Φυσίγγια για μπεκάτσα

Παιδια θελω γνωμες για τα παρακατω....Το χειμωνα που μας περασε αλλά και την προηγουμενη χρονιά σαν πρωτο φυσιγγι στο κυνηγι της μπεκατσας χρησιμοποιησα το lambro direct 32 σαν αντικαταστατη του max διασπορας που εριχνα τα προηγουμενα αρκετα χρόνια.Αυτο που ειδα και με βαση οτι ολα αυτα τα χρονια κυνηγαω με κυλινδρο, ειναι οτι προκειται για ενα φυσιγγι για αποστασεις απο 10-12μ. εως 15-16μ....για αποστασεις 18-20μ. είτε ειχα τραυματισμους είτε αποτυχιες προφανως λογω μεγαλων κενων στις κατανομες.Το αμεσως επομενο φυσιγγι που χρησιμοποιησα ηταν το lambro κιτρινο διασπορας το οποιο οπως ειδα εν συντομια ειναι ενα φυσιγγι για 18-25μ.δηλαδη κυριως για πιο ανοικτα μερη.Τωρα και επειδη δεν υπαρχει περιπτωση να χρησιμοποιησω καποιο αλλο τσοκ,π.χ 4 αστρα (κυριως για λογους συνηθειας και ψυχολογιας) θα ηθελα γνωμες και εμπειριες (για αποστασεις 10-20μ.) για φυσιγγια με ελικοειδη διασπορεα οπως π.χ το superkill 33 του καραμανιδη ή το b&p dispersante 33(αυτο μου φαινεται οτι ο διασπορεας πρεπει να κανει γι αυτο που ψαχνω).Με λιγα λογια ψαχνω κατι αναμεσα σε διασπορεα gualanti και αποκεντρωτηρα για 10-20μ.παντα ομως για κυλινδρο.Το b&p πρεπει να κραταει κεντρα λογω του κυλινδρου στη μεση και ταυτοχρονα να κανει και ικανοποιητικη διασπορα κοντα γιατι δεν εχει ποτηρακι.Τι λετε?.xm.
Πιστεύω ο ελικοειδής διασπορεας είναι μια καλή λύση για τον κύλινδρο στα μέτρα που ανέφερες Βαγγέλη. Όλα αυτά τα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει πολλές μάρκες και όλους τους τύπους βυσματωσεων για τις αγαπημένες μας βασίλισσες. Έχω σταματήσει πλέον το Direct γιατί μου έδινε πουλιά (λαβωνενα) ενώ ήμουν εκτός και τρομερές αστοχίες σε πουλιά που ήμουν κέντρο. Μια καλή λύση για γρήγορη αλλά και τακτοποιημενη διασπορά είναι τα φυσηγγια με ελικοειδή διασπορεα, ανοίγουν λιγότερο από το αποκεντρωτικο αλλά έχουν καλύτερη κατανομή. Από μάλλινα χρησιμοποιώ σε συγκεκριμένα μέρη το Mygra becaccia αν θέλω περισσότερα μέτρα σε πιο ανοικτό πεδίο, επίσης ένα μαλινο που μου άρεσε πολλή αλλά δεν το βρίσκω εδώ στο νησί μου είναι του Δορκα το 2001 σε 32 γραμμάρια. Για το super kill του καραμανιδη έχω να πω τα καλύτερα σε δύο σεζόν που το κυνήγησα μαζί με τον κουμπάρο μου, σε κύλινδρο και βελτιωμένο τσοκ. Όσο για τα γραμμάρια ταβάνι πιστεύω τα 34 και αυτά σε μεγάλες παγωνιες. Πέρσι αφιέρωσα πολλά κυνήγια με το 20αρι, με 25-28 γραμμάρια τα πουλιά έπεφταν. Για το bascieri δεν εχω άποψη Βαγγέλη. Ίδιο στο διασπορεα με το bascieri είναι και το special game της maionchi αλλά από κάτω έχει μαλινη ή κάτι σαν μαλινη τάπα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά διασποράς φυσίγγια απλα θέλει λίγο ψάξιμο, διάβασμα και......δοκιμες.

Δεν ανεφερα για μαλλινη ταπα γιατι το lambro feltro 34 που ριχνω ακομη, κανουν (γι αυτο που ζηταω εγω) για δεύτερο και τριτο,οχι ομως για πρωτο...δινει σφιχτες συγκεντρωσεις παντα για τα μετρα που αναφερομαι πιο πανω.Πιστευω οτι ενα απ τα δυο που εγραψα πιο πανω θα με καλυψουν...παντα για τα δικα μου ζητουμενα...γιαννη του καραμανιδη για 10 εως 20 μετρα με κυλινδρο θα με καλυψουν?Λεωνιδα με λενε.:)Μολις ξεκινησει το κυνηγι θα πανε οι δοκιμες σε χαρτι συννεφο....

Δεν ανεφερα για μαλλινη ταπα γιατι το lambro feltro 34 που ριχνω ακομη, κανουν (γι αυτο που ζηταω εγω) για δεύτερο και τριτο,οχι ομως για πρωτο...δινει σφιχτες συγκεντρωσεις παντα για τα μετρα που αναφερομαι πιο πανω.Πιστευω οτι ενα απ τα δυο που εγραψα πιο πανω θα με καλυψουν...παντα για τα δικα μου ζητουμενα...γιαννη του καραμανιδη για 10 εως 20 μετρα με κυλινδρο θα με καλυψουν?Λεωνιδα με λενε.:)
Λεωνίδα πιστεύω θα σε καλυψουν για τα μέτρα που θέλεις. Επίσης να προσθέσω πως είναι και σταθερά στις καιρικές μεταβολές μιας και με όλους τους καιρούς μας έδωσε πουλιά καθαρά και ακαριαία.

Λεωνίδα πιστεύω θα σε καλυψουν για τα μέτρα που θέλεις. Επίσης να προσθέσω πως είναι και σταθερά στις καιρικές μεταβολές μιας και με όλους τους καιρούς μας έδωσε πουλιά καθαρά και ακαριαία.
Thanks..well done.

Αποτυχίες σε μπεκάτσες μέχρι 20 μέτρα σημαίνουν ότι οι τουφεκιές μας δεν πάνε εκεί που κοιτάμε.
Είδα άνθρωπο να τουφεκάει τον πίνακα από τα 14 μέτρα με φουλ και να μην πηγαίνει στον πίνακα ούτε ένα σκαγι.....!
Επαναπροσδιοριζουμε λίγο τι κάνει αυτό που κρατάμε, τι σημαίνει επώμιση και κοντάκι στα μέτρα μας.
Όλα μετά γίνονται πιο όμορφα και διασκεδαστικά...:)

προσοπικα με κυλινδρο θα επελεγα μαλινοταπο κ ψιλο νουμερο,τα διασπορας με κυλινδρο ανοιγουν παρα πολυ γρηγορα κ στα 10 -15 μετρα θα εχουν ανοιξει παρα πολυ κ θα εχουν μεγαλα κενα κ γι αυτο λενε ποτε διασπορας με κυλινδρο γιατι μπορει να τραυματησεις κ το σκυλο,αλλα καλο ειναι να κανεις τις δοκιμες σου με τα φυσυγγια που επιθυμεις κ να δεις αποτελεσματα,τα διαπορας που τα χρησημοποιο πρωσοπικα με το δικανο με σταθερο τσοκ 1-3 κ εχω πολυ καλες κατανομες ειδικα με τον 1

Νικολα εχοντας ριξει σχεδον με ολα τα διασπορας που κυκλοφορουν απο τα 15 μετρα με κυλινδρο, εχω να σου πω οτι κατι τετοιο δεν ισχυει σε καμια περιπτωση... Ειναι μυθος αυτος...
Στα 15 μετρα με κυλινδρο, σχεδον ολα τα διασπορας της αγορας θα ανοιξουν μεσο ορο περιπου 70 , αντε 80 εκατοστα...
Αν βαλεις μαλλινοταπα, ειδικα με πλαστικο εμφρακτηρα, η τουφεκια θα ανοιξει μολις 50 ποντους...

Λεωνιδα αφου δεν θες για ψυχολογικους λογους να αλλαξεις τσοκ, απο 4 αστρα, δοκιμασε αλλη μια φορα τα Direct 34 αλλα σε ν7,5 για πρωτη τουφεκια... Φυσιγγι διασπορας που να ανοιγει περισσοτερο απο το αποκεντρωτικο δεν θα βρεις για πρωτη τουφεκια...
Για δευτερη βαλε οποιο αλλο συμβατικο διασπορας σου αρεσει, μεχρι τα 25 μετρα θα σε καλυψει ανετα...

Νικολα εχοντας ριξει σχεδον με ολα τα διασπορας που κυκλοφορουν απο τα 15 μετρα με κυλινδρο, εχω να σου πω οτι κατι τετοιο δεν ισχυει σε καμια περιπτωση... Ειναι μυθος αυτος...
Στα 15 μετρα με κυλινδρο, σχεδον ολα τα διασπορας της αγορας θα ανοιξουν μεσο ορο περιπου 70 , αντε 80 εκατοστα...
Αν βαλεις μαλλινοταπα, ειδικα με πλαστικο εμφρακτηρα, η τουφεκια θα ανοιξει μολις 50 ποντους...
Αρι δεν διαφονω αλλα σε αυτο τον κυκλο 70 που λες τι κενα θα εχεις?προσοπικα με την sx3 με το ic τα περισοτερα διασπορας που δοκημασα ανοιγε τοσο κ τα κενα τεραστια καλυτερες κατανομες ειχα με μερικα μεσοταπα κ φυσιγγια κανονικα,ενω με την fabarm που ειχα με κυλινδρο τα διασπορας τα lambro rio που ειχα δοκιμασει στα 15 μετρα ειχα τοσο ωραιες κατανομες χωρις μεγαλα κενα κ σε μικρο κυκλο κατω απο 70 κριμα που δεν ειχα βρει μπεκατσες εκοινη τι χρονια,τωρα που περνω το δικανο με τα σταθερα 1-3 τα δισπορας rio 32g club 32 του κυργια αλλα κ lambro κιτρινο που δουλεψα εμεινα εκει για μπεκατσα προς το παρων.
Γι αυτο ειπα να κανει δοκιμες κ να κρινει αναλογα που κυνηγαει μπεκατσα

Νικολα η SX3 σου εδινε δηλαδη κενα στα 15 μετρα με διασπορας?
Αυτο η αληθεια ειναι οτι δεν το εχει δει με κανενα διασπορας... συμβατικο... Μονο με αποκεντρωτικα εχει τυχει κ αυτο με πολυ ανοιχτα τσοκ, λογω σχετικα ακανονιστης κατανομης...
Η δουλεια του διασπορας για μενα ειναι να μου δωσει στα 15 μετρα ας πουμε, οσο το δυνατον μεγαλυτερη διασπορα, καλυτερα να μου δωσει 1 μετρο διασπορα (που δεν γινεται δυστυχως) με λιγα κενα στις ακρες, παρα διασπορα 70 ποντων που δεν θα περανει κουνουπι κ θα κανει "σκονη" και σχεδον αχρηστο οποιο θηραμα μπει στο κεντρο της τουφεκιας μας...
Κ πανω απο ολα στην επιλογη τσοκ κ διασπορας, παιζει ο βιοτοπος... αλλο συνδυασμο θελει αυτος που τουφακει χωμενος στο πουρναρι κ εχει δυνατοτητα για μια τουφεκια λογω πυκνου-ορατοτητας, αλλο αυτος που κυνηγαει στο "δεντρο" και το μερος ειναι ανοιχτο κτλ...

Kαταρχην παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις.Τωρα σε οτι αναφορα το κοντακι δε νομιζω να χω θεμα,βεβαια δεν εχω τη δυνατοτητα να το ελεγξω σε κοντακα μιας και μενω επαρχια αλλα με βαση και τα αλλα κυνηγια που κανω (φασσα,τσιχλα)....δε νομιζω....θεμα εχω σιγουρα που δεν ειμαι πια 30-35 χρονων και με καποια προβληματα υγειας στα χερια ...τι λεω και γω τωρα...παντως με το max διασπορας ειχα βολευτει πολυ,το direct δεν ειναι για μενα σα τα max.Nομιζω οτι η πρωτη φωτο επιβεβαιωνει οτι ειναι για 17 εως 25μ.Αρη απο το direct ή μαλλον τα διασπορας δε θελω μεγαλυτερη διασπορα,αυτο που θελω ειναι να εχω καλες κατανομες απο 12μ. εως περιπου και 20μ......μηπως αντι για 8.5 σε σκαγια,θα ταν καλυτερα να παω σε 9.5 λογω οτι εχει περισσοτερα σκαγια,αρα και καλυτερες κατανομες για λιγο πιο μακρυα....το 7.5 δεν το καταλαβαινω,γιατι θα πρεπει να κατεβω σε νουμερο?Παντως βρε παιδια το m&p dispersante δεν το χρησιμοποιει κανενας? αυτος ο διασπορεας πρεπει(ετσι μου φαινεται)να ναι ιδανικος για 12-20μ....θα το δοκιμασω σιγουρα μαλις ξεκινησει το κυνηγι σε στοχους,φυσικα με τη benelli.:)

Δεν στο προτεινα το 9,5αρι γιατι δεν ξερω σε τι μερη κυνηγας κ αν θα πρεπει το σκαγι να περασει κ κλαδια για να φτασει ενδεχομενως στο θηραμα... Εγω το εχω ριξει κ αυτο...
Το 7,5αρι εμενα προσωπικα μου εδωσε λιιιιγο πιο μαζεμενη τουφεκια, κ περισσοτερη δυναμη... Μου αρεσε περισσοτερο μιας κ δεν ξερω σε τι αποσταση θα τουφεκισω παντα... Τα αλλα μου εδωσαν περισσοτερα ζωντανα πουλια στα 20 μετρα με ανοιχτα τσοκ...
Ωστοσο τα 12 μετρα ειναι πολυ κοντινη αποσταση, πολυ κοντινη ομως...
Αν θες να φυγεια απο τα αποκεντρωτικα, δοκιμασε φυσιγγια με ελικοειδη διασπορεα... Το B&P να σου πω την αλήθεια δεν το εχω δοκιμασει νομιζω ποτε...Δεν ειμαι κ απολυτα σιγουρος ομως...

Νικολα η SX3 σου εδινε δηλαδη κενα στα 15 μετρα με διασπορας?
μου αφησε αμφηβολια για τα κενα που ειδα στο κεντρο του κυκλου αλλα προσωπικη αποψη παντα
αλλο συνδυασμο θελει αυτος που τουφακει χωμενος στο πουρναρι κ εχει δυνατοτητα για μια τουφεκια λογω πυκνου-ορατοτητας,
εσυ τι συνδιασμο θα διαλεγες?

Νικολα, την αποψη μου λεω, επειδη εχει τυχει να τα ριξω σχεδον ολα τα διασπορας σε πινακα, δεν σε αμφισβητω φιλε προς θεου...
Εγω κενο στο κεντρο του πινακα εχω δει ΜΟΝΟ με τα αποκεντρωτικα κ με πολυ ανοιχτα τσοκ πχ κυλινδρος...

Επειδη εχω ενα φιλο που ειναι μουρλαμενος με τα πολυ σφιχτα μερη κ κυνηγαμε συχνα μαζι, εγω στις περιπτωσεις που εχω μια κ μονο ισως δυνατοτητα για τουφεκια σε αποσταση κατω απο 18-20 μετρα εχω συνηθως τσοκ 4 αστρα η LM και πρωτο φυσιγγι Direct...Κ τα 32αρια κ τα 34 μου εχουν δωσει πουλια, απλα στα 34αρια προτιμω λιγο περισσοτερο το 7,5αρι... Ειχα λιγοτερα τραυματισμενα στο οριο των 20 μετρων... Μεχρι 20 μετρα ειμαι πολυ καλα ετσι... Κ σαν δευτερο φυσιγγι ενα κανονικο διασπορας...

Νικολα, την αποψη μου λεω, επειδη εχει τυχει να τα ριξω σχεδον ολα τα διασπορας σε πινακα, δεν σε αμφισβητω φιλε προς θεου...
Εγω κενο στο κεντρο του πινακα εχω δει ΜΟΝΟ με τα αποκεντρωτικα κ με πολυ ανοιχτα τσοκ πχ κυλινδρος...

Επειδη εχω ενα φιλο που ειναι μουρλαμενος με τα πολυ σφιχτα μερη κ κυνηγαμε συχνα μαζι, εγω στις περιπτωσεις που εχω μια κ μονο ισως δυνατοτητα για τουφεκια σε αποσταση κατω απο 18-20 μετρα εχω συνηθως τσοκ 4 αστρα η LM και πρωτο φυσιγγι Direct...Κ τα 32αρια κ τα 34 μου εχουν δωσει πουλια, απλα στα 34αρια προτιμω λιγο περισσοτερο το 7,5αρι... Ειχα λιγοτερα τραυματισμενα στο οριο των 20 μετρων... Μεχρι 20 μετρα ειμαι πολυ καλα ετσι... Κ σαν δευτερο φυσιγγι ενα κανονικο διασπορας...
Αρι δε λεω οτι με αμφισβητις τις αποψης μας λεμε προς θεου κ θελω να ακουω τις αποψεις τον πιο εμπειρων μια κ εγω ειμαι νεος κυνηγος σχετικα,
η sx3 το ic το μαμα που δινει το θεωρο παρα πολυ ανοιχτω κ γι αυτο ειχα αυτα αποτελεσματα
εγω αποφασισα να κυνηγαω την μπεκατσα με δικανακι με τα σταθερα κ τα μερη που παω ειναι πολυ κλειστα κ με μεγαλα πουρναγια θα παιζω μετα διασπορα κ μαλινοταπο η μεσοταπο

Αρι δε λεω οτι με αμφισβητις τις αποψης μας λεμε προς θεου κ θελω να ακουω τις αποψεις τον πιο εμπειρων μια κ εγω ειμαι νεος κυνηγος σχετικα,
η sx3 το ic το μαμα που δινει το θεωρο παρα πολυ ανοιχτω κ γι αυτο ειχα αυτα αποτελεσματα
εγω αποφασισα να κυνηγαω την μπεκατσα με δικανακι με τα σταθερα κ τα μερη που παω ειναι πολυ κλειστα κ με μεγαλα πουρναγια θα παιζω μετα διασπορα κ μαλινοταπο η μεσοταπο

τα τσοκ απο την sx3 to 4 ειναι σαν να εχεις αναποδη καμπανα τσοκ σε ενα βερεττα και ισως λεω και λιγο ....για τσιχλες σε πυκνο φιλος μου με sx3 βαζειτοi 2 αστρα τσοκ .. η τα τσοκ ειναι οτι ναναι η εχει αλλα νουμερα σε σχεση με αυτα που λεει
με 4αστρα σε πινακα 25 μετρα και 32 γρ νορμαλ οχι διασπορας φυσιγγι εψαχνε που πηγε η τουφεκια μιλαμε για 40 σκαγια πανω ειδα το χαρτι και γελαγα στα 20 μετρα μετρησαμε καμια 100 σκαγια οταν αλαξε τσοκ με το 2 ειχε φυσιολογικη τουφεκια
και στο κυνηγη με 2 παμε οταν παμε για πουλια μακρια καρτερια κτλ βαζει ενα κιcks νομιζω που αγορασε εχτρα 1 αστρο ι1.5 αν θυμαμαι καλα

με λιγα λογια δεν θελεις διασπορας για μπεκατσα με την sx3

τα τσοκ απο την sx3 to 4 ειναι σαν να εχεις αναποδη καμπανα τσοκ σε ενα βερεττα και ισως λεω και λιγο ....για τσιχλες σε πυκνο φιλος μου με sx3 βαζειτοi 2 αστρα τσοκ .. η τα τσοκ ειναι οτι ναναι η εχει αλλα νουμερα σε σχεση με αυτα που λεει
δυστιχος ετσι ειναι εγω το εβγαλα μετα απο μολις πηγα για 3 περπατιτα κ εβαλα το Μ κ καπως ειδα χαρα στα περπατιτα αλλα κ στην μπεκατσα μετα την αφησα την sx3 κ πειρα το δικανακι που εχω απο τον πατερα μου κ δεν θα το αλλαξω,η sx3 μονο γουρουνι κ καρτερακια

αν βρεις τα σωστα τσοκ κανεις τα παντα ειναι πολυ καλο οπλο ακριβως το ιδιο με σενα εχει ο φιλος μου παπια τσιχλες που πηγαμε πολυ καλες τουφεκιες
Στο ειπα και στο σκοπευτηριο Νικολα αν θυμασαι
71 ποντους ειναι το δικο σου?
γιατι αν θυμαμαι σε πολυ πυκνο που ειχαμε αλλαξει με δυσκολεψε

αν βρεις τα σωστα τσοκ κανεις τα παντα ειναι πολυ καλο οπλο ακριβως το ιδιο με σενα εχει ο φιλος μου παπια τσιχλες που πηγαμε πολυ καλες τουφεκιες
Στο ειπα και στο σκοπευτηριο Νικολα αν θυμασαι
71 ποντους ειναι το δικο σου?
γιατι αν θυμαμαι σε πολυ πυκνο που ειχαμε αλλαξει με δυσκολεψε
εμενα ειναι 66 ειναι λιγο πιο βολικη στα πυκνα,στο σκοπευτηριο τοτε δοκιμασα πρωτη φορα carlson που πειρα γι να δουμε φετος τι θα κανουν κ αυτα

Back