Αναφερόμενος σε πολιτική δύναμη δηλώνω το Βυζάντιο, όπως καταχρηστικά αποκαλείται η ελληνόφωνη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πολιτική οντότητα που επισκιάζει κατά πολύ, όσο λίγο έχει νόημα μια τέτοια σύγκριση, σε διάρκεια και ισχύ τα πολιτικά επιτεύγματα των αρχαίων.Έκτορα, αυτό που παραπλανητικα ( επιβλήθηκε από αναθεωρητικες ως προς την ελληνική σκέψη και προσφορά δυνάμεις, και μάλιστα εκτός Ελλάδος), παρουσιάζεται ως θρησκεία, το < δωδεκάθεο >, σύμφωνα με όλα τα αρχαία συγγράμματα ,αποτελούσε την γενεαλογία των Ελλήνων,,με προεκτάσεις πέρα από κάθε καθιερωμένη προσέγγιση,που δεν είναι του παρόντος γιατί θα υπερβουμε την χωρητικότητα της φαντασίας μας Αν με τους επιγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ασιατικό τμήμα ( Σελευκιδες), εννοείς πως βολεύτηκαν με την απόδοση θεϊκής υπόστασης στους εαυτούς τους, όπως συνηθιζαν οι Πέρσες, Αιγύπτιοι κλπ, συμφωνω, ήταν μία από τις πολλές παρεκλισεις που συμβαίνουν κατά καιρούς ,όταν το άτομο αδυνατεί να διαχειριστεί την δυναμη που του προσφέρει το αξίωμα του.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι περιγράφεις εδώ, πολιτική δύναμη κλπ.
Διαφωνώ, αν κάτι από αυτά ίσχυε, θα ήταν το ακριβώς αντίθετο, οι Ρωμαίοι συνέχισαν στα χνάρια των Ελλήνων.
Αυτό πάλι, τι να απαντήσω ρε Έκτορα, μου φέρνει στην μνήμη την άθλια ομιλία στην βουλή πριν μέρες της βουλευτού του μέρα 25, της σακοραφα, περί μειονοτήτων βράχων, σλαβομακεδονων, αρβανιτων κλπ στην Ελλάδα, έλεος.
Αναφερόμενος στους Ρωμαίους του Μεσαίωνα δηλώνω τους καθ' ημάς Ρωμαίους, τους "Βυζαντινούς", που μετά τελείας βεβαιότητος αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι και έως πρότινος το ίδιο έκανε και ο Νεοελληνικός λαός, μακριά από τις παιδαγωγικές και επιστημονικές αίθουσες τουλάχιστο.
Σχετικά με το τελευταίο τμήμα του σχολίου μου, αυτό δεν έχει την οποιανδήποτε σχέση με τη Σακοράφα και την ομιλία της. Οι Βλάχοι, Αρβανίτες και λοιποί μη ελληνόφωνοι πληθυσμοί της Ελλάδας δεν είναι μειονότητές της, αλλά είναι, μαζί με τους υπόλοιπους, ελληνόφωνους Έλληνες/Ρωμιούς/όπως σ'αρεσει πες τους, ο ίδιος ο λαος της Ελλάδας.
Προφανώς το σχόλιο είναι χιουμοριστικό και αφορά στην σύγχυση εθνικής ταυτότητας του Νεοέλληνα. Άτομα που οι παππούδες τους μιλούσαν ελληνικά κάθε που κατέβαιναν στην κοντινή κωμόπολη, να ψάχνουν την ελληνικότητά τους στην, συχνά φαιδρή, λατρεία των αρχαίων, ενώ η ταυτότητα κι ελληνικότητά τους βρίσκονται ολόγυρά τους ολοζώντανες.