Σκάγια

Σε όλες τις εποχές μπορεί να συμβεί...
Απλά Γιώργο...τα περισσότερα φυσίγγια εμπορίου είναι φτιαγμένα για πιο "χειμωνιάτικες" συνθήκες από αυτές που συναντάμε την περίοδο που αναφέρεις...
πολυ σωστα

Ποια η διαφορά καλοκαιρινού και χειμωνιάτικου φυσιγγίου και ποιος κατασκευαστής φτιάχνει φυσίγγια για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες;

Ποια η διαφορά καλοκαιρινού και χειμωνιάτικου φυσιγγίου και ποιος κατασκευαστής φτιάχνει φυσίγγια για συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες;

Oλοι και κανενας ειναι η απαντηση,οι κατασκευαστες στηριζονται στην γομωση.Ενα φυσιγγι στα 30γρ με granular θα ειναι θανατος το καλοκαιρι αλλα τον
χειμωνα μια απλη κροτιδα.Αν βαλεις 36γρ MB36 το καλοκαιρι θα ψαχνεις να βρεις τα σφραγισματα σου μεσα στα ξεροχορτα ενω το χειμωνα θα κατεβαζουν
φασσες ξερες χωρις προβλημα.Αρα ολα τα φυσιγγια δεν ειναι ιδια και δεν υπαρχει φυσιγγι παντως καιρου.Η πρωτη μεταβλητη στο φυσιγγι ειναι η πυριτιδα
σε συνδιασμο καψυλιου,ολα τα αλλα ερχονται αργοτερα με λιγοτερες μεταβλητες.

Oλοι και κανενας ειναι η απαντηση,οι κατασκευαστες στηριζονται στην γομωση.Ενα φυσιγγι στα 30γρ με granular θα ειναι θανατος το καλοκαιρι αλλα τον
χειμωνα μια απλη κροτιδα.Αν βαλεις 36γρ MB36 το καλοκαιρι θα ψαχνεις να βρεις τα σφραγισματα σου μεσα στα ξεροχορτα ενω το χειμωνα θα κατεβαζουν
φασσες ξερες χωρις προβλημα.Αρα ολα τα φυσιγγια δεν ειναι ιδια και δεν υπαρχει φυσιγγι παντως καιρου.Η πρωτη μεταβλητη στο φυσιγγι ειναι η πυριτιδα
σε συνδιασμο καψυλιου,ολα τα αλλα ερχονται αργοτερα με λιγοτερες μεταβλητες.
Εγω διαφωνω...
Ολα εχουν να κανουν με τον συνδυασμο ολων των υλικων κ οχι με την πυριτιδα η το φορτιο των σκαγιων... Υπαρχει μια χρυση τομη που εικαζω οτι εχει να κανει με ενα συνδυασμο πιεσεων, ταχυτητων και ποιοτητας που βγαινουν τα σκαγια απο την κανη ωστε να μπορει να ειναι σταθερο ενα φυσιγγι σε μεγαλο ευρος καιρικων συνθηκων...
Το εζησα εντονα αυτο με αρκετα φυσιγγι φετος στην εναρξη για τρυγονια στον Εβρο με τους 35 βαθμους... Ειδα 28αρια κ 30αρια να κανουν διαμπερη στα τρυγονια, διαφορες μαρκες σε διαφορα οπλα με αρκετα σκαγια στο καθε πουλι...
Ειδα το φυσιγγι μου με την ΜΒ32 στα 33 γρ που ριχνω με επιτυχια στα μπεκατσινια να κανει το ιδιο, ενω ενα αντιστοιχο στα 33,5 με μονη διαφορα τη σκληροτητα του συγκεντρωτηρα να τα σκοτωνει ακαριαια χωρις ιχνος αιματος... Για το δευτερο το ηξερα, το ριχνω χρονια στα τρυγονια, απλα δεν ειχα προλαβει να ετοιμασω αρκετα για τον Εβρο, ηταν ξαφνικη η αναχωρηση, αλλα για το πρωτο δεν περιμενα τετοια διαφορα... Οι αρχικες τους ταχυτητες ηταν σχεδον ιδιες, οι καμπυλες καυσης σιγουρα οχι...

Εγω διαφωνω...
Ολα εχουν να κανουν με τον συνδυασμο ολων των υλικων κ οχι με την πυριτιδα η το φορτιο των σκαγιων... Υπαρχει μια χρυση τομη που εικαζω οτι εχει να κανει με ενα συνδυασμο πιεσεων, ταχυτητων και ποιοτητας που βγαινουν τα σκαγια απο την κανη ωστε να μπορει να ειναι σταθερο ενα φυσιγγι σε μεγαλο ευρος καιρικων συνθηκων...
Το εζησα εντονα αυτο με αρκετα φυσιγγι φετος στην εναρξη για τρυγονια στον Εβρο με τους 35 βαθμους... Ειδα 28αρια κ 30αρια να κανουν διαμπερη στα τρυγονια, διαφορες μαρκες σε διαφορα οπλα με αρκετα σκαγια στο καθε πουλι...
Ειδα το φυσιγγι μου με την ΜΒ32 στα 33 γρ που ριχνω με επιτυχια στα μπεκατσινια να κανει το ιδιο, ενω ενα αντιστοιχο στα 33,5 με μονη διαφορα τη σκληροτητα του συγκεντρωτηρα να τα σκοτωνει ακαριαια χωρις ιχνος αιματος... Για το δευτερο το ηξερα, το ριχνω χρονια στα τρυγονια, απλα δεν ειχα προλαβει να ετοιμασω αρκετα για τον Εβρο, ηταν ξαφνικη η αναχωρηση, αλλα για το πρωτο δεν περιμενα τετοια διαφορα... Οι αρχικες τους ταχυτητες ηταν σχεδον ιδιες, οι καμπυλες καυσης σιγουρα οχι...

Δεν βρισκω πουθενα την διαφωνια σου πανω στα λεγομενα μου,υπαρχουν φυσιγγια που βουλευουν καλοκαιρι και φυσιγγια χειμωνιατικα.
Τα φορτια-πυριτιδα που ειπα ειναι γενικος κανονας.Το εχω πει και παλιοτερα οτι οι συνδιασμοι φυσιγγιων οσο αφορα το setup ειναι χιλιαδες
και δεν προλαβαινουμε σε αυτη την ζωη να το αναλυσουμε γιατι συνεχεια βελτιωνεται.Ολοι ξερουμε,ιδιογομωτες και μη οτι δεν υπαρχει
φυσιγγι παντως καιρου.Τωρα ολα τα αλλα ειναι προσωπικες αποψεις και ιδεολογιες.Οσα μαγειρεματα και να γινουν μεταξυ πιεσεων και
αρχικων ταχυτητων,καψυλιων,κυαθιων δεν θα βρεις φυσιγγι 36γρ με granular-aquila και 28γρ με JK6 bofors,απλα τα πραγματα για αρχη.......

Φυσίγγια για όλα τα όπλα, παντός καιρού και παντός θηράματος: Γνωστή, βολική ατάκα των εταιριών φυσιγγίων (γραμμένη και σε πολλά κουτιά)...
Η θεωρία όμως δείχνει να διαφέρει από την πράξη και... δυστυχώς για μας, ευτυχώς γιαυτούς.... δεν υπάρχει τέτοιο φυσίγγι, ειδάλλως όλοι θα κυνηγούσαμε με ένα φυσίγγι και δεν θα έβγαζαν οι εταιρίες 2,3,4...τύπους φυσιγγίων με ίδιο βάρος γόμωσης αλλά...κάποιες φόρες....με διαφορετικά βαλλιστικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορά...
Από συζητήσεις με κυνηγούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπλου και τρόπου κυνηγίου...αλλά και από αυτά που διαβάζω εδώ μέσα... η πλειοψηφούσα άποψη (και δική μου επίσης) υποστηρίζει ότι το κάθε φυσίγγι, θέλει τον καιρό του και την κάνη του...

Ακόμα και όσοι ασχολούνται με την ιδιογόμωση... απ΄οτι δηλώνουν...άλλα στησίματα δουλεύουν τον Αύγουστο και άλλα τον Φλεβάρη...

Για παραδειγμα και τελειωνω με αυτο,οταν θελω να στησω ενα φυσιγγι λεω......
1)Τι θελω να κυνηγησω?Ποτε?Ποσα γρ?
2)Ποια ΠΥΡΙΤΙΔΑ εχει την προοδευτικοτητα που χρειαζομαι σε συνδιασμο με το νουμερο,το ειδος των σκαγιων και καιρικες συνθηκες?
3)Σε τι αποστασεις θα βγαινω?Κυαθιο-μαλλινη-buffer-γραφιτη?
4)Καψυλιο?Καλυκας?
5)Ρελι η αστερι?
6)Πιεσεις και ταχυτητες?

Για παραδειγμα και τελειωνω με αυτο,οταν θελω να στησω ενα φυσιγγι λεω......
1)Τι θελω να κυνηγησω?Ποτε?Ποσα γρ?
2)Ποια ΠΥΡΙΤΙΔΑ εχει την προοδευτικοτητα που χρειαζομαι σε συνδιασμο με το νουμερο,το ειδος των σκαγιων και καιρικες συνθηκες?
3)Σε τι αποστασεις θα βγαινω?Κυαθιο-μαλλινη-buffer-γραφιτη?
4)Καψυλιο?Καλυκας?
5)Ρελι η αστερι?
6)Πιεσεις και ταχυτητες?
Είναι ένα από τα πλεονεκτηματα της ιδιογόμωσης...
Να στήνεις ένα φυσίγγια ακριβώς όπως το θέλεις...λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους...

Δεν βρισκω πουθενα την διαφωνια σου πανω στα λεγομενα μου,υπαρχουν φυσιγγια που βουλευουν καλοκαιρι και φυσιγγια χειμωνιατικα.
Ναι Αλεξανδρε, σε αυτο το σκελος κυριως διαφωνησα...

.Ενα φυσιγγι στα 30γρ με granular θα ειναι θανατος το καλοκαιρι αλλα τον
φασσες ξερες χωρις προβλημα.

Μαλλον ηταν το παραδειγμα τετοιο, δεν συμφωνω στο οτι τα λιγα γραμμαρια θα δουλευουν καλα το καλοκαιρι, τα περισσοτερα η η Μβ36 το χειμωνα... Ολα εχουν να κανουν με το μαγειρα κ το τι θελει να φτιαξει...

Είναι ένα από τα πλεονεκτηματα της ιδιογόμωσης...
Να στήνεις ένα φυσίγγια ακριβώς όπως το θέλεις...λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους...

Σωστο!Αλλα δεν τετραγωνιζουμε τον κυκλο εμεις οι ιδιογομωτες.Απλα φτιαχνουμε φυσιγγια ραμμενα στα μετρα μας με σταθερη ποιοτητα.
Απο την στιγμη που οι περισοτεροι ιδιογομωτες δεν εχουν ταχογραφους και κανονακια δοκιμων περνανε στην σφαιρα της φαντασιας.

Ναι Αλεξανδρε, σε αυτο το σκελος κυριως διαφωνησα...

Μαλλον ηταν το παραδειγμα τετοιο, δεν συμφωνω στο οτι τα λιγα γραμμαρια θα δουλευουν καλα το καλοκαιρι, τα περισσοτερα η η Μβ36 το χειμωνα... Ολα εχουν να κανουν με το μαγειρα κ το τι θελει να φτιαξει...

Σε αυτο θα συμφωνησω και εγω Αρη.Δεν ειναι τα γραμαρια το θεμα.Εγω οταν οι φασσες κατσουν,τις κυνηγαω με 32γρ.
Μιλησα για συνδιασμο πυριτιδας-γρ.

Υπαρχει μια χρυση τομη που εικαζω οτι εχει να κανει με ενα συνδυασμο πιεσεων, ταχυτητων και ποιοτητας που βγαινουν τα σκαγια απο την κανη ωστε να μπορει να ειναι σταθερο ενα φυσιγγι σε μεγαλο ευρος καιρικων συνθηκων...
:):)
Με μια λεξη,ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ!
Σε πολλες περιπτωσεις,θα σκοτωσει το" καλοκαιρινο",οπως και το "χειμωνιατικο".
Εκτος ακραίων-δυσκολων συνθηκων!
Η διαφορα ειναι στο ΠΩΣ,θα το επιτυχει το καθένα...
Αν θελουμε να παρουμε το περισσοτερο που μπορουμε,πρεπει να διαφοροποιησουμε παραμετρους.

δεν ειναι φυσιγγι παντως καιρου το λαμπρο καφε?το βεργινα?το ροτβαιλ και το 3α?το 206φορμουλα?το ντερμπυ τo πυρκαλ?το πυρκαλ το artemis?το μπερετα το 34αρι?το μπερετα το migra?to 2001 του δορκα?το f2 ?to σουπερ κιλ το μαυρο?[μερικα παραδειγματα λεω μαλλον αυτο εννοει ο αρης, απλα τα περισοτερα εχουν παει στα υψη, αλλα ,δεν υπαρχουν ,και ψαχνομαστε]

Last edited:
δεν ειναι φυσιγγι παντως καιρου το λαμπρο καφε?το βεργινα?το ροτβαιλ και το 3α?το 206φορμουλα?το ντερμπυ τo πυρκαλ?το πυρκαλ το artemis?το μπερετα το 34αρι?το μπερετα το migra?to 2001 του δορκα?το f2 ?to σουπερ κιλ το μαυρο?[μερικα παραδειγματα λεω μαλλον αυτο εννοει ο αρης, απλα τα περισοτερα εχουν παει στα υψη, αλλα ,δεν υπαρχουν ,και ψαχνομαστε]
Κωστα,απ'οσο τα θυμαμαι,το Λαμπρο καφε(το εριχνα στο λαγο με παγο),το 3Α (πολυ κλωτσο)και το Άρτεμις(σκληρο για ΜΒ),δεν ηταν για ζεστουλα.....

Παιδιά εγώ πιστεύω ότι εάν κυνηγάμε ένα θήραμα, με δύο τύπους φυσιγγίων είμαστε καλυμμένοι. Π. χ εγώ χρησιμοποιώ 8βολο ιδιογομωσης για το κυνήγι του αγροιοχηρου και το μόνο που κάνω είναι να αλλάζω καψυλιο αναλόγως του καιρού.

Κωστα,απ'οσο τα θυμαμαι,το Λαμπρο καφε(το εριχνα στο λαγο με παγο),το 3Α (πολυ κλωτσο)και το Άρτεμις(σκληρο για ΜΒ),δεν ηταν για ζεστουλα.....
σωστα τα λες γιαννη μου αλλα εχω δει και εχω ριξει [το αρτεμις]πιο παλια και εχω δει να περνουν τρυγονια με αυτα τα φυσιγγια για αυτο το λεω σαν παραδειγμα τωρα το κλωτσημα υσχιει αλλα τοτε το αποτελεσμα μετραγε ειδικα σε χωρια ,ξερεις εσυ.

Κωστα το f2 το καλοκαιρι και σε θερμοκρασιες πανω απο 18 με 20.....σκορπάει απίστευτα....ενω οσο κατεβαινει η θερμοκρασία..διχνει όλο και περισσοτερο τα δοντια του

Back