ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Σοφία ορθοί .... που ψάλλει ο ιερέας πριν την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, διότι και πάλι θα μπούμε στα άδυτα και ενδότερα της βλητικής
Σε ένα πυροβόλο όπλο, τα αέρια που παράγονται από την καύση πυρίτιδας, πιέζουν (ως δράση) τη γόμωση (σκάγια και βύσμα) για να εξέλθουν από τη κάννη και αυτά με τη σειρά τους (ως αντίδραση) ωθούν το κυνηγετικό όπλο προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε ανάκρουση. ΩΣΤΟΣΟ αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΝΑΚΡΟΥΣΗΣ.
Υπάρχει μαθηματικός τύπος ΑΝΑΚΡΟΥΣΗΣ ενός όπλου; Η απάντηση είναι "ΝΑΙ".
Στη Φυσική μαθαίνουμε πως η δράση φέρνει ίση αντίδραση αντίθετης φοράς. Άρα το σχήμα του όπλου, μεταφέρει από τη θαλάμη και πίσω την ανάκρουση στην ωμοπλάτη μας, δηλαδή έχουμε μια δύναμη ανάκρουσης αντίθετης φοράς σε σχέση με την ευθεία της κάννης. Η δύναμη αυτή αναλύεται σε συνιστώσες, αναλόγως το σχήμα/κλίσεις της βάσης και του κοντακίου.
1η διαπίστωση: Η ανάκρουση μας επιστρέφει ως δέσμη συνιστωσών δυνάμεων με φορά που τους δίνει το σχήμα βάσης/κοντακίου.
Πάμε να δούμε τον τύπο:
View attachment 5927
Όπου:
Gw = Το βάρος του όπλου σε pounds
Bw = Το βάρος της γόμωσης (σκάγια και βύσμα) σε pounds
Pw = Το βάρος της πυρίτιδας σε pounds
Mv = Η αρχική ταχύτητα σε feet per second (πόδια ανά δευτερόλεπτο)
2η διαπίστωση: Οι πιέσεις που αναπτύσσει ένα φυσίγγι, απουσιάζουν από τον μαθηματικό τύπο, άρα δεν σχετίζονται με την ανάκρουση. Αν οι πιέσεις έπαιζαν ρόλο, τότε το κλώτσημα από τα 20αρια και τα 32αρια θα ήταν αφόρητο. Παρατίθεται ο πίνακας τυποποίησης πιέσεων στα λειόκαννα:
View attachment 5926
Υπάρχουν όμως και κάποιες "ψυχολογικές" επιδράσεις στην ανάκρουση, όπως:
- Η ταχύτητα καύσης της πυρίτιδας που χρησιμοποιούμε. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι προοδευτικές πυρίτιδες προκαλούν λιγότερη ανάκρουση. Αυτό που αντιλαμβάνονται είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που χρειάζεται η πυρίτιδα να αποδώσει το μέγιστο της πίεσης, η οποία δίνει ωστόσο την ίδια ανάκρουση με την ταχύτερη πυρίτιδα, αλλά σε μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Άλλοι προτιμούν τις γρηγορότερες πυρίτιδες που κορυφώνονται ταχύτερα, αν και εξακολουθούν να προκαλούν την ίδια ανάκρουση σε μικρότερη χρονικά περίοδο. Το τι επιθυμεί ο καθένας είναι υποκειμενικό και εδώ δεν χωρούν θεωρίες αλλά ανθρώπινες προτιμήσεις.
- Η έκρηξη στομίου. Μια σωστά καιόμενη πυρίτιδα, δεν αφήνει κατάλοιπα καύσης στη κάννη σε αντίθεση με μια μη σωστά καιόμενη πυρίτιδα. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συνήθως οι μη σωστά καιόμενες πυρίτιδες προκαλούν έκρηξη στομίου και ο κρότος της βολής είναι πιο ισχυρός. Η ψυχολογική επίδραση από ισχυρότερο κρότο, επαυξάνει το αίσθημα ανάκρουσης.
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ για να μειώσουμε την ανάκρουση, με βάση τον μαθηματικό τύπο, θα πρέπει να περιορίσουμε την αρχική ταχύτητα, είτε το βάρος της γόμωσης, είτε και τα 2. Εναλλακτικά να αυξήσουμε το βάρος του όπλου.
3η διαπίστωση: Ο μαθηματικός τύπος ισχύει για σωλήνα σταθερής διαμέτρου. Αυτό σημαίνει πως ο κώνος συναρμογής και το τσοκάρισμα ΔΕΝ ελήφθησαν υπόψη και πως αμφότερα προκαλούν επαύξηση της ανάκρουσης, λόγω της τριβής που προκαλούν στη γόμωση. Να λοιπόν γιατί η επιμήκυνση του κώνου, η επιμήκυνση των τσοκ και η χρήση porting, σε συνδυασμό φυσικά με το βάρος του όπλου, μειώνει την ανάκρουση αλγεβρικά και ψυχολογικά.