Κυνηγετική Γωνιά Αρχείο

  • Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Το ότι διασπώνται και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ως υπολείμματα. Ακόμα και αν θεωρούνται "βιοδιασπώμενα" δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνα - γενικά λόγω των στοιχείων που περιέχουν ανεβάζουν το pH του εδάφους. Υπάρχουν και "βιολογικά" πιάτα, αλλά είναι σχετικά ακριβά, π.χ. Champions BioBird, White Flyer και Corsivia Green Bird είναι μερικοί από τους γνωστούς κατασκευαστές βιοδιασπώμενων πήλινων πιάτων. Παράγουν 100% πήλινους δίσκους χωρίς πίσσα που συμμορφώνονται με το ISO 14021. Δεν ξέρω αν αυτοί οι κατασκευαστές εισάγονται στην Ελλάδα.
Θεόδωρε με γέμισες απορίες! γιατί τα δισκάκια που είναι πήλινα τα λένε βιοδιασπώμενα ; Βιοδιασπώμενο είναι ένα υλικό που διασπάται από μικροοργανισμούς αφορά δηλαδή οργανικές ενώσεις. Ο πηλός είναι μείγμα ανόργανων υλικών (άργιλος, άμμος και ιλύς). Είναι δηλαδή υλικά που υπάρχουν στο έδαφος και χωρίς να έχουμε σπάσει δισκάκια. Σχετικά με την αύξηση του pH του εδάφους εννοείς από το ανθρακικό ασβέστιο; ή κάτι άλλο ;
 
Θεόδωρε με γέμισες απορίες! γιατί τα δισκάκια που είναι πήλινα τα λένε βιοδιασπώμενα ; Βιοδιασπώμενο είναι ένα υλικό που διασπάται από μικροοργανισμούς αφορά δηλαδή οργανικές ενώσεις. Ο πηλός είναι μείγμα ανόργανων υλικών (άργιλος, άμμος και ιλύς). Είναι δηλαδή υλικά που υπάρχουν στο έδαφος και χωρίς να έχουμε σπάσει δισκάκια. Σχετικά με την αύξηση του pH του εδάφους εννοείς από το ανθρακικό ασβέστιο; ή κάτι άλλο ;
Γιώργο δυστυχώς κάποιοι όροι που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην διαφήμιση χρήζουν άμεσου ορισμού. Ετσι και ο όρος "βιοδιασπώμενο".

Βιοδιασπώμενο σημαίνει - χοντρικά - υλικό που "εν ευθέτω χρόνω" μεταβάλεται σε κάτι άλλο που δεν έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Αυτό που χαρακτηρίζει ένα υλικό ως βιοδιασπώμενο είναι η ταχεία διάσπασή του στο περιβάλλον και όχι ο τρόπος που γίνεται αυτή - δηλ. μπορεί να υπάρχουν μικροοργανισμοί που κάνουν την δουλειά, αλλά αν αυτό διαρκεί χρόνια, τότε το υλικό δεν χαρακτηρίζεται ως βιοδιασπώμενο!!!!:rolleyes:

Για τα βιοδιασπώμενα πολυμερή ισχύει η μεταβολή τους σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και "βιομάζα". Η χημική βιομηχανία χωρίζει τα "περιβαλλοντικά διασπώμενα πολυμερή" σε κατηγορίες ανάλογα με τον προτιθέμενο τύπο "βιομάζας" και με το μηχανισμό διάσπασής τους σε: βιοδιασπώμενα, κομποστοποιήσιμα, υδρο-βιοδιασπώμενα, φωτο-διασπώμενα, φωτο-βιοδιασπώμενα, βιοδιαβρώσιμα, κ.α.

Επειδή δεν είμαι χημικός ή βιολόγος ή γεωπόνος ή ... προτιμώ να βλέπω τα πράγματα από την "απλή" τους πλευρά.
Δηλαδή τα στανταρτ δισκάκια σκοποβολής
1. δεν έχουν καθόλου πηλό μέσα τους.
2. αποτελούνται κυρίως από δύο συστατικά: συνθετικές ρητίνες που προέρχονται από την επεξεργασία αργού πετρελαίου και από κονιορτοποιημένο ανθρακικό ασβέστιο - σκέψου την κιμωλία.

Οι συνθετικές ρητίνες στην πλειονότητά τους δεν είναι βιοδιασπώμενες συμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, γιατί χρειάζονται μερικές εκατονταετηρίδες για να διασπασθούν σε CO2, νερό κλπ. Αυτές οι ρητίνες μπορεί να διαλύονται αργά στο νερό και να "κολυμπούν" μεσα σε αυτό σε μορφή πολυμερικών μικροσωματιδίων και έτσι να περάσουν στην αλυσίδα διατροφής. Δυστυχώς αυτό μπορεί να ισχύει και για τα βιοδιασπώμενα υλικά!!! Π.χ. μιά απλά βιοδιασπώμενη πλαστική σακούλα, αν βρεθεί μεσα στην θάλασσα μπορεί - πριν να γίνει η τελική της βιοδιάσπαση - να διασπασθεί σε μικροσωματίδια πλαστικού που θα γίνει τροφή για το πλανγκτον. Με άλλα λόγια τα βιοδιασπώμενα δεν είναι υποχρεωτικά καλά για το περιβάλλον. Εκτός αυτού, για να γίνει ένα υλικό βιοδασπάσιμο, του προσθέτει πολλές φορές η χημική βιομηχανία κατά την διάρκεια της παραγωγής του επιπρόσθετα χημικά, καταλύτες και διασπαστές. Δηλ. καταπολεμούν τον διάολο με τον σατανά:mad:

ΟΚ, επιστροφή στο θέμα:
- οι συνθετικές ρητίνες είναι πρόβλημα, ιδιαίτερα για τους μικροοργανισμούς λιμνών και θαλασσών. Η πίσσα πετρελαίου και τα παράγωγά της, όταν περιέχουν πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (π.χ. βενζοπυρένιο) είναι καρκινογόνα.
- το ανθρακικό ασβέστιο ανεβάζει το pH του εδάφους, το καθιστά αλκαλικό - αυτό μπορεί να καταστήσει το έδαφος άγονο για ορισμένες οικογένειες φυτών. Άλλα φυτά δεν έχουν πρόβλημα αρκεί το pH να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8.

ΥΓ: η γνώμη μου - που δεν είναι "επιστημονικά" τεκμηριωμένη! - είναι πως κανένα βιοδιασπώμενο πολυμερικό παράγωγο δεν είναι αληθινά ακίνδυνο.
ΥΥΓ: για την σκοποβολή στον κήπο ή στο χωράφι η επικινδυνότητα των στανταρτ δίσκων σκοποβολής είναι σχετικά περιορισμένη - αλλά καλό είναι να μαζεύουμε τα θραύσματα πριν "βιοδιασπαστούν" και βυθιστούν στο χώμα.

Σόρρυ για το σεντόνι, έχω και κάτι αϋπνίες ...
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top