Φίλε, χωρίς παρεξήγηση, δεν μπορώ να συμφωνήσω σε αυτό. Δεν φταίνε τα φυσίγγια, εξάλλου όλα που αναφέρεις είναι κατά γενική ομολογία καλά φυσίγγια.
Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι λάθος να κρίνουμε τα φυσίγγια από την απόδοσή τους σε καθιστά πουλιά. Έχω σχηματίσει αυτή την άποψη γιατί αυτά ακριβώς που περιγράφεις τα έχω πάθει κι εγώ μερικές φορές παλιότερα, και είμαι σίγουρος ότι δεν φταίγανε τα φυσίγγια, και μάλιστα μου συνέβαινε και με μονόκαννα με φούλ τσοκ.
Δεν ξέρω ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Κάποιοι λόγοι που μπορώ να υποθέσω είναι:
1.
Ότι το πουλί με κλειστές φτερούγες αποτελεί μικρότερο στόχο και τυχαίνει να πέσει σε κάποιο μικρό κενό της τουφεκιάς με αποτέλεσμα να το ξύσουν μερικά σκάγια και να του βγάλουν πούπουλα αλλά να μην το πλήξουν σοβαρά.
2.
Οι κλειστές φτερούγες δημιουργούν κάτι σαν «ασπίδα» στις πλευρές του πουλιού, όπου κάποια σκάγια μπορεί ή να εξοστρακιστούν, ή κι αν κτυπήσουν κάθετα και τις διαπεράσουν, να έχουν μειωμένη διάτρηση και να μην προκαλέσουν θανατηφόρο τραύμα.
3.
Επίσης όταν κάθεται σε δέντρο, συνήθως παρεμβάλλονται κάποια μικρά κλαδάκια, οπότε κατά «διαβολική σύμπτωση» τα 1-2-3 σκάγια που πιθανόν να το σκότωναν, τυχαίνει να κτυπήσουν σε αυτά τα κλαδάκια, να εξοστρακιστούν κι έτσι να τη γλυτώσει!
Εγώ από πολλά χρόνια έχω πάψει να ρίχνω σε καθιστά πουλιά, αφενός γιατί δεν μου αρέσει, προσωπικά δεν το θεωρώ σωστό, αλλά και γιατί είχα παρατηρήσει αυτές τις εκνευριστικές αποτυχίες στην άμεση καταβολή του πουλιού. Μόνο σε κανένα τραυματισμένο που πάει να ποδαρώσει ρίχνω καμιά φορά, κι όμως μου έχει συμβεί 2-3 φορές και σχετικά πρόσφατα αυτό που λες κι εσύ, δηλαδή παρόλο που φαίνεται να τρώει όλη την τουφεκιά, να τρέχει να χώνεται στα πυκνά και να το χάνω!
Κάλυκες και καψούλια FIOCCHI ?
Κι εγώ έχω παρατηρήσει αφλογιστίες με τα συγκεκριμένα καψούλια, όχι πολλές, αλλά δεν τα εμπιστεύομαι. Εξαρτάται κι από το όπλο, οπότε η λύση κατά τη γνώμη μου είναι να μην ξαναπάρεις τέτοια φυσίγγια (με καψούλι FIOCCHI εννοώ).