Πατέντες

.shake hands.
Από που θα μετράς; Από τη μεριά της θαλάμης (δηλ. στο τμήμα αμέσως μετά τον κώνο), ή από μπροστά αφού βγάλεις το τσοκάκι (δηλ. στο τμήμα μόλις πριν το τσοκ); Έτσι όμως δεν μπορείς να μετρήσεις σε κάννη με σταθερό τσοκ.
Μήπως θα ήταν καλύτερα η κάθε υποδιαίρεση να είναι χωριστό κομμάτι ;;; (κυλινδράκι ύψους 2-3 cm θα είναι αρκετό νομιζω). Έτσι θα μπορείς να ελέγξεις και κατά πόσο ο αυλός είναι απόλυτα κυλινδρικός (ίδιας διαμέτρου σε όλο το μήκος του)...
Μη βάλεις στοίχημα ότι σε όλες τις κάννες, εκτός της Fabarm (tribore), είναι ... ;)
Στέλιο πολλούς τρόπους σκέφτηκα, με κυλινδράκι, με νερό, να χύσω καλάϊ, με μικρούς δίσκους σε βέργα κτλ
t2412.gif

Έφτιαξα το απλούστερο που μπορούσα.
Το αποτέλεσμα ... το 18,35 πλέει και το 18,40 μπαίνει εφαρμοστά.
Το μέτρησα από την πλευρά του τσοκ.
Άρα ο αυλός είναι εκτιμώ στο εύρος από 18,38-18,40.
Τώρα αν είναι ίδιος σε όλο το μήκος του ... είναι ίσως σημαντικό αλλά δεν με ενδιαφέρει φίλε
t9706.gif

Το υπέρτατο εργαλείο είναι αυτό
https://shop.mitutoyo.eu/web/mitutoyo/en/mitutoyo/01.04.06.02.01/Digital 3-Point Internal Micrometer/$catalogue/mitutoyoData/PR/468-165/index.xhtml
αλλά πάλι δεν μπορείς να μετρήσεις από την θαλάμη και σε όλο το μήκος.
Παίρνει και ένα extension αλλά δεν φτάνει.
https://shop.mitutoyo.eu/web/mitutoyo/en/mitutoyo/01.04.06.02.01/Holtest, Borematic Extension 150mm/$catalogue/mitutoyoData/PR/952621/index.xhtml

Οι επαγγελματίες με τι όργανο μετράνε ; Μπορούν να μετρήσουν σε όλο το μήκος του αυλού ;

Last edited:
Η mitutoyo είναι κορυφαία σε ποιότητα αλλά αυτό δεν είναι ειδικό για κανες όπλων, τα αυλομετρα τριών σημείων για κανες έχουν μήκος που επιτρέπει την μέτρηση όλης της κάνης και οδηγό για παράλληλη ροή με τον άξονα της κάνης Έχει και πολύ φθηνότερα αρκετά ακριβη. Πιο σημαντική νομίζω είναι η ευθύτητα εσωτερικά της κάνης και η σταθερή διάμετρος και το σταθερό πάχος στα τοιχώματα( κάτι πάρα-πάρα πολύ σπάνιο ακόμα και σε ακριβά όπλα) καθώς και οι γωνίες του κωνου θαλαμης. Κάποτε έκοψα 15 εκατοστά από μια κάνη Beretta a302 και το δαχτυλίδι είχε διαφορά στο πάχος που φαινόταν αμέσως

Είπα να φτιάξω κάτι σαν το συνημμένο, αλλά πολύ δουλειά μόνο για την κάνη μου.
Όταν φτάνεις σε δεύτερο, τρίτο δεκαδικό στα χιλιοστά έχει ζόρι η υλοποίηση.

Επίσης να δώσω 50-100€ πάλι πολλά μου φαίνονταν για μια μέτρηση.
Τώρα που ξέρω περίπου την διάσταση μπορεί να φτιάξω 2-3 κυλινδράκια σαν αυτά που πρότεινε ο Στέλιος (όποτε μου ξαναέρθει η όρεξη).

Attachments

Στέλιο πολλούς τρόπους σκέφτηκα, με κυλινδράκι, με νερό, να χύσω καλάϊ, με μικρούς δίσκους σε βέργα κτλ
t2412.gif

Έφτιαξα το απλούστερο που μπορούσα.
Το αποτέλεσμα ... το 18,35 πλέει και το 18,40 μπαίνει εφαρμοστά.
Το μέτρησα από την πλευρά του τσοκ.
Άρα ο αυλός είναι εκτιμώ στο εύρος από 18,38-18,40.
Τώρα αν είναι ίδιος σε όλο το μήκος του ... είναι ίσως σημαντικό αλλά δεν με ενδιαφέρει φίλε
t9706.gif

Το υπέρτατο εργαλείο είναι αυτό
https://shop.mitutoyo.eu/web/mitutoyo/en/mitutoyo/01.04.06.02.01/Digital 3-Point Internal Micrometer/$catalogue/mitutoyoData/PR/468-165/index.xhtml
αλλά πάλι δεν μπορείς να μετρήσεις από την θαλάμη και σε όλο το μήκος.
Παίρνει και ένα extension αλλά δεν φτάνει.
https://shop.mitutoyo.eu/web/mitutoyo/en/mitutoyo/01.04.06.02.01/Holtest, Borematic Extension 150mm/$catalogue/mitutoyoData/PR/952621/index.xhtml

Οι επαγγελματίες με τι όργανο μετράνε ; Μπορούν να μετρήσουν σε όλο το μήκος του αυλού ;
Αν θέλεις να παίξεις εγώ το πήρα το δικόμου στα χέρια μου.
Το έχω καλιμπραρισμένο 18.3-εως 19.0

έτσι με κυλινδράκια καλύμπρες μετράνε και οι τράπεζες δοκιμών τους αυλούς
και τους σφραγίζουν
μου το παν από την Browning όταν τους ρώτησα γιατί έχω κάνη 18,4 ενώ οι προδιαγραφές σας είναι 18,55 .730
βάζουν την καλύμπρα κι αν δεν περνάει (ή νομίσουν ότι δεν περνάει) σφραγίζουν το νούμερο της προηγούμενης;)

συγχωριανέ μου φτιάξε τα κυλινδράκια που σε είπε ο Στέλιος και μΕ τα δανείζεις οκ;;;;.shake hands.

Υ.Γ. προς κ.κ. διαχειριστάς καμιά φατσούλα με καμιά γλώσσα να γλύφει δεν έχετε; πως θα ζητάμε χάρες οεο;;;;

έτσι με κυλινδράκια καλύμπρες μετράνε και οι τράπεζες δοκιμών τους αυλούς
και τους σφραγίζουν
μου το παν από την Browning όταν τους ρώτησα γιατί έχω κάνη 18,4 ενώ οι προδιαγραφές σας είναι 18,55 .730
βάζουν την καλύμπρα κι αν δεν περνάει (ή νομίσουν ότι δεν περνάει) σφραγίζουν το νούμερο της προηγούμενης;)

συγχωριανέ μου φτιάξε τα κυλινδράκια που σε είπε ο Στέλιος και μΕ τα δανείζεις οκ;;;;.shake hands.

Υ.Γ. προς κ.κ. διαχειριστάς καμιά φατσούλα με καμιά γλώσσα να γλύφει δεν έχετε; πως θα ζητάμε χάρες οεο;;;;
Πε στου που εχει/πιανει γοφαρια :)

Να ρωτήσω το εξής: Κατα την εμπειρία σας ταξιδεύει ίσια ενα μονοβολο οταν δεν ειναι ενωμένο με το βύσμα;
ΟΧΙ αν δεν έχει συγκεκριμμένη - μελετημένη γεωμετρία
η "πατέντα" που δείχνεις ΟΧΙ

Καλημέρα στα καλά παιδιά! Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Σκέφτόμουν πώς θα μπορούσα να φτιάξω μια κωνική χάραξη.
Με τα πολλά, εφτασα σε μια συστολή για σωλήνες ppr.
Ο κάλυκας μπαίνει λίγο σφιχτά και στενεύει το πλαστικό του μεχρι το υψος που μπαίνει μεσα στην συστολή αλλα αν εσωτερικά πάρω περιπου μισό χιλιοστό την συστολή θα μπαινει πιο ανετα. Νομιζω πως το σκαλοπατάκι που εχει η συστολή κλείνει καλά την μισή χάραξη που εχω κάνει. Ίσως χρειαστεί να "σπάσω" λίγο το σκαλοπατάκι να εχει πιο γλυκιά κλίση. Τι λέτε;IMG_20220405_120021.jpgIMG_20220405_120054.jpgIMG_20220405_120113.jpgIMG_20220405_120140.jpgIMG_20220405_120239.jpg

Back