Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Η θερμοκρασία της πυριτιδας και σε μικρότερο βαθμό η θερμοκρασία της κάνης, βελτιώνουν πολύ ή αντίστοιχα δυσκολεύουν την καύση της πυριτιδας. Όταν σε μία συνταγή (σεταπ), το βάρος των σκαγιων είναι στο χαμηλό όριο της πυριτιδας, και την απαραίτητη για το αναμα της αντίσταση την παίρνουμε από το ισχυρό καψυλιο ή το βαθύτερο ρελιασμα, μόλις η γόμωση περάσει στον αυλό της κάνης, η μόνη αντίσταση στην διαστολή των αεριων είναι το βύσμα με τα σκάγια η οποία σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερη της απαιτούμενης και όταν συνδυαζεται με θερμοκρασία χαμηλή η καύση γίνεται προβληματική ή και ατελής. Πχ έχουμε 1,90γρ tecna με 36γρ σκάγια, σε 25°c ταχύτητα 410 μ/δ. Το ίδιο φυσίγγι σε -5° c θα βγάλει κάτω από 380μ/δ. Αν με όλα ίδια αλλά με 42γρ σκάγια σε 25 βαθμούς βγαζει385 μ/δ, στους-5°c θα πέσει πολύ λιγότερο γύρω στα 370 μ/δ. Αυτά πολύ χοντροκομενα γιατί υπάρχουν πολλες παράμετροι ακόμα, απλά έβαλα ένα κλασικό παράδειγμα. Σαν κανόνας μπορεί να είναι το εξής, όσο γίνεται μικρότερη αντίσταση ξέρελιασματος, χαμηλή ισχύς καψυλιου ,μεγάλη υποχωρητικοτητα του αμορτισέρ του βύσματος, και για να ισοφαρισουμε την μειωμένη συμβολή αυτών των παραγόντων, όσο πιο ταχυκαυστη πυρίτιδα, στο ψηλότερο όριο των βαρών σκαγιων που ενδείκνυται, πάντα στο επιθυμητό εύρος πιέσεων.

Καλησπέρα σ' όλους τους φίλους! :)

…σχετικό με κομμάτι της θερμοκρασίας που αναφέρει ο φίλος μας ο Λευτέρης , ο Δρ. Miragli , στον παρακάτω πίνακα στην τρίτη από το τέλος στήλη αναφέρει διάφορα +/- 7 μ/δλ, για κάθε 10 C°, εσωτερικής θερμοκρασίας

Dr. Mauro Miragli, NOZIONI BASE SUI FUCILI A CANNA LISCIA TESTO ESTRATTO DA GUIDA TAC PER CACCIA, TIRO E ARMI, 1972 (απόσπασμα)...

1665164809375.png
Υ.Γ… μια αναφορά στις υπόλοιπες παραμέτρους του πίνακα ίσως είναι χρήσιμη…;)

Ωραία as πυρίτιδα. 28γραμμαρια σκάγια πόση πυριτιδα
Στέλιο. Το σεταπ με την ΑΣ είναι. Σεντιτ 68.5 - 2000 - ΑΣ 1.40* 28 - Θώδη 25 - 8 ν - 6* - καχ 11-κλείσιμο στα 57.5 .με δύο στάδια. 384 μ/ς Το ίδιο καλά πάει και με το v-zero 23 όλα τα άλλα ίδια με 392μ/ς

Στέλιο. Το σεταπ με την ΑΣ είναι. Σεντιτ 68.5 - 2000 - ΑΣ 1.40* 28 - Θώδη 25 - 8 ν - 6* - καχ 11-κλείσιμο στα 57.5 .με δύο στάδια. 384 μ/ς Το ίδιο καλά πάει και με το v-zero 23 όλα τα άλλα ίδια με 392μ/ς
Ότι απορια έχεις με ρωτάς

Σίγουρα η tecna από την σύσταση της έχει πολύ καλύτερη προστασία από την υγρασία. Αν όμως η ΑΟ δεν προσλάβει υγρασία μάλλον υπερέχει της tecna. Η σταθερότητα σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας εξαρτάται εν μέρει από την πυρίτιδα, αλλά περισσότερο από το στήσιμο του φυσιγγιου.

Απο που προκυπτει αυτο Λευτερη μου ???
Εννοω το οτι η ΑΟ μαλλον ειναι καλυτερη απο την Τεκνα.... και σε τι ειναι καλυτερη ???
Ρωταω γιατι δεν εχω ασχοληθει πολυ με την ΑΟ φιλε!!!
Το συμπερασμα το εβγαλες μεσα απο τις δοκιμες σου....και τι καλυτερο ειδες ???

Νίκο εσύ ή ο Γιάννης Κ έχετε δοκιμάσει 100 φορές περισσότερο από μένα, δεν απορρίπτω τις απόψεις σας. Δεν έχω ασχοληθεί ούτε με την tecna ούτε με την ΑΟ , λέω για αυτές την άποψη που σχημάτισα από όσα γράφονται από δοκιμές ή σχετική βιβλιογραφία. Και οι δύο ανήκουν στην ίδια εταιρεία, δεν πρόκειται για ανταγωνιστικα προϊόντα, αλλά το ότι από όσο γνωρίζω καμία μεγάλη φίρμα φυσιγγίων στην Ευρώπη πλην Ιταλίας δεν επιλέγει tecna , ενώ πχ η πιο μεγάλη, ίσως και η μόνη βιομηχανία φυσιγγίων στη Σουηδία όταν σταμάτησε να παράγει η bofors αντικατεστησε την jk6 , 3 με ΑΟ δείχνει πως τα βγάζει πέρα στο κρύο. Το ίδιο στην αμερικη , πέρα από τις vihtavuori είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές που έστω και λίγο κυκλοφορούν. Έγραψα πως ενώ έχουν το ίδιο εύρος ή ΑΟ φαίνεται πιο ελαστική, και αυτό το συμπέρασμα βγαίνει όταν βλέπω μια πυριτιδα που ενώ η συνηθισμένη δοσολογια της είναι στο 1,80 με 2,10 βλέπω πχ στα σωβεστρ είναι από 2,50 μέχρι 3,00 γραμμάρια, βέβαια αυτό σε μονοβολα αλλά 3,00 γραμμάρια tecna δεν νομίζω θα παρέμεναν εντός ορίων cip δηλαδή 750bar όπως με ΑΟ.

Νίκο εσύ ή ο Γιάννης Κ έχετε δοκιμάσει 100 φορές περισσότερο από μένα, δεν απορρίπτω τις απόψεις σας. Δεν έχω ασχοληθεί ούτε με την tecna ούτε με την ΑΟ , λέω για αυτές την άποψη που σχημάτισα από όσα γράφονται από δοκιμές ή σχετική βιβλιογραφία. Και οι δύο ανήκουν στην ίδια εταιρεία, δεν πρόκειται για ανταγωνιστικα προϊόντα, αλλά το ότι από όσο γνωρίζω καμία μεγάλη φίρμα φυσιγγίων στην Ευρώπη πλην Ιταλίας δεν επιλέγει tecna , ενώ πχ η πιο μεγάλη, ίσως και η μόνη βιομηχανία φυσιγγίων στη Σουηδία όταν σταμάτησε να παράγει η bofors αντικατεστησε την jk6 , 3 με ΑΟ δείχνει πως τα βγάζει πέρα στο κρύο. Το ίδιο στην αμερικη , πέρα από τις vihtavuori είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές που έστω και λίγο κυκλοφορούν. Έγραψα πως ενώ έχουν το ίδιο εύρος ή ΑΟ φαίνεται πιο ελαστική, και αυτό το συμπέρασμα βγαίνει όταν βλέπω μια πυριτιδα που ενώ η συνηθισμένη δοσολογια της είναι στο 1,80 με 2,10 βλέπω πχ στα σωβεστρ είναι από 2,50 μέχρι 3,00 γραμμάρια, βέβαια αυτό σε μονοβολα αλλά 3,00 γραμμάρια tecna δεν νομίζω θα παρέμεναν εντός ορίων cip δηλαδή 750bar όπως με ΑΟ.

ΟΚ !!! Απολυτα κατανοητος.....Οταν κανω και εγω τις δοκιμες που θελω...θα βγαλω τα συμπερασματα μου !!!
Σε ευχαριστω για την απαντηση Λευτερη !!

Έκλεισα ένα κουτάκι σήμερα.
MG2, 33,5 γρ σκάγια, νο5 νίκελ. Η συνταγή για όποιον φίλο θέλει, όπως πάντα, διαθέσιμη.

Attachments

• 20221008_130352.jpg
    20221008_130352.jpg
    228,9 KB · Προβολές: 39
  • 20221008_130656.jpg
    20221008_130656.jpg
    138,6 KB · Προβολές: 36
  • 20221008_130710.jpg
    20221008_130710.jpg
    143,2 KB · Προβολές: 36
  • 20221008_130726.jpg
    20221008_130726.jpg
    144,3 KB · Προβολές: 41
  • 20221008_130738.jpg
    20221008_130738.jpg
    140 KB · Προβολές: 41
10 τμχ για να μοιραστούν στα 2 κυνηγετικα γιλεκα, για ωρα αναγκης...

Fiocchi T3
12/68.5 688 Sokol Russia 1.85×34 Τασκώφ 20 Νο:6 (6*) 57.4mm K.X. 11mm V 1.5 415m/s.

20221008_230620.jpg

Υ.Γ.
Βαζω κ μια φωτο της πυριτιδας για τυχον λαθος, απο νεους ιδιογομωτες που μας παρακολουθουν...αν κ στις φωτο, δεν πρεπει να δινουμε 100% εμπειστοσύνη, λογο αναλυσης...

20221008_232344.jpg

Last edited:
+1 αδοκιμαστο Setup με ΜΒ36 & LB6 με Νο5 (nickel)...εχω δόση ιδιαιτερη μελετη στη γομωση και στη βυσματωση όμως, για λειτουργεία σε σταθερό & στενο τσοκαρισμα 2* ή 1*.....είδωμεν στα 50m η δοκιμη...

View attachment 57469View attachment 57470
Γιατί νικελ?

+1 αδοκιμαστο Setup με ΜΒ36 & LB6 με Νο5 (nickel)...εχω δόση ιδιαιτερη μελετη στη γομωση και στη βυσματωση όμως, για λειτουργεία σε σταθερό & στενο τσοκαρισμα 2* ή 1*.....είδωμεν στα 50m η δοκιμη...

Να φέρω το s.pose......ή είναι φορτωμένο.... .pray to God.

Δεν νομίζω να σου δωσει και κατι το ουσιώδες ο lb-6 σε συγκριση με ενα συμβατικο βυσμα παντως. Οτι κανει το αλευρι και τα νικελ.... Εκτος και εχεις κανει καμια πατεντα. Ριχτο να δουμε ασουμε :D. Εγω αλλα περιμενα απο αυτον παντως. Τελικα μονο ακοπους τους χρησιμοποιω σε 4-5 αστερια χαχαχ

Δεν νομίζω να σου δωσει και κατι το ουσιώδες ο lb-6 σε συγκριση με ενα συμβατικο βυσμα παντως. Οτι κανει το αλευρι και τα νικελ.... Εκτος και εχεις κανει καμια πατεντα. Ριχτο να δουμε ασουμε :D. Εγω αλλα περιμενα απο αυτον παντως. Τελικα μονο ακοπους τους χρησιμοποιω σε 4-5 αστερια χαχαχ
Πειραματα κανουμε να περασει η ωρα...με την πρωτη ευκερια θα το ριξω..

Status
Not open for further replies.
Back