Υλικά για ιδιογόμωση

H F2Χ32 και ΜΒΧ32 της Β&Ρ τι διαφορές έχουν ρε παιδιά
η F2 και η ΜΒ 32 συμφωνα με τους αρχιμηχανικούς της ΒP είναι διδυμες αδερφες , στην πιστα όμως εχει αποδειχθεί ότι η ΜΒ είναι λιγο πιο σκληρη από την αδερφουλα της

Ειχα ανοιξει μερικα,δεν μοιαζει με τη μβχ32,αυτη ηταν σε κοκκους γκρι αν θυμαμαι καλα,παντος στο βαλτο καλα πηγαιναν,αλλα ξενερωσα οταν βρηκα τη μπαρουτι αλλη με καποια μονοβασικη πρασινη.
Σαράντο για τις διαφορές ανάμεσα στις 2 μπαρούτες αναφέρθηκα και όχι των φυσίγγιων ΜΒ32 classic και F2 Classic της Β&Ρ.
Πάντως ευχαριστώ!
Σπυρο καποιοι ιδιογομωτες υποστηριζουν οτι η F2 ειναι λιγο πιο μαλακη απο την ΜΒ, εγω δεν εχω αποψη...
η F2 και η ΜΒ 32 συμφωνα με τους αρχιμηχανικούς της ΒP είναι διδυμες αδερφες , στην πιστα όμως εχει αποδειχθεί ότι η ΜΒ είναι λιγο πιο σκληρη από την αδερφουλα της
Δηλαδή αν γεμίσουμε 2 φυσίγγια με την ίδια αναλογία, υλικά και το ίδιο στήσιμο η ΜΒ θα μου δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες, πιέσεις και ίσως λάκτισμα, έστω και οριακά.

Σαράντο για τις διαφορές ανάμεσα στις 2 μπαρούτες αναφέρθηκα και όχι των φυσίγγιων ΜΒ32 classic και F2 Classic της Β&Ρ.
Πάντως ευχαριστώ!

Δηλαδή αν γεμίσουμε 2 φυσίγγια με την ίδια αναλογία, υλικά και το ίδιο στήσιμο η ΜΒ θα μου δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες, πιέσεις και ίσως λάκτισμα, έστω και οριακά.
εκτοσ απο τα υλικά μεγαλο ρολο παιζει και το lot τησ καθε πυρητιδασ.για αυτο δεν θα βγαλεισ ασφαλεισ συμπέρασματα

Αν κατάλαβα καλά διαβάζοντας το θέμα, μπορω με μια ζυγαριά ακρίβειας 0.01 και μια χειροκίνητη ρελιαστρα να κάνω ένα ξεκίνημα στην ιδιογομωση... Αν χρησιμοποιήσω δε και δραπανο με βάση μπορω να κάνω ολοκληρωμένη δουλειά. Κατάλαβα κάπου λαθος;

Αν θες να κλεινεις με αστεροειδες κλεισιμο θα χρειαστεις κ ενα μηχανημα για να χαραζεις τον καλυκα πριν τον ρελιασεις... Η διαδικασια ειναι δηλαδη πυριτιδα-συγεκντρωτηρας-σκαγια- χαραγμα αστεροειδους στον αδειο καλυκα κ ρελιασμα...

Σκέφτομαι να πάρω μια χειροκίνητη μηχανή του Λαναρά που έχει ένα μαχαιράκι χάραξης και ένα στροφείο για ρέλιασμα (αστέρι-ρέλι), σαν εξέλιξη της παλιάς ρελιάστρας μου κάνει...
Ρυθμίζει μάλιστα και το ύψος του κλεισίματος, και να ενεργοποιήσω τα παλιά εργαλεία και την κλασσική ζυγαριά του πατέρα, άντε να πάρω και ένα παχύμετρο ακριβείας και να ξεκινήσω δειλά-δειλά τα σπιτικά φυσίγγια...
Δεν με ενδιαφέρει η ποσότητα και η ταχύτητα, με ενδιαφέρει η ιδιογόμωση πιο πολύ σαν διαδικασία, όσο πιο κοντά στον παλιό παραδοσιακό τρόπο αλλά και να ''ταιριάζω'' φυσίγγια στα γούστα μου. Με ενδιαφέρει όμως η ποιότητα και η ακρίβεια κατασκευής
Τη μηχανή αστέρι-ρέλι τη βρίσκω γύρω στα 120 ευρώ, επειδή είναι δύσκολοι οι καιροί για έξοδα, έχει κάποιος άποψη για τη συγκεκριμένη μηχανή? βγάζει ακρίβεια και ομοιομορφία ως προς το ύψος ρελιάσματος?
Έχω στο μυαλό μου να ασχοληθώ περισσότερο με το παραδοσιακό ρέλιασμα και λιγότερο με το αστεροειδές,

Last edited:
Στην ουσια, το μαχαιρακι μπορεις να το προσαρμοσεις πχ σε ενα δραπανο, και κατεβαζοντας το μοχλο να εχεις το κοψιμο που θες. Δεν χρειαζεται να ειναι μερος μηχανης, το μοχλικο που το κατεβαζει θες στην πραγματικοτητα, και αυτο προσαρμοζεται ειτε σε δραπανο, ειτε σε μηχανη, ειτε και σε ιδιοκατασκευη αν πιανουν τα χερια σου

Στην ουσια, το μαχαιρακι μπορεις να το προσαρμοσεις πχ σε ενα δραπανο, και κατεβαζοντας το μοχλο να εχεις το κοψιμο που θες. Δεν χρειαζεται να ειναι μερος μηχανης, το μοχλικο που το κατεβαζει θες στην πραγματικοτητα, και αυτο προσαρμοζεται ειτε σε δραπανο, ειτε σε μηχανη, ειτε και σε ιδιοκατασκευη αν πιανουν τα χερια σου

Α μπράβο! Την ιδιοκατασκευη είχα και εγώ στο νου μου.
Ευχαριστώ και σένα και τον Άρη για τις απαντήσεις.

Θες μια βαση για το φυσιγγι (να παταει η πατουρα του καλυκα), και εναν τροπο να στηριζεις το μαχαιρι και να κατεβαινει. Αν μπορει αυτη η κατασκευη να ειναι και ρυθμιζομενη σε υψος, ακομα καλυτερα.

Αγορασε μια απλη ρελιαστρα χειρος τοτε, και θα κανεις την ιδια δουλεια, με 10-20 ευρω.
Έχω τέτοια Βίκτωρα, από τον πατέρα μου, άν και είναι αγορασμένη την δεκαετία του '60 και έχει ρελιάσει ένα κάρο φυσίγγια την κάνει ακόμα τη δουλειά της...
Απλά κοίταξα και τη μηχανή αστέρι-ρέλι γιατί, σε αντίθεση με την ρελιάστρα χειρός, έχει ένα μεταλλικό αποστάτη που ρυθμίζει το ύψος του ρελιάσματος. Αλλά μου φαίνεται και πιο ορθολογική η κάθετη τοποθέτηση του κάλυκα κατά το ρέλιασμα, σε σχέση με την οριζόντια της ρελιάστρας χειρός, θυμάμαι καμιά φορά αν δεν πρόσεχες όπως τοποθετούσες για ρέλιασμα το φυσίγγιο, έφευγε η τάπα και πέφταν τα σκάγια.
Επίσης είπα να έχω και τη δυνατότητα να κλείνω και αστέρι.

Στα 1000 φυσίγγια, τι ποσό γλυτώνει κάποιος αν αναγομώσει κάλυκες;
Στις τιμές που κοιταζα στα μαγαζιά υπολόγισα ότι κερδίζεις περίπου 4 λεπτά στο φυσιγγι. Άρα περίπου 40 ευρώ στα 1000.
Αυτοί που αναγομωνουν θα ξέρουν καλύτερα.

Στα 1000 φυσίγγια, τι ποσό γλυτώνει κάποιος αν αναγομώσει κάλυκες;
Οι καλυκες ετοιμοι με καψουλι εχουν περιπου 85 ευρω η 1000αδα.Αν γεμίσεις ριγμενους θα χρειαστεις μονο τα καψουλια που εχουν 45$ περιπου η 1000αδα.Δηλαδη γλυτωνεις κανα 40αρι χοντρα-χοντρα..Δεν ξερω αν αξιζει ο κοπος ξεκαψουλωσε-καλυμπραρισε-καψουλωσε για 40$ στην 1000αδα

Back