Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Έχω δεί σκυλιά "Παρτάκηδες"και σε Πόιντερ και σε Σέττερ.
Εγώ κυνηγάω με πόιντερ.
Τα σκυλιά, στο λύσιμο,θα βαρέσουν μια δυο μεγάλες πορείες και μετά θα στρώσουν.
Ο σκύλος, μπορεί να κυνηγάει πολύ ανοιχτά και να γυρίζει να σε βλέπει.
Δεν χρειάζεται, να έρχεται πάνω σου.
Βέβαια,αυτό ισχύει κυρίως, στην πέρδικα,που είναι ανοιχτό το έδαφος.
Εντωμεταξύ το ανοιχτή ο καθένας το αντιλαμβάνεται και το ορίζει διαφορετικά πρέπει να το πούμε και αυτό
Δεν είναι γραμμένος νόμος του κράτους ότι η ανοιχτή έρευνα είναι από τόσα μέτρα μέχρι τόσα
Η μεγάλη έρευνα από τόσα μέχρι τόσα
Και η μεσαία από τόσα μέχρι τόσα
Διάβαζα για Ποιντερ και Σεττερ στην Αμερική που οι αποστάσεις που κυνηγάνε κάνουν και σκυλιά που τρέχουν μεγάλη έρευνα στην Ευρώπη να φαίνονται ότι πάνε στα πόδια σου

Ο σκύλος ανοιχτός,με σκύλο εξαφανισμένο είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ο ανοιχτός ψάχνει να βρει πουλιά.

Ο εξαφανισμένος κυνηγάει για πάρτη του.
Οι Ιταλοί έχουν χρησιμοποιήσει πάμπολλες φορές στην εκτροφή γεννητορες των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό ήταν να τρέχουν κ να τρέχουν κ να τρέχουν.
Σκυλιά χωρίς κουκούτσι μυαλό κ χωρίς αίσθηση θηράματος, σκυλιά ψηλά κ λεπτά με ένα μέτρο λαιμό κτλπ, μόνο κ μόνο για να τα βλέπουν να τρέχουν.
Κ εμείς σαν τα στραβάδια τρέχαμε να αγοράσουμε αυτά τα σκυλιά που έτρεχαν κ έτρεχαν κ έτρεχαν.
Δεν ξέρω για το σεττερ αλλά το ποιντερ πραγματικά κινδυνεψε να καταστραφεί τελείως.
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εκτροφείς που κρατάνε καλές κυνηγετικες γραμμές λιγότερο επηρεασμένες από τα εκτρώματα (τα λέω εγώ) των Ιταλών.

Εντωμεταξύ το ανοιχτή ο καθένας το αντιλαμβάνεται και το ορίζει διαφορετικά πρέπει να το πούμε και αυτό
Δεν είναι γραμμένος νόμος του κράτους ότι η ανοιχτή έρευνα είναι από τόσα μέτρα μέχρι τόσα
Η μεγάλη έρευνα από τόσα μέχρι τόσα
Και η μεσαία από τόσα μέχρι τόσα
Διάβαζα για Ποιντερ και Σεττερ στην Αμερική που οι αποστάσεις που κυνηγάνε κάνουν και σκυλιά που τρέχουν μεγάλη έρευνα στην Ευρώπη να φαίνονται ότι πάνε στα πόδια σου
Στην Αμερική, στους αγώνες,τα ακολουθούν με άλογα.
Είναι τελείως διαφορετικά σκυλιά,άσχημα για μένα.
Εκεί, η έρευνα, είναι αχανής.
Από εκεί μας ήρθαν, και τα gps...

Όσο για το πρώτο σκέλος,σίγουρα δεν είναι νόμος του κράτους.
Απλά υπάρχουν κάποια στάνταρντς.
Δεν σημαίνει, ότι ένας σκύλος θα κυνηγάει συνέχεια στο όριο.
Όμως όταν χρειαστεί,θα το κάνει και θα σου πάρει τα μάτια!

Στην Αμερική, στους αγώνες,τα ακολουθούν με άλογα.
Είναι τελείως διαφορετικά σκυλιά,άσχημα για μένα.
Εκεί, η έρευνα, είναι αχανής.
Από εκεί μας ήρθαν, και τα gps...

Όσο για το πρώτο σκέλος,σίγουρα δεν είναι νόμος του κράτους.
Απλά υπάρχουν κάποια στάνταρντς.
Δεν σημαίνει, ότι ένας σκύλος θα κυνηγάει συνέχεια στο όριο.
Όμως όταν χρειαστεί,θα το κάνει και θα σου πάρει τα μάτια!
Δεν διαφωνούμε απλά ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το που είναι αυτό το όριο αυτό ήθελα να πω
Εννοείται ότι αφού μιλάμε για σκυλιά ανοιχτής έρευνας το όριο δεν είναι 100-150 μέτρα αλλά μπορεί να ακούσεις ότι για κάποιον το όριο είναι στα 300 για άλλον στα 600 και κάποιος άλλος να πει ας πάει όπου θέλει και εγώ θα το ακολουθήσω
Αρκεί να το επιτρέπει και ο τόπος.......

Γιατι πρεπει να καθορισουμε εμεις το ευρος ερευνας;
Γιατι να βαλουμε ταπελες

Εαν το σκυλι βγαινει εκαπιδευτικα σε ενα ευρος βιοτοπων ανοικτων και πυκνων τοτε μαθαινει μονο του να περνει μετρα στα ανοικτα και να τα περιοριζει στα κλειστα
Εαν βγαινει μονο σε ανοικτα ειναι αλλιως εαν μονο σε πυκνα ειναι αλλιως
Για μενα εξαρταται απο εμας και τις δυνατοτητες που εχουμε σε εκπαιδευτικα και σε συχνοτητα
Η συχνη επαφη κατεβαζει μυαλο στο σκυλι
Έπιπλεον η δικη μας επεμβαση καθοριζει και την ερευνα

Προσωπικα θελω ενα σκυλι να ανοιγεται στα ανοικτα μερη και να επιβραδυνει στα κλειστα
Αυτο γινεται οταν το σκυλι κυνηγα για εμας δηλαδη ξερει οτι η καρπωση θα ερθει μεσω εμας
Επισης γινεται οταν εχει σωστη αυτοπεποιθηση
Δηλαδη δεν φοβαται να μας χασει γιατι ειτε κοντα μεσα στο πυκνο ειτε μακρια στο ανοικτο δεν προκειτε να χαθει
Και αυτο κτιζεται απο κουταβι

Γιαυτο πιο πανω ειπωθηκε οτι αλλο ειναι το σκυλι που ειναι ανοικτο και αλλο αυτο που χανεται

Η διαφορα ειναι χαωδης

Εγω αυτο που ποτε δεν μαθαινω στα σκυλια ειναι την διασταυρωμενη ερευνα
Περαν τον αγωνων εχει την σημασια της ωστοσο θεωρω οτι επεμβαινω στην χρηση του μυαλου και στην ανεξαρτητη τους σκεψη και ως αυτου ωριμανση

Θελω μεσα απο τις επαφες να μαθαινουν και να καταλαβαινουν που κρατα και που πιανει το θηραμα

Και αυτο το πετυχαινεις οταν ξερεις τονν τοπο και την ωρα του θηραματος ωστε να κανεια στοχευμενες συναντησεις σε ενα ευρυτερο διαφορετικο τεραιν με συχνες επαναληψεις στο καθε ενα

Αυτο που με ενδιαφερει ειναι το αποτελεσμα
Να πιανει ο σκυλος θηραμα στο στομα
Και θελω να ανοιξει η να κλεισει να επιστρεψει η και να ντοριασει εαν το απαιτα το θηραμα η ο τοπος ωστε να το πετυχω , παντα οταν και εφοσον πρεπει

Ωραία μέρα η σημερινή. Καθώς η έξοδο έγινε μόνο με την μικρή 16 μηνών Γκρέτα. Χωρίς την παρουσία του πατέρα της και της Σίμπας. Η Έξοδος όπως περίμενα. Ένα μούδιασμα ένα σαστισμα ένα τι κάνω μόνη στο βουνό χωρίς κάποιο άλλο σκύλο. Αυτά για ένα μισάωρο. Μόλις ήρθε η πρώτη αναθυμιάση άρχιζε να αλλάζει συμπεριφορά. Πρώτη ωραία Φέρμα πουθενά το πουλί. Δεύτερη Φέρμα ωραίο ανέβασμα με ψηλά το κεφάλι παγωμένη ουρά. Κίνηση αιλουροειδή μένει στην Φέρμα μετά από 15 μέτρα. Περνώ θέση,μένω ακίνητος και παρακαλούσα από μέσα μου να είναι εκεί το πουλί.μετα από 2 λεπτά σηκώνεται η βασίλισσα την βλέπω και νιώθω τέτοια χαρά τέτοια ανακούφιση και με μια τουφέκια πέφτει, απορτ και ολοκληρωμένη φάση. η πρώτη ολομόναχη τής στο βουνό. Μετά από μια ώρα άλλη μια κυρία την κατάλαβε με το πού μπήκε στο ντυμένο σηκώθηκε μια τουφέκια απορτ. Το πρώτο κυνήγι ολομόναχη.η νέα γενιά πλέον είναι γεγονός.

View attachment 40776
ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΦΙΛΕ
Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ ΠΟΤΕ

Τον τρόπο που θέλει ο καθένας μας να κυνηγάει ,το πόσο θα ανοίγονται τα σκυλιά του κτλ δεν τον κρίνω.... εκείνο που εμένα με ξένισε στις αναρτήσεις σου είναι το ότι τον κτυπησες με το ρεύμα για να επιστρέψει .... χωρίς μάλιστα όπως λες να είναι δικός σου σκύλος.... είναι κρίμα να χαλαμε ένα σκυλί που ψάχνει παθιασμένα να βρει πουλιά.... επειδή εμείς δεν μπορούμε να το κυνηγήσουμε αυτό το ζώο....
Να κάνω εδώ μια διευκρίνιση. Καταρχάς μπορεί ο bravo να είναι του αγάπη του μου φίλου Κώστα αλλα τον αγαπάω σαν δικό μου. Τρία χρόνια που τον κυνηγάω δεν τον εχω ξαναχτύπησει ποτέ με ρεύμα. Για προσωπικό λογο Δυστηχως δε μπόρεσα να εχω δικό μου σκύλο κατι που επιτέλους θα αλλάξει την άνοιξη. Συμφωνώ μαζι σου οτι δεν μπορω και δεν μπυ αρέσει να κυνηγάω με τέτοιο σκύλο.

Ο σκύλος ανοιχτός,με σκύλο εξαφανισμένο είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ο ανοιχτός ψάχνει να βρει πουλιά.

Ο εξαφανισμένος κυνηγάει για πάρτη του.
Λάμπρο συμφωνώ μαζι σου αλλα πως οριζεις το ανοικτός με τον εξαφανισμένος; δηλαδή τι έπρεπε να κανω; να κάθομαι και να κανω το σταυρό μου μην πάθει τίποτα; ( όπως και έκανα δηλαδή) στη προκειμένη περίπτωση ηταν εξαφανισμένος μια ώρα.
Το άγχος μου δεν ηταν αν θα κυνηγησω αλλα μην πάθει τίποτα και πως θα τον βοηθήσω.

Δηλαδή βρε Παιδιά πριν 20 χρόνια που δεν υπήρχαν μπιμπερ και gps πως κυνηγούσαν; θέλω να πω οτι καπου έχουμε χασει τη μπάλα με τα μέτρα που περνούν τα σκυλιά, αλλα δεν επιμένω όπως νιώθει ο καθένας μας.
Επίσης ανάλογα το τόπο, αν κάποιος κυνηγάει στο σιαδι και μπορεί να φτάσει σε μια φέρμα στα 500 μέτρα χαλάλι του, αν όμως ειναι το μέρος πυκνό, δύσβατο τι θα κανει;

Ο ανοιχτός είναι αυτός που σε 5 λεπτά με 10 το πολύ θα έρθει να σε βρει. Τα λεπτά θα κάνει έρευνα 400 500 600 μέτρα.

Ο εξαφανισμένος είναι αυτός που κάθεσαι στο βουνό μια ώρα 2 ώρες και φωνάζεις και σε ακούν 5 πλαγιές πιο πέρα.
Ωραία, εγω χθες τη έπρεπε να κάνω για να τον προστατέψω; να τον αφήσω να κανει τη κάβλα του ανεξέλεγκτος; κάπως δεν έπρεπε να τον μαζεψω; με τη σφυρίχτρα δεν γύριζε.

Γιατι πρεπει να καθορισουμε εμεις το ευρος ερευνας;
Γιατι να βαλουμε ταπελες

Εαν το σκυλι βγαινει εκαπιδευτικα σε ενα ευρος βιοτοπων ανοικτων και πυκνων τοτε μαθαινει μονο του να περνει μετρα στα ανοικτα και να τα περιοριζει στα κλειστα
Δεν βάζουμε εμείς ταμπέλες Χρύσανθε αυτοί που έφτιαξαν τις ράτσες και έγραψαν το πρότυπο εργασίας και μορφολογίας έβαλαν
Το ανοιχτό στα ανοιχτά και πιό κλειστό στα κλειστά το έχω δει αλλά μάλλον είναι η εξαίρεση στον κανόνα
Μπορεί κάποιοι να έχουν την ικανότητα να το κάνουν αλλά ο μέσος κυνηγός δεν πιστεύω ότι μπορεί να το πετύχει με κάθε κουτάβι που παίρνει
Όπως και να έχει γιαυτό υπάρχουν και διαφορετικές ράτσες ο καθένας διαλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και αναλόγως σε τι φάση βρίσκεται

Πριν σχεδόν 20 χρόνια κυνηγούσα μπεκάτσα με 2 επανιελ που είχα. Φερμάρουν τα σκυλιά (είχαν κουδουνάκια) την μπεκάτσα στα 60 μέτρα απο εμένα. Μόλις πλησιάζω στα 20 μέτρα και έχω το νου μου που πάρω θέση ακούω να χτυπάει 1 μπίπερ. Κοιτάω και βλέπω ενα σεττερ να κανει συναίνεση στα 10 μέτρα από τα σκυλιά μου. Σηκώνεται το πουλί, το παίρνω και το απορτάρει η σκύλα μου. Μέτα απο κανένα 10 λεπτο εμφανίζεται και το παλικάρι που είχε το σεττερ και πιάσαμε την κουβέντα. Είχε δει τη φάση από την απέναντι πλαγιά που ήταν...
Και σκέφτομαι μετα εγώ, φαντάζεσαι να ήταν κανένας άλλος και να μου έλεγε οτι εγώ πήγα και χτύπησα το πουλί που φέρμαρε ο σκύλος του;

Γενικα το
Δεν βάζουμε εμείς ταμπέλες Χρύσανθε αυτοί που έφτιαξαν τις ράτσες και έγραψαν το πρότυπο εργασίας και μορφολογίας έβαλαν
Το ανοιχτό στα ανοιχτά και πιό κλειστό στα κλειστά το έχω δει αλλά μάλλον είναι η εξαίρεση στον κανόνα
Μπορεί κάποιοι να έχουν την ικανότητα να το κάνουν αλλά ο μέσος κυνηγός δεν πιστεύω ότι μπορεί να το πετύχει με κάθε κουτάβι που παίρνει
Όπως και να έχει γιαυτό υπάρχουν και διαφορετικές ράτσες ο καθένας διαλέγει αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και αναλόγως σε τι φάση βρίσκετα
Ειπα Γιωργο
Δεν αναφερομουν ξεχωριστα σε καποιο συναδερφο

Υπαρχουν τοποι και μερη που δεν μπορεις να αφησεις το σκυλι να ανοιξει
Πχ σε εμενα ειναι ενα μερος που συνορευει με μαντρι
Ξερω οτι στο μαντρι εξω βαζει φολες η γρια Γιατι την εχουν ρημαξει οι αλεπουδες
Οποτε πλησιαζω αμεσω καλω τα σκυλια να επιστρεψουν
Κοντα μου να τα βλεπω μεχρι να περασω

Το βασικο ειναι η σχεση μας με το σκυλο να ειναι τετοια ωστε στον εκαστωτε τοπο και θηραμα που κυνηγα ο καθε ενας μας να υπαρχει συνεργασια και ελεγχος
Αυτο εμας και εμεις αυτο

Αν θελετε να το παμε παραπερα αυτη η συνεργασια ειναι πιο ευκολο να επηρεαστει οταν κυνηγαμε δυο ατομα ο καθε ενας με τα δικα του σκυλια κοντα η οταν εχουμε μαζι κουταβια η και ενηλικα ζωα τα οποια μεταξυ τους ανταγωνιζονται

Ωραία, εγω χθες τη έπρεπε να κάνω για να τον προστατέψω; να τον αφήσω να κανει τη κάβλα του ανεξέλεγκτος; κάπως δεν έπρεπε να τον μαζεψω; με τη σφυρίχτρα δεν γύριζε.
Αμα το σκυλι δε γυρναει, ειναι προβλημα...

Πριν 20 χρόνια δεν υπήρχαν Μπίμπερ gps αλλά υπήρχαν πουλιά. Έκανες διαδρομή σήκωνες 10 πουλιά και στο γυρισμό για το αυτοκίνητο σήκωνες αλλά 10.

Μην συγκρίνετε το τότε με το τώρα.

Μην συγκρίνετε τα μέρη σας με τα μέρη του άλλου.

Κοιτάξτε να φτιάξετε το μυαλό σας τα πόδια σας και σκυλιά σάς στο τερέν που κυνηγάτε.
Δλδ, βαζουμε gps για να βρισκουμε 20 πουλια?

Status
Not open for further replies.
Back