Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Βασιλη μου κανει ''σχεδια'' το ιντερνετ....παταω για απαντηση και μου βγαζει ''προβλημα'' το ιδιο
πριν λιγο...δεν μπορουσα να μπω στο φορουμ...
Ωστοσο θα στα πω οσο ποιο απλα μπορω...
Εαν πας με 1,65χ 32 γραμμαρια ΠΧ με Α1 και εχει μηδεν βαθμους ή+2-3-5 βαθμους και φουλ υγρασια ....θα σε πουλησει...ενω η SIPE με την ιδια δοσολογια ΟΧΙ φιλε !!!
Την Α1 για να δουλεψει σε τετοιες συνθηκες πρεπει να την πας στο 1,75χ32 αλλιως παπαλα φιλε !!
Τοτε που δεν ειχα SIPE..Και εβλεπα τις τσιχλες να μου κουνανε το μαντηλι...εστησα 1,70χ30 Ν8 και τους
''εκλεισα το σπιτι''....Ξερεις τι ταχυτητα εχει το 1,70χ30...?? Το 1,65χ32 βγαζει V1,5-400m/s...σκεψου λοιπον..
πιστευω χωρις να το εχω μετρησει οτι εχει V1,5-450m/s...οκ εκει δεν κιοτευει !!!
Οι Ρωσοι στους μειον βαθμους....κοντρα δοση δουλευουν την Α1 φιλε !! :)

Last edited:
Βασιλη μου κανει ''σχεδια'' το ιντερνετ....παταω για απαντηση και μου βγαζει ''προβλημα'' το ιδιο
Εαν πας με 1,65χ 32 γραμμαρια ΠΧ με Α1 και εχει μηδεν βαθμους ή+2-3-5 βαθμους και φουλ υγρασια ....θα σε πουλησει...ενω η SIPE με την ιδια δοσολογια ΟΧΙ φιλε !!!
Την Α1 για να δουλεψει σε τετοιες συνθηκες πρεπει να την πας στο 1,75χ32 αλλιως παπαλα φιλε !!
Τοτε που δεν ειχα SIPE..Και εβλεπα τις τσιχλες να μου κουνανε το μαντηλι...εστησα 1,70χ30 Ν8 και τους
''εκλεισα το σπιτι''....Ξερεις τι ταχυτητα εχει το 1,70χ30...?? Το 1,65χ32 βγαζει V1,5-400m/s...σκεψου λοιπον..
πιστευω χωρις να το εχω μετρησει οτι εχει V1,5-450m/s...οκ εκει δεν κιοτευει !!!
Εγω την εστηνα με cx200Ο 1,80x30 dragon 20 στα 57 νο 6 για να αποδοση σωστα σε υγρασεια φουλ.δουλεβε αλα θελει φορτομα.ολες η μονοβασηκες το ειδιο θελουν

Νίκο να ξεχωρίσουμε την υγρασία από την θερμοκρασία και την "υγρασία" που ουσιαστικά είναι ομίχλη.
Είναι 3 τελείως διαφορετικά πράγματα.
Μπορείς να έχεις θερμοκρασία -10 με υγρασία 40% χωρίς ομίχλη.
Μπορείς να έχεις θερμοκρασία +30 με υγρασία 100% χωρίς ομίχλη.
Μπορείς να έχεις θερμοκρασία +40 με υγρασία 100% που να μην βλέπεις στα 30μ από την ομίχλη.

Όλες οι πυρίτιδες επηρεάζονται από την θερμοκρασία ... όλες ανεξαιρέτως άλλες πολύ και άλλες λίγο.

Να μου πείτε ότι σε πολύ κρύο και με ομίχλη φουλ το φυσίγγι τα φτύνει να το καταλάβω.
Να λέμε με νοτιά και +30 βαθμούς το φυσίγγι τα φτύνει να το καταλάβω και πάλι γιατί μπορεί να είναι μάπα εμπορικό.

Να λέμε ότι η πυρίτιδα δεν τραβάει με υγρασία δεν μπορώ να το καταλάβω.
Γιατί πάντα αναφέρετε χαμηλές θερμοκρασίες ?
Φυσικά και θέλουν φούσκωμα τα φυσίγγια σε τέτοιες συνθήκες ... ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ή τέλος πάντως αν οι "υγρασίες" συνοδεύονται πάντα με χαμηλές θερμοκρασίες να μου το πείτε να το ξέρω.

Νίκο λέω το εξής απλό.
Έχεις 2 συνταγές (μια με την "χειρότερη" μονοβασική και μια με την "καλύτερη" διβασική στην υγρασία, όπως λέτε) και στους +20 βαθμούς (όχι στους -10) με νορμάλ υγρασία πχ 60% σου βγάζουν τις ίδιες αρχικές πχ 400m/s.

Αν τώρα η θερμοκρασία παραμείνει στους +20 βαθμούς και η υγρασία φτάσει στο 100% (χωρίς να βλέπεις την υγρασία) τότε και τα 2 φυσίγγια πάλι θα σου βγάλουν τις ίδιες αρχικές.

Αν η θερμοκρασία παραμείνει στους +20 βαθμούς και η υγρασία φτάσει στο 100% (και υγροποιείται ώστε να δημιουργεί "ομίχλη" που να μην μπορείς να δεις στα 20m) τότε ΠΑΛΙ και τα 2 φυσίγγια πάλι θα σου βγάλουν τις ίδιες αρχικές (μπορεί όχι 400m/s αλλά μεταξύ τους τις ίδιες) δεν θα διαφέρουν πολύ από το 400.

2 φυσίγγια που βγάζουν τις ίδιες αρχικές, που έχουν χοντρικά παρόμοιες παραμορφώσεις και παρόμοιες συγκεντρώσεις ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ανεξάρτητα από ποια πυρίτιδα κάηκε.

Είναι σαν να λέτε ότι ένα παιδί και ένας ενήλικας πετάνε την ίδια πέτρα με την ίδια αρχική ταχύτητα και γωνία και του ενήλικα θα φτάσει πιο μακρυά γιατί είναι πιο δυνατός.
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ... μην μου μιλάς για θερμοκρασίες κοντά και κάτω του μηδέν.
Ακούω πχ και τρελαίνομαι ότι την μια μέρα έχει βοριά (χαμηλές υγρασίες ???) και όλα τα φυσίγγια κόβουν και την άλλη νοτιά (υψηλές υγρασίες ???) και αυτά με μονοβασικές τα φτύνουν σε παρόμοιες θερμοκρασίες με την προηγούμενη ημέρα.
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Έπιασα εσένα τώρα (που σου έχω παραπάνω θάρρος) αλλά ισχύουν για όλους τους νησιώτες.

Η πλάκα είναι ότι όταν η υγρασία δεν είναι ορατή με το μάτι, όσο ανεβαίνει πχ από το 60% στο 80% τόσο το φυσίγγι κόβει περισσότερο γιατί έχει λίιιγο μεγαλύτερες μένουσες ...
Εκτός αν στα νησιά όταν έχει πολύ υγρασία η θερμοκρασία πέφτει στα επίπεδα των 5 βαθμών ή λιγότερο ... δεν ξέρω, δεν είμαι νησιώτης.
Αν πέφτει τόσο πολύ ή ακόμα περισσότερο τότε σωστά λέτε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε πυρίτιδα που επηρρεάζεται λίγο από την θερμοκρασία ... θα είναι διβασική, τροποποιημένη μονοβασική, μονοβασική που επηρρεάζεται λιγότερο από άλλη μονοβασική ... ότι και να πείτε σωστό είναι.

Πέφτω για ύπνο ... καλό βράδυ σε όλους, αύριο έχει ψάρεμα ...
ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ... το επαναλαμβάνω και πάλι !!! 😜
Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα τότε η πυρίτιδα αποκτά σημασία.

Νίκο να ξεχωρίσουμε την υγρασία από την θερμοκρασία και την "υγρασία" που ουσιαστικά είναι ομίχλη.
Μπορείς να έχεις θερμοκρασία +40 με υγρασία 100% που να μην βλέπεις στα 30μ από την ομίχλη.

Όλες οι πυρίτιδες επηρεάζονται από την θερμοκρασία ... όλες ανεξαιρέτως άλλες πολύ και άλλες λίγο.

Να μου πείτε ότι σε πολύ κρύο και με ομίχλη φουλ το φυσίγγι τα φτύνει να το καταλάβω.
Να λέμε με νοτιά και +30 βαθμούς το φυσίγγι τα φτύνει να το καταλάβω και πάλι γιατί μπορεί να είναι μάπα εμπορικό.

Φυσικά και θέλουν φούσκωμα τα φυσίγγια σε τέτοιες συνθήκες ... ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ή τέλος πάντως αν οι "υγρασίες" συνοδεύονται πάντα με χαμηλές θερμοκρασίες να μου το πείτε να το ξέρω.

Νίκο λέω το εξής απλό.
Έχεις 2 συνταγές (μια με την "χειρότερη" μονοβασική και μια με την "καλύτερη" διβασική στην υγρασία, όπως λέτε) και στους +20 βαθμούς (όχι στους -10) με νορμάλ υγρασία πχ 60% σου βγάζουν τις ίδιες αρχικές πχ 400m/s.

Αν τώρα η θερμοκρασία παραμείνει στους +20 βαθμούς και η υγρασία φτάσει στο 100% (χωρίς να βλέπεις την υγρασία) τότε και τα 2 φυσίγγια πάλι θα σου βγάλουν τις ίδιες αρχικές.

Αν η θερμοκρασία παραμείνει στους +20 βαθμούς και η υγρασία φτάσει στο 100% (και υγροποιείται ώστε να δημιουργεί "ομίχλη" που να μην μπορείς να δεις στα 20m) τότε ΠΑΛΙ και τα 2 φυσίγγια πάλι θα σου βγάλουν τις ίδιες αρχικές (μπορεί όχι 400m/s αλλά μεταξύ τους τις ίδιες) δεν θα διαφέρουν πολύ από το 400.

2 φυσίγγια που βγάζουν τις ίδιες αρχικές, που έχουν χοντρικά παρόμοιες παραμορφώσεις και παρόμοιες συγκεντρώσεις ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ανεξάρτητα από ποια πυρίτιδα κάηκε.

Είναι σαν να λέτε ότι ένα παιδί και ένας ενήλικας πετάνε την ίδια πέτρα με την ίδια αρχική ταχύτητα και γωνία και του ενήλικα θα φτάσει πιο μακρυά γιατί είναι πιο δυνατός.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ... μην μου μιλάς για θερμοκρασίες κοντά και κάτω του μηδέν.
Ακούω πχ και τρελαίνομαι ότι την μια μέρα έχει βοριά (χαμηλές υγρασίες ???) και όλα τα φυσίγγια κόβουν και την άλλη νοτιά (υψηλές υγρασίες ???) και αυτά με μονοβασικές τα φτύνουν σε παρόμοιες θερμοκρασίες με την προηγούμενη ημέρα.
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Έπιασα εσένα τώρα (που σου έχω παραπάνω θάρρος) αλλά ισχύουν για όλους τους νησιώτες.

Η πλάκα είναι ότι όταν η υγρασία δεν είναι ορατή με το μάτι, όσο ανεβαίνει πχ από το 60% στο 80% τόσο το φυσίγγι κόβει περισσότερο γιατί έχει λίιιγο μεγαλύτερες μένουσες ...
Εκτός αν στα νησιά όταν έχει πολύ υγρασία η θερμοκρασία πέφτει στα επίπεδα των 5 βαθμών ή λιγότερο ... δεν ξέρω, δεν είμαι νησιώτης.
Αν πέφτει τόσο πολύ ή ακόμα περισσότερο τότε σωστά λέτε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε πυρίτιδα που επηρρεάζεται λίγο από την θερμοκρασία ... θα είναι διβασική, τροποποιημένη μονοβασική, μονοβασική που επηρρεάζεται λιγότερο από άλλη μονοβασική ... ότι και να πείτε σωστό είναι.

Ωραίος, ενα θεμα που το εχουμε συζητησει 10αδες φορές και παραμένει πεδίο αντιπαραθεσης ενω δεν θα έπρεπε.
Απλή φυσική είναι, οσο πιο πολυ υγρασία έχει, τοσο πιο αραιή η ατμόσφαιρα αρα τοσο πιο υψηλές ταχύτητες αρα τοσο πιο μακριά κοβει ενα φυσίγγι ασχετως της πυρίτιδας που περιέχει.

Εδώ υπάρχουν εμπορικα με 1,70
Το ξερω....αλλα η δεν γινομαστε ιδιογομωτες, με το αντιγραφουμε συχνα τα εμπορικα...με τη Drago ×32 μιλαμε για 1.55×31 κ δινει 400 κατι ιδη την επεξεργαζομαι να δω, κ μπορω να πω πως ειναι αξιοπρεπες υλικο....

Νίκο λέω το εξής απλό.

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Καλημερα και απο εδω ...
Φιλαρα μου , εγω θα σου πω τι εμπειριες εχω...και εσυ βρες το γιατι δεν δουλευε η πυριτιδα.
Σιγουρα την υγρασια δεν την βλεπουμε....Την νιωθουμε ομως....Την νιωθουμε στο σωμα μας και στο
παντελονι που γινεται μουσκεμα απο τους μηρους και κατω...οταν περναμε μεσα απο το αμπελι για να
παμε στο ποστο...
Αφηνουμε τις χαμηλες θερμοκρασιες και παμε Αυγουστο μηνα στο +20 βαθμους αλλα με την υγρασια
που περιεγραψα πριν...οταν τα παντα ειναι μουσκεμα σαν να εχει βρεξει...και το παντελονι μουσκεμα σαν
να επεσες στην θαλασσα.
Ποσο ειναι το ποσοστο της υγρασιας δεν ξερω...αλλα υπολογιζω στο 100%.
Αυγουστος μηνας 5,30-6-7 το πρωι στους +20 βαθμους και με τετοια υγρασια ...τα φυσιγγια με μονοβασικες
πυριτιδες σε νορμαλ σεταπ δεν ''κοβουν'' φιλε !!!
Τωρα τι φταιει δεν ξερω....ξερω ομως το αποτελεσμα...
Σε τετοιες συνθηκες πολλες φορες σε πουλανε και οι τροποποιημενες εαν το σεταπ ειναι νορμαλ. ( ΠΧ ΜΒ32-36 ).
Τωρα τι αλλο να πω...Θυμαμαι τις πίκρες που εχω παρει απο την Α1 και την Α1 σπεσιαλ...οταν πηγαινα
πρωι στις φασσες με Α1-ΣΠΕΣΙΑΛ...Φορτωμενη στο 1,95χ35-36-Ν5....Και εαν σηκωνα οπλο στα +35 μετρα το
πουλι ηταν χαμενο....Ετρωγε την τουφεκια και εφευγε...Για να κρατησω φασσα επρεπε να ειναι κατω απο
τα 35 μετρα...Στα 30 μετρα...οκ...επεφτε ξερη !!!
Αυτα ολα απο το 1990 μεχρι το 2000.
Οταν επιασα στα χερια μου την SIPE,,,,.Στις ιδιες καιρικες συνθηκες τα πουλια επεφταν ξερα στα +35 μετρα
με 33-34 γραμμαρια σκαγια...
Πες μου εσυ λοιπον τι φταιει....???
Εδω βρε φιλε....με πουλησε η MG2 ενα πρωινο με ψιλοβροχο στις φασσες...για Οκτωβρη μηνα λεω και σε
νορμαλ θερμοκρασιες...και δεν πιστευα αυτο που εβλεπα...
Ολα αυτα με τις διβασικες δεν υπαρχουν....Την αρπαξε την τουφεκια εκει θα μενει το θηραμα...
Και λεω παντα ( για να το ξεκαθαρισουμε και αυτο ) τα 30+μετρα....γιατι μεχρι τα 30 μετρα και με
αμμοχαλικο και οποια πυριτιδα κουτσα - στραβα θα σκοτωσεις ...
Οι πυριτιδες δεν ειναι ολες ιδιες...αυτο το γνωριζουμε....το τι φταιει και δεν αγανταρουν ορισμενες σε
συνθηκες ( υγρασιας οπως λεω εγω ) δεν ξερω...
Δωσε μου εσυ την απαντηση...
Δεν ''πλαθω'' μυθους φιλε.....Απλα περιγραφω τι εχω βιωσει στα κυνηγια μου !! :)

Το ξερω....αλλα η δεν γινομαστε ιδιογομωτες, με το αντιγραφουμε συχνα τα εμπορικα...με τη Drago ×32 μιλαμε για 1.55×31 κ δινει 400 κατι ιδη την επεξεργαζομαι να δω, κ μπορω να πω πως ειναι αξιοπρεπες υλικο....
Δεν αντιγράφω ποτέ εμπορικα είναι λάθος!!!! Αν σου αρεση εσένα εμένα δεν μου πέφτει λόγος.. από εμένα έφαγε ακύρο οπός και πολλές άλλες.. το μεράκι να ψάχνω ότι υπάρχει από πυρητιδες μου εφηγε βρηκα αυτό που Ήθελα και τερμα μόνο την 206 formula δεν έχω δούλεψη ποτέ αλλά ότι εμπορικό έχω πάρει με αυτήν μου αρεσε πολυ

Δεν αντιγράφω ποτέ εμπορικα είναι λάθος!!!! Αν σου αρεση εσένα εμένα δεν μου πέφτει λόγος..
Ουτε κι εγω, αλλα δεν εννοω οτι αντιγραφεις αποκλειστικα...:)
Καποιοι το κανουν κ καλα κανουν αν το θελουν...
το μεράκι να ψάχνω ότι υπάρχει από πυρητιδες μου εφηγε
Συμφωνώ...το ιδιο εχω αρχισει κι εγω κ εχω κατασταλαξει σε 4-5 σεταπ...αφου ξεστωκακαρω πρωτα φυσιγγια κλεισμενα με πυριτιδες που αφησα.

Στο 1,60 την δουλεύω εγώ.

Αντε να πιασεις κανενα ψαρι ,να δεις και κανενα κωλο να ξελαμπικαρεις !! Δεν θα μας χαλασεις εσυ παρατηρισεις χρονων .yelling. .yelling.

Καλημέρα, η πυρίτιδα επηρεάζει την βολή όσο καίγεται εντός της κάννης. Η υγρασία στο διάστημα αυτό μπορεί να επηρεάσει την καύση αν έχει απορροφηθεί από την πυρίτιδα και επίσης σαν επιβραδυντικο καύσης κατά μήκος της κάννης όσο ο χώρος καύσης μεγαλώνει και η υγρασία που έχει κάτσει στα τοιχώματα της κάννης επιδεινώνει την καύση. Αν φροντίζουμε ώστε τα φυσίγγια να είναι στεγνά ( εξωτερικά και εσωτερικά) , όταν τοποθετούνται στο όπλο, και αν κατά το γέμισμα έχουμε προνοησει ώστε να ελαχιστοποιησουμε την δυνατότητα να εισέλθει υγρασία στο φυσίγγι, τότε το φαινόμενο περιορίζεται κατά πολύ. Γνώρισα ιδιογομωτη που έβαζε οταν γέμιζε φυσίγγια για υδρόβια, από αυτό που βάζουν οι γυναίκες στα νύχια, στην οπή για το καψυλιο για στεγανοποιηση . Για τον ίδιο σκοπό έκλεινε με θερμοκολληση το αστεροειδες και φυσικά γέμιζε ΜΟΝΟ όταν η ατμοσφαιρική υγρασία ήταν ελάχιστη. Η θρυλουμενη υπεροχή των διβασικων πυρίτιδων έναντι των μονοβασικων, έγκειται στο ότι οι διβασικές ( όχι όλες και όχι στον ίδιο βαθμό), είναι λιγότερο υγροσκοπικες και επίσης αναπτύσσουν ψηλότερες θερμοκρασίες, οπότε επηρεάζονται και αυτές, αλλά λιγότερο. Θεωρώ λάθος να αυξάνουμε το βάρος της πυριτιδας όταν προορίζεται για χρήση σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Ποια η διαφορά ανάμεσα σε 1,70 γραμμάρια πυρίτιδας και σε 2,00 γραμμάρια, όταν και οι δύο είναι μούσκεμα ;

Εγώ το μόνο μέτρο που λαμβάνω είναι να την έχω ερμητικά κλεισμένη στη συσκευασία, να μην την αφήνω ανοιχτή ποτέ, και να γεμίζω καλοκαίρι με φουλ ερκοντίσιον στο σπίτι ώστε να είναι ξηρός ο αέρας μέσα. Επίσης τα περισσότερα φυσίγγια τα έχω κλεισμένα σε στρατιωτικά κουτιά πυρομαχικών.
Μέχρι εκεί.
Στο κυνήγι βρέχονται κανονικά απ'έξω όταν έχει υγρασία ή βρέχει και καθόλου δε με απασχολεί.

Καλημέρα, η πυρίτιδα επηρεάζει την βολή όσο καίγεται εντός της κάννης. Η υγρασία στο διάστημα αυτό μπορεί να επηρεάσει την καύση αν έχει απορροφηθεί από την πυρίτιδα και επίσης σαν επιβραδυντικο καύσης κατά μήκος της κάννης όσο ο χώρος καύσης μεγαλώνει και η υγρασία που έχει κάτσει στα τοιχώματα της κάννης επιδεινώνει την καύση. Αν φροντίζουμε ώστε τα φυσίγγια να είναι στεγνά ( εξωτερικά και εσωτερικά) , όταν τοποθετούνται στο όπλο, και αν κατά το γέμισμα έχουμε προνοησει ώστε να ελαχιστοποιησουμε την δυνατότητα να εισέλθει υγρασία στο φυσίγγι, τότε το φαινόμενο περιορίζεται κατά πολύ. Γνώρισα ιδιογομωτη που έβαζε οταν γέμιζε φυσίγγια για υδρόβια, από αυτό που βάζουν οι γυναίκες στα νύχια, στην οπή για το καψυλιο για στεγανοποιηση . Για τον ίδιο σκοπό έκλεινε με θερμοκολληση το αστεροειδες και φυσικά γέμιζε ΜΟΝΟ όταν η ατμοσφαιρική υγρασία ήταν ελάχιστη. Η θρυλουμενη υπεροχή των διβασικων πυρίτιδων έναντι των μονοβασικων, έγκειται στο ότι οι διβασικές ( όχι όλες και όχι στον ίδιο βαθμό), είναι λιγότερο υγροσκοπικες και επίσης αναπτύσσουν ψηλότερες θερμοκρασίες, οπότε επηρεάζονται και αυτές, αλλά λιγότερο. Θεωρώ λάθος να αυξάνουμε το βάρος της πυριτιδας όταν προορίζεται για χρήση σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Ποια η διαφορά ανάμεσα σε 1,70 γραμμάρια πυρίτιδας και σε 2,00 γραμμάρια, όταν και οι δύο είναι μούσκεμα ;
Η υγρασια και το κρυο θέλουν μπαρούτι … αυτό έμαθα από του παλιούς αυτό κανο και εγώ όχι απαρετητα ανέβασμα σε σκαγια πχ τα 34 να τα κάνει 36.. γράφω για συνθηκες βάλτου

Ίσως ένα πείραμα να δώσει φως στην αιώνια αυτή διαμάχη των μονοβασικών και διβασικών και την επίδραση των καιρικών συνθηκών σε αυτές...

Όποιος έχει ταχογράφο ας πάρει μια μονοβασική και μια διβασική που έχουν παρεμφερή εύρη γόμωσης...π.χ Α1 και Sipe...και να τις στήσουν (ας πούμε στα 33 γρ) ώστε τα φυσίγγια που θα προκύψουν να έχουν σε νορμάλ συνθήκες ξηρασίας περίπου ίδια βλητικά χαρακτηριστικά...ταχύτητα, συγκέντρωση...
Χωρίς υπερβολές...μια ταχυτητα 390-400 μ/δ σε Νο 7 ειναι πιστεύω ιδανική...
Κρατάει 5-6 φυσίγγια από την καθεμία και τα μετράει μια μέρα με υγρασία...
Τι διαφορές θα έχουν;

Ιδανικά να είχαμε τιμές βλητικού σταθμού αλλά και έτσι πιστεύω κάτι θα δείξει..

Και κάτι άλλο...λέμε οι μονοβασικές θέλουν φόρτωμα η κόντραδόση (για να χρησιμοποιήσω μια ιταλική λέξη που είναι της μόδας) για να δουλέψουν σε υγρασία...
Μα όλες οι μπαρούτες...άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο...θέλουν το ψάξιμο τους ανάλογα τι φυσίγγι θέλουμε να βγάλουμε και που θα το ρίξουμε...
Και αυτή είναι η ουσία της ιδιογόμωσης...
Να μελετάμε τα υλικά μας και τις ιδιότητες-δυνατότητες τους και να τα συνδυάζουμε έτσι ώστε να μας δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα στις συνθήκες που θα τα χρησιμοποιήσουμε...
Ανάλογα με τις εδαφοκλιματικες συνθήκες και τις αποστάσεις βολής στήνουμε και το ανάλογο φυσίγγι...

Προσωπικά αυτό το "ψάξιμο" το βρίσκω από τα ποιό ενδιαφέροντα στοιχεία της ιδιογομωσης...

Status
Not open for further replies.
Back