολογο ογκ. ειναι το χερι και η σιγαρια ακρ. Το ρελι δινει μια σταθεροτητα στις πιεσεις του φυσ.και επιβαλ.να γινεται.Αρελιασττο φυσ.και βενελλι=εμπλοκες. Προσωπικα εγω εχω την smart της omv. Δεν με ενδιαφερει ηποσοτητα αλα η ποιοτητα.Και η ποιοτητα θελει ολα τα σταδια. Καλα γεμισματα.;)

Παυλο ευχαριστω για την απαντηση. Απλα σε βιντεακι με τις MEC δειχνουν ακριβεια.... βεβαια με τις διβασικες αλλαζει το θεμα. Ποιο πολυ το θελω για να κανω κανα καλο πειραματικο setup ετσι για την αλλαγη!!

Τολη ακριβεια δεν θα παρεις με καμια μηχανη, ειδικα με τις πυριτιδες που φανταζομαι οτι θες να πειρματιστεις.... ;)
Η Mec ομως σε συνδυασμο με ενα δραπανο παγκου αποτελει καλη κ οικονομικη λυση ακομα και αν μπεις στη διαδικασια να ζυγιζεις μια μια τη δοσολογια της πυριτιδας κ να συμπληρωνεις οτι χρειαζεται...

Για μενα το πρωτο μελημα ειναι η αγορα μιας αξιοπιστης ζυγαριας. Αν ασχοληθεις με το γεμισμα, κανενα ογκομετρικο δε θα σου προσφερει την ακριβεια του ζυγισματος μιας μιας δοσης.

Οσον αφορα την μηχανη αυτη καθ'αυτη, πρεπει να σκεφτεις τι θες να κανεις. Θες γομωση ή και αναγομωση; Οι Αμερικανικες εξειδικευονται στην αναγομωση, ενω για να κλεισεις σωστα καλυκες καινουριους θες πιθανως αλλο μαχαιρακι. Οι Ιταλικες προσφερουν πιο καλη φινετσα, εχουν αλλη φιλοσοφια καθως με τα πολλα σταδια προσομοιαζουν τις εργοστασιακες, αλλα η τιμη τους ειναι διπλασια σχεδον.

Για μενα το πρωτο μελημα ειναι η αγορα μιας αξιοπιστης ζυγαριας. Αν ασχοληθεις με το γεμισμα, κανενα ογκομετρικο δε θα σου προσφερει την ακριβεια του ζυγισματος μιας μιας δοσης.

Οσον αφορα την μηχανη αυτη καθ'αυτη, πρεπει να σκεφτεις τι θες να κανεις. Θες γομωση ή και αναγομωση; Οι Αμερικανικες εξειδικευονται στην αναγομωση, ενω για να κλεισεις σωστα καλυκες καινουριους θες πιθανως αλλο μαχαιρακι. Οι Ιταλικες προσφερουν πιο καλη φινετσα, εχουν αλλη φιλοσοφια καθως με τα πολλα σταδια προσομοιαζουν τις εργοστασιακες, αλλα η τιμη τους ειναι διπλασια σχεδον.

Δεν με νοιαζει η αναγομωση, δεν θα το κανω για οικονομια, απλα γιατι ειναι γαματη ασχολεια κ ξεδινεις .... και αν σου βγει :-) !!! Απλα βρε παιδια να εχει κ λιγο ευκολια ..μην θελουμε 2 λεπτα για ενα φυσιγγι!

Και παραπανω μη σου πω. Φαντασου ετσι οπως γεμιζω θελω περιπου 1 ωρα στα 25. Προσωπικα ουτε για την οικονομια το κανω, το κανω επειδη ειναι ωραια ασχολια και ξεδινω, οπως σωστα λες, αλλα και γιατι πλεον κυνηγι χωρις δικα μου φυσιγγια δεν το διανοουμαι. Απο αυτη την αποψη λοιπον, προσεχω και το παραμικρο, προσεχω να γεμιζω με ιδιες ποσοτητες, κατι που οπως καταλαβαινεις θυσιαζει την ταχυτητα γεμισματος.

Ξεκινα παντως με αυτο που αντεχει το πορτοφολι σου, μιας και σχεδον ολες οι μηχανες μπορουν να φτιαξουν φυσιγγια αξιοπρεπη για τα κυνηγια σου

Τόλη γιατί να μην γεμίσεις μόνο ρέλι, με τάπα δλδ; Πρακτικά αυτό σημαίνει, παίρνεις τον κάλυκα βάζεις μπαρούτι, ποτηράκι, σκάγια, τάπα και γυρνάς το ρέλι. Έτοιμο το φυσίγγι. Στα λέω επιγραμματικά βέβαια.Προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλύτερη η τουφεκιά με ρέλι απότι με αστεροειδές κλείσιμο αλλά αυτό είναι και θέμα γούστο. Επίσης, τα πολλά πατήματα που περνάει το φυσίγγι στην φωτογραφία παραπάνω είναι διαφορετικά κλεισίματα, δλδ το πρώτο είναι η χάραξη του αστεριού, τα τσκίσματα που θα κλείσουν δλδ, το δεύτερο ένα ελαφρύ κλείσιμο΄του κώνου, το τρίτο κλείνει τον κώνο και σχηματίζει το στρογγυλό πάνω πάνω και το ρέλι πατάει μέσα το αστεροειδές μέρος. Εμείς η μηχανή που έχουμε είναι της GAEP και είναι φουλ έξτρα, κόστος κάπου 800 € και ο μαγαζάτορας και γαμώ τους τύπους (εκτός Ελλάδας φυσικά).

Τόλη γιατί να μην γεμίσεις μόνο ρέλι, με τάπα δλδ; Πρακτικά αυτό σημαίνει, παίρνεις τον κάλυκα βάζεις μπαρούτι, ποτηράκι, σκάγια, τάπα και γυρνάς το ρέλι. Έτοιμο το φυσίγγι. Στα λέω επιγραμματικά βέβαια.Προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλύτερη η τουφεκιά με ρέλι απότι με αστεροειδές κλείσιμο αλλά αυτό είναι και θέμα γούστο. Επίσης, τα πολλά πατήματα που περνάει το φυσίγγι στην φωτογραφία παραπάνω είναι διαφορετικά κλεισίματα, δλδ το πρώτο είναι η χάραξη του αστεριού, τα τσκίσματα που θα κλείσουν δλδ, το δεύτερο ένα ελαφρύ κλείσιμο΄του κώνου, το τρίτο κλείνει τον κώνο και σχηματίζει το στρογγυλό πάνω πάνω και το ρέλι πατάει μέσα το αστεροειδές μέρος. Εμείς η μηχανή που έχουμε είναι της GAEP και είναι φουλ έξτρα, κόστος κάπου 800 € και ο μαγαζάτορας και γαμώ τους τύπους (εκτός Ελλάδας φυσικά).
Μανο, δεν το ειχα σκεφθει αυτο, μιας κ δεν εχει τυχει να ριξω ποτεμονο με ρελι. Εαν ειναι ποιο ευκολο γιατι δεν τα φτιαχνουν ετσι κ τα εργοστασια? Μηπως ειναι ποιο ακριβω μιας κ εχεις το κοστος της ταπας επιπλεων?
Επισης σε υγρασια , βροχη .... μηπως ειναι ποιο ευπαθη?

Tολη, θεμα ευπαθειας στη βροχη δεν υπαρχει, εκτος αν βεβαια πας σε βαλτο και εισαι μεσα στα νερα. Γεμιζω και ρελιαστα εννοειται με ρελιαστρα χειρος, χαρτινα, αλλα σε μικρες ποσοτητες και λογω κοστους και λογω χρονου. Αν δεν ξαναγεμιζα ριγμενους καλυκες παντως, θα το σκεφτομουν να μεταπηδησω αποκλειστικα το ρελι, καθως διαφορες δεν εχω παρατηρησει.

Αν φυσικα σε ενδιαφερει το "Αθλημα" ειναι ο ευκολοτερος τροπος να ξεκινησεις. Θες μια ζυγαρια ακριβειας, και μια απλη ρελιαστρα χειρος. Εναλλακτικα αντι για ρελιαστρα χειρος, παρε ενα στροφειο και προσαρμοσε το σε ενα κολωνατο δραπανο.

Βίκτορα με ριγμένους κάλυκες η ρελιάστρα χειρός δεν τα καταφέρνει;;

Eννοεις ριγμενους που εχουν κλειστει και πριν με παραδοσιακο ρελι; Μια χαρα τα καταφερνει.

Επισης μια χαρα μπορεις να παρεις ριγμενους με αστεροειδες, και να τους κοψεις τοσο οσο να εξαφανιστει το αστερι, οχι κατω απο 65 χιλ ομως. Αν δεν σε ενδιαφερει τοσο το οπτικο αποτελεσμα, και φυσικα εισαι διατεθειμενος να κανεις τοσες δοκιμες οσες χρειαζονται για να βρεις το φυσιγγι σου, μια χαρα κανεις δουλεια και με αυτα τα "ταπεινα" εργαλεια. Ολα εξαρτωνται απο το τι θες εσυ να κανεις

Με κάλυψες!!
Αν γεμίσω κάτω από 65χιλ. υπάρχει κάποιος κίνδυνος προφανώς...;; Αν μειώσω δοσολογίες;

Δεν ξερω, προτιμω να μην πιεζω κανενα υλικο τοσο χαμηλα, των καλυκων μη εξαιρουμενων. Δεν βρισκω λογο ομως να πας τοσο χαμηλα ετσι και αλλιως

Δεν ξερω, προτιμω να μην πιεζω κανενα υλικο τοσο χαμηλα, των καλυκων μη εξαιρουμενων. Δεν βρισκω λογο ομως να πας τοσο χαμηλα ετσι και αλλιως
Επειδή λες να κόψω το τμήμα του αστεροειδούς κλεισίματος, λογικά θα υπάρχει περίπτωση να βγει και πιο κοντός ο κάλυκας...
Και από την άλλη κάτι συγκεντρωτήρες που έχω, μέτρησα το αμορτισεράκι τους και το έβγαλα 15χιλ που πάει να πει ότι είναι πολύ κοντό αν δεν κάνω λάθος, άρα με στρογγυλό ρέλι και για λίγα γραμμάρια (28-32) μπορεί στα 65χιλ. ο κάλυκας να μη μου κλείνει σωστά... Να θέλει δλδ πιο κοντό κάλυκα...
Θα το δω όμως και μετά την εξεταστική στην πράξη πως θα μου βγει!

Το μήκος των φυσιγγίων παίζει αναλόγως και τη γόμωση φυσικά. Εγώ θεωρώ ότι έχω καλύτερα αποτελέσματα με το ρελιαστό φυσίγγι αφού ανοίγει πιο ομαλά η τουφεκιά. Το βασικότερο πλεονέκτημα του αστεροειδούς κλεισίματος είναι η αναγόμωση των ήδη ριγμένων. Όσον αφορά το κόστος της τάπας που βάζουμε μπροστά σκέψου ότι αυτό θα το βρεις περίπου 5,50-6,00 € τις 500, δλδ μηδενική η διαφορά κατά τη γνώμη μου. Εμείς μάλιστα έχουμε ακόμη μικρότερο κόστος αφού τους έχουμε κόψει σε μαγαζί στα χιλιοστά που θέλουμε. Ο Βίκτωρας φαίνεται ότι έχει πολύ μεράκι κάτι που όσο κι αν δεν μου αρέσει να παραδεχτώ δεν έχω εγώ. Γενικά ψάχνω να βρω την καλύτερη σχέση μεταξύ ποιότητας και ευκολίας στην ιδιογόμωση. Η κάβλα όμως όταν ρίχνεις τα δικά σου φυσίγγια είναι ανυπέρβλητη!!!

• Like
Reactions: DrV
... 650 euro ενω οι Gaep πανε 850++ :)
Μπερδεύτηκα και νόμισα ότι οι ιταλικές ιεωρούσες πως κοστίζουν 650 €. Κατ'αρχάς με 850 € GAEP παίρνεις ένα πλήρες πακέτο, οπότε θα πρέπει να το δεις στην Ελληνική τι πακέτο σου δίνει. Σίγουρα τα 200 € είναι μια πολύ καλή διαφορά και έχεις και τον μαγαζάτορα δίπλα σου. Πάντως επειδή εγώ την GAEP έχω σε όσα θέματα κι μου δημιουργήθηκαν με τη μηχανή ο μαγαζάτορας ήταν πολύ εντάξει.

Back