Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Μετά από 3-4 κυνήγια ψεκαζω το εσωτερικό των Κανών μαζί με τα τσοκ με brunox η αν έχει βαριές μολυβδωσεις με διαλυτικό που περιέχει νίτρο... Μετά ξεβιδωνουμε τα τσοκ και τα καθαρίζουμε εξωτερικά με πανάκι βουτηγμένο στο καθαριστικό της αρεσκείας μας... Μετά με το πανάκι το παιρναμε εσωτερικά μέχρι να γυαλίσει ( το τυλίγουμε στο μικρό μας δάχτυλο).... Μετά με άλλο πανάκι βουτηγμένο στο καθαριστικό καθαρίζουμε την φωλιά και τις βόλτες των τσοκ.... Σκουπιζουμε με καθαρό πανί ( χρησιμοποιώ πανί μικροίνων).... Μετά παίρνω με το δαχτυλάκι γρασσο και παίρνω φωλιά και βόλτες με γρασσο.... Περναω και το τσοκ εξωτερικά με γρασσο και βιδωνω... Το βιδωμα είναι σαν να κόβεις βούτυρο... Χρησιμοποιώ το παρακάτω γράσσο από το 2008 που το ανακάλυψα... Με τον παραπάνω τρόπο αποθηκεύω το όπλο από Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο και κατά την κυνηγετική περίοδο το κάνω πάνω από 20 φορές... Ψωναρα εεε;;
Πολύ σωστά τα κάνεις!
Το γρασσο φαίνεται να αντέχει σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Ειναι τύπου antiseize.
Μήπως γράφει μέχρι τι θερμοκρασία αντέχει;

Last edited:
Για πιο λόγο?
Για να σφραγίζει το σύστημα και να μην μπαίνει ούτε αέρας ούτε υγρασία. Και τα δύο οξειδωνουν. Κάποιες εταιρείες το γράφουν και στις οδηγίες τους.
Πριν 40 χρόνια όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα τσοκ οι κυνηγοί δεν ήξεραν και πολλά πράγματα πως να τα συντηρούν. Έτσι είχαν βρει το ((κόλπο)) μετά το κυνήγι να μισοξεβιδωνουν το τσοκ για να μην κολλάει. Έτσι χάθηκαν πολλά τσοκ κυρίως εξωτερικά. Μετά πολλοί βαριοντουσαν να κουβαλάνε κλειδί ή το έχαναν και τελικά τα τσοκ έμειναν κολλημένα.

Last edited:
Πολύ σωστά τα κάνεις!
Το γρασσο φαίνεται να αντέχει σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Ειναι τύπου antiseize.
Μήπως γράφει μέχρι τι θερμοκρασία αντέχει;
Αντέχει έως 500 βαθμούς Fahrenheit, δηλαδή περίπου 260 βαθμούς Κελσίου...
Θα φωτογραφήσω και τα τσοκ, τα οποία τα έχω από τον Μάιο του 2004...

Attachments

• IMG_20230903_201750.jpg
    IMG_20230903_201750.jpg
    263,9 KB · Προβολές: 16
Αντέχει έως 500 βαθμούς Fahrenheit, δηλαδή περίπου 260 βαθμούς Κελσίου...
Θα φωτογραφήσω και τα τσοκ, τα οποία τα έχω από τον Μάιο του 2004...
Τα συνηθισμένα γρασσα αντεχουν συνήθως μέχρι 120-150β Κελσίου. Αυτό είναι ένα σκαλί παραπάνω, δεν φθάνει βέβαια τους 800-1400β Κελσίου που φθάνουν τα πιο σύγχρονα.
Πάντως και τόσο, νομίζω σε καλύπτει.

Κώστα, καλύτερο από το HOPPE΄S 9; Είμαι σε φάση για αγορά, γι΄ αυτό ρωτάω.
Το legia είναι 3 σε 1. Καθαρίζει λιπαίνει προστατεύει. Τα κάνει και τα 3 αξιοπρεπώς. Το άλλο καθαρίζει μόνο, αλλά πολύ καλά και μετά θέλει λάδι. Είναι για τα δύσκολα.

15 χρόνια βάζω λάδι benelli στα τσοκ και ποτέ δεν μου κόλλησε κανένα . Σφίξιμο το πρωϊ και λύσιμο μισή στροφή στην επιστροφή .Στη νεκρή περίοδο μισή στροφή λυμένο.Φετος έβαλα στα δύο δίκανα γράσο ,στο ένα το έβγαλα είδη γιατί δεν πάνε μέσα έξω τοσο εύκολα όπως με το λάδι.

15 χρόνια βάζω λάδι benelli στα τσοκ και ποτέ δεν μου κόλλησε κανένα . Σφίξιμο το πρωϊ και λύσιμο μισή στροφή στην επιστροφή .Στη νεκρή περίοδο μισή στροφή λυμένο.Φετος έβαλα στα δύο δίκανα γράσο ,στο ένα το έβγαλα είδη γιατί δεν πάνε μέσα έξω τοσο εύκολα όπως με το λάδι.
Όλοι λάδι βάζαμε μέχρι που έγινε η ζημιά. Το λάδι δίνει την δυνατότητα στο τσοκ να λασκάρει, να περάσουν μέσα τα αέρια, να καεί το λάδι και να κολλήσει το τσοκ.
Με το σωστό γρασσο απλά το ξεχνάς.

Όλοι λάδι βάζαμε μέχρι που έγινε η ζημιά. Το λάδι δίνει την δυνατότητα στο τσοκ να λασκάρει, να περάσουν μέσα τα αέρια, να καεί το λάδι και να κολλήσει το τσοκ.
Με το σωστό γρασσο απλά το ξεχνάς.
Το λασκαρισμα το ελέγχω κατά διαστήματα και τα μόνα που μου λασκαρουν είναι τα brain ποτέ τα μαμά.

Το έχω ξαναγράψει αλλά το λέω άλλη μια φορά.
Το καλύτερο clp που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα.
Όποιος ψάχνεται ακόμα, το συστήνω.
https://www.outdooraction.gr/ladi-katharismoy-syntirisis-oploy-browning-legia-standard-200ml-12
Έψαχνα ένα σπρει καθαρισμού και το κοίταξα αυτο που προτείνεις γιατί είναι αυτό ακριβώς που θέλω ,προστασία ,καθαρισμός ,λίπανση
Είδα όμως γράφει αυτό (Ασφαλές για ξύλινα μέρη-ΟΧΙ) (Ασφαλές για συνθετικά μέρη-ΟΧΙ) . Η είναι όλα αυτής της κατηγορίας τα σπρέι με αυτη την επισήμανση ή ειδικά αυτό ?

Έψαχνα ένα σπρει καθαρισμού και το κοίταξα αυτο που προτείνεις γιατί είναι αυτό ακριβώς που θέλω ,προστασία ,καθαρισμός ,λίπανση
Είδα όμως γράφει αυτό (Ασφαλές για ξύλινα μέρη-ΟΧΙ) (Ασφαλές για συνθετικά μέρη-ΟΧΙ) . Η είναι όλα αυτής της κατηγορίας τα σπρέι με αυτη την επισήμανση ή ειδικά αυτό ?
Άκυρο, το legia που έβλεπα είναι χωρίς την πράσινη επισήμανση στο κάτω μέρος του μπουκαλιού, ίσως είναι παλιότερη έκδοση legia

Το λασκαρισμα το ελέγχω κατά διαστήματα και τα μόνα που μου λασκαρουν είναι τα brain ποτέ τα μαμά.
Αυτό αποφεύγεις, δεν ασχολείσαι καθόλου.
Στο κυνήγι τσίχλας χρειάζεται να αλλάξεις τσοκ από μαύρες σε καρτέρι και περπατητο, γίνεσαι χάλια ιδίως με το γραφιτούχο.
Δεν μιλάω για γραφιτουχο ή λιθιου αλλά για υψηλών θερμοκρασιών που είναι χειρότερο.
Στα έσω έξω τσοκ δεν έχεις κανένα θέμα. Εγώ 90% τέτοια χρησιμοποιώ.
Στα έσω χρειάζεται λίγη προσοχή, χρησιμοποιείς τον δείκτη μόνο για την μεταφορά του ξεβιδωμενου τσοκ από το όπλο στο κουτί του. Αντί για ένα λεπτό η αλλαγή θα σου πάρει ενάμιση...
Ο καθένας μας τελικά όπως βολεύεται. 😄

Ολα τα clp σπρέι καλό είναι να μην μπαίνουν σε πλαστικά και ξύλα άσχετα με το τι λένε οι εταιρείες.
Και να μην κλείνονται τα οπλα αμέσως σε θήκες γιατί έχω δει λαστιχένια πέλματα να κατά στρέφονται από τους ατμούς. Μόνο λοιπόν στα μέταλλα.
Στα πλαστικά σιλικόνη και στα ξύλα ανάλογα με τι είναι περασμένα (λάδι, βερνίκι, κλπ).

Αν καθαρίζεις την φωλιά του τσοκ και το τσοκ κάθε φορά που ρίχνεις και όταν βρέχεται και το λιπαίνεις ελαφρά με μισή στροφή ξεβίδωμα ποτέ δεν θα έχεις πρόβλημα.

Το γράσσο εμποδίζει το τσοκ να ξεβιδώσει στην τουφεκιά και ίσως δεν χρειάζεται αφαίρεση τόσο συχνά για καθαρισμό.
Νομίζω αυτά είναι όλα. Διαλέγουμε και παίρνουμε.

Προσωπικά το καθαρίζω και το λιπαίνω πάντα.
Κάνη μπορεί να μην καθαρίσω πάντα αλλά το τσοκ θα το βγάλω.

Last edited:
Ειδικά εσύ που έχεις μόνιμα βιδωμένο το ίδιο τσοκ θα πρεπε να απλουστευσεις την ζωή σου. Το γρασσαρεις μια φορά το σφιγγεις και το ξεχνάς επάνω όσα χρόνια θες και ρίξε όσα φυσίγγια θες.
Αν γουστάρεις φασαρία χωρίς λόγο δεκτή κιαυτη, γούστα δεν χαλάμε! 😄

Status
Not open for further replies.
Back