Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Μου λενε οι παλιοι κυνηγοι του νησιου....1983 ηταν η τελευταια χρονια που εγινε αυτο... η αρχη του
κοπαδιου ηταν πανω στην Σαμο...και η ουρα του και η τελευταια φασσα πανω απο την Τουρκια.!!!!
Εχω ακουσει απιστευτες ιστοριες για κυνηγια φασσας πανω στο νησι.
Δεν τα προλαβα αυτα....1987 που ηρθα στην Σαμο ειχε πολυ φασσα....τα δε τελευταια 5 χρονια...καθε χρονος
και χειροτερα......

Καλα.....εσενα σε εμαθα και σε ''ξερω''...... .sarcastic. .love1. Αλλα ποιος σου ειπε οτι δεν εχω και σκυλακια για λαγο ??
Εχω ''κολλημα'' με την φασσα....ΓΙΑΤΙ ειναι αγριο θηραμα...και οχι χρωματιστο κοτοπουλο σαν τις περδικες
που αφηνει ο συλλογος.....κυνηγος και μαζοχα ειμαι.....δολοφονος ΟΧΙ.;):)
Και που να έβλεπες τι γινόταν στα Βαρδούσια και συγκεκριμένα στα Μάρμαρα τότε που ήταν χωματόδρομος να ανέβεις, από την Σπερχειάδα και μετά, την δεκαετία 80-90.

Να ετιμασουμε κανα γκρουπακι να στανιαρουμε λιγο???
Βλέπω βιντεάκια του παιδιού που κυνηγά στα βουνά εκεί, όλα τα πουλιά έρχονται από θάλασσα. Τα τελευταία 2-3 Χρόνια δεν βλέπω όμως καινούργια να ανεβάζει.

Και που να έβλεπες τι γινόταν στα Βαρδούσια και συγκεκριμένα στα Μάρμαρα τότε που ήταν χωματόδρομος να ανέβεις, από την Σπερχειάδα και μετά, την δεκαετία 80-90.
Τωρα Γιαννη ανα αρχίσουμε να λεμε για τη δεκαετία 80-90 ,θα μελαγχωλίσουμε. Τότε και στα μερη μου στα μπασίματα επι ένα μήνα έμπαιναν πουλια συνεχόμενα και τώρα κάνεις ηλιοθεραπεία στις ραχούλες.

Τωρα Γιαννη ανα αρχίσουμε να λεμε για τη δεκαετία 80-90 ,θα μελαγχωλίσουμε. Τότε και στα μερη μου στα μπασίματα επι ένα μήνα έμπαιναν πουλια συνεχόμενα και τώρα κάνεις ηλιοθεραπεία στις ραχούλες.
Ακριβως έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς.

Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό που δεν υπάρχουν πουλια σήμερα. Αμα καποια θηράματα απαγορευονταν για 2-4 χρόνια θα υπήρχε αυξηση του πληθυσμού τους ? Επισης σε κάποιες χώρες οι πληθυσμοι των πουλιων είναι αρκετά καλα ειδικά η φασσα. Στην Αγγλία θεωρείται ως επιβλαβές και εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν βλέπεις φτερό

Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό που δεν υπάρχουν πουλια σήμερα. Αμα καποια θηράματα απαγορευονταν για 2-4 χρόνια θα υπήρχε αυξηση του πληθυσμού τους ? Επισης σε κάποιες χώρες οι πληθυσμοι των πουλιων είναι αρκετά καλα ειδικά η φασσα. Στην Αγγλία θεωρείται ως επιβλαβές και εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν βλέπεις φτερό

ΟΙ ''ειδικοι''......λενε...1ον κλιματικη αλλαγη....2ον Ανεμογεννητριες.....3ον το G4 του ιντερνετ.
Με λιγα λογια.....αστο καλυτερα να μην το πω. :(

Οι πρώτες πηγές υποβάθμισης της ποσότητας του κυνηγιού είναι κυρίως ο αγροτικός τομέας και τι εννοώ με αυτό .
Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις ορδές απο άδεια κουτιά φαρμάκων ( ραντισμα της καλλιέργειας) πεταμένα μέσα σε αποξυραντικα κανάλια . Επίσης η αλλαγή καλλιέργειας έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να μην έρχονται τα πουλιά όπως επίσης εξελίχθηκαν και τα μηχανήματα . Για να μην πολυλογώ μένω σε κάμπο, την εποχή που βάζανε οι αγροτες σταρια , παντζάρια , ηλιόσπορο και τριφύλλια και Ρύζια ποτέ δεν χρειάστηκε να φύγω σε ευθεία πάνω απο δυο χιλιόμετρα απο το σπίτι μου. Τώρα στο βαμβάκι σαν μόνη παραγωγή που το ραντίζουν τη ζώο να έρθει και να μείνει . Υπάρχουν και σαφώς και άλλοι παράγοντες που συνολικά επηρεάζουν όλο αυτό αλλά για μένα ο κυρίως παράγοντας είναι η αλλαγή καλλιέργειας .

Ο καθε ενας μας βλεπει με το δικο του ματι και την δικη του οπτικη γωνια το προβλημα..... χωρις να θελω
να πω πως δεν εχει συμβαλει σε καποια μερη της πατριδας μας και ο αγροτικος τομεας....εδω στην Σαμο δεν
συμβαινει κατι τετοιο. Θελω να πω οτι στην Σαμο δεν εχει αλλαξει κατι οσον αφορα την καλλιεργεια.....μια ''ζωη''
λαδι και κρασι εβγαζε. Ολη η Σαμος με ελιες και αμπελια ειναι. Καλλιεργειες ηλιοσπορου - τριφυλλιου - σιταριου
δεν θα βρεις πουθενα...με εξαιρεση πολυ μικρα κομματια γης ( μισο στρεμμα ) που καλλιεργουν για προσωπικη τους χρηση. Οποτε που να αποδωσω και σε ποιον τις ευθυνες για ολη αυτην την καταντια ......και την ελλειψη θηραματων ?? Αν και απο την φυση μου ημουν και ειμαι αισιοδοξος ανθρωπος.....πιστευω ομως οτι αυτη η κατασταση ειναι μη
αναστρεψιμη.....δυστυχως .......''εδω θα ειμαστε''......και θα δουμε.

ΥΓ. Σηκωθηκα νωρις....να παω να παρακολουθησω.....μηπως και δω κατι....δεν πηγα,,,,,,εκατσα στα ''αυγα μου''.....θα
πηγαινα δεν θα περναγε τιποτα....οπως και τις προηγουμενες μερες...θα ''χαλιομουν''......και θα γυρναγα σπιτι
με τα αυτια κατεβασμενα.....το ''εργο'' το εχω ξανα δει.....Ξερω απο τωρα τι θα κυνηγησω την πρωτη μερα....
οι κουρουνες θα την ''πληρωσουν''........... τρυγονι ή φασσα.....μονο εαν γινει θαυμα θα περασει.

Οι πρώτες πηγές υποβάθμισης της ποσότητας του κυνηγιού είναι κυρίως ο αγροτικός τομέας και τι εννοώ με αυτό .
Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις ορδές απο άδεια κουτιά φαρμάκων ( ραντισμα της καλλιέργειας) πεταμένα μέσα σε αποξυραντικα κανάλια . Επίσης η αλλαγή καλλιέργειας έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να μην έρχονται τα πουλιά όπως επίσης εξελίχθηκαν και τα μηχανήματα . Για να μην πολυλογώ μένω σε κάμπο, την εποχή που βάζανε οι αγροτες σταρια , παντζάρια , ηλιόσπορο και τριφύλλια και Ρύζια ποτέ δεν χρειάστηκε να φύγω σε ευθεία πάνω απο δυο χιλιόμετρα απο το σπίτι μου. Τώρα στο βαμβάκι σαν μόνη παραγωγή που το ραντίζουν τη ζώο να έρθει και να μείνει . Υπάρχουν και σαφώς και άλλοι παράγοντες που συνολικά επηρεάζουν όλο αυτό αλλά για μένα ο κυρίως παράγοντας είναι η αλλαγή καλλιέργειας .
Άλεξ φιλαράκι μου και οι αγρότες κοιτάνε να ζήσουν δεν θα τους νοιαξουν τα θηράματα ίσα ίσα κοιτάνε να τα διώχνουν γιατί κάνουν ζημιές επειδή είμαι αγρότης στο λέω και όσο για τα φυτοφάρμακα που λες 1ον είναι στην παιδεία του καθενός και 2ον φταίνε και αυτοί που μας κυβερνούν σε τοπικό επίπεδο που δεν έχουν φτιάξει ούτε ειδικά καλάθια ούτε έχουν ορίσει και συγκεκριμένα σημεία για να γίνεται η δουλειά μας όπως γέμισμα τα ραντιστικα κτλπ....

Άλεξ φιλαράκι μου και οι αγρότες κοιτάνε να ζήσουν δεν θα τους νοιαξουν τα θηράματα ίσα ίσα κοιτάνε να τα διώχνουν γιατί κάνουν ζημιές επειδή είμαι αγρότης στο λέω και όσο για τα φυτοφάρμακα που λες 1ον είναι στην παιδεία του καθενός και 2ον φταίνε και αυτοί που μας κυβερνούν σε τοπικό επίπεδο που δεν έχουν φτιάξει ούτε ειδικά καλάθια ούτε έχουν ορίσει και συγκεκριμένα σημεία για να γίνεται η δουλειά μας όπως γέμισμα τα ραντιστικα κτλπ....
Φίλε Bnllcrio συμφωνώ απόλυτα ότι προέχει η επιβίωση του αγρότη και της οικογένειάς του. Όμως εκεί που θα τραβήξω νερό για να γεμίζω το βυτίο μου, δεν χρειάζεται να πετάξω και το άδειο μπουκάλι από το φυτοφάρμακο.

Φίλε Bnllcrio συμφωνώ απόλυτα ότι προέχει η επιβίωση του αγρότη και της οικογένειάς του. Όμως εκεί που θα τραβήξω νερό για να γεμίζω το βυτίο μου, δεν χρειάζεται να πετάξω και το άδειο μπουκάλι από το φυτοφάρμακο.
Για αυτό λέω είναι και θέμα παιδείας αλλά εδώ σε εμάς εκεί που γεμίζουμε τα ραντιστικα δίπλα έχει μεγάλους κάδους τετράγωνους μεταλλικούς όπου πεταμε τα άδεια κουτιά.....

Για αυτό λέω είναι και θέμα παιδείας αλλά εδώ σε εμάς εκεί που γεμίζουμε τα ραντιστικα δίπλα έχει μεγάλους κάδους τετράγωνους μεταλλικούς όπου πεταμε τα άδεια κουτιά.....

Έχει παντού τέτοιους κάδους αλλά είτε είναι γεμάτοι και τα πετάνε δίπλα είτε δεν τα αδειάζει το αρμόδιο τμήμα πότε .Απλά όπως λές είναι θέμα παιδείας που οι περισσότεροι δεν το εφαρμόζουν.
Δεν ανέφερα ότι φταίει ο αγρότης αλλά η αλλαγή της καλλιέργειας ευθύνεται .. Ο αγρότης θα βάλει αυτό το οποίο θα εχει ζήτηση και θα μπορέσει να επιβιώσει απλά σε εμάς έχει ένα αντίκτυπο κυνηγετικό.
Όπως ανέφερα και παραπάνω υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην μείωση απλά για τα μέρη μου αυτή είναι μια αιτία .
Απόψεις αλλάζουμε ευθύνη δεν ρίχνω σε κανέναν.

Να σας πώ και εγώ την γνώμη μου!. Πρίν απο καμιά σαρανταριά χρόνια, οι φάσες στην ορεινή Ναυπακτία αλλά και στην ορεινή Δωρίδα όταν περνούσαν έκρυβαν όλη την πλαγιά του βουνού!, ατελείωτα κοπάδια! (και είχα την τύχη να τις κυνηγάω, περασμένα μεγαλεία). Απο την δεκαετία του 2010 και μετά συνεχώς μειώνονταν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!. Στην Αγγλία που ήμουν απο το 2014 μέχρι το 2017, οι Φάσες ήταν χιλιάδες στις εξοχές!. Σε κάποιο ντοκιμαντέρ που είδα απο την Ουκρανία είχαν ανοίξει τεράστιους τάφρους και έριχναν μέσα με φορτωτές (παρακαλώ) ψόφιες Φάσες απο δηλητήριο που είχαν ρίξει στα σιτηρά γιατί τους έκαναν μεγάλες καταστροφές!. Με δεδομένο ότι τα πουλιά της Αγγλίας αλλά και της κεντρικής ευρώπης ακολουθούν άλλη μεταναστευτική οδό, αυτά δεν θα περάσουν ποτέ απο την Ελλάδα, τα πουλιά που περνούν από εδώ είναι απο την βορειανατολική ευρώπη και τον Καύκασο!. Με δεδομένο λοιπόν ότι ρίχνουν φάρμακα για να τα εξοντώσουν και δεν θα είναι μόνο οι Ουκρανοί, τότε συμπερασματικά κάθε χρόνο θα είναι συνεχώς μειούμενα!.

Oι αιτιες μπορει να ειναι πολλες και συνθετες.....αυτο που μετραει παντα ειναι το αποτελεσμα....και το
αποτελεσμα ειναι καθε χρονο και χειροτερο..........και οπως προειπα.....δεν βλεπω ''λυση''....και ακομα
χειροτερα....πιστεω οτι κατασταση θα ειναι μη αναστρεψιμη.

2 ωρίτσες στο καρτέρι το πρωί...τα πουλιά λίγα αλλά κάτι κάναμε....
IMG_20200822_082315.jpg
Συνολικά είδα 9 φάσες έριξα στις τρεις και πήρα τις 2 και 6 τρυγόνια που από αυτά τα 3 πέρασαν απ' το καρτέρι μου έριξα σε 2 και πήρα το ένα...
Σε σχέση με άλλες χρονιές ο αριθμός των πουλιών στη περιοχή είναι πολυ μικρός... Σύνολο τρυγόνια και φάσες έβλεπα τουλάχιστον 60 με 70 πουλιά τα προηγούμενα χρόνια στο μέρος αυτο.
Έχουμε ακόμα καιρό μπροστά μας και ελπίζω να πετύχω κάνα πέρασμα.

Και σημερα τιποτα....σχεδον τιποτα....περασε ενα ζευγαρι φασσες αλλα δεν σηκωσα τουφεκι.....ενα ζευγαρι
αστο υπαρχει σκεφτηκα....ολη η ζωνη δεν ειχε τιποτα αλλο.
Και οι κουρουνες σημερα εκτος βολης περασαν.....Υγεια να εχουμε...και να ελπιζουμε σε καλυτερες μερες.!!!

Status
Not open for further replies.
Back