Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Σκέφτηκα κ ενα άλλο ενδεχόμενο αλλα επειδή δεν ρίχνω σε χαρτόνια δεν μπορώ να απαντήσω στον εαυτό μου δυστυχώς.
Ας πούμε οτι δυο κυνηγοί φασσας πχ ρίχνουν με 3* ο ένας με 34γρ ν6 και ο άλλος με 40γρ ν6 και οι φασσες περναν στα 45μ(ακραία απόσταση για ντεμι),ποιος θα έχει περισσότερες επιτυχίες?Μήπως αυτός με τα 40γρ ν6 γιατί η κατανομή του δυσκολεύετε να "αδυνατισει"γρήγορα λόγο πληθώρας σκαγίων?Η ενα φυσίγγι 34γρ και ενα 40γρ θα δώσουν ίδια κατανομή στα 45μ με το 3αρι τσοκ..Πιστεύω ειναι και αυτό μια απορία παιδια...xm..xm.
 
Last edited:
Στα 45μ με ντεμί από πυκνότητα όντως τα 40γρ πλεονεκτούν των 36γρ. - Θεωρητικώς.
Όπως και θεωρητικώς ο κύκλος σε διάμετρο θα είναι περίπου ίδιος , αλλά με πιο πυκνή κατανομή.

Αυτά στην θεωρία.

Στην πράξη τώρα:

Έχουν δει από δοκιμές τόσα πολλά τα μάτια μου , με φυσίγγια 35-36γρ να βάζουν κάτω από πυκνότητα στα 45μ , φυσίγγια 40+γραμμαρίων σε βαθμό που να λες , ρε γμτ - πού πήγαν τα άλλα σκάγια ;

Επίσης ο καιρός (θερμοκρασία , υγρασία) που γίνονται οι δοκιμές παίζει τεράστιο ρόλο και μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
 
Last edited:
Βασιλη την ταχυτητα των σκαγιων εμπειρικα την αντιλαμβανομαι σαν το χρονο που θα κανει το θηραμα να ναταβληθει απο τη στιγμη που θα πατησουμε τη σκανδαλη... Υπαρχουν φυσιγγια κ φυσιγγια που οι διαφορες αυτες ειναι οφθαλμοφανεις... Μπορει στη θεωρια να αποδεικνυεται οτι ενα γρηγορο κ ενα αργο φυσιγγια θα θελουν την ιδια προσκοπευση στους μαθηματικους τυπους αλλα για μενα αυτο δεν ισχυει... Υπαρχουν φυσιγγια που χρειαζονται διπλασια τουλαχιστον προσκοπευση απο αλλα... Βεβαια για μενα σε αυτο δεν παιζω ρολο μονο η ταχυτητα αλλα κ οι αλλοι παραμετροι ενος φυσιγγιου που περανεν στα ψηλα κ δεν υπολογιζονται πουθενα, οπως ο χρονος καυσης, η καμπυλη καυσης κτλ...

Τασο, δεν ειπε κανενας οτι το demi σταματα στα 30 η στα 35 μετρα, ισα ισα ... Απλα σε αυτη την αποσταση ενα φυσιγγι που σεβεται τον εαυτο του οταν βληθει απο ενα σωστο τσοκ πρεπει να αποδωσει σωστα ποσοστα συγεκντρωσης... Απο κει κ περα, το εχω ξαναπει, στα ψιλα σκαγια δεν χρησιμοποιω τσοκ πιο σφιχτο απο 3 αντε 2 αστρα σε εξαιρτεικες περιπτωσεις... Οι αποστασεις που τα ψηλα σκσγια λογω του μεγαλου αριθμου τους διατηρουν μια ικανοποιητικη πυκνοτητα ειναι μεγαλες...Το Lm η 3αρι ειναι το αγαπημενο μου τσοκ για ψιλα σκαγια... Στα χοντρα σκαγια ισχυουν αλλα πραγματα, εκει ο αριθμος τους ειναι μικρος κ η πυκνοτητα χανεται πολυ γρηγοροτερα...
Οντως στη θεωρια οσο αυξανουμε σε γραμμαρια σκαγιων, τοσο μπορουμε να παρουμε τον αριθμο σκαγιων που θελουμε στην αποσταση που θελουμε με πιο ανοιχτο τσοκ... Αυτα στην θεωρια παντα γιατι η πραξη πολλες φορες οπως ειπε κ ο Androu, διαφερει... Να δεις 28αρια να πατανε κατω 34αρια στα 40 μετρα η 34αρια να πατανε 40αρια... .xm.
 
Πρώτα απ' όλα σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας..
Παράξενο πράγμα η βλητική τελικα...Και μόνο σε χαρτόνι φαίνονται όλα..
Ο λόγος που ανέφερα το 3*ειναι γιατι δεν το έχω βγάλει από το όπλο μου από το 2000..Είτε περπατητο είναι καρτέρι για όλα τα θηράματα που κυνηγώ.Αντε να έχω ρίξει 5-6 φορές με 4αρι..Μου έχει δώσει την εντύπωση το 3αρι(το τονίζω χωρίς να έχω κάνει δοκιμές σε χαρτόνι)ότι είναι ένα τσοκ πασπαρτου για μια πληθώρα αποστάσεων..Όσο και αν ακουστεί παράξενο φοβαμε να κυνηγήσω τσίχλες περπατητο ακόμα κ με το 4αρι(για να μην παρεξηγηθώ δεν Είμαι κανένας σκοπευταρας και δεν χρειάζομαι διόρθωση βολής) Απλά είμαι σαν τον τσιχλα που νομίζει ότι μόνο με 34γρ θα χτυπάει τσίχλες και ότι με τα 30γρ θα του φεύγουν...hit..hit.
ΥΓ έχω ξαναγράψει Κυνηγώντας περπατητο τσίχλας παρά πολλά χρόνια και όχι με διασποράς με το πλάγιο 1-3 διαπιστωσα ότι με το φουλ είχα παμπολλες ανέλπιστες επιτυχίες σε κοντινές αποστάσεις και συνεχόμενες.Και μην βιαστεί να πει κανείς ότι είμαι καλος σκοπευτης γιατι δεν είμαι ειλικρινά.Βεβαια εκεί δεν έχουμε συνήθως να κάνουμε με προσκοπευσεις.
Γιατι αν κάτσω σε καρτέρι τσίχλας με φουλ θα έχω περισσότερες αστοχίες από ότι στο περπατητο,παρόλο που στο καρτέρι θα ρίχνω στα "μέτρα"του φουλ..
Αυτές είναι οι λίγες εμπειρίες μου σχετικά με τα τσοκ και κατευθείαν στον κυνηγοτοπο..Έστω και αν της κάνω με ανορθόδοξο τρόπο..
 
Τάσο όντως το modified είναι τσοκ γενικής χρήσης. Και εγώ τις περισσότερες φορές αυτό έχω στο όπλο στο καρτέρι και αφού ξημερώσει και οι αποστάσεις μακρύνουν λίγο.Κυρίως χρησιμοποιώ ένα Carlson's Sporting clays με porting , που είναι εξαιρετικό.

Σε πουλιά μεγέθους τσίχλας , μέχρι τα 40μ είναι μια χαρά. Αν περνάνε πιο ψηλά...υπάρχουν ανάλογα εργαλεία (colonial elite.shoot.).
 
Κοίταζα τα φυσίγγια oscar gold μπλε 33γρ και διάβασα αυτό:
ΤΑΠΑ ΠΡΆΣΙΝΗ ΠΑΤΕΝΤΑ OSCAR Gold ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΝΕΙ ΤΑ ΚΡΥΑ ΣΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΕΓΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΈΝΑ 10 ΜΕΤΡΑ ΠΟΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΑΠΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!!
Τι εννοεί συγκεντρώνει τα κρυα σκαγια και τα κανει..ενεργά (!!)?μήπως υπάρχουν και ζεστα?.big smile.
Γιατί μέχρι τώρα γνώριζα ότι είναι μύθος τα ζεστά σκαγια...xm.
Μάλλον δεν κατάλαβα καλά προφανώς..
 
η G3000 είναι όπως φαίνεται 3.4γρ - 1.8γρ το ποτηράκι = 1.6γρ συν κάτι φυλλαράκια κολλημένα στον πάφυλα

στην φώτο με τα σκάγια δεν ισχύει το ίδιο έχει μηδενιστεί η ζυγαριά με το ποτηράκι επάνω οπότε τα σκάγια είναι κανονικά 33.3 όσο δείχνει








 
Ευχαριστώ για τον κόπο Παύλο και μαλιστα νυχτιατικα...
Ποιοτικότατο φυσίγγι δείχνει..
Νομίζω ότι το υλικό του συγκεντρωτηρα είναι από σκληρό πλαστικό(όπως το βλέπω τουλάχιστον)
Έχεις δει στο κυνήγι κάτι διαφορετικό πχ μακρινές βολές που να πιστεύεις ότι οφείλονται στον συγκεντρωτηρα?
 
Τώρα πρόσεξα ότι τα "αυτιά"του δεν είναι χαραγμένα μέχρι κάτω..Σαν ολοσωμος ας πούμε..χμ..Προφανώς δίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση για αυτό και τα 10μ πιο μακριά από άλλη τάπα της αγοράς..
 
Δεν τον έχω ξαναδεί τον συγκεκριμένο συγκεντρωτήρα, αλλά μοιάζει με τον αμερικάνικο claybuster.

Λογικό είναι να βγάζει συγκεντρωτικές τουφεκιές λόγω της διαμόρφωσης του - τα περί κρύων και ζεστών σκαγίων τα αφήνω ασχολίαστα...
 
Μου αρεσει και μενα το συγκεκριμένο πιστόνι! Παύλο τα πτερύγια ειναι κολλημένα ? σαν να βλεπω,οτι ειναι κολλημένα αλλα κρατάνε πολυ λιγο μονο πανω..Γιάννη androu ρίχνεις σε αγώνες sporting?
 
απόγευμα δοκιμών σήμερα
όπλα:browning phoenix 66 cm σύσφιξη 5/10 και remington 11-87 71 cm σύσφιξη 6μιση/10
φυσίγγια:1η συγκριτική δοκιμή lambro sporting 28 gr,alectoris sporting 28gr(το μαύρο),rio sporting 28gr
ρίχτηκαν 5 φυσίγγια από κάθε μάρκα με θερμοκρασία 26 κελσίου και απόσταση 36 μέτρα(με κορδέλα)
αποτελέσματα:Rio πολύ καλή κατανομή και γρηγορότερο από τα 3
alectoris πολύ πολύ καλό κι αυτό,μου άρεσε
lambro λίγο πιο πίσω από τα άλλα 2 σε κατανομή και ταχύτητα αλλά όχι κάτι το πολύ διαφορετικό
2η δοκιμή ανεξάρτητη:
mb classic 32 gr όχι κάτι το φοβερο όπως δείχνει στις δοκιμές του χειμώνα κατώτερο και των sporting φυσιγγίων
lambro tordo κίτρινο 7αρι καλό με μια αισθητά καλή συγκέντρωση στο κέντρο της τουφεκιάς
υ.σ.1 οι δοκιμές έγιναν σε χαρτόνια 70Χ100 στηριγμένα σε πλαίσιο
υ.σ.2 εντύπωση μας προκάλεσε ότι η remi αν και ήταν 1μιση/10 πιο σφιχτή δεν το έδειξε σε καμμία τουφεκιά
όλες ήταν πανομοιότυπες του browning :):)
την άλλη εβδομάδα δοκιμή oscar gold sporting 28μιση γρ. που αγοράστηκαν σήμερα
δοκιμών συνέχεια
χθες το απόγευμα έγιναν πάλι δοκιμές με αλλαγή στο 2ο όπλο που ήταν καννη breda 72,4 cm με εξωτερικό τσοκ 3*
πάλι 5 φυσίγγια από τα παραπάνω σκοπευτικά + το oscar gold sporting 28γρ. 9αρι
η θερμοκρασία 22 βαθμούς με αποτελέσματα τα ίδια με μιά μικρή υπεροχή (αλλά σταθερή) του oscar μάλλον από τα πιο ψιλά σκάγια ;)
επίσης δοκιμάστηκαν:
mb classic πολύ πολύ βελτιωμένο από την προηγούμενη δοκιμή μάλλον λόγω της θερμοκρασίας
junior rocket που πραγματικά μας εντυπωσίασε με την κατανομή του .congrats.
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back
Top