Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
20 χρόνια το έχω το Win. 9410 και δεν είχα λύσει ποτέ την πάπια και την αποθήκη του. (Το κοντάκι και την βάση τα είχα κάνει "βίδες" πέρυσι που χρειάστηκε να αλλάξω ένα πιράκι του κλείστρου). Πολλές φορές σκεφτόμουν, λες να έχει πιάσει τίποτα σκουριές κάτω από την κάννη ή στη σωλήνα της αποθήκης μέσα στην πάπια ? Τελικά σήμερα αποφάσισα και τα έλυσα. Ευτυχώς δεν είχε κάτι ιδιαίτερο ή ανησυχητικό. Και μέσα η αποθήκη και το ελατήριο ήταν "γυαλί" ... Τους έκανα ένα καλό γενικό καθαρισμό και τα συναρμολόγησα ξανά.
Δεν ήταν τίποτα δύσκολο τελικά. Μόνο το μεσαίο "δαχτυλίδι" (barrel band) ήταν κάπως σφιχτό, αλλά με μερικά ελαφρά χτυπηματάκια με ένα ξύλο προς τα εμπρός ελευθερώθηκε ... και με τον ίδιο τρόπο ξαναμπήκε στη θέση του. :cool:
View attachment 78153View attachment 78154
Τι ρίχνει αυτό ρε Στέλιο❓‼️

Την ονομασία Iosso (σαν εταιρεία καθαριστικών για όπλα κλπ) την θυμάμαι σε διαφημίσεις στα αμερικανικά περιοδικά από πολύ παλιά, πέραν της 25ετίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία γιατί υπήρχαν ήδη τόσες άλλες πιο διάσημες εταιρείες (Hoppe's, Outers, Shooters Choice, Kleen-bore, κλπ. κλπ.).
Τώρα η περιγραφή της παραπάνω αλοιφής είναι ολόιδια, σχεδόν λέξη προς λέξη, με την περιγραφή της αλοιφής Flitz !!! Οπότε συμπεραίνω ότι ότι θα είναι παρόμοιας σύστασης και αποτελεσματικότητας. Την οποία Flitz την έχω πάρει κι εγώ πριν πολλά χρόνια, και είναι πολύ καλή, αλλά ελάχιστα την έχω χρησιμοποιήσει και μόνο στην αρχή, περισσότερο από περιέργεια. Γιατί θεωρώ ότι τα όπλα μου, και για τη χρήση που τους κάνω, δεν έχουν ανάγκη από "δραστικά" καθαριστικά, γυαλιστικές αλοιφές κλπ. Πολλοί λένε ότι την ίδια δουλειά με τη Flitz κάνουν και το Brasso και η Glanol, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ...

Την περασμένη εβδομάδα έβγαλα το δίκαννο απ τον οπλοβαστό για να πάω για κυνήγι. Το είχα καθαρισμένο και για 6 μήνες μεσα στο οπλοκιβώτιο με λυμένα μερικές στροφές τα τσόκ. Πιάνω να γυρίσω να αλλάξω τα τσόκ και ηταν ψιλοκολλημένα. Βγάζοντας τα στην πλευρά που εφάπτεται εσωτερικά στην κάννη, μάλλον το γράσσο είχε πετρώσει και είχαν γίνει πράσινα απο την υγρασία. Παρόλο που τα καθαρισα φαίνονται σαν να επηρεαστηκε το χρώμιο τους. Δεν θα ξαναβάλω γράσσο μου φαίνεται πουθενα...

Την περασμένη εβδομάδα έβγαλα το δίκαννο απ τον οπλοβαστό για να πάω για κυνήγι. Το είχα καθαρισμένο και για 6 μήνες μεσα στο οπλοκιβώτιο με λυμένα μερικές στροφές τα τσόκ. Πιάνω να γυρίσω να αλλάξω τα τσόκ και ηταν ψιλοκολλημένα. Βγάζοντας τα στην πλευρά που εφάπτεται εσωτερικά στην κάννη, μάλλον το γράσσο είχε πετρώσει και είχαν γίνει πράσινα απο την υγρασία. Παρόλο που τα καθαρισα φαίνονται σαν να επηρεαστηκε το χρώμιο τους. Δεν θα ξαναβάλω γράσσο μου φαίνεται πουθενα...
Τι γράσο είχες βάλει;

Ποιο όπλο είναι;
Κάτι δεν έκανες σωστά.
Τελειώνοντας το κυνήγι δεν καθάρισες καλά την φωλιά των τσοκ και δεύτερον δεν κάλυψες ομοιόμορφα όλο το τσοκ με γρασσο πριν να το βιδώσεις.Το γρασσο αυτό είναι άριστο γρασσο συντήρησης δεν δικαιολογείται αυτή η κατάσταση εκτός κιαν δεν έκανες τα παραπάνω.
Βάλε γρασσο antiseize να ξενοιασεις. Τα λάδια κάποια στιγμή καίγονται και κολλάνε τα τσοκ χειρότερα, ειδικά αν λασκαρουν.

Έλα ρε συ, αυτό είναι από τα καλύτερα. Πώς έγινε έτσι;
Τέλος πάντων, δε σε αδικώ που δε γουστάρεις τα γρασσα. Παίξε με καλής ποιότητας λάδι. Για όπλα.
Σου έχει εγγυηθεί κάποιος ότι βάζοντας λάδι στα τσοκ, ότι δεν θα κολλησουν;
Το γράφει κάποιο λάδι στις προδιαγραφές του πάνω στο μπουκαλάκι;

Σου έχει εγγυηθεί κάποιος ότι βάζοντας λάδι στα τσοκ, ότι δεν θα κολλησουν;
Το γράφει κάποιο λάδι στις προδιαγραφές του πάνω στο μπουκαλάκι;
Όχι. Απλά τα γρασσα δεν τα γουστάρω κι εγώ, αν και με επηρεασατε και τώρα βάζω στο δίκανο και στα τσοκ.

Ποιο όπλο είναι;
Κάτι δεν έκανες σωστά.
Τελειώνοντας το κυνήγι δεν καθάρισες καλά την φωλιά των τσοκ και δεύτερον δεν κάλυψες ομοιόμορφα όλο το τσοκ με γρασσο πριν να το βιδώσεις.Το γρασσο αυτό είναι άριστο γρασσο συντήρησης δεν δικαιολογείται αυτή η κατάσταση εκτός κιαν δεν έκανες τα παραπάνω.
Βάλε γρασσο antiseize να ξενοιασεις. Τα λάδια κάποια στιγμή καίγονται και κολλάνε τα τσοκ χειρότερα, ειδικά αν λασκαρουν.
Δεν είχα τόσα χρόνια θέμα. Τη φωλιά την είχα καθαρίσει , γράσο είχα βάλει μόνο στο σπείρωμα.

Όχι. Απλά τα γρασσα δεν τα γουστάρω κι εγώ, αν και με επηρεασατε και τώρα βάζω στο δίκανο και στα τσοκ.
Το λάδι στα δικαννα το βάζουμε όπου πρέπει: σε εξωλκεις, πεταλούδα, οπλιστηρες, μηχανισμό σκανδάλης...
Στα τσοκ γρασσο αντικολλητικο υψηλών θερμοκρασιών και στα κλειδιά γρασσο λιθιου ή άλλο ανάλογο.

Last edited:
Δεν είχα τόσα χρόνια θέμα. Τη φωλιά την είχα καθαρίσει , γράσο είχα βάλει μόνο στο σπείρωμα.
Ίσως δεν το είχες καθαρίσει καλά. Ποιος ξέρει...
Όλη η φωλιά πάντως είναι απλά ατσάλι όχι χρωμειομενο. Θέλει όλη η επιφάνεια του πέρασμα με γρασσο, όπως και όλο το τσοκ, και σφίξιμο το τσοκ με το κλειδί. Έτσι σφραγίζεται ο χώρος από υγρασία η άλλους εξωτερικούς παράγοντες.
Έχω έτσι, τσοκ σε κάννες για χρόνια, που ρίχνουν απο κανένα φυσιγγι και όταν θελήσω ξεβιδωνουν σαν βούτυρο. Αλλά με γρασσο antiseize!
Αν δυσκολεύεσαι να βρεις και περνάς από Γλυφάδα, έλα να σου δώσω λίγο να δοκιμάσεις.

Ίσως δεν το είχες καθαρίσει καλά. Ποιος ξέρει...
Όλη η φωλιά πάντως είναι απλά ατσάλι όχι χρωμειομενο. Θέλει όλη η επιφάνεια του πέρασμα με γρασσο, όπως και όλο το τσοκ, και σφίξιμο το τσοκ με το κλειδί. Έτσι σφραγίζεται ο χώρος από υγρασία η άλλους εξωτερικούς παράγοντες.
Έχω έτσι, τσοκ σε κάννες για χρόνια, που ρίχνουν και κανένα φυσιγγι και ξεβιδωνουν σαν βούτυρο. Αλλά με γρασσο antiseize!
Αν δυσκολεύεσαι να βρεις και περνάς από Γλυφάδα, έλα να σου δώσω λίγο να δοκιμάσεις.
Τα είχα λυμένα 4-5 στροφές. Ευχαριστώ πολύ!

Μετά από 3-4 κυνήγια ψεκαζω το εσωτερικό των Κανών μαζί με τα τσοκ με brunox η αν έχει βαριές μολυβδωσεις με διαλυτικό που περιέχει νίτρο... Μετά ξεβιδωνουμε τα τσοκ και τα καθαρίζουμε εξωτερικά με πανάκι βουτηγμένο στο καθαριστικό της αρεσκείας μας... Μετά με το πανάκι το παιρναμε εσωτερικά μέχρι να γυαλίσει ( το τυλίγουμε στο μικρό μας δάχτυλο).... Μετά με άλλο πανάκι βουτηγμένο στο καθαριστικό καθαρίζουμε την φωλιά και τις βόλτες των τσοκ.... Σκουπιζουμε με καθαρό πανί ( χρησιμοποιώ πανί μικροίνων).... Μετά παίρνω με το δαχτυλάκι γρασσο και παίρνω φωλιά και βόλτες με γρασσο.... Περναω και το τσοκ εξωτερικά με γρασσο και βιδωνω... Το βιδωμα είναι σαν να κόβεις βούτυρο... Χρησιμοποιώ το παρακάτω γράσσο από το 2008 που το ανακάλυψα... Με τον παραπάνω τρόπο αποθηκεύω το όπλο από Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο και κατά την κυνηγετική περίοδο το κάνω πάνω από 20 φορές... Ψωναρα εεε;;

Attachments

• IMG_20230903_151238.jpg
    IMG_20230903_151238.jpg
    304,1 KB · Προβολές: 23
Status
Not open for further replies.
Back