Δράμια - Μονόβολα Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι από διαφορά 8% στις αρχικές ταχύτητες πέφτουμε σε διαφορά μενουσών 3,92% στις 50 γιάρδες (45,7 μέτρα); 4% είναι ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ διαφορά;

Αυτό το 8% μεγαλύτερες αρχικές προέκυψε αβίαστα; Ή μήπως με «ζόρισμα»; Κι άντε να παραδεχθούμε ότι η Winchester ξέρει τι κάνει…… μεγάλη εταιρεία έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της κ.λ.π. Οι άλλοι; Κάποιοι ημέτεροι βιοτέχνες πως τα βγάζουνε τα 440+ μέτρα/δευτ σε φυσίγγι μαζικής παραγωγής;

Ας αφήσουμε το θέμα πιέσεων και ασφάλειας, παρότι αυτό θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει πρωτίστως, καθότι λαμβάνει χώρα λίγα εκατοστά από το πρόσωπό μας κι ας πιάσουμε το θέμα των παραμορφώσεων των δραμιών αλλά και σκαγίων!

Πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν θα χαθεί η σφαιρικότητα και δεν θα έχουμε απώλειες; Όσοι φίλοι έχουν ασχοληθεί με δοκιμές και ανάλυση της «βλητικής του τέλους», θα έχουν ασφαλώς διαπιστώσει πως πολλές φορές αυξάνοντας την ταχύτητα αντί υψηλότερης διάτρησης μας προκύπτει χαμηλότερη!!!! Δεν είναι ο κανόνας αλλά προκύπτει αρκετά συχνά…. Χώρια το σκόρπισμα της κατανομής!

Αυτά τα καταθέτω για γόνιμο προβληματισμό και μόνον……….
Φιλε Μαριε.....πολλες φορες το εχω σκεφτει με το κλασσικο 10βολο της Remington.....που ενω ολοι τριγυρω αυξανουν ταχυτητες αυτη παραμενει στα 380m/s......

αυτή η κατανομή στα 30 μετρα με αυτήν την V1,5 καταβάλει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ το γουρούνι ΕΑΝ το βρει καλά!!!!!

ΕΥΓΕ

Σε ευχαριστω για την απαντηση.....και οχι μονο!!! Να ξερω πως θα ''βαδισω''....και τι να φτιαχνω.!!!!

Φιλε Μαριε.....πολλες φορες το εχω σκεφτει με το κλασσικο 10βολο της Remington.....που ενω ολοι τριγυρω αυξανουν ταχυτητες αυτη παραμενει στα 380m/s......

Πιστευω οτι μας ''τρωει'' η αβεβαιοτητα.....γι'αυτο και αναβαζουμε ταχυτητες Αλεξ!!!
Εαν κανω λαθος διορθωσε με φιλε!!!

Πιστευω οτι μας ''τρωει'' η αβεβαιοτητα.....γι'αυτο και αναβαζουμε ταχυτητες Αλεξ!!!
Δεν κανεις λαθος Νικο......απλα σκεφτομαι οτι και αυτη ειναι τεραστια εταιρεια....γιατι επιμενει σε μια συνταγη που οντως ειναι καλη για φυσιολογικες αποστασεις (για δραμια) αλλα δεν το "γκαζωνει"?.....λογικα κατι θα βλεπουν

Εγώ διαφωνώ. Δν είναι αβεβαιότητα. Πόσες φορές κι αφήστε εμένα βλέπουμε άτομα να παραπονιουνται ότι τα ρεμινγκτον σταματάγαν στο δέρμα;; Και στη παρέα μου τι έχω δει σε μεγάλα γουρούνια.. Άρα η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο. Η ταχύτητα για μένα σημαίνει διάτρηση.. Η Ρέμι δεν αυξάνει ταχύτητα πολύ απλά γιατι δεν την ενδιαφέρει η διάτρηση, συγκέντρωση θέλει, κι ως γνωστών μαλακό σχετικά φυσίγγι με χαμηλή ταχύτητα έχει και συγκέντρωση.. Στα χογκ ανέβασε ταχύτητα. Επίσης τα βόλια τα έχουν γθα τη πλάκα, για κάνα ελάφι ή για κάνα κλέφτη.. Για κυνήγι έχουν τα ραβδωτα. Μερικά ελληνικά και τα nsi είναι αποκλειστικά για αγριόχοιρο εξου και η αυξημένη ταχύτητα και οι μεγάλες μπίλιες. Βέβαια το ξαναλέω όλα κρινωνται με την απόσταση που τουφεκαμε.

Παιδιά πραγματικά αυτό που ενδιαφέρει είναι τα μεγέθη των βλημάτων ακριβώς πριν την σύγκρουση με το θήραμα.
Δηλαδή η μάζα, η διάμετρος, η ταχύτητα και η παραμόρφωση που έχουν υποστεί.
Οι ταχύτητες που έδωσα πιο πριν είναι για απόλυτα σφαιρικές μπίλιες.
Αν οι μπίλιες έχουν παραμορφωθεί οι ταχύτητες θα είναι μικρότερες.
Όσο μεγαλύτερη παραμόρφωση έχουν τόσο μικρότερη τελική ταχύτητα και μεγαλύτερη διασπορά.

Θεωρούμε ότι η "διάμετρος" και η μάζα δεν αλλάζει οπότε τα βασικά για ένα "καλό δράμι" είναι τα ακόλουθα
1. Πυρίτιδα που βγάζει τις ίδιες αρχικές ταχύτητες ανεξαρτήτως (κατά το δυνατόν) θερμοκρασίας, προτιμητέα προοδευτική ή υπερπροοδευτική.
2. Πολύ σκληρές μπίλιες ώστε να μην παραμορφώνονται και να μειώνονται οι τελικές ταχύτητες. Buffer και λοιπά μαντζούνια για να κρατήσουμε χαμηλά τις παραμορφώσεις, ... απαραίτητα.
3. Μεγάλες μπίλιες για μεγαλύτερη διάτρηση (όχι λόγω μεγέθους, αλλά λόγω μάζας).
4. Μεγάλες ταχύτητες, ... αλλά τέτοιες ώστε να προκαλούν ελάχιστη (κατά το δυνατόν) παραμόρφωση στις μπίλιες.
5. Ικανή κατανομή στην απόσταση που θα σηκώσουμε όπλο, ανάλογα και με το επίπεδο σκοπευτικής δεινότητας του καθενός.
6. Χρήση υλικών με μεγαλύτερη πυκνότητα από τον μόλυβδο (δύσκολο)
7. Εμπιστοσύνη στο φυσίγγι :)

Last edited:
Εγώ διαφωνώ. Δν είναι αβεβαιότητα. Πόσες φορές κι αφήστε εμένα βλέπουμε άτομα να παραπονιουνται ότι τα ρεμινγκτον σταματάγαν στο δέρμα;; Και στη παρέα μου τι έχω δει σε μεγάλα γουρούνια.. Άρα η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο. Η ταχύτητα για μένα σημαίνει διάτρηση.. Η Ρέμι δεν αυξάνει ταχύτητα πολύ απλά γιατι δεν την ενδιαφέρει η διάτρηση, συγκέντρωση θέλει, κι ως γνωστών μαλακό σχετικά φυσίγγι με χαμηλή ταχύτητα έχει και συγκέντρωση.. Στα χογκ ανέβασε ταχύτητα. Επίσης τα βόλια τα έχουν γθα τη πλάκα, για κάνα ελάφι ή για κάνα κλέφτη.. Για κυνήγι έχουν τα ραβδωτα. Μερικά ελληνικά και τα nsi είναι αποκλειστικά για αγριόχοιρο εξου και η αυξημένη ταχύτητα και οι μεγάλες μπίλιες. Βέβαια το ξαναλέω όλα κρινωνται με την απόσταση που τουφεκαμε.

ΟΚ. Τοτε γιατι εχουμε σαν πρωτυπο τα Αμερικανικα φυσιγγια ???
Γιατι εαν ρωτησεις 100 γουνοκυνηγους ....Το 95% θα σου πουν....Αμερικανικο = εγγυηση....
Η ταχυτητα σαφως και παιζει τον ρολο της....αλλα μην ξεχναμε....δεν μετραει μονο η ταχυτητα σε
ενα φυσιγγιο. Το βασικοτερο ειναι τι πιεσεις εχει.....και ολα τα αλλα επονται...
Η ασφαλεια πανω απο ΟΛΑ.
Το να χασεις ενα γουρουνι....δεν λεει τιποτα.....Το να ψαχνεις τα δαχτυλα σου στα χορταρια....ουτε στον
εχθρο μου!!!!

Γιατι εαν ρωτησεις 100 γουνοκυνηγους ....Το 95% θα σου πουν....Αμερικανικο = εγγυηση....
Η ταχυτητα σαφως και παιζει τον ρολο της....αλλα μην ξεχναμε....δεν μετραει μονο η ταχυτητα σε
ενα φυσιγγιο. Το βασικοτερο ειναι τι πιεσεις εχει.....και ολα τα αλλα επονται...
Η ασφαλεια πανω απο ΟΛΑ.
Το να χασεις ενα γουρουνι....δεν λεει τιποτα.....Το να ψαχνεις τα δαχτυλα σου στα χορταρια....ουτε στον
εχθρο μου!!!!
Έχουμε σαν πρωτυπο τους Αμερικανούς γιατί απ το 1980 μέχρι το 2010 θα έλεγα ήταν κατά κύριο λόγο τα μοναδικά δραμια (αξιόπιστα) μετά σιγά σιγά ήρθαν και τα ευρωπαϊκά και γα ελληνικά και πέφτει η δημοτικότητα τους.. Να μην αναφερθώ σε νούμερα ευρωπαϊκών δραμιων που πωλήθηκαν φέτος.. Επίσης είναι και η αμάθεια.. Αν εμένα που δε ξέρω ας πούμε από όπλα γρι και μου πεις πάρε αυτό είναι καλό θα το πάρω.. Έτσι συμβαίνει και με τα φυσίγγια γενικώς όχι γθα τα δραμια. Πέρυσι πήγα ένα μόνο κυνήγι για λαγό και ρώτησα έτσι για πλάκα ένα Λαγα εμπειρο και μου λέει πάρε αυτά ακουσε με και τα πήρα Χωρις να ξέρω αν ήταν όντως Καλα, τον εμπιστευτηκα γιατί δεν κάνω τέτοια κυνήγια, για την ιστορία ήταν ρεμινγκτον 4ρια..Και στα δραμια λοιπόν ιδίως τα νέα παιδιά που βλέπω και στο Facebook να ψαχωνται και ρωτάνε κάνουν ότι τους πουν.. Αν τους πουν ρεμινγκτον πάρε σφάζουν θα τα παρουν χωρίς να ξέρουν ότι δεν χουν καμία σχέση με τα ρεμινγκτον προ δεκαετίας τα premium.. Για την ασφάλεια θα συμφωνήσω μαζί σου στο 100%..Αν ένα φυσίγγι υπάρχει περίπτωση να έχει υψηλές πιέσεις δε θα μπει στο όπλο μου κι ας φύγει όχι ένα αλλά 300 καπρια.. Επίσης φυσίγγι χωρίς πιστοποίηση δε θα μπει στη θαλαμη μου. Τελως πάντων μη το κουράζουμε άλλο, σταθερά χέρια ματια ανοιχτά και σωστές αποστάσεις, μετά θα ρθουμ μόνες τους οι επιτυχίες.

Τοτε γιατι εχουμε σαν πρωτυπο τα Αμερικανικα φυσιγγια ???
Γιατί είναι ΣΤΑΘΕΡΑ Νίκο ... μέτρια προς καλά αλλά και του χρόνου και σε 10 χρόνια θα είναι το ίδιο ... τουλάχιστον στο παρελθόν.
Επίσης σκληρά υλικά ... τουλάχιστον στο παρελθόν.
Διβασικές πυρίτιδες.
Έτσι δημιουργήθηκε ο θρύλος.

Όμως η Ευρώπη και η Ελλάδα ξύπνησε.
Αυτό που λείπει για την μεν Ευρώπη είναι η σταθερότητα και για την Ελλάδα (Sonic+AT) ένα κανονάκι.

Αυτά πιστεύω τουλάχιστον προσπαθώντας να ταξινομήσω τις πληροφορίες που διαβάζω ...

Παιδια παλιότερα που δεν υπήρχε το ίντερνετ και η ενημέρωση ήταν διαφορετικά, ότι μας πλασαραν ρίχναμε.. Τώρα διαβάζουμε, ενημερωνοναστε και είμαστε πονηρεμενοι σα πάμε στο κυνηγόμαγαζο, ειδάλλως όπως είδα παραπάνω θα μας εδειναν τα φεντεραλ τακτικαλ ως πυραύλους και θα λέγαμε γιατί δε πέφτουν τα ρημάδια τα καπρια.. Πιστεύω τα ευρωπαϊκά ήρθαν για να μείνουν. Ο κόσμος ήδη γύρισε τη πλάτη στα αμερικανικά και λόγω ποιότητας πλέον και λόγω τιμής. Αδιανόητο το κόστος 20 ευρώ τα 5..σήμερα παιδιά είδα τα 3+1 της winchester που κοστίζουν 50 ευρώ τα 10 με ταχύτητα 1150 αν θυμάμαι καλά και είναι αποκλειστικά για αυτοάμυνα αλλά τα πλασάρουν ως άκρως φονικά σε τεράστιες αποστασεις για όνομα του Θεού δηλαδή. Ενημερωθείτε παιδιά ψαχτείτε.Μην άκουγε τι λέω εγώ ο Νίκος ο Δημήτρης, ο Βασίλης κλπ..

Ακρηβος.ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και υλικα γαμισετα.ελαστικες μπαρουτες και σταθερες.να ταχαμε τα υλικα εμεις εδω αφτα και θα σουλεγα μετα εγω.ρεμηκτον και μαλακιες
Εγώ πάντως και για τη σταθερότητα διαφωνώ.. Παλιότερα τα γουιτζεστερ που ήταν Supreme ήταν Πύραυλοι τώρα χάλασαν, επίσης τα Ρέμι όταν ήταν premium ήταν άπαιχτα τώρα κλαφτα... Αν είχαμε εμείς εδώ τα υλικά τους και τα μηχανήματα τους θα είχαμε άρτια φυσίγγια.. Εκεί έχουν χίλια διαμετρήματα ραβδωτων με τις μπίλιες θα ασχοληθούν πλάκα κάνουμε;

Δεν κανεις λαθος Νικο......απλα σκεφτομαι οτι και αυτη ειναι τεραστια εταιρεια....γιατι επιμενει σε μια συνταγη που οντως ειναι καλη για φυσιολογικες αποστασεις (για δραμια) αλλα δεν το "γκαζωνει"?.....λογικα κατι θα βλεπουν
Γιατι ειναι πολυ απλο γιατι οι Αμερικανοι φτιαχνουν δραμια για ΕΛΑΦΙΑ !!! Ποσες φορες πρεπει να το πουμε!!! τα ελαφια δεν ειναι τοσο δυνατα και ανθεκτικα ζωα οσο τα γκαβογρουνα

Γιατι ειναι πολυ απλο γιατι οι Αμερικανοι φτιαχνουν δραμια για ΕΛΑΦΙΑ !!! Ποσες φορες πρεπει να το πουμε!!! τα ελαφια δεν ειναι τοσο δυνατα και ανθεκτικα ζωα οσο τα γκαβογρουνα
Ακριβώς το λέει κιόλας buckshot γέμιση για ελαφι

Οι αμερικανοι κυνηγανε με το ιδιο φυσιγγι REM 3' 00buck 15βολο, τα ελαφια με σκυλια, στη Φλοριντα με +30 C και στο Μιτσιγκαν με -10 C.
Βγαλτε συμπερασματα
Ναι έχεις δίκιο κι επίσης με τσοκ έξτρα φουλ και διόπτρα για βολές εκτός ορίων ενώ έχουν και τα ραβδωτα αντε βγάλε άκρη

Θεωρούμε ότι η "διάμετρος" και η μάζα δεν αλλάζει οπότε τα βασικά για ένα "καλό δράμι" είναι τα ακόλουθα
1. Πυρίτιδα που βγάζει τις ίδιες αρχικές ταχύτητες ανεξαρτήτως (κατά το δυνατόν) θερμοκρασίας, προτιμητέα προοδευτική ή υπερπροοδευτική.
2. Πολύ σκληρές μπίλιες ώστε να μην παραμορφώνονται και να μειώνονται οι τελικές ταχύτητες. Buffer και λοιπά μαντζούνια για να κρατήσουμε χαμηλά τις παραμορφώσεις, ... απαραίτητα.
3. Μεγάλες μπίλιες για μεγαλύτερη διάτρηση (όχι λόγω μεγέθους, αλλά λόγω μάζας).
4. Μεγάλες ταχύτητες, ... αλλά τέτοιες ώστε να προκαλούν ελάχιστη (κατά το δυνατόν) παραμόρφωση στις μπίλιες.
5. Ικανή κατανομή στην απόσταση που θα σηκώσουμε όπλο, ανάλογα και με το επίπεδο σκοπευτικής δεινότητας του καθενός.
6. Χρήση υλικών με μεγαλύτερη πυκνότητα από τον μόλυβδο (δύσκολο)
7. Εμπιστοσύνη στο φυσίγγι :)
Συμφωνώ απόλυτα μόνο που το 1 θα το άλλαζα λιγάκι: πυρίτιδα που θα μου δώσει όσον το δυνατόν πιο ομαλή καμπύλη καύσης με όσον το δυνατόν πιο μεγάλο παραγόμενο έργο.......

Φίλε μου Νίκο, το έναυσμα να ξεκινήσω τις Δοκιμές φυσιγγίων όταν πολλοί από τους φίλους του φόρουμ ήταν ακόμη αγέννητοι (30++++ χρόνια), μου έδωσαν τα τραυματισμένα γουρούνια και φάσσες..... θηράματα που ενώ δεχόντουσαν "καλά" την τουφεκιά έφευγαν μακριά και χανόντουσαν......

Δοκίμασα λοιπόν ευρωπαϊκά, αμερικάνικα και ελληνικά φυσίγγια και είδα κατανομές αλλά κυρίως ΔΙΑΤΡΗΣΕΙΣ!!! τα αμερικάνικα ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ανυπέρβλητα....... σκότωναν γουρούνια σε αποστάσεις που τα άλλα τραυμάτιζαν......

Αυτό το διαπίστωναν και στην πράξη οι γουρουνάδες με αποτέλεσμα τα αμερικάνικα 00 buck σε γόμωση demi magnum με 12 δράμια και magnum με 15 δραμιάρες να καταστούν τα πιο δημοφιλή και να αποκτήσουν την φήμη που διατηρούν μέχρι σήμερα!

Υ.Γ.1 τόνισα τις λέξεις "ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ"..... ΤΩΡΑ όμως;;;;;
Υ.Γ.2 Νίκο επειδή βλέπω πως είσαι παθιασμένος με την ιδιογόμωση και την βλητική λειόκανου, θα μΕ επιτρέψεις να σΕ προτείνω 2-3 πραγματάκια;
α) γέμιζε τις δραμιάρες από Φ 8,4 και πάνω (9βολα) σε ΔΥΑΔΕΣ κι όχι σε τριάδες
β) αν βρεις δράμια 0 buck Φ 8 εως 8,1 mm δοκίμασε να γεμίσεις 15 βολο στα 47 γρ (+2 γρ buffer) σε κάλυκα 70 χιλ
γ) ακόμα καλύτερα: δράμια 000 buck Φ 9,1 mm 10 βολο στα 44γρ (+2 γρ buffer) σε κάλυκα 70 χιλ ή 12βολο στα 53γρ (+2 γρ buffer) σε κάλυκα 76 χιλ
δ) τα β και γ δεν είμαι σίγουρος εάν τα χωράν οι κάλυκας των 70 και 76...... θέλουν και καλή βυσμάτωση..... μάλλον δεν......

εξαρτάται από το ελάφι
το κόκκινο ελάφι, οι άλκες κ.λ.π. είναι ΠΙΟ ανθεκτικά από τα γουρούνια
το λευκόουρο ελάφι (αυτό είναι που κυνηγάν συνήθως οι αμερικάνοι) είναι λίγο πιο μεγάλο από το ζαρκάδι και πολύ λιγότερο ανθεκτικό από το αγριογούρουνο
την μαύρη αρκούδα που είναι συγκρίσιμη με τον αγριόχοιρο την κυνηγούν με 0000, 000, 00, και 0 buckshot, κυρίως με 00

τι συμπεράσματα να βγάλεις όταν τα κυνηγάνε με τόξα βέλη κι ακόντια; σε λίγο θα τα κυνηγάνε με φυσοκάλαμα και σφεντόνες ( εαν δεν το κάνουν ήδη)

εξαρτάται από το ελάφι
το κόκκινο ελάφι, οι άλκες κ.λ.π. είναι ΠΙΟ ανθεκτικά από τα γουρούνια
το λευκόουρο ελάφι (αυτό είναι που κυνηγάν συνήθως οι αμερικάνοι) είναι λίγο πιο μεγάλο από το ζαρκάδι και πολύ λιγότερο ανθεκτικό από το αγριογούρουνο
την μαύρη αρκούδα που είναι συγκρίσιμη με τον αγριόχοιρο την κυνηγούν με 0000, 000, 00, και 0 buckshot, κυρίως με 00

τι συμπεράσματα να βγάλεις όταν τα κυνηγάνε με τόξα βέλη κι ακόντια; σε λίγο θα τα κυνηγάνε με φυσοκάλαμα και σφεντόνες ( εαν δεν το κάνουν ήδη)
Αυτα τα μεγαλα που λες τα κυνηγανε με ραυδωτα 308 κτλ μονο αν τους τυχει και εχουν την καραμπινα στο χερι τα τουφεκανε με αυτη ,ενα τοξο κυνηγιτικο σκοτωνει γουρουνι στα 20_25 μετρα δεν ειναι παιδικα παιχνιδια οπως εχουμε εδω !!! Θελει τεχνηκες ειδικες για να το τραβηξεις !!

Status
Not open for further replies.
Back