Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Για εξηγησε μου λοιπόν εσυ φίλε, κ οι υπόλοιποι που γράφετε ότι η υγρασία καμια σχεση δεν έχει με την βλητικη απόδοση του φυσιγγιου, γιατί οι συνταγές με μονοβασικές χάνουν ακόμη κ 40 μ/ δ σε αρχικές ταχυτητες , κ οι διβασικες δεν χάνουν σχεδόν καθόλου , σε περιβάλλον με πολυ υγρασία ;;;
Εγώ φίλε μου Δημήτρη ΔΕΝ ΕΧΩ δει διαφορές άξιες λόγου στην ΔΙΑΤΡΗΣΗ (αλλά και κατανομές) σε φυσίγγια με μονοβασική (Α1 & JK6) που δοκιμάστηκαν σε υψόμετρο 690μ. σε ξηρασία και υγρασία... τα 40 μ/δ είναι διαφορά που θα φαίνονταν στην ανάλυση της βλητικής του τέλους..

Αντίθετα είδα αξιοσημείωτες διαφορές όταν από τα 690 έκανα δοκιμές στα 45 μ. υψόμετρο, εκεί είχα μικρότερες συγκεντρώσεις και διατρήσεις!

Δεν είπα ότι "η υγρασία καμια σχεση δεν έχει με την βλητικη απόδοση του φυσιγγιου", εαν νοτίσει η πυρίτιδα έχει και παρα έχει....

Εσύ όμως ΠΩΣ πιστεύεις ότι επηρεάζεται η βλητική; ΚΑΙ ΠΟΙΆ ΒΛΗΤΙΚΉ; (ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡ. Ή ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ;)

Υ.Γ. προς τους φίλτατους διαχειριστές: αν θέλετε μεταφέρετε τα μηνύματα σε άλλο θέμα..... δεν θέλω να μου θυμώσει ο Ανδρέας που του χαλάω το θέμα το σχετικό με τα φυσίγγια που παράγει....
topic.

Για εξηγησε μου λοιπόν εσυ φίλε, κ οι υπόλοιποι που γράφετε ότι η υγρασία καμια σχεση δεν έχει με την βλητικη απόδοση του φυσιγγιου, γιατί οι συνταγές με μονοβασικές χάνουν ακόμη κ 40 μ/ δ σε αρχικές ταχυτητες , κ οι διβασικες δεν χάνουν σχεδόν καθόλου , σε περιβάλλον με πολυ υγρασία ;;;
Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι με ίδια ατμοσφαιρική πίεση, ίδια θερμοκρασία περιβάλλοντος και φυσιγγίου και με υγρασία πχ 30% και 90% στην δεύτερη περίπτωση θα δεις μείωση των αρχικών ταχυτήτων ;
Ίδια φυσίγγια φυσικά, με μονοβασική, ίδια υλικά και ίδιο όπλο ... ;;;
Δεν υπάρχει λογική εξήγηση.
Πως γίνεται αυτό ;

Πηστευω να τα γραφης για πλακα αυτα..μονο ετσι μπορο να τα εκλαβω:)rolleyes:
topic.
κατ΄ αρχήν ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ!!!! παραπομπή σε μήνυμα του φίλου Βασίλη έκανα
ανεξάρτητα εάν το πιστεύω ή όχι - που το πιστεύω-, ο Βασίλης έχασε χρόνο και κατανάλωσε φαιά ουσία για να φτιάξει έναν πίνακα! Τον έλαβες υπόψη;
διάβασε λίγο τα μηνύματα 2-3 σελίδες πίσω

και αφού έχεις γνώμη επί του θέματος, απάντησε στην εξής ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:
"Εσύ όμως ΠΩΣ πιστεύεις ότι επηρεάζεται η βλητική ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΊΑ; ΚΑΙ ΠΟΙΆ ΒΛΗΤΙΚΉ; (ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡ. Ή ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ"

σε παροτρύνω φιλικά να καταθέσεις την άποψή σου, ελπίζω εμπεριστατωμένα κι ίσως μας πείσεις ότι έχουμε άδικο.......

Άρα δεν πρέπει να μπερδεύουμε την υγρασία με το ψοφόκρυο.

Δείτε παρακάτω τις ταχύτητες στα 50m (με ίδια αρχική 400m/s) πως αλλάζουν όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από -30 ως +45, η πίεση από 880mbar ως 1080mbar και η υγρασία από 0 ως 100%.

Στην θερμοκρασία έχουμε μεταβολή 50m/s στην πίεση 25m/s και στην υγρασία 1m/s !!!

Η υγρασία (από μόνη της) δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου την βλητική απόδοση ...

ps
Αν δεν κάνω λάθος έκανα τους υπολογισμούς με #4 σκάγια, με ακραίες μεταβολές των 3 τιμών ...

View attachment 35347
καλή ανάγνωση φίλε Ηλία, άντε να ανάψει η συζήτηση.......

Σωστά όσα γράφει ο Βασίλης για την εξωτερική βλητική σε σχέση με το πως επηρεάζει η θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υγρασία. Η πυκνότητα της ατμόσφαιρας επηρεάζει πολύ όχι μόνο τις μενουσες ταχύτητες αλλά και την διασπορά. Αντίστροφη είναι η κατάσταση στην εσωτερική βλητική. Εκεί η υγρασία της πυριτιδας έχει την μεγαλύτερη επίδραση, δευτερευοντως η θερμοκρασία ενώ μικρή είναι η επίδραση της βαρομετρικης πίεσης. Όσο για μονοβασικες ή διβασικές, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ( όταν έχει φτάσει η υγρασία στην πυριτιδα), οι διβασικές ( και ελάχιστες μονοβασικες ), υπερέχουν κατά πολύ.

κατ΄ αρχήν ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ!!!! παραπομπή σε μήνυμα του φίλου Βασίλη έκανα
ανεξάρτητα εάν το πιστεύω ή όχι - που το πιστεύω-, ο Βασίλης έχασε χρόνο και κατανάλωσε φαιά ουσία για να φτιάξει έναν πίνακα! Τον έλαβες υπόψη;
διάβασε λίγο τα μηνύματα 2-3 σελίδες πίσω

και αφού έχεις γνώμη επί του θέματος, απάντησε στην εξής ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:
"Εσύ όμως ΠΩΣ πιστεύεις ότι επηρεάζεται η βλητική ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΊΑ; ΚΑΙ ΠΟΙΆ ΒΛΗΤΙΚΉ; (ΕΣΩΤ. ΕΞΩΤΕΡ. Ή ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ"

σε παροτρύνω φιλικά να καταθέσεις την άποψή σου, ελπίζω εμπεριστατωμένα κι ίσως μας πείσεις ότι έχουμε άδικο.......
Δεν εχω αναγκη να πισο κανεναν λεο τι εχω δει στην πιστα στα 20 χρονια ιδιογωμοσης....αφου η αποψη σας ειναι οτι στην υγρασια δεν επηρεαζεται το φυσηγγι παο πασο και τερμα....(μια ερωτηση μονο κυνηγατε η μονο θεωρητικα τα γραφεται)

Δεν εχω αναγκη να πισο κανεναν λεο τι εχω δει στην πιστα στα 20 χρονια ιδιογωμοσης....αφου η αποψη σας ειναι οτι στην υγρασια δεν επηρεαζεται το φυσηγγι παο πασο και τερμα....(μια ερωτηση μονο κυνηγατε η μονο θεωρητικα τα γραφεται)
Ηλία και θεωρητικά γράφουμε και κυνηγάμε.
Επίσης διαβάζουμε ανθρώπους που ξέρουν και έχουν ασχοληθεί με την βλητική του λειόκανου απείρως περισσότερο από εμάς.
Κανένας τους, απολύτως κανένας!!! δεν αφήνει ούτε να εννοηθεί ότι η μεγάλη υγρασία (στην ατμόσφαιρα κατά την τουφεκιά) μειώνει τις ταχύτητες.
Η υγρασία στην πυρίτιδα φυσικά και επηρρεάζει και μάλιστα πολύ, όχι όμως η υγρασία στην ατμόσφαιρα.
Αφήνω εκτός τις περιπτώσεις πυκνής ομίχλης, βροχής κτλ όπου εκεί λογικά επηρρεάζει.

Κάποτε οι άνθρωποι έβλεπαν αστραπή και νόμιζαν ότι την έριχνε ο Δίας.
Πέρασαν χιλιάδες χρόνια μέχρι να καταλάβουμε τον μηχανισμό.

Δεν προσπαθώ να σε πείσω, απλά να ξέρεις ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για την αντίθετη άποψη.
Κανένας μας δεν κάνει δοκιμές σε ίδιες συνθήκες.
Μπορεί μια μεταβολή σε κάτι άλλο (θερμοκρασία, ατμ. πίεση) να οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα.
Φιλικά ...

Εμενα παλι η γνωμη μου για τις πυριτιδες και τις υγρασιες ειναι μπερδεμενη. Εχω κανει καλα καρτερια με μουχλοκαιρο και αυξημενη υγρασια με φυσιγγια γεμισμενα με μονοβασικη, εχω κανει καλα καρτερια με 24γρ με μονοβασικη και παγο, εχω κανει καλα καρτερια με βροχη και φυσιγγια γεμισμενα με σιπε, παρολο που την συγκεκριμενη ουτε να τη βλεπω δε θελω πλεον.

Εκει που ολοι μας (4 ατομα τριγυρω) ειχαμε θεμα με τα φυσιγγια ηταν ενα εξαιρετικα ζεστο και υγρο απογευμα που οτι φυσιγγι ριχναμε ειχε μειωμενη αποδοση. Στα μερη που κυνηγαω ομως, οι συγκεκριμενες καιρικες συνθηκες ειναι σπανιες, αφου μονο μια φορα εχει συμβει.

Ηλία και θεωρητικά γράφουμε και κυνηγάμε.
Επίσης διαβάζουμε ανθρώπους που ξέρουν και έχουν ασχοληθεί με την βλητική του λειόκανου απείρως περισσότερο από εμάς.
Κανένας τους, απολύτως κανένας!!! δεν αφήνει ούτε να εννοηθεί ότι η μεγάλη υγρασία (στην ατμόσφαιρα κατά την τουφεκιά) μειώνει τις ταχύτητες.
Η υγρασία στην πυρίτιδα φυσικά και επηρρεάζει και μάλιστα πολύ, όχι όμως η υγρασία στην ατμόσφαιρα.
Αφήνω εκτός τις περιπτώσεις πυκνής ομίχλης, βροχής κτλ όπου εκεί λογικά επηρρεάζει.

Κάποτε οι άνθρωποι έβλεπαν αστραπή και νόμιζαν ότι την έριχνε ο Δίας.
Πέρασαν χιλιάδες χρόνια μέχρι να καταλάβουμε τον μηχανισμό.

Δεν προσπαθώ να σε πείσω, απλά να ξέρεις ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για την αντίθετη άποψη.
Κανένας μας δεν κάνει δοκιμές σε ίδιες συνθήκες.
Μπορεί μια μεταβολή σε κάτι άλλο (θερμοκρασία, ατμ. πίεση) να οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα.
Φιλικά ...
Παντα φιλικα... .

Τα παντα ειναι το μαγηρεμα βικ...π.χ.η α1 υπαρχουν παιδια που ουτε να την δουν δεν θελουν οταν εχει μουχλα υγρασια ..εγω δεν την αλλαζο με τιποτα με αυτους τους καιρους και λεο για υγρασια 90/100%..φετος με ξελασπωσε πολες φωρες εκει που ακομα και η mb32 εκλασε μεντες
Εμενα παλι η γνωμη μου για τις πυριτιδες και τις υγρασιες ειναι μπερδεμενη. Εχω κανει καλα καρτερια με μουχλοκαιρο και αυξημενη υγρασια με φυσιγγια γεμισμενα με μονοβασικη, εχω κανει καλα καρτερια με 24γρ με μονοβασικη και παγο, εχω κανει καλα καρτερια με βροχη και φυσιγγια γεμισμενα με σιπε, παρολο που την συγκεκριμενη ουτε να τη βλεπω δε θελω πλεον.

Εκει που ολοι μας (4 ατομα τριγυρω) ειχαμε θεμα με τα φυσιγγια ηταν ενα εξαιρετικα ζεστο και υγρο απογευμα που οτι φυσιγγι ριχναμε ειχε μειωμενη αποδοση. Στα μερη που κυνηγαω ομως, οι συγκεκριμενες καιρικες συνθηκες ειναι σπανιες, αφου μονο μια φορα εχει συμβει.

Τα παντα ειναι το μαγηρεμα βικ...π.χ.η α1 υπαρχουν παιδια που ουτε να την δουν δεν θελουν οταν εχει μουχλα υγρασια ..εγω δεν την αλλαζο με τιποτα με αυτους τους καιρους και λεο για υγρασια 90/100%..φετος με ξελασπωσε πολες φωρες εκει που ακομα και η mb32 εκλασε μεντες
Ακριβως, τα παντα ειναι μαγειρεμα. Αυτο σημαινει πως ολες σχεδον οι πυριτιδες κανουν για τους καιρους μας, αν κατσεις να ασχοληθεις λιγο παραπανω απο το να ριξεις 5 φυσιγγια και να την αποριψεις ή λατρεψεις. Επειδη με την Α1 ξεκινησα, αν δεν υπηρχε καποια στιγμη ελλειψη εδω, ακομα με αυτην να πορευομουν, καθως δεν θυμαμαι ποτε να με εχει προδωσει ειτε καλοκαιρι ειτε χειμωνα

Υπαρχουν ημερες που οι συνθηκες ειναι εξαιρετικα εχθρικες (θερμοκρασιες κατω του μηδεν με ισχυρους ανεμους, φουλ υγρασια κτλπ) και σχεδον ολα τα εμπορικα φυσιγγια δεν αποδιδουν.
Για τις νορμαλ ημερες με υγρασια που τα φυσιγγια δεν αποδιδουν πιστευω οτι οφειλεται στο οτι μερικες πυριτιδες απορροφούν υγρασια ακομα κ μεσα στο φυσιγγι.
Σε υψομετρο με λιγοτερη πιεση αλλαζουν ολα.
Ζουσα για χρονια σε μερος με τρομερη υγρασια στο υψος της θαλασσας κ ειδα οτι οι περισσοτερες μονοβασικες σε νορμαλ κ φορτωμενες γομωσεις ειχαν τρομερο προβλημα.
Οι τροποποιημενες που σε νορμαλ συνθηκες μου εδιναν στα 420- 430++m/sec δουλευαν καλυτερα απο τις μονοβασικες σε πολυ υγρασια και οι διβασικες ειχαν τις μικροτερες διαφορες κ δουλευαν καλα.
Φυσικα με την ιδιογομωση ολα γινονται ομως ο κανονας ειναι οτι με υγρασια οι διβασικες δουλευουν καλυτερα κ δεν βλεπω το λογο να παιδευομαι να ψαχνω την μβ32 / α1 / aquilla κτλπ εφοσον υπαρχουν τεκνα / s4 / sipe.

Εγώ σου συμπεριφέρομαι φιλικά κι εσύ ειρωνεύεσαι......
Εδώ ανταλλάσουμε απόψεις δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα, ούτε νομίζω ότι κανείς μας διεκδικεί το αλάθητο, αρκεί να το κάνουμε ευπρεπώς και με επιχειρήματα χωρίς ειρωνίες...
συνειδητοποιείς το τι έγραψες;
Μα ειδικά η Α1 υποτίθεται ότι τα "φτύνει" στην υγρασία.......
Σαφώς "τα πάντα" είναι το "μαγείρεμα" η σύνθεση της συνταγής, το σωστό ταίριασμα των υλικών.....
είδες που συμφωνούμε;

Θα μιλησω παλι και προσωπικα αλλα και γενικοτερα καθως πιστευω οτι οι περισσοτεροι ασχολουνται με μια πυριτιδα (και με ενα φυσιγγι ή ενα οπλο) αναλογως της πρωτης εντυπωσης που θα τους κανει. Πχ, λεει ο Λιακος οτι η S4 ειναι φανταστικο υλικο, βλεπω και μερικες φωτογραφιες απο κυνηγια που χει κανει, και αποφασιζω να ασχοληθω. Αν οι πρωτες εντυπωσεις ειναι καλες, θα ασχοληθω τοσο ωστε σχεδον σε ολες τις περιπτωσεις να μπορω να την χρησιμοποιησω. Αν λοιπον μου κανει τα γουστα, θα βρω δοση για ζεστη, δοση για νορμαλ καιρο, για βροχη ή κρυο, δοσεις που πιθανοτατα να μη πολυδιαφερουν και μεταξυ τους. Αν δεν κανω ενα δυο καλα κυνηγια, στανταρ θα πιασει σκονη στο ραφι ή θα φυγει ως ανταλλαγη.

Ειμαι αρκετα προκατηλλειμενος με καποιες πυριτιδες, ειναι γνωστο αυτο, οχι γιατι ειναι κακες αλλα γιατι δεν τις συμπαθησα απο την αρχη και δεν τις εψαξα οσο επρεπε. Μια εξ'αυτων ειναι η Sipe και μια η παλια PSB1. Aλλοι πινουν νερο στο ονομα τους. Ομως πιστευω οτι οι περισσοτερες ειναι καλες πυριτιδες και αν κατσει καποιος να τις ξεψαχνισει θα καταφερει να στησει ενα φυσιγγι ή μια σειρα φυσιγγιων που να ανταποκρινονται σε διαφορες καιρικες συνθηκες

Εγώ σου συμπεριφέρομαι φιλικά κι εσύ ειρωνεύεσαι......
Εδώ ανταλλάσουμε απόψεις δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα, ούτε νομίζω ότι κανείς μας διεκδικεί το αλάθητο, αρκεί να το κάνουμε ευπρεπώς και με επιχειρήματα χωρίς ειρωνίες...

συνειδητοποιείς το τι έγραψες;
Μα ειδικά η Α1 υποτίθεται ότι τα "φτύνει" στην υγρασία.......
Σαφώς "τα πάντα" είναι το "μαγείρεμα" η σύνθεση της συνταγής, το σωστό ταίριασμα των υλικών.....
είδες που συμφωνούμε;
Κατα πρωτον δεν σε ειρωνευτηκα εσενα δεν σε ξερο δεν σε εχω φιλο μονο αυτους ειρωνευομαι,και αυτο σαν πηραγμα...και κατα δευτερο διαφωνουμε καθετα και το τερματηζω εδω....

Θα μιλησω παλι και προσωπικα αλλα και γενικοτερα καθως πιστευω οτι οι περισσοτεροι ασχολουνται με μια πυριτιδα (και με ενα φυσιγγι ή ενα οπλο) αναλογως της πρωτης εντυπωσης που θα τους κανει. Πχ, λεει ο Λιακος οτι η S4 ειναι φανταστικο υλικο, βλεπω και μερικες φωτογραφιες απο κυνηγια που χει κανει, και αποφασιζω να ασχοληθω. Αν οι πρωτες εντυπωσεις ειναι καλες, θα ασχοληθω τοσο ωστε σχεδον σε ολες τις περιπτωσεις να μπορω να την χρησιμοποιησω. Αν λοιπον μου κανει τα γουστα, θα βρω δοση για ζεστη, δοση για νορμαλ καιρο, για βροχη ή κρυο, δοσεις που πιθανοτατα να μη πολυδιαφερουν και μεταξυ τους. Αν δεν κανω ενα δυο καλα κυνηγια, στανταρ θα πιασει σκονη στο ραφι ή θα φυγει ως ανταλλαγη.

Ειμαι αρκετα προκατηλλειμενος με καποιες πυριτιδες, ειναι γνωστο αυτο, οχι γιατι ειναι κακες αλλα γιατι δεν τις συμπαθησα απο την αρχη και δεν τις εψαξα οσο επρεπε. Μια εξ'αυτων ειναι η Sipe και μια η παλια PSB1. Aλλοι πινουν νερο στο ονομα τους. Ομως πιστευω οτι οι περισσοτερες ειναι καλες πυριτιδες και αν κατσει καποιος να τις ξεψαχνισει θα καταφερει να στησει ενα φυσιγγι ή μια σειρα φυσιγγιων που να ανταποκρινονται σε διαφορες καιρικες συνθηκες
Ετσι ειναι βικ..

Φίλε Xklefteris, εννοείς από κακές συνθήκες αποθήκευσης, ή κατά την διάρκεια του κυνηγιού; Δηλαδή κυνήγι με πολύ βροχή;
Βίκτωρα, δεν έχει σημασία το πως,απλά αν η πυρίτιδα πάρει υγρασία μεταβάλλεται από πολύ έως πάρα πολύ η απόδοση της. Δηλαδή μπορεί να είσαι σε βροχή αλλά τα φυσίγγια στην ζώνη να προστατευονται και να είναι εντελώς στεγνά ή να κυνηγάς με υγρασία στο 30% ,αλλά τα φυσίγγια από τη ζέστη απότομα βρέθηκαν εκτεθειμένα σε θερμοκρασία υπό του μηδενός κάτι που σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί συμπύκνωση της υγρασίας που περιέχεται στο φυσιγγιο και απορρόφηση της από την πυρίτιδα αν είναι υγροσκοπική όπως οι περισσότερες μονοβασικες.

Status
Not open for further replies.
Back