Φερ' το στα μέτρα σου...

Βασίληηηηηηη θα συμφωνήσω με τον κυρ-Μήτσο ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΉΣΩ (επιτέλους) μαζί σου

αν θες να κάνεις τεστ τσωρτσιλ ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ!!!

Απόσταση ΑΚΡΙΒΩΣ 14,55 μ από πίνακα ή χαρτί με διαστάσεις πάνω ή ίσες με 1Χ1.
( δεν ελέγχουμε βαλλιστική απόδοση αλλά που στέλνουμε την τουφεκιά μας.)

Full και #7, #6 σε χαρτί
Ο πίνακας να είναι στο ύψος των ματιών
Να πατήσουμε σκανδάλη όταν το κοντάκι κουμπώσει στον ώμο, όπως όταν κυνηγάμε π.χ. ορτύκι ή τσιχλα περπατητό
Προσπαθούμε να εστιάσουμε μόνο στον στόχο και να αγνοήσουμε τα σκοπευτικά.
Επωμίζουμε ΓΡΗΓΟΡΑ ως συνήθως, όχι πιο γρήγορα όχι πιο αργά και πατάμε ΑΜΕΣΑ την σκανδάλη - όπως όταν κυνηγάμε π.χ. τυρανοσαυρο περπατητό.
Ρίχνουμε τουλάχιστον 3 τουφεκιές ... .
αν είναι αλλού για αλλού ρίχνουμε περισσότερες ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΑΡΤΙ ανάλογα με το τι βλέπουμε
Αν για οποιονδήποτε λόγο η επώμιση δεν μας βγει σωστή ή κάτι μας ενοχλεί με αυτή δεν πατάμε την σκανδάλη και ξεκινάμε από την αρχή νέα επώμιση. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να συμβαίνει συχνά.

Αν έχουμε μετρήσει την απόσταση στομίου-στόχου μετράμε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ και την απόκλιση του κέντρου των τουφεκιών από το σημείο σκόπευσης σε εκατοστά οριζόντια και κατακόρυφα.

το Τεστ Τσωρτσιλ το κάνουμε ΑΦΟΥ προηγουμένως:
κάνουμε τα τεστ με το καλαμακι ή/και λειζερ και τις αντίστοιχες διορθώσεις (1/16 inch κανόνας)

η σειρά:
καλαμακι - διορθωση κοντακιού - λειζερ (όχι διόρθωση) - τσωρτσιλ - διόρθωση - καλαμακι- λειζερ -τσωρτσιλ - διόρθωση κ.οκ.

* το λειζερ μπορ ΜΗΝ το πολυεμπιστευεστε, μπορεί να χάνει σε ευθύτητα το λειζερ, μπορεί και οι θαλάμες να αποκλίνουν ελάχιστα στην συναρμογή με τις κάννες (καθόλου σπάνιο στα δίκαννα)
Καλησπερα ....Μαριε...μπορεις να κανεις μια αναφορα στην μεθοδο καλαμακι?

Νομίζω , σχετικά όλα τα παρακάτω με το θέμα…. «…Φέρτο στα μέτρα σου:)

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ
ΔΗΜ. Π. ΠΑΠΑΔΕΑΣ

17. Eρώτηση: Έκανα δίαιτα και σε ένα χρόνο έχασα 12 κιλά, μήπως πρέπει να ξανακοιτάξω τα μέτρα του κοντακιού μου;
Aπάντηση: Τα μέτρα του κοντακιού, περισσότερο έχουν σχέση με τον σκελετό μας και τον τρόπο που επωμίζουμε παρά με τα κιλά μας. Π.Χ. Αν το μάγουλό σου έχασε 4mm, στα 30 μέτρα θα έχεις μια πιθανή απόκλιση 0,004x30= 12 εκατοστά, δηλαδή μέγεθος ανάξιο λόγου. Μάθε και τούτο. Οι αστοχίες μας, αφορούν αποκλίσεις μέτρων και όχι εκατοστόμετρων.

18
. Eρώτηση: Πως θα διαπιστώσω αν τα μέτρα του κοντακιού μου ανταποκρίνονται στον σωματότυπό μου και στον τρόπο που επωμίζω;
Aπάντηση: Τα εργοστασιακά κοντάκια, δεν κατασκευάζονται με τυχαίες διαστάσεις, τώρα μάλιστα με τις φλάντζες που συνοδεύουν τα αυτογεμιζόμενα (βαρβαριστί καραμπίνες) μπορούν να διορθωθούν πολλά πράγματα. Ακόμα και από τις μετρήσεις με αρθρωτό κοντάκι από κάποιον "ειδικό". Η πειραματική μέθοδος είναι ο καλύτερος δρόμος. Ακολούθησε λοιπόν πιστά τον παρακάτω δωδεκάλογο.

1. Αγοράζουμε από το χαρτοπωλείο 6 χαρτόνια διαστάσεων 1x0,70 m.
2. Σημαδεύουμε τα μέσα των πλευρών και τα ενώνουμε ώστε να έχουμε το κέντρο του στόχου στο οποίο με κόκκινο μαρκαδόρο κάνουμε ένα ευδιάκριτο σημάδι.
3. Μετράμε με μετροταινία 20 μέτρα και στήνουμε εκεί διαδοχικά τα 5 από τα χαρτόνια. Το έκτο το φυλάμε για το συγκεντρωτικό.
4. Εφοδιασμένοι, με το πιο σφιχτό τσοκάκι μας και δεκαράκια σκάγια στεκόμαστε απέναντι από το στόχο.
5. Εστιάζουμε στο στόχο που θα πει, να εντοπίσουμε εκεί, όχι ματιά μας μόνο τη ματιά μας αλλά και τη σκέψη μας.
6. Επωμίζουμε ανεβάζοντας το ντουφέκι, προς το ζυγωματικό μας, ενώ το κοντάκι είναι σε διαρκή επαφή με τα πλευρά μας. Το όπλο το κινούμε με τα δύο χέρια συγχρόνως, προς το ζυγωματικό μας και όχι το αντίθετο.
7. Ανεβάζοντας το ντουφέκι, σπρώχνουμε την πάπια προς τα εμπρός με το αριστερό μας χέρι, το οποίο δείχνει το στόχο και γιαυτό πρέπει αυτό να κατευθύνει την σκόπευση.
8. Με την επαφή της ράχης στο ζυγωματικό μας πιέζουμε τη σκανδάλη.
9. Σε κάθε από τους 5 στόχους, αφού σημαδέψουμε το κέντρο της κάθε διασποράς, επάνω σ' αυτό το σημάδι, ανοίγουμε από μια τρύπα ενός εκατοστού.
10. Βάζουμε, διαδοχικά, κάθε στόχο επάνω στο έκτο χαρτόνι. Με έναν μαρκαδόρο, μέσα από την τρύπα, που σηματοδοτεί το κέντρο κάθε διασποράς, μεταφέρουμε τα αποτελέσματα τρων δοκιμών μας στο έκτο χαρτόνι. Τώρα έχουμε, προ οφθαλμών, ζωντανή την εικόνα των 5 προσπαθειών μας.
11. Αν τα κέντρα των διασπορών, που μεταφέραμε στο συγκεντρωτικό στόχο, απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 4-5 πόντος, αυτό λέει πως δεν έχουμε σταθερή επώμηση. Όπερ μεθερμηνευόμενο. Δεν επωμίσαμε όλες τις φορές με τον ίδιο τρόπο και το κοντάκι αθωώνεται. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε για κοντάκι, καλλίτερα να ασκηθούμε ώστε να μάθουμε να επωμίζουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο.
12. Εαν τα κέντρα των διασπορών μας είναι συγκεντρωμένα, σε ένα "σταφύλι", άσχετα αν είναι έξω από το σημείο που σκοπεύσαμε, σημαδεύουμε, με έναν κόκκινο μαρκαδόρο, το κέντρο αυτής της ομάδας.
13. Για κάθε απόκλιση του συγκεντρωτικού αυτού κέντρου, από το κέντρο του χαρτονιού, ίση με δύο εκατοστά, αντιστοιχεί ζητούμενη διόρθωση του κοντακιού ίση με 1mm.

και...:)

Από το άρθρο του Ν. Κυπριδήμου «Οι περιττές... ταχύτητες»(απόσπασμα)

«…Ο στρατηγός Ζουρνέ είχει βρει ότι ένας έμπειρος σκοπευτής έχει απόκλιση μισής μοίρας όταν σκοπεύει με λειόκαννο. Ο άπειρος έχει απόκλιση μιας μοίρας. Τι σημαίνει αυτό στα 35 μέτρα; Μια μοίρα ισούται με 50 εκατοστά! Μισή μοίρα ισοδυναμεί με απόκλιση 25 εκατοστά ...»

και τέλος...:)
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ
ΔΗΜ. Π. ΠΑΠΑΔΕΑΣ

(απόσπασμα απο την εισαγωγή του άρθρου...)

Όλοι έχουμε μείνει στη σκόπευση που μάθαμε στο στρατό και δεν καταδεχόμαστε να μάθουμε κάτι περισσότερο. Τουναντίον μας απασχολούν οι κρυογενείς κάνες, τα τσοκάκια τάδε και τάδε, τα μέτρα των κοντακίων, οι αυλοί των κανών, λες πως τα κοντάκια, με τις όποιες κλίσεις, οι κάνες,τα τσοκάκια, οι αυλοί και οι κώνοι συναρμογής, είναι συμπράγκαλα που σκοτώνουν από μόνα τους και ξεχνάμε τα εκατομμύρια θηράματα, που άφησαν πίσω τους τον μάταιο τούτο κόσμο, επειδή τα καλοσημάδεψε κάποιος με ένα εργοστασιακό κοντάκι και ένα φτηνό κανούλι της σειράς.

Καλησπέρα φίλοι μου. Αγόρασα μια Benelli M2 comfort. Στην επώμιση το όπλο μου έρχεται τέλεια. Όταν το δοκίμασα σε χαρτί, στα 20 μέτρα, το κέντρο της ντουφεκιάς είναι 12 cm πάνω ακριβώς από το κέντρο. Φοράει πάνω από το εργοστάσιο, την φλάντζα B. Αν την αλλάξω με την C, διορθώνεται αυτή η απόκλισή;

Καλησπέρα φίλοι μου. Αγόρασα μια Benelli M2 comfort. Στην επώμιση το όπλο μου έρχεται τέλεια. Όταν το δοκίμασα σε χαρτί, στα 20 μέτρα, το κέντρο της ντουφεκιάς είναι 12 cm πάνω ακριβώς από το κέντρο. Φοράει πάνω από το εργοστάσιο, την φλάντζα B. Αν την αλλάξω με την C, διορθώνεται αυτή η απόκλισή;
Με C θα κατέβει. Κάνε και μία δοκιμή ευθυβολίας για να είσαι σίγουρος. Ρίξε δηλαδή μία σημαδεμένη στο κέντρο του στόχου βλέποντας μόνο το σκοπευτικό για να δεις αν τα σκάγια θα πάνε όντως εκεί.

Ριξε σημαδευτα σταθερα πρωτα ολα τα τσοκ ενα ενα και βλεπουμε καπια ενδεχετε να ριχνουν αλλου μιλαω ως παθων

Back