Σουγιάδες και Μαχαίρια

Τάσο, αυτό έχω κι εγώ, όπως είχα πει (σελ. 3). Πάντως στο δικό μου, το μαχαίρι του ξυρίζει. Κατά τα άλλα, είναι όπως τα λες! Τα αρνητικά του, για μένα: είναι κάπως βαρύ και ογκώδες κυρίως προς τα πίσω, και επομένως λιγότερο "εργονομικό" σε σχέση με το Leatherman (για το δικό μου χέρι τουλάχιστον).
Εμενα δεν εκοβε απο την αρχη καλα.Με ενα ψιλοτροχισμα κάπως συνήλθε..όντως είναι ογκώδες και βαρυ και κουράζει κάπως.
Όχι ότι περίμενα τίποτα καλύτερο βέβαια..:)

Περισυ στο νησί σε ενα μαγαζί γενικού εμπορίου βρήκα και πήρα αυτό το μαχαιρι της BAHCO. Έχει γερη λαβή από συμπαγές αντιολισθητικο πλαστικο και λάμα ξυραφι.
Αποδείχτηκε πολύ καλό στο καθαρισμα μεγάλων ψαριών και κουνελιων.
Τιμή ακριβώς στα 7,90 ευρώ.

image share

Καλησπ'ερα! γνωρίζει κανείς μέχρι πόσα ακονίσματα παίρνει ένας opinel carbon ... πλέον δυσκολεύομαι να τον τροχισω όπως στην αρχη..Κάτι ακομα βρίκα τα ακόλουθα πιστεύεται ότι είναι καλές αγορες? απο μαχαίρια δεν ξέρω και πολλά όμως ο ακόλουθος έχει καλα μέταλλα krupp 4116 http://www.kalkantzakos.com/Product/1360/akoni-mahairion-sharp-n-easy,-accusharp
http://www.kalkantzakos.com/Product/275/kudu,-sougias-cold-steel
τον σουγια τον θελω για γδαρσιμο λαγου ...

Καλησπ'ερα! γνωρίζει κανείς μέχρι πόσα ακονίσματα παίρνει ένας opinel carbon ... πλέον δυσκολεύομαι να τον τροχισω όπως στην αρχη..Κάτι ακομα βρίκα τα ακόλουθα πιστεύεται ότι είναι καλές αγορες? απο μαχαίρια δεν ξέρω και πολλά όμως ο ακόλουθος έχει καλα μέταλλα krupp 4116 http://www.kalkantzakos.com/Product/1360/akoni-mahairion-sharp-n-easy,-accusharp

Το σουγια τον έχω και είναι καλός για τα λεφτά του. Σιγουρα κάνει για γδαρσιμο και κόψιμο λαγου αλλά και άλλες δουλειές. Είναι ελαφρύς και κόβει καλά. Θέλει προσοχή στο κλείσιμο, έχει δικό του τρόπο.
Όσον αφορά τον opinel δεν υπάρχει όριο στα ακονισματα, κανεις όσα θες μέχρι να φθαρει.
Αυτά τα ακονιστηρια προσωπικά δεν μου αρέσουν αλλά είναι καλά για χρήση σε κάμπινγκ κλπ.

Καλησπέρα.
Αν και είδα το θέμα λίγο αργά θα πω την δικιά μου άποψη μήπως και βοηθήσω.
Τον Opinel (όπως και όλα τα μαχαίρια) μπορείς να τον τροχίζεις όσες φορές θες.
Αυτό που συμβαίνει περνώντας ο χρόνος και από τα πολλά επανακονίσματα είναι πως ανεβαίνει η κόψη και σιγά σιγά αρχίζει να ''παχαίνει'' το μέταλλο στο σημείο αυτό.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάζει η γωνία ακονίσματος με τον καιρό.
Το καλύτερο ακόνισμα επιτυγχάνεται με πέτρες είτε νερού είτε λαδιού όπου μπορείς με μια μικρή πέτρα να κάνεις την δουλειά σου σωστά.
Αυτά τα ακονιστήρια όπως του link που μας δείχνεις δεν θα σε βοηθήσουν πολύ.
Ο σουγιάς για τα χρήματα του είναι καλός. Το σύστημα κλειδώματος είναι αντιγραφή από τον ιστορικό σουγιά Okapi. http://www.africahunting.com/threads/the-knife-of-the-trade.15159/
Το ανοξείδωτο ατσάλι της λάμας (με 0,45% άνθρακα) δεν είναι και ότι καλύτερο όμως τον λαγό θα τον καθαρίζεις μια χαρά.

Το καλύτερο ακόνισμα επιτυγχάνεται με πέτρες είτε νερού είτε λαδιού όπου μπορείς με μια μικρή πέτρα να κάνεις την δουλειά σου σωστά.
Εχεις δικιο Αλκη.Το εχω ακουσει αυτο απο ανθρωπους που το μαχαιρι ειναι στα απαραιτητα εργαλεία της δουλειάς τους(χασάπηδες κ επαγγελματίες ψαράδες)Αρκεί να ξέρει κανείς να το κάνει αλλιώς θα κάνει το μαχαιρι η το σουγια του να κόβει χειρότερα..Για ψαλίδια δεν το αναφέρω καν..

Εχεις δικιο Αλκη.Το εχω ακουσει αυτο απο ανθρωπους που το μαχαιρι ειναι στα απαραιτητα εργαλεία της δουλειάς τους(χασάπηδες κ επαγγελματίες ψαράδες)Αρκεί να ξέρει κανείς να το κάνει αλλιώς θα κάνει το μαχαιρι η το σουγια του να κόβει χειρότερα..Για ψαλίδια δεν το αναφέρω καν..
Τάσο για ψαλίδια δεν μπορώ να πω διότι δεν ξέρω.
Αν όμως κάποιος θέλει να ακονίζει με πέτρα, αξίζει να δαπανήσει λίγο χρόνο, να πάρει ένα μαχαίρι που δεν το έχει και πολύ ανάγκη και να μάθει να ακονίζει σωστά.
Δεν έχω κανέναν λόγω να επιμένω τόσο (στο περιοδικό που γράφω και σε διάφορες παρέες που βρίσκομαι) για το ακόνισμα σε πέτρες αν δεν έχω πειστεί πρώτα εγώ.
Μετά όμως από πολλές δεκάδες μαχαίρια που έχω ακονίσει, επιμένω σε αυτόν τρόπο.

Έχω διαβάσει τα άρθρα σου κ έχω δει την καταπληκτική δουλειά σου και στο ίντερνετ κ πράγματι σου αξίζουν συγχαρητήρια.Δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι..
Επειδή είμαι αριστερόχειρας ακούω συχνά για μαχαίρια για αριστερόχειρες(η κοψη τους να βολεύει καλύτερα)Ισχύει κάτι τέτοιο? ?
Ευχαριστώ.

Έχω διαβάσει τα άρθρα σου κ έχω δει την καταπληκτική δουλειά σου και στο ίντερνετ κ πράγματι σου αξίζουν συγχαρητήρια.Δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι..
Επειδή είμαι αριστερόχειρας ακούω συχνά για μαχαίρια για αριστερόχειρες(η κοψη τους να βολεύει καλύτερα)Ισχύει κάτι τέτοιο? ?
Ευχαριστώ.
Σε ευχαριστώ Τάσο.
Σε ορισμένα μαχαίρια κουζίνας που έχουν μονή κόψη, μια πλευρά δηλαδή ίσια και η άλλη υπό γωνία, εκεί υπάρχει λογική δεξιού-αριστερού χεριού.
Στα δικά μας μαχαίρια (κυνηγετικά-γενικής χρήσης) η κόψη είναι μία, αν είναι και η λαβή συμμετρική τότε δουλεύονται το ίδιο και με τα δύο χέρια.
Σε μαχαίρια εμπορείου δεν έχω δει κάποιο να είναι αποκλειστικά για αριστερόχειρες.
Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.
Σε πιο <<ψαγμένες>> όμως κατασκευές μπορεί να γίνει η λαβή για το αριστερό χέρι.
Υπάρχουν δυο-τρία σημεία στην λαβή που ενώ δεν φαίνονται εν τούτοις με το πιάσιμο καταλαβαίνεις την διαφορά αλλάζοντας χέρια.

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά!!
Και κάτι τελευταίο σε παρακαλώ.
Ένα χειροποίητο κυνηγετικό μαχαιρι εκτός απο γδαρσιμο θηραματος,γιατί άλλο μπορει να είναι κατάλληλο?Θέλω να πω πχ μπορει να κόψει κ μικρά κλαδιά η υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί η κοψη του?

Πολύ χρήσιμα όλα αυτά!!
Και κάτι τελευταίο σε παρακαλώ.
Ένα χειροποίητο κυνηγετικό μαχαιρι εκτός απο γδαρσιμο θηραματος,γιατί άλλο μπορει να είναι κατάλληλο?Θέλω να πω πχ μπορει να κόψει κ μικρά κλαδιά η υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί η κοψη του?
Ανοίγεις μεγάλα θέματα Τάσο και φοβάμαι μήπως κάνουμε κατάχρηση του χώρου που μας φιλοξενεί.
Περιληπτικά θα σου απαντήσω πως γενικά ''χειροποίητο'' είναι κάτι που φτιάχνεται με τα χέρια, δεν σημαίνει όμως πως αυτό στο τέλος θα είναι και καλό.
Δεν φτάνει δηλαδή μόνο η χειρονακτική εργασία, χρειάζεται και γνώση.
Το εάν ένα μαχαίρι είναι καλό κρίνεται πρώτα οπτικά και μετά χρηστικά στο πεδίο.
Το μαχαίρι που προορίζεται για γδάρσιμο δεν το ξεχωρίζουμε από τον τρόπο κατασκευής αλλά από το σχήμα του.
Υπάρχουν πολύ καλά εμπορικά μαχαίρια που κάνουν σκληρές δουλειές όπως το κόψιμο κλαδιών, το γδάρσιμο κλπ κλπ και μάλιστα χωρίς να δαπανήσεις υπερβολικά πολλά χρήματα.
Η διαφορά τους με τα χειροποίητα βρίσκεται στις ώρες χειρονακτικής εργασίας κατασκευής.

Σε ορισμένα μαχαίρια κουζίνας που έχουν μονή κόψη, μια πλευρά δηλαδή ίσια και η άλλη υπό γωνία, εκεί υπάρχει λογική δεξιού-αριστερού χεριού.
Οι Γιαπονεζοι σεφ χρησιμοποιούν τέτοια μαχαιρια φιλεταρισματος.

Στα δικά μας μαχαίρια (κυνηγετικά-γενικής χρήσης) η κόψη είναι μία, αν είναι και η λαβή συμμετρική τότε δουλεύονται το ίδιο και με τα δύο χέρια.
Σε μαχαίρια εμπορείου δεν έχω δει κάποιο να είναι αποκλειστικά για αριστερόχειρες.
Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.
Στους δεξιοχειρες θα ταίριαζε πιο φουσκωτη λαβή στα δεξιά,κάτι σαν το palm swell στα όπλα.
Αλλά αυτό γίνεται μόνο κατά παραγγελία η το πετυχαινεις τυχαία σε ανωμαλη λαβή από κέρατο.

Καλησπέρα.
Αν και είδα το θέμα λίγο αργά θα πω την δικιά μου άποψη μήπως και βοηθήσω.
Τον Opinel (όπως και όλα τα μαχαίρια) μπορείς να τον τροχίζεις όσες φορές θες.
Αυτό που συμβαίνει περνώντας ο χρόνος και από τα πολλά επανακονίσματα είναι πως ανεβαίνει η κόψη και σιγά σιγά αρχίζει να ''παχαίνει'' το μέταλλο στο σημείο αυτό.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάζει η γωνία ακονίσματος με τον καιρό.
Αυτά τα ακονιστήρια όπως του link που μας δείχνεις δεν θα σε βοηθήσουν πολύ.
Ο σουγιάς για τα χρήματα του είναι καλός. Το σύστημα κλειδώματος είναι αντιγραφή από τον ιστορικό σουγιά Okapi. http://www.africahunting.com/threads/the-knife-of-the-trade.15159/
Το ανοξείδωτο ατσάλι της λάμας (με 0,45% άνθρακα) δεν είναι και ότι καλύτερο όμως τον λαγό θα τον καθαρίζεις μια χαρά.
Ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση..Σιγά σιγά ακονίζω όλο και καλύτερα τα μαχαίρια.Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πιο δυσκολα απο ότι τα τσεκούρια και την κόσσα όπου πιστεύω τα καταφέρνω αρκετά έως πολυ καλά. ΥΓ έκανα κάποιες εργονομικές βελτιώσεις στην λαβη του οπινέλ. Βρήκα και έναν γερμανικο οκαπι και έναν ακομη ηλικίας 50 ετων.. τα φυλάω σαν τα μάτια μου!

http://tinypic.com/view.php?pic=2qlcrvc&s=9
Ζητησα από τον Κουμπάρο μου ο οποιος φτιαχνει custom μαχαιρια και επειδή είναι πουστης και δεν μου εχει κανει ένα δωρο ποτε να μου δωρισει ένα μαχαιρακι να κανω και εγω το κοματι μου,μου ειπαι να διαλέξω μεταξυ αυτων.Ποιο νομιζετε ότι είναι ποιο μπανικο κατά την γνωμη σας?

Έχω έναν οπινελ ν9 καινούργιο χωρίς ίχνος σκουριας αλλα όταν ειναι κλειστός δεν ανοίγει εύκολα..Έχω δοκιμάσει με σπρει,λάδι κ γρασσο ψιλό μαλακώνει λίγο αλλα μετά πάλι το ίδιο..
Υπάρχει κάποια λύση η θα τον έχω μόνιμα ανοιχτό..?

Έχω έναν οπινελ ν9 καινούργιο χωρίς ίχνος σκουριας αλλα όταν ειναι κλειστός δεν ανοίγει εύκολα..Έχω δοκιμάσει με σπρει,λάδι κ γρασσο ψιλό μαλακώνει λίγο αλλα μετά πάλι το ίδιο..
Υπάρχει κάποια λύση η θα τον έχω μόνιμα ανοιχτό..?
Τασο οι οπινελ εχουν την δυνατοτητα αν λασκάρει η λαμα από το στελεχος να χτυπας τον πείρο ελαφρα με σφυρι και να ξανασφιγει.Ο δικος σου εφόσον είναι καινούργιος εχει χτυπηθεί ο πείρος περισσοτερο από οσο χρειαζετε η εχει φουσκοσει το ξυλο από υγρασία.Η θα προσπαθήσεις με προσοχη με ένα κατσαβιδι να ανηξεις λιγο παραπανω ην εγκοπή που φιλοξενει την λαμα η θα τον ανηγοκλισεις πολλές φορες μεχρι να φαγωθεί η περίσσια ξυλου

Back