Πιστεύω ο ελικοειδής διασπορεας είναι μια καλή λύση για τον κύλινδρο στα μέτρα που ανέφερες Βαγγέλη. Όλα αυτά τα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει πολλές μάρκες και όλους τους τύπους βυσματωσεων για τις αγαπημένες μας βασίλισσες. Έχω σταματήσει πλέον το Direct γιατί μου έδινε πουλιά (λαβωνενα) ενώ ήμουν εκτός και τρομερές αστοχίες σε πουλιά που ήμουν κέντρο. Μια καλή λύση για γρήγορη αλλά και τακτοποιημενη διασπορά είναι τα φυσηγγια με ελικοειδή διασπορεα, ανοίγουν λιγότερο από το αποκεντρωτικο αλλά έχουν καλύτερη κατανομή. Από μάλλινα χρησιμοποιώ σε συγκεκριμένα μέρη το Mygra becaccia αν θέλω περισσότερα μέτρα σε πιο ανοικτό πεδίο, επίσης ένα μαλινο που μου άρεσε πολλή αλλά δεν το βρίσκω εδώ στο νησί μου είναι του Δορκα το 2001 σε 32 γραμμάρια. Για το super kill του καραμανιδη έχω να πω τα καλύτερα σε δύο σεζόν που το κυνήγησα μαζί με τον κουμπάρο μου, σε κύλινδρο και βελτιωμένο τσοκ. Όσο για τα γραμμάρια ταβάνι πιστεύω τα 34 και αυτά σε μεγάλες παγωνιες. Πέρσι αφιέρωσα πολλά κυνήγια με το 20αρι, με 25-28 γραμμάρια τα πουλιά έπεφταν. Για το bascieri δεν εχω άποψη Βαγγέλη. Ίδιο στο διασπορεα με το bascieri είναι και το special game της maionchi αλλά από κάτω έχει μαλινη ή κάτι σαν μαλινη τάπα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά διασποράς φυσίγγια απλα θέλει λίγο ψάξιμο, διάβασμα και......δοκιμες.Παιδια θελω γνωμες για τα παρακατω....Το χειμωνα που μας περασε αλλά και την προηγουμενη χρονιά σαν πρωτο φυσιγγι στο κυνηγι της μπεκατσας χρησιμοποιησα το lambro direct 32 σαν αντικαταστατη του max διασπορας που εριχνα τα προηγουμενα αρκετα χρόνια.Αυτο που ειδα και με βαση οτι ολα αυτα τα χρονια κυνηγαω με κυλινδρο, ειναι οτι προκειται για ενα φυσιγγι για αποστασεις απο 10-12μ. εως 15-16μ....για αποστασεις 18-20μ. είτε ειχα τραυματισμους είτε αποτυχιες προφανως λογω μεγαλων κενων στις κατανομες.Το αμεσως επομενο φυσιγγι που χρησιμοποιησα ηταν το lambro κιτρινο διασπορας το οποιο οπως ειδα εν συντομια ειναι ενα φυσιγγι για 18-25μ.δηλαδη κυριως για πιο ανοικτα μερη.Τωρα και επειδη δεν υπαρχει περιπτωση να χρησιμοποιησω καποιο αλλο τσοκ,π.χ 4 αστρα (κυριως για λογους συνηθειας και ψυχολογιας) θα ηθελα γνωμες και εμπειριες (για αποστασεις 10-20μ.) για φυσιγγια με ελικοειδη διασπορεα οπως π.χ το superkill 33 του καραμανιδη ή το b&p dispersante 33(αυτο μου φαινεται οτι ο διασπορεας πρεπει να κανει γι αυτο που ψαχνω).Με λιγα λογια ψαχνω κατι αναμεσα σε διασπορεα gualanti και αποκεντρωτηρα για 10-20μ.παντα ομως για κυλινδρο.Το b&p πρεπει να κραταει κεντρα λογω του κυλινδρου στη μεση και ταυτοχρονα να κανει και ικανοποιητικη διασπορα κοντα γιατι δεν εχει ποτηρακι.Τι λετε?.xm.