Ένα νέο φυσίγγι φέρανε κάποιοι φίλοι σήμερα στο σκοπευτήριο, το RIO TOP TARGET. Μου είπαν ότι είναι λίγο πιο ακριβό από αυτό που έριχναν μέχρι τώρα, το RIO TARGET LOAD, και μου ζήτησαν να το σφάξω και να ζυγίσω, για να δούμε αν έχουν διαφορές στα υλικά, και που οφείλεται η διαφορά στην τιμή.
Το παλιό (RIO TARGET LOAD) το είχα παρουσιάσει προ καιρού εδώ:
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Σκοπευτικά-φυσίγγια.64/page-137#post-270035
αλλά δυστυχώς με το πρόσφατο πρόβλημα του postimage έχουν χαθεί οι φωτογραφίες ... γι΄αυτό τις ξανανεβάζω:
Και εδώ από την σημερινή εγχείρηση του RIO TOP TARGET:
Όπως βλέπουμε, και όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα υλικά είναι ισπανικά (ΜΑΧΑΜ) - Πυρίτιδα CSB-5, καψούλι, βύσμα 24 χιλ. σκάγια Νο.8 - ακριβώς ίδια και στα δυο φυσίγγια - εκτός από το χρώμα του κάλυκα και το ύψος του μετάλλου, 10 χιλ. στο TARGET LOAD και 15 χιλ. στο TOP TARGET.
Ως προς τα σκάγια, δεν φαίνεται κάτι το σπέσιαλ, είναι μεν σφαιρικά και αρκετά ομοιόμορφα, (εκτός από 3-4 που ήταν πολύ μικρά σαν Νο.10), αλλά όχι ιδιαίτερα γυαλιστερά ... ως προς τη σκληρότητα δεν μπορώ να ξέρω, αλλά δεν νομίζω να έχουν διαφορά στα δυο φυσίγγια. Ως προς το μέγεθος, εδώ βγήκαν 14,22 σκ/γρ.
100 σκάγια/7,03 γρ. = 14,22 σκ/γρ.
Ακόμη και η δοσολογία θεωρώ ότι είναι ίδια ... Οι μικροδιαφορές που φαίνονται παραπάνω (0,02 γρ, στην πυρίτιδα και ~0,5 γρ στα σκάγια) πιστεύω ότι είναι τυχαίες και μέσα στα πλαίσια διακύμανσης από φυσίγγι σε φυσίγγι, ακόμη και της ίδιας παρτίδας ...
Οπότε το συμπέρασμα, και η απάντηση στην απορία των παιδιών ... Η διαφορά τιμής, όπως είχα εξαρχής υποθέσει και τους είπα και στο σκοπευτήριο, κατά τη γνώμη μου οφείλεται μόνο στον "ακριβότερο" κάλυκα, δηλ. στο μεγαλύτερο ύψος του μετάλλου ...