Βελτιώσεις - παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα

Καλησπέρα. Δεν ήταν ιδέα μου τελικά ... Το επιβεβαίωσα και σήμερα, ρίχνοντας με το πιο σφιχτό τσοκ που διαθέτω, το "Xtra-full turkey" της Mossberg, με διάμετρο στομίου .690" (17,52) - το Full του SKB είναι .695 (17,65). Στα 20 μέτρα με το όπλο στηριγμένο στη ρεζέρβα του Jimny, η κάτω κάννη ρίχνει περίπου 10 εκατοστά χαμηλότερα από το σημείο σκόπευσης !!! Η πάνω κάννη ρίχνει καλά (κέντρο). Παραθέτω μερικές τουφεκιές, από την κάτω κάννη με φυσίγγια RC2 Sporting - η τελευταία είναι με NSI DUE Sporting:
20160907_173649_1.jpg

20160907_174240_1.jpg

20160907_174252_1.jpg

20160907_175746_1.jpg

Και δυο τουφεκιές με την πάνω κάννη, με RC2 Sporting και NSI DUE Sporting:
20160907_174722_1.jpg

20160907_175122_1.jpg

Έτσι έχουν τα πράγματα, δεν ήταν "ιδέα μου" και δεν χωράει αμφισβήτηση ... και προσωπικά δεν είχα καμιά αμφιβολία, μετά και τις πρώτες (πρόχειρες) δοκιμές. Τις επανέλαβα λοιπόν σήμερα, με στηριγμένο το όπλο, μόνο για να βεβαιωθώ για το μέγεθος της απόκλισης. Για το ότι θα υπήρχε απόκλιση ήμουν σίγουρος από την πρώτη στιγμή που το παρέλαβα και το είδα... Και ξέρω πλέον ακριβώς και το λόγο που συμβαίνει αυτό:
Στραβή κάννη!!! Ναι, στράβωσε η κάτω κάννη !!! Η γέφυρα που έβαλε για να συνδέσει τις κάννες μπροστά, απομάκρυνε τα στόμια μεταξύ τους κατά 1,3 mm, ενώ πριν ήταν "κολλημένα" και προκάλεσε μια ελαφρά κάμψη (λύγισμα - στράβωμα) της κάτω κάννης προς τα κάτω. Στην αρχή που είδα αυτό το κενό ανάμεσα στα στόμια, ήλπιζα ότι η απόκλιση θα ήταν συνολική καθ' όλο το μήκος των καννών, και δεν θα είχε επηρεάσει την ευθύτητά τους, οπότε το 1,3 χιλιοστό στα στόμια, θα έδινε απόκλιση 3-4 πόντους στα 30 μέτρα δηλαδή αμελητέα. Δυστυχώς όμως η κάμψη της κάτω κάννης έγινε μετά τη μέση της, στα τελευταία 25-30 εκατοστά του μήκους της ... γι' αυτό η απόκλιση είναι τριπλάσια από όση περίμενα!
Ότι έχει στραβώσει η κάννη είναι γεγονός πέραν πάσης αμφιβολίας, το έχω τσεκάρει και είμαι απόλυτα βέβαιος ... κάτι ξέρω κι εγώ, δεν είμαι και χθεσινός, που λέει και η γνωστή διαφήμιση ... το είδε προχθές και ο Βίκτωρας και μπορεί να το επιβεβαιώσει ... Εξωτερικά μάλλον δεν φαίνεται ... Αν δεν το ξέρεις κι αν δεν είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός δεν το καταλαβαίνεις, αν κοιτάξεις όμως προσεκτικά μέσα στην κάννη με φωτεινό φόντο απέναντι και αν "κόβει" λίγο το μάτι σου, το βλέπεις αμέσως !!!
Να πως ήταν πριν τα στόμια και πως περίμενα να είναι και μετά την "επέμβαση" (έκανα ένα πρόχειρο σκίτσο γιατί δεν έχω ευδιάκριτη φωτογραφία) και πως είναι τώρα:
20160830_234235_1.jpg

και μια φωτό με το τέστ του παράθυρου, με το οποίο ελέγχεται η ευθύτητα μιας κάννης. Το όπλο είναι πλαγιαστό, η αριστερή πλευρά της φωτό αντιστοιχεί με το κάτω μέρος της κάννης. Οι γραμμές που έχω σημειώσει με τα βελάκια, το όριο μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής πλευράς, πρέπει να είναι ευθείες όταν η κάννη είναι ίσια, εδώ όμως φαίνεται καθαρά ότι είναι καμπύλες !!!
20160830_224305_2.jpg

Το ερώτημα είναι τι θα κάνω τώρα; Δεν έχω αποφασίσει, αλλά μάλλον τίποτα !!! Δεν έχω καμιά διάθεση για την ώρα να ξαναμπώ στη διαδικασία να το στέλνω σε οπλουργό ... ξεκόλλημα - ξανά κόλλημα - ξανά βαφή καννών κλπ. και ποιος μου εξασφαλίζει ότι θα το φτιάξει έτσι που το θέλω !!! Στον ίδιο αποκλείεται ... Ούτε του το είπα, ούτε του το λέω ...
Μάλλον θα το χρησιμοποιώ έτσι όπως είναι, ελπίζοντας ότι το άνοιγμα της τουφεκιάς θα καλύπτει την απόκλιση ... Η κάτω κάννη είναι, ανοιχτό τσοκ θα φοράει ... δε γ@μ..ται ... έτσι που πήγε η δουλειά ...
Ρε φίλε κρίμα...:(
ενώ φαίνεται ωραία η βαφή και το όπλο χωρίς ρίγα να έχεις πρόβλημα με την ευθυγράμμιση της κάννης...
Και δικιά μου γνώμη είναι να πάρεις τον οπλουργό και να του αναφέρεις το πρόβλημα...
Τελικά τι έκανες?

Στελιο παρτον δεν ειναι η ιδεα σου που θα του πεις. Οποτε μπορεσεις γραψε και το τεστ με τι παραθυρο.
ΕΥΘΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ
26/8/10

straighteningBblsRizzini.jpg

Ελεγκτής καννών σε ιταλικό εργοστάσιο. Απέναντι του υπάρχει ένα παράθυρο που του δίνει μια κάθετη γραμμή στην οποία "σκοπεύει" και έτσι βλέπει το εσωτερικό της κάννης μοιρασμένο μεταξύ φωτισμένους και σκιασμένου. Μια πίεση με την πρέσσα αρκεί για να ευθυγραμμίσει τις κάννες.
Ο επισκέπτης Μ.Δ. ρωτά:

Κυριε Νικητα σας ειμαι υποχρεος για ολες τις απαντησεις σας και ευχαριστω θερμα.Ακουμε για στραβες κανες ακομα και καινουργιες.Ποιος ειναι ο τροπος η οι τροποι που μπορει καποιος μεσος κυνηγος η σκοπευτης να διαπιστωσει την ευθυτητα μιας κανης ?Υπαρχουν ευκολοι τροποι για να το κανει ο καθενας? Ποσο ευκολα χανει την ευθυτητα της μια κανη και τι πρεπει να αποφευγουμε για να μην γινει αυτο? Ευχαριστω και παλι.

Μ.Δ. απο τα Γιαννιτσα του νομου Πελλας.

ΔΥΟ ΑΠΛΑ ΤΕΣΤ
Οταν βλέπουμε μέσα στην κάννη, κάτι που κάνουμε όλοι, αδαείς και "ειδικοί", τι ψάχνουμε;

Πρώτο πράγμα είναι να διαπιστώσουμε ότι η κάννη δεν έχει ρωγμές, διαβρώσεις, στίγματα και άλλα προβλήματα επιφανείας του μετάλλου. Αυτό είναι εύκολο.

Το δεύτερο που ψάχνουμε είναι αν οι κώνοι της θαλάμης και του τσοκ είναι ομόκεντροι με τον αυλό, το κύριο μέρος της κάννης.

Με το στόμιο της κάννης στραμμένο στον ουρανό σε άσπρο φόντο, βλέπουμε μέσα από την κάννη, από την μεριά της θαλάμης. Το μάτι μας ενστικτωδώς κεντράρει διότι το μάτι ψάχνει το σημείο με το μέγιστο φως, δηλαδή το κέντρο.

Οι κώνοι φαίνονται σαν σκιασμένα, σκούρα δαχτυλίδια, ενώ ο αυλός γυαλίζει. Στις σωστές κάννες τα δαχτυλίδια είναι ισόπαχα. Αν ο κώνος έχει κοπεί στραβά, τότε η μια μεριά του δαχτυλιδιού θα είναι πιο χοντρή από την άλλη.

ΤΕΣΤ ΕΥΘΥΤΗΤΑΣ
Για την ευθύτητα της κάννης το τεστ απαιτεί κάποιο παράθυρο ή πόρτα.

Προτείνουμε την κάννη, με το στόμιο προς το παράθυρο από τα 5 μέτρα, έτσι ώστε να κεντράρουμε μέσα από την κάννη το κάθετο μέρος του κουφώματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μισή κάννη θα έχει φως και η μισή θα είναι σκιασμένη. Επειδή η σκιά πέφτει στην μισή κάννη, σε όλο της το μήκος, θα έχουμε δύο όρια μεταξύ σκιασμένου και φωτεινού μέρους του αυλού.

Βλέποντας μέσα από την κάννη, κρίνουμε αν αυτές οι δύο γραμμές μεταξύ σκιασμένου και σκοτεινού μέρους του αυλού είναι παράλληλες. Το ανθρώπινο μάτι είναι αρκετά ακριβές και κάνει αυτή την κρίση αυτόματα.

Το παραμικρό στράβωμα στην κάννη φαίνεται σαν στένωμα ή άνοιγμα μεταξύ των δύο παράλληλων γραμμών.

Είναι αδύνατη η κρίση ευθύτητας από την εξωτερική επιφάνεια της κάννης. Οι κάννες εξωτερικά συνήθως έχουν ανακρίβειες λόγω λείανσης που δεν επιτρέπουν την κρίση ευθύτητας. Μονο εσωτερικά μπορεί να κριθεί η ευθύτητα.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙ Η ΚΑΝΝΗ
PerazziBarrelStraightening.jpg

Ελεγκτής καννών τηw Perazzi ευθυγραμμίζει κάννες σουπερποζέ πριν κολληθούν οι ρίγες.
Για να στραβώσει μια κάννη θέλει προσπάθεια! Δυνατή πίεση, όπως πχ όταν πέσει βάρος πάνω στην κάννη, θα στραβώσει την κάννη.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν θερμανθεί το μέταλλο και κρυώσει απότομα από την μια μεριά, δηλαδή όταν πυρακτωθεί με φλόγιστρο και εκτεθεί η μια μεριά σε κρύο νερό ή κρύο ρεύμα αέρα. Είναι απίθανο για μια κάννη να στραβώσει στα χέρια ενός κυνηγού.

Η απότομη ψύξη είναι πιο πιθανή στο εργοστάσιο όταν κολλούνται ρίγες πάνω στην κάννη. Για αυτό στα εργοστάσια υπάρχει ειδικευμένος τεχνίτης, ή τεχνήτρια, που εξετάζει τις κάννες και τις ευθυγραμμίζει σε μια πολύ απλή πρέσσα.

Στα μονόκαννα όπλα είναι απλή υπόθεση να ευθυγραμμιστεί η κάννη ανά πάσα στιγμή. Στα δίκαννα ισχύει το ίδιο αν είναι και οι δύο κάννες εξίσου στραβές και προς την ίδια κατεύθυνση. Αν η κάθε κάννη είναι στραβή προς διαφορετική κατεύθυνση τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και απαιτείται σύνθετη δουλειά για να διορθωθεί το πρόβλημα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η ευθύτητα της κάννης είναι το ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ που εξετάζουμε σε ένα όπλο.

Μια στραβή κάννη μπορεί να ρίχνει τα σκάγια αρκετά μακριά από το σημείο που σκοπεύουμε. Σε μια τέτοια κατάσταση εκμηδενίζεται η προσπάθεια εύρεσης μέτρων κοντακιού. Ακόμη χειρότερα, αν βρεθούν μέτρα σε όπλο με στραβή κάννη, πχ να ρίχνει τα σκάγια του ψηλά ή χαμηλά, τότε αυτά τα μέτρα θα είναι λάθος για κάθε άλλο όπλο.

Σε όπλα με ρίγα, όπου η κάμψη της κάννης δεν φαίνεται εξωτερικά, ο σκοπευτής, κρίνοντας από την εικόνα που έχει από τη ρίγα, νομίζει ότι σκοπεύει σωστά, αλλά τα σκάγια πάνε εντελώς αλλού.

Καλησπέρα παιδιά , απο βδομάδα θα κάνω μερικές δοκιμές σε φυσίγγια σε σταθερό στόχο για να εξακριβώσω τις κατανομές τους. Εντωμεταξύ μίλησα στο τηλέφωνο με τον κ. Παπατσαρούχα, ήταν ευγενέστατος σε όσα τον ρώτησα.
Στην επιμήκυνση του κώνου προσαρμογής μου είπε ότι το μηχάνημα στην κάννες μου θα τον φτάσει έως τα 4 εκατοστά μήκος με κόστος τα 60€ +ΦΠΑ. Η μειωμένη ανάκρουση θα είναι αισθητή αλλα δεν υπαρχει λόγος να βαράω με 36γρ φυσίγγια.

Δεν αντιλέγω Παύλο γιατί δεν ξέρω πιο είναι το καλύτερο μήκος στις κάννες μου, υπάρχει περίπτωση οι κατανομές να με ικανοποιούν όπως είναι το όπλο και να μην κάνω τίποτα, αν και το λάκτισμα θα ήθελα να το διορθώσω σε κάποια φυσίγγια.

ο παπατσαρούχας δεν πρόκειται να ανοίξει κώνο πάνω από 4εκ σε κανένα όπλο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό που λέμε

οπότε αν αποφασίσεις για κώνο πάνω από 4εκ μάλλον πρέπει να στραφείς αλλού
Τα μαθα τα δικα σου....

το κοντάκι είναι σωστό επάνω σου ; έχεις δοκιμάσει με διαφορετικό πέλμα να δεις αν το λάκτισμα μειώνεται ; στο κούτσουρο την breda astrolux που είχα με πέλμα cervelatti το λάκτισμα είχε μειωθεί κατα πολύ

ο παπατσαρούχας δεν πρόκειται να ανοίξει κώνο πάνω από 4εκ σε κανένα όπλο ούτε με το μαχαίρι στο λαιμό που λέμε

οπότε αν αποφασίσεις για κώνο πάνω από 4εκ μάλλον πρέπει να στραφείς αλλού
Οπως το λες,Παυλο!
Σε δικο μου,35mm.Κουβεντα για παραπανω!"Ριξτο και θα μου πεις",η απαντηση!
Δεν καταλαβα,αν ειναι θεση του η ελλειψη καταλληλου εργαλειου για κοπη μακρυτερου κωνου.

,αν ειναι θεση του η ελλειψη καταλληλου εργαλειου για κοπη μακρυτερου κωνου.
Νομιζω το δευτερο Γιαννη...
Παντως μετα απο κωνο η αισθση της ανακρουσης ειναι οντως μικροτερη ειδικα σε οπλα με στενους αυλους...

Νομιζω το δευτερο Γιαννη...
Παντως μετα απο κωνο η αισθση της ανακρουσης ειναι οντως μικροτερη ειδικα σε οπλα με στενους αυλους...
Ποια ανακρουση ρε συ Αρι?.sarcastic.
4 κιλα ειναι το μουλαρι!
Περα απο την πλακα,ειναι λογικο να ισχυει η χαμηλοτερη ανακρουση.

Δεν αντιλέγω Παύλο γιατί δεν ξέρω πιο είναι το καλύτερο μήκος στις κάννες μου, υπάρχει περίπτωση οι κατανομές να με ικανοποιούν όπως είναι το όπλο και να μην κάνω τίποτα, αν και το λάκτισμα θα ήθελα να το διορθώσω σε κάποια φυσίγγια.
Ποιο όπλο ειναι Νίκο?

το κοντάκι είναι σωστό επάνω σου ; έχεις δοκιμάσει με διαφορετικό πέλμα να δεις αν το λάκτισμα μειώνεται ; στο κούτσουρο την breda astrolux που είχα με πέλμα cervelatti το λάκτισμα είχε μειωθεί κατα πολύ
Το κοντάκι πρέπει να ειναι οκ, στην επώμιση πλέον έχω ρίγα και στόχαστρο πάνω στο θήραμα, αν ειμαι ψύχραιμος. Σίγουρα με after market πέλμα θα ήταν καλύτερα αλλά είναι το ίδιο χρηματικά με την βελτίωση της κάννης.

Back