τελικά έχει πυκνότερη κατανομή και ομαλότερη η μάλλινη τάπα;η όχι λόγο των τριβών στην κάννη;
Μια δοκιμή θα σου δείξει, αλλά με φυσίγγια ιδιογόμωσης!!
Κοίτα φίλε Gagarin, για να ξεκαθαρίσω την άποψή μου:
θεωρητικά (γιατί δοκιμή στο χαρτόνι δεν έχω κάνει), τα φυσίγγια με μάλλινη τάπα παρουσιάζουν μια πιο ανοικτή κατανομή, με μεγαλύτερη διασπορά και μικρότερη συγκέντρωση στον κύκλο των 76cm, απ' ό,τι τα φυσίγγια με συγκεντρωτήρα, ρίχνοντάς τα πάντα με τον ίδιο βαθμό τσοκ... Αυτό οφείλεται (κυρίως) στην έλλειψη προστατευτικού κυαθίου για τα σκάγια (πάντα στα φυσίγγια με μαλλινόταπα) και, συνεπακόλουθα, στην παραμόρφωση των σκαγιών που βρίσκονται εξωτερικά της στήλης...
Για μένα, το ανωτέρω φαινόμενο αντισταθμίζεται και "γιατρεύεται" εάν, ρίχνοντας φυσίγγια με μαλλινόταπα, σφίγγω κατά ένα βαθμό περισσότερο το τσοκ μου, συγκριτικά μ' αυτό που θα χρησιμοποιούσα εάν έριχνα φυσίγγια με συγκεντρωτήρα... Δηλαδή π.χ., εάν κυνηγάω, κανονικά, τις τσίχλες με τσοκ βελτιωμένο κύλινδρο και φυσίγγια με συγκεντρωτήρα, όταν θα επιλέξω φυσίγγια με μάλλινη τάπα θα αντικαταστήσω τον βελτιωμένο κύλινδρο με το μισό τσοκ, για να έχω πάνω - κάτω παρόμοιο αποτέλεσμα στην συγκέντρωση και διασπορά της κατανομής στον κύκλο των 76cm (με κέντρο του κύκλου αυτού, πάντα το πιο πυκνό σε σκάγια σημείο της τουφεκιάς, και όχι εκεί που σημαδέψαμε)...
Τέλος, όσον αφορά στην "ομαλότητα" ή ποιότητα της κατανομής των φυσιγγίων με μάλλινη τάπα, σε σύγκριση με τα φυσίγγια με συγκεντρωτήρα, και ειδικά, όσον αφορά στην ομαλότητα της περιφέρειας της κατανομής, αυτό θα το δείξει μόνο η πρακτική, συγκριτική δοκιμή στο χαρτόνι... Δεν είμαι καθόλου σίγουρος... Γι' αυτό κι έγραψα
"ενδέχεται" στο προηγούμενο, σχετικό μου post... Aλλά, ωστόσο, πάλι με βάση τη θεωρία, θαρρώ πως τα φυσίγγια με συγκεντρωτήρα θα παρουσιάζουν (συν όλων των άλλων που προαναφέρθηκαν) και πιο ομαλή/ποιοτική κατανομή, τόσο στο κέντρο τους, όσο και στην περιφέρειά τους, διότι, λόγω του (προστατευτικού για τα σκάγια) συγκεντρωτήρα, θα έχουν πολύ λιγότερα "τσαλακωμένα" σκάγια, απ' ό,τι τα φυσίγγια με μάλλινη...