Φυσίγγια για τσίχλες - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πάντως παιδιά, για να είμαστε, πραγματικά, σε ασφαλή θέση εμείς οι (τσιχλο)κυνηγοί να κρίνουμε εάν το τάδε ή το δίνα φουσέκι είναι ικανό και επαρκές για την άμεση καταβολή του εκάστοτε θηράματος, θα πρέπει να (έχουμε μάθει να) ντουφεκάμε τέλεια, σαν τους πρωταθλητές, όπως ο George Digweed...!!!
Tι θέλω να πω: μήπως, για τα "ξεπουπουλιάσματα" και τους επιπόλαιους τραυματισμούς των τσιχλοκότσυφων, είμαστε απολύτως υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι και το πώς σκοπεύουμε, και όχι τα "έρμα" τα φυσιγγάκια...; Με άλλα λόγια: ΟΛΑ τα σύγχρονα, επώνυμα φυσίγγια σκοτώνουν!!! Το ζήτημα είναι το εξής αυτονόητο: να στέλνουμε τα σκάγια τους εκεί που πρέπει κάθε φορά...!!! Εάν ΔΕΝ σκοπεύουμε σωστά, και με τα καλύτερα φυσίγγια του κόσμου να ρίχνουμε... δεν θα κάνουμε τίποτα...!!!
Για αναλογιστείτε το καλά όλοι σας αυτό και θα δείτε από μόνοι σας, πως θα σταματήσετε τις "εύκολες" και αβάσιμες κρίσεις περί αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας των φυσιγγίων...!
Διαφωνω καθετως,οριζοντιως και προς ολες τις διευθυνσεις..Δν αλλαξαμε τον τροπο σκοπευσης μας ουτε ριξαμε δυσκολες τουφεκιες,αλλα δν μπορει με 3* και 4* στα 20-25 μετρα,σε πουλια ευκολα να φευγουν ολα τα πουπουλα της κοιλιας και να μην πεφτουν...Οι 6 που καταφερα να παρω,τις τσεκαρα και ειχαν ολες απο 3-5 σκαγια..Παρολα αυτα επεφταν ολοζωντανες και μες στο αιμα..Θα ξαναδοκιμασω τα φυσιγγια με αλλο καιρο..Ποιο υγρο και ζεστο...

Παιδια με 3αρι τσοκ στα 20 μετρα δεν υπαρχει κεντρο της τουφεκιας, πουπουλα ουρας και αλλα τετοια φιλοσοφικα! Η το πηρε η οχι η τουφεκια. Με τον ασσο ακομα χειροτερα. Τι παραπλευρα σκαγια να εχει στα 25 ο ασσος, που δεν ριχνουν μια πιθαμη πουλι σαν την τσιχλα. Οπου μειναμε πισω στην τουφεκια το καταλαβαμε, οταν ομως η τσιχλα σκαει σαν μαξιλαρι με πουπουλα και φευγει ε τι να γινει φταιει το φυσιγγι!
Έλα ντε. Λένε ότι κάνεις λάθος σκοπευση και βαράς τα πούπουλα!!!!!!!!
Θα μας τρελάνουν;;;;
Σκάγια έχει το φυσσιγγι και όχι σφαίρα.
Υπάρχουν φυσίγγια άχρηστα για συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Τα σκάγια φτάνουν στα πουλιά χωρίς διατρητικη ικανότητα και γι'αυτό βγαίνουν πούπουλα και το πουλί φεύγει. Διότι τα σκάγια δεν μπήκαν βαθιά στην σάρκα.

Πρέπει να μπορούμε να διαχειριστούμε το κάθε φυσίγγι, δεν είναι εύκολο. Αντιθέτως μάλλον είναι δύσκολο, αν έχουμε στο μυαλό μας όμως ότι η τσιχλίτσα δεν είναι και κανένας κάπρος για να θέλει την τρομερή δύναμη κρούσης, τότε μπορεί η προσαρμογή στις ανάγκες του κάθε φυσιγγίου να γίνει και πιο εύκολη. Πέρσι από ανάγκη και λόγω έλλειψης του αγαπημένου μου φυσιγγίου αναγκάστηκα να στραφώ στην αγορά ενός άλλου sporting. Τα έβγαλα από την τσέπη μου την στιγμή που έτυχε να βρίσκομαι στο καίριο σημείο,σε περπατητό κυνήγι, ανάμεσα στην δική μου παρέα και σε μια άλλη παρέα που ερχόντουσαν διαγώνια. Οι τσίχλες που σηκωνόντουσαν και από τις δύο κατευθύνσεις ήταν πάρα πολλές και πέρναγαν για πέντε λεπτά ασταμάτητα από πάνω μου. Αν είχα τα φυσίγγια που ήξερα, θα έπρεπε επιεικώς να κάνω καμιά 15αριά με 20 τσίχλες μέσα σε 5 λεπτά. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρω μία και αυτή με την τρίτη τουφεκιά. Μετά την δεύτερη τουφεκιά άρχισε με τα χίλια ζόρια να πέφτει τραυματισμένη και από αγανάκτηση περισσότερο της έριξα και την τρίτη, τραβώντας το όπλο μπροστά, την διπλάσια απόσταση από αυτή που έριχνα. Τότε είδα ότι το πουλί ... διαλύθηκε κυριολεκτικά στον αέρα. Αυτό με έκανε να ... ξυπνήσω. Στο επόμενο σημείο απλά τράβαγα το όπλο 20-30 πόντους περισσότερο από ότι είχα μάθει να κάνω με τα "δικά" μου φυσίγγια και τα πουλιά ξεκίνησαν να πέφτουν κεραυνοβολημένα.
Είναι βαριά η καλογερική ... :)

Έλα ντε. Λένε ότι κάνεις λάθος σκοπευση και βαράς τα πούπουλα!!!!!!!!
Όχι λάθος, διαφορετική.
Σκάγια έχει το φυσσιγγι και όχι σφαίρα.
Αν δεν το αντιμετωπίσεις σαν να είναι σφαίρα ... έχασες !
Υπάρχουν φυσίγγια άχρηστα για συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.
Αυτό ναι, υπάρχουν...αλλά όχι στην διάσταση που παίρνει το ζήτημα.
Τα σκάγια φτάνουν στα πουλιά χωρίς διατρητικη ικανότητα και γι'αυτό βγαίνουν πούπουλα και το πουλί φεύγει. Διότι τα σκάγια δεν μπήκαν βαθιά στην σάρκα.
Δεν είναι τόσο απλό, εδώ μπαίνουν και άλλοι παράγοντες. Όπως η ικανότητα καταβολής της περιφέρειας...!
Ωστόσο πήρατε ένα από αυτά τα "άχρηστα" φυσίγγια να το βάλετε στον μέσο όρο της απόστασης που τουφεκάτε να δείτε το αποτέλεσμα σε ένα χαρτόνι; Να ξέρετε ότι βοηθάει πάρα πολύ, τουλάχιστον εμένα, ψυχολογικά να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Τι είναι αυτό δηλαδή που παράγει το κάθε φυσίγγι και τι καλούμαστε να βάλουμε στον στόχο. Να ξέρουμε δηλαδή την ώρα που πατάμε την σκάνδάλη, τι στέλνουμε εκεί που στοχεύουμε.

Last edited:
Δεν είναι τόσο απλό, εδώ μπαίνουν και άλλοι παράγοντες. Όπως η ικανότητα καταβολής της περιφέρειας...!
Ωστόσο πήρατε ένα από αυτά τα "άχρηστα" φυσίγγια να το βάλετε στον μέσο όρο της απόστασης που τουφεκάτε να δείτε το αποτέλεσμα σε ένα χαρτόνι; Να ξέρετε ότι βοηθάει πάρα πολύ, τουλάχιστον εμένα, ψυχολογικά να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Τι είναι αυτό δηλαδή που παράγει το κάθε φυσίγγι και τι καλούμαστε να βάλουμε στον στόχο. Να ξέρουμε δηλαδή την ώρα που πατάμε την σκάνδάλη, τι στέλνουμε εκεί που στοχεύουμε.

.well done..well done..well done.

Tα περιφερειακά σκάγια της κατανομής είναι πάντα πιο αραιά και πιο αδύναμα από τα κεντρικά!!! Είναι νόμος της φυσικής...!!!
Eπίσης, χοντρικά, τα κεντρικά σκάγια είναι περίπου τα 2/3 των συνολικών σκαγιών της γομώσεως!
Να, λοιπόν, γιατί πρέπει να δίνουμε πρωτίστως και κυρίως βάση, στο να στέλνουμε στο θήραμα, όσο το δυνατόν, τα κεντρικά σκάγια της κατανομής, δηλ. το κέντρο της ντουφεκιάς μας...!!! Τότε, οι πιθανότητες να το καταβάλουμε άμεσα υπερ-πολλαπλασιάζονται...!!!

Last edited:
Μιας που είσαι Μεσσηνιος τα φυσίγγια concord του Κουτουμανου με 33 γρ σκάγια πρέπει να τα ξέρεις.
Αν μου πεις ότι έχεις επιτυχίες με αυτό το φυσσιγγι σε θερμοκρασίες άνω των 14_15 βαθμών Εγώ δεν θα ξαναβγαλω άδεια και θα το ρίξω στο ψάρεμα.
Ύ.Γ το παραπάνω φυσίγγια είναι ιδανικό για θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Όλα τα πουλιά ξερά χωρίς αίμα.
Τα ξέρω ναι... Ειδικά μέχρι πριν 2 χρόνια ήταν υπερβολικά δυνατά για το ζεστό καιρό, παρόμοια συνταγή ρίχνω στα παπια με πάγο... Με καλό καιρό όπως λες είναι υπερβολικά, γι αυτό κ ότι βρίσκεις με τα ακροσκαγα κ όχι με το κέντρο, τρώει την τουφεκια κ κάνει αλλά 40 μετρα μέχρι να καταλάβει ότι έχει πεθάνει... Μάλιστα το συγκεκριμένο φυσιγγι είναι ένα από τα φυσιγγια που δεν μπορούσα να σκοτώσω μπεκατσινια με καλό καιρό κ ήταν όλα ζωντανά... Ο λόγος ήταν γιατί έπρεπε να μειώσω τόσο πολύ την προσκοπευση από την ταχύτητα τους που σε κάθε άλλη περίπτωση θα έλεγα ότι έμεινα πίσω... Κ όμως τα πουλιά πατσαβουριαζονταν... Αυτο το φυσιγγι όμως δεν ήταν για μένα...
Δεν εθιξε κανένας τη σκοπευτικη δεινοτητα του καθενός, κ εγώ όταν στα δύο κουτιά concord είχα πάρει 6-7 μπεκατσινια δεν ξέχασα ξαφνικά να τουφεκαω, ούτε μπορώ να πω ότι το φυσιγγι δεν είχε δύναμη στα 25 μέτρα... Απλα δεν ήταν για μένα αυτό το φυσιγγι κ για τον καιρό που το ήθελα... Εχω δει άλλους να κάνουν κηδείες με αυτό ακόμα κ στα τρυγονια, εγώ ούτε που να το σκεφτώ να το βάλω στα τρυγονια δεν θέλω...

Έχεις κάνει δοκιμή;Σε σχέση με το πλαστικό βύσμα πάει καλύτερα η τάπα στα περιφερειακά σκάγια, έχει να κάνει με την φυσική και αυτό..

Ενδέχεται, αγαπητέ, με τη μάλλινη τάπα και με το ενδεδειγμένο τσοκ και Νο σκαγιών, η περιφέρεια της κατανομής να είναι ελαφρώς πιο ομαλή και πυκνότερη, απ' ό,τι είναι από φυσίγγι με συγκεντρωτήρα...
Και πάλι, ωστόσο, ο νόμος δεν παύει να ισχύει: τα περιφερικά σκάγια της κατανομής είναι πιο αδύναμα και αραιά, απ' ό,τι τα κεντρικά...!
Επίσης, ξέρω ότι η μάλλινη τάπα έχει, χοντρικά, απόδοση στην κατανομή και στη συγκέντρωση, ίση περίπου με το εάν ρίχναμε ένα φυσίγγι με συγκεντρωτήρα αλλά με ένα βαθμό σύσφιγξης ανοικτότερο στη μπούκα... Π.χ. η απόδοση από ένα φυσίγγι με συγκεντρωτήρα με ένα τσοκ μισό (3*), τείνει να είναι ίδια περίπου με την απόδοση ενός φυσιγγίου με μάλλινη τάπα από ένα τσοκ 2*... (Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά κάπως ισχύει τούτο. Καλό είναι να το έχουμε σαν "μπούσουλα"...)

Last edited:
Φίλτατε Νικόλαε, εκτός απο αυτά τα χιλιοειπομένα για την μάλλινη, είναι και το εξής:τα σκάγια
φεύγουν με την ίδια δύναμη απο την κάννη και έχεις καλύτερη διάτρηση εκτός κέντρου, σίγουρα αυτά που πιέζονται θα χάσουν στην συνέχεια κάποια δύναμη λόγω παραμόρφωσης , αλλά αυτό θα συμβεί λιγότερο απο ένα πλαστικό βύσμα που δέν βγένουν με την ίδια δύναμη, λόγω κατασκευής. Πόσους συγκεντρωτήρες βλέπουμε μετά την βολή να
είναι στραβοί, το πλαστικό βύσμα δεν πάει ομοιόμορφα στην έκρηξη μέσα στη κάννη, έχει αμορτησέρ με περισσότερο υλικό στην μέση...

Παίδες καλημέρα!
Το έχτε σκίσει το θέμα!
Δεν λέω...ενδιφέροντα τα όσα γραφόνται...αλλά έχει ξεφύγει η συζήτηση σε θέματα περί φυσσιγιών και βλητικής.... μήπως να μεταφερθούν τα θέματα σε άλλο topic και να μείνουμε εδώ στις αναφορές απο κυνήγια και μόνο??
Καλή συνέχεια σε όλους!

Παίδες καλημέρα!
Το έχτε σκίσει το θέμα!
Δεν λέω...ενδιφέροντα τα όσα γραφόνται...αλλά έχει ξεφύγει η συζήτηση σε θέματα περί φυσσιγιών και βλητικής.... μήπως να μεταφερθούν τα θέματα σε άλλο topic και να μείνουμε εδώ στις αναφορές απο κυνήγια και μόνο??
Καλή συνέχεια σε όλους!
Συμφωνώ
Ενδιαφέροντα και πολύ μάλιστα όσα γράφτηκαν-γράφονται για τα φυσίγγια.αλλά θεωρώ καλύτερο και πιο εύστοχο(κυνηγοί είμαστε ;)),να μεταφερθούν στην ενότητα <<φυσίγγια για τσίχλες>>
η διαχείριση ας το κοιτάξει κι ας κρίνει
καλή συνέχεια σε όλους κι από μένα :)

Παίδες καλημέρα!
Το έχτε σκίσει το θέμα!
Καλή συνέχεια σε όλους!

Συμφωνώ
Ενδιαφέροντα και πολύ μάλιστα όσα γράφτηκαν-γράφονται για τα φυσίγγια.αλλά θεωρώ καλύτερο και πιο εύστοχο(κυνηγοί είμαστε ;)),να μεταφερθούν στην ενότητα <<φυσίγγια για τσίχλες>>
η διαχείριση ας το κοιτάξει κι ας κρίνει
καλή συνέχεια σε όλους κι από μένα :)
εγένετο :)

Πάντως παιδιά, για να είμαστε, πραγματικά, σε ασφαλή θέση εμείς οι (τσιχλο)κυνηγοί να κρίνουμε εάν το τάδε ή το δίνα φουσέκι είναι ικανό και επαρκές για την άμεση καταβολή του εκάστοτε θηράματος, θα πρέπει να (έχουμε μάθει να) ντουφεκάμε τέλεια, σαν τους πρωταθλητές, όπως ο George Digweed...!!!
Tι θέλω να πω: μήπως, για τα "ξεπουπουλιάσματα" και τους επιπόλαιους τραυματισμούς των τσιχλοκότσυφων, είμαστε απολύτως υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι και το πώς σκοπεύουμε, και όχι τα "έρμα" τα φυσιγγάκια...; Με άλλα λόγια: ΟΛΑ τα σύγχρονα, επώνυμα φυσίγγια σκοτώνουν!!! Το ζήτημα είναι το εξής αυτονόητο: να στέλνουμε τα σκάγια τους εκεί που πρέπει κάθε φορά...!!! Εάν ΔΕΝ σκοπεύουμε σωστά, και με τα καλύτερα φυσίγγια του κόσμου να ρίχνουμε... δεν θα κάνουμε τίποτα...!!!
Για αναλογιστείτε το καλά όλοι σας αυτό και θα δείτε από μόνοι σας, πως θα σταματήσετε τις "εύκολες" και αβάσιμες κρίσεις περί αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας των φυσιγγίων...!
Εδω διαφωνο , γιατι για να βγαλουμε ενα φυσιγγιο ασχημο για το οπλο μας , σημενη οτι τα ψαξαμε αρκετα καλα αφοτου ρηξαμε ενα κουτι και μπορουμε να εχουμε αποψη , οπως οτι το ταδε φυσιγγιο θελει ποιο μεγαλη προσκοπευση απο τα συνηθυσμενα φυσιγγια , παλυ δεν συμφωνο , γιατι εαν το φυσιγγιο ειναι πολυ αργο , τοτε οσω και προσκοπευση και να κανει καπιος τα σκαγια θα φτανουν στο θυραμα με χαμηλη ταχυτητα , και συχρονος λιγη δυναμη , που δεν θα μπορουν να το τρυπησουν

Δεν κατάλαβα.
Μιας που είσαι Μεσσηνιος τα φυσίγγια concord του Κουτουμανου με 33 γρ σκάγια πρέπει να τα ξέρεις.
Αν μου πεις ότι έχεις επιτυχίες με αυτό το φυσσιγγι σε θερμοκρασίες άνω των 14_15 βαθμών Εγώ δεν θα ξαναβγαλω άδεια και θα το ρίξω στο ψάρεμα.
Ύ.Γ το παραπάνω φυσίγγια είναι ιδανικό για θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Όλα τα πουλιά ξερά χωρίς αίμα.
Φιλε λευτερη εγω εριξα στις περδικες φετος καμποσα απο αυτα τα μαυρα που λες τα 33αρια με ΜΒ32 δε ξερω αν μου στειλε πιο ελαφρια γομωση παντως απο σεπτεμβρη μεχρι και νοεμβρη εδω στο νησι μια χαρα κοβανε πολυ καθαρα σκοτωματα το ειχα γραψει αν θυμαμαι καλα εδω στο φορουμ στο τοπικ αποψεις φυσιγγιων

Φίλτατε Νικόλαε, εκτός απο αυτά τα χιλιοειπομένα για την μάλλινη, είναι και το εξής:τα σκάγια
φεύγουν με την ίδια δύναμη απο την κάννη και έχεις καλύτερη διάτρηση εκτός κέντρου, σίγουρα αυτά που πιέζονται θα χάσουν στην συνέχεια κάποια δύναμη λόγω παραμόρφωσης , αλλά αυτό θα συμβεί λιγότερο απο ένα πλαστικό βύσμα που δέν βγένουν με την ίδια δύναμη, λόγω κατασκευής. Πόσους συγκεντρωτήρες βλέπουμε μετά την βολή να
είναι στραβοί, το πλαστικό βύσμα δεν πάει ομοιόμορφα στην έκρηξη μέσα στη κάννη, έχει αμορτησέρ με περισσότερο υλικό στην μέση...

Ίσα - ίσα Gagarin, είναι πασίγνωστο ότι ο συγκεντρωτήρας/κυάθιο προστατεύει τα σκάγια από τριβές με το εσωτερικό της κάννης και του τσοκ κατά τη διέλευσή τους...!!! Έτσι, δεν παραμορφώνονται και ενισχύεται η καλή κατανομή...! Στα φυσίγγια με μάλλινη τάπα από την άλλη, ολόκληρη η στήλη των σκαγιών είναι εκτεθειμένη στις τριβές με το εσωτερικό της κάννης και του τσοκ...! Κατ' αυτόν τον τρόπο σίγουρα βγαίνουν μερικά σκάγια (τα πιο εξωτερικά της στήλης) τσαλακωμένα από τη μπούκα, με αρνητικό επακόλουθο στην ποιότητα της κατανομής...!

εαν το φυσιγγιο ειναι πολυ αργο , τοτε οσω και προσκοπευση και να κανει καπιος τα σκαγια θα φτανουν στο θυραμα με χαμηλη ταχυτητα , και συχρονος λιγη δυναμη , που δεν θα μπορουν να το τρυπησουν

ΟΛΑ τα σύγχρονα φυσίγγια αναπτύσσουν επαρκέστατη ταχύτητα και, συνεπώς, κινητική ενέργεια...!!! Δεν τίθεται θέμα γι' αυτό!!! Ακόμη και τα... "αργά"!!! Αλλιώς, δεν θα τα παρήγαγαν οι εταιρείες...!!!
Και όσο για τα "αργά" φυσίγγια (που μάλλον εκλείπουν εντελώς πλέον), αυτά έχουν ταχύτητες μόνο κατά 50 με 60 m/sec μικρότερες από τα λεγόμενα γρήγορα...!!! Π.χ. ένα γρήγορο: 410m/sec. Ένα αργό: 350m/sec (και πάλι τρομερή ταχύτητα, τόση έχουν τα magnum αεροβόλα)! Πιστέψτε με, για έναν που ΞΕΡΕΙ να ντουφεκάει και να εφαρμόζει τις σωστές προσκοπεύσεις, ΚΑΙ με τα λεγόμενα "αργά" φυσίγγια θα έχει και πάλι επιτυχίες εξίσου...!!!

Last edited:
Ενα καλο φυσιγγιο πρεπει ολα του τα σκαγια να εχουν την ιδια δυναμη και ταχυτητα , και στο κεντρο ' και στην περηφερια

Αυτό είναι παντελώς ανέφικτο και αδιανόητο...!!! Είναι υπεράνω των νόμων της φυσικής...!!! Δεν γίνεται με τίποτα...!!!

Status
Not open for further replies.
Back