Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Άδειοι κάλυκες φυσιγγίων B&P F2 Long Range 1050 σε ΝΟ. 0 σε φασσοκάρτερα.
Άντε την επόμενη φορά και με συστοιχίες Patriots.:mad:

Υ/Γ : Και οι ...κουτοί περιμένουν τα πουλια να χαμηλώσουν και να στρώσουν, να δουλέψουν τα 6ρια τους.
Ρε τι χάλι ειναι αυτο. Όπου και να πάμε ο ηλίθιος παραμονεύει να μας χαλάσει την διάθεση.

Σε ενα πολυ γνωστό μερος δυτικα(πιθανων να λεμε το ιδιο)ενιωσα αηδια μετα τις 5 το απογευμα (πριν να αλλαξει η ωρα) σε γνωστο δρομολογιο οι ριπες πηγαιναν μαντήλι τουφεκιες στον θεο και βρεθηκα απεναντι απο δυο τρεις να δω τι τουφεκανε με τοση μανία... απογοήτευση!
Αντε και να δεχόμουνα και τα πολύ πολύ χοντρά σε συγκεκριμένες βολές και με κάποιο μέτρο.Αλλά αυτές τις ριπές και το άδειασμα της καραμπίνας, που σε κάποιες των περιπτώσεων είναι πέραν του νομίμου,αυτό δείχνει οτι μόνο για παγαναντζήδες κάνουν και όχι για κυνήγι φασσας.
Αυτος ειναι και ο λόγος που σιχαίνομαι τα μπασίματα ,ειδικά στα καρτερία που μαζεύουν κόσμο.Ομως πολλές φορες δεν χρειάζονται πολλοί αρκουν και δυο και ένας ακόμη να σου χαλάσει τη μέρα. Σαν τον περσινό κλαρινογαμπρό που σας έλεγα στην Θεσπρωτία

Εχω από προχθες που τις ψαχνω. Περιοχη δυτικη Μακεδονία . Αποτελεσμα κατι μικρα κοπαδάκια 5 με 8 πουλιά κι αυτά σπάνια. Χθες το απόγευμα - το πρωί εβρεχε - πάω στα χωράφια να κάνω τεστ Τσώρτσιλ την sx3 που της έβαλα μια τσόντα στο κοντάκι. Αφήνω το αυτοκίνητο 50m μακρυά παίρνω 5 φυσίγγια Lambro sporting 28gr #8 και βάζω το χαρτόνι στα 15μ . Την ώρα που επωμιζω ακούω πίσω και πάνω μου θόρυβο σαν ελικόπτερο. Γυρνάω και βλέπω ρε παίδες ένα κοπάδι γύρω στα 300 πουλιά πάνω μου στα 50 μέτρα περίπου να με τραβερσάρει . Έριξα και τα 5 φυσίγγια και τους τα έκλασα.
Ακολούθησε άλλο ένα κοπαδάκι 6 πουλιά κι αυτά ψηλωμενα.
Ήταν 5.30 και είχε ήδη σκοτεινιάσει. Ίσως να αργήσανε λόγω της πρωινής βροχής. Εντυπωση μου εκανε πως με τραβερσαρανε ενω ημουν στην μεση απο ένα χωραφι εντελως ακαλυπτος. Δεν τα προβληματισε η παρουσία μου . Βεβαια ήταν ψηλα αλλα πιστευω με άλλα φυσιγγια κατι θα έπαιρνα. Πάντως φέτος ήταν πρώτη φορά που είδα τόσα πολλά πουλιά. Ας ελπίσουμε να τα ξαναδούμε.

Εντυπωση μου εκανε πως με τραβερσαρανε ενω ημουν στην μεση απο ένα χωραφι εντελως ακαλυπτος. Δεν τα προβληματισε η παρουσία μου . Βεβαια ήταν ψηλα αλλα πιστευω με άλλα φυσιγγια κατι θα έπαιρνα.

Σίγουρα κυρ Μήτσο, με πιο χοντρά (6άρια και κάτω) όλο και κάποια θα "πατσαβουριαζότανε"...!

Όσο για το άλλο, εγώ έχω διαπιστώσει, πως τα (σχετικά) ψηλωμένα κοπάδια, είτε μικρά είτε μεγάλα, άμα χαράξουν πορεία και θέλουν να διαβούν, αδιαφορούν για τυχόν ανθρώπινες παρουσίες από κάτω τους, αρκεί αυτές, βέβαια, να είναι (σχετικά) ακίνητες, δίχως, τουλάχιστον, απότομες κινήσεις...!!! Αυτό ισχύει λίγο - πολύ σε όλα τα καρτερίσια κυνήγια διαφόρων πτερωτών θηραμάτων, κατά τη γνώμη μου και βάσει της εμπειρίας μου...!!! Στα καρτέρια του λαγού και του αγριόχοιρου δε, πρέπει επιπλέον να μην προκαλούν και θόρυβο, διότι αυτά τα ζουλάπια ακούνε από εδώ μέχρι την Κίνα (αντιθέτως, δεν έχουν καθόλου καλή όραση)...!!!

Το δίδαγμα λοιπόν, είναι: (πλήρης) ακινησία στο καρτέρι, ειδικά όταν αντιληφθούμε εισερχόμενο στόχο και, όσο το δυνατόν, ησυχία...!!!

Λοιπόν ....
Σταμάτησα να κυνηγώ την φάσσα συστηματικά πρίν περίπου 15 χρόνια μετά από απ'αυτό το περιστατικό .
Όπως ξανάγραψα έπαιρνα μαζί μου πάντα κ κλαδευτήρι καί καθάριζα τις βαλανιές από μέσα κ χωνώμουν μέσα .
Πέρασαν τα αγρινά στα 20 μέτρα δίπλα μου κ δέν με πήραν χαμπάρι .Έβλεπα μπριστά το αρσενικό να με αισθάνεται την οσμή-παρουσία μου αλλά δέν με εντόπιζε .
Είδα χιλιάδες φάσσες εκείνη την μέρα .
Στο τσάκ έστριβαν είτε δεξιά είτε αριστερά ......
Πήρα το μοναδικό αγριοπερίστερο που είδα κ πέρασε στην περιοχή .
Φάσσα τίποτα .hair.
Είπα εδώ τέλος .

Σίγουρα κυρ Μήτσο, με πιο χοντρά (6άρια και κάτω) όλο και κάποια θα "πατσαβουριαζότανε"...!

Όσο για το άλλο, εγώ έχω διαπιστώσει, πως τα (σχετικά) ψηλωμένα κοπάδια, είτε μικρά είτε μεγάλα, άμα χαράξουν πορεία και θέλουν να διαβούν, αδιαφορούν για τυχόν ανθρώπινες παρουσίες από κάτω τους
Έτσι ακριβώς Νίκο ,γνωρίζοντας και οι ίδιες τις αποστάσεις ασφαλείας ,περνάνε σε σταθερή πορεία από πάνω σου αφού ξέρουν ότι θα τους τα κλάσεις

Καλημερα απο φθιωτιδα με τεραστια ξενερα καθως με βορια σε σταθερο καρτερι που γινοταν χαμος δεν περασε τιποτα...κακο σημαδι..τι γινεται;
η φασσα δεν ειναι καθε μερα!υπομονη,ξεκινα παλι το ψαξιμο,ειναι μερες που πανε και για χαλικι τα πουλια.

Ωραίος Στρατο!
Κάνε κ μια περιγραφή του δίκαννου!
Ισπανικό πιστεύω ότι είναι. Και μάλιστα της γερμανικής τεχνοτροπίας, όπως είχα ξαναπεί για άλλο προ καιρού: ενισχυτικά νεύρα στα πλαϊνά της βάσης, αυτάκια στις άκρες του καθρέπτη, περαστό κλειδί, κοντάκι με μάγουλο και ανοιχτή πιστολέ λαβή κλπ. Τώρα, για μάρκα ... ήταν τόσες πολλές βιοτεχνίες στο Eibar που έφτιαχναν παρόμοια δίκαννα, που πως να βγάλεις άκρη ... Παρά μόνο από τις σφραγίδες ...

Καλημερα απο φθιωτιδα με τεραστια ξενερα καθως με βορια σε σταθερο καρτερι που γινοταν χαμος δεν περασε τιποτα...κακο σημαδι..τι γινεται;
Τις βαρεσα εγω ολες σημερα...εφαγα δυο φορες βροχη, περπατησα και παρα πολυ και ειμαι του πεθαμου τωρα! Τετοιο Anal ειχα να φαω παρα πολυ καιρο, δεν τουφεκισα καν σημερα αλλα δεν εχω παραπονο ψοφησα στο κρυο και στην κουραση,παω για υπνο τωρα να στανιαρω.

Τελικά σήμερα που καθάρισα το πουλί, φάνηκε ο λόγος που ήταν καθισμένη κάτω...
Βόσκαγε...η γούσα της ήταν γεμάτη πράσινο χορταράκι...
Τώρα γιατί επέλεξε να φάει φρέσκο χορταράκι και όχι βελανίδια από τα γύρω φορτωμένα δέντρα ή από αυτά που έχουν στρώσει χαλί στη γή...μόνο αυτή ήξερε...
Από ότι έχω διαβάσει σε ένα άρθρο ενός περιοδικού η εξήγηση που έδινε ο αρθρογράφος στο γεγονός αυτό ,δηλαδη ότι η φάσα τρωει χόρτο και όχι βελανιδιά είναι ότι τα πουλια έχουν "μια ήρεμη ζωή" η οποια οφείλεται στις καιρικές συνθήκες καθώς και την ηρεμία που επικρατεί στην καθημερινότητά τους από όλες τις απόψεις.Ετσι τα πουλιά δεν φορτώνουν την γουσα τους με πολύ φάει και βελανιδιά και αντίθετος τρωνε αυτό το αγριοτριφυλλο το οποιο είναι πιο εύπεπτο και πολύ ευεργετικό για την φάσα.
Δηλαδή όταν η φάσα αισθάνεται σιγουρια για την εξασφάλιση της τροφής και για τις επόμενες μερες δεν φορτωνεται με βελανίδια.Απεναντιας όταν διαισθανθει κίνδυνο είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών είτε ακόμα και λόγο της ανθρώπινης παρενόχλησης της τότε τρωει πολύ βελανι ή φανγκο, ώστε να έχει λυση προσωρινά την διατροφική της ανάγκη για τις επόμενες "δύσκολες"μέρες που προμηνύονται.

Last edited:
Από ότι έχω διαβάσει σε ένα άρθρο ενός περιοδικού η εξήγηση που έδινε ο αρθρογράφος στο γεγονός αυτό ,δηλαδη ότι η φάσα τρωει χόρτο και όχι βελανιδιά είναι ότι τα πουλια έχουν "μια ήρεμη ζωή" η οποια οφείλεται στις καιρικές συνθήκες καθώς και την ηρεμία που επικρατεί στην καθημερινότητά τους από όλες τις απόψεις.Ετσι τα πουλιά δεν φορτώνουν την γουσα τους με πολύ φάει και βελανιδιά και αντίθετος τρωνε αυτό το αγριοφυλλο το οποιο είναι πιο εύπεπτο και πολύ ευεργετικό για την φάσα.
Δηλαδή όταν η φάσα αισθάνεται σιγουρια για την εξασφάλιση της τροφής και για τις επόμενες μερες δεν φορτωνεται με βελανίδια.Απεναντιας όταν διαισθανθει κίνδυνο είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών είτε ακόμα και λόγο της ανθρώπινης παρενόχλησης της τότε τρωει πολύ βελανι ή φανγκο, ώστε να έχει λυση προσωρινά την διατροφική της ανάγκη για τις επόμενες "δύσκολες"μέρες που προμηνύονται.
Ετσι ειναι Χρήστο.Τα τελευταία χρονια όσες χτύπησα Νοέμβριο μήνα ,είχαν μόνο χορταράκι μέσα και συγκεκριμένα αρκετό αγριοτρίφυλλο και το είχωα γράψει αλλωστε αρκετές φορές.
Οσο ο καιρός είναι καλός και έχουν διατροφικές επιλογές, δεν εχουν λόγο να φανε βελανίδια.

Status
Not open for further replies.
Back