Τα πάντα για τα τσοκ

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά, το εκτιμώ!

Δεν υπαρχει λογος....τζαμπα λεφτα...για τα αφτερμαρκετ τσοκ αντε να υπαρχει λογος μονο για πιο κλειστα απο 3* που και παλι σηκωνει πολυ κουβεντα...εγω παντως δεν εχω δει κατι το συνταρακτικο...πχ μου εδωσε ενας φιλος ενα brain ΜR σε crio plus να το δοκιμασω,πολλες αποτυχιες με το που εβαζα το μαμα τριαρι ολα ενταξει....βρηκα σε καλη τιμη ενα ΤΜ για την baikal, απο αυτο ναι εμεινα ευχαριστημενος,αλλα και παλι μερικες φορες αναρωτιεμαι ποσα πουλια παραπανω να μου εδωσε σε σχεση με το μαμα τριαρι που χρησιμοποιουσα...

Δέχομαι ότι υπάρχουν διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία. Ειδικά αυτό που λες για chokes after-market σε Baikal το συναντώ συχνά εντός και εκτός του φόρουμ, με καλύτερες κατανομές από τα "μαμα" στην ίδια διάμετρο εξόδου, πράγμα που μου προξενεί μια κάποια απορία εν τέλη για τη μηχανική του όλου συστήματος.

Αναρωτίεμαι μάλιστα αν σε ορισμένες μάρκες όπλων τα after-market έχουν καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με άλλες εξαιτίας του σχήματος των κανών ή της διαμέτρου του αυλού...μπορεί να μην ισχύει και τίποτα από αυτά σε σημαντικό βαθμό φυσικά και να σπάζουμε τα μούτρα μας όσοι ψαχνόμαστε δε ξέρω, πρόσφατα έπεσα και σε ένα παλιό άρθρο της οπλογνωσίας και ξαναπεσα σε σκέψεις για όλα αυτά.

Σίγουρα θα χει ξανασχολιαστεί στο φόρουμ - > https://oplognosia.com/?p=11058

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά, το εκτιμώ!

Δέχομαι ότι υπάρχουν διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία. Ειδικά αυτό που λες για chokes after-market σε Baikal το συναντώ συχνά εντός και εκτός του φόρουμ, με καλύτερες κατανομές από τα "μαμα" στην ίδια διάμετρο εξόδου, πράγμα που μου προξενεί μια κάποια απορία εν τέλη για τη μηχανική του όλου συστήματος.

Αναρωτίεμαι μάλιστα αν σε ορισμένες μάρκες όπλων τα after-market έχουν καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με άλλες εξαιτίας του σχήματος των κανών ή της διαμέτρου του αυλού...μπορεί να μην ισχύει και τίποτα από αυτά σε σημαντικό βαθμό φυσικά και να σπάζουμε τα μούτρα μας όσοι ψαχνόμαστε δε ξέρω, πρόσφατα έπεσα και σε ένα παλιό άρθρο της οπλογνωσίας και ξαναπεσα σε σκέψεις για όλα αυτά.

Σίγουρα θα χει ξανασχολιαστεί στο φόρουμ - > https://oplognosia.com/?p=11058
Με όλο το σεβασμό στον κύριο Κυπριδημο, αλλά το μοναδικό επιχείρημα ΕΝΟΣ άρθρου ΕΝΟΣ Άγγλου, παντελώς αγνώστου, δεν με πείθει. Έχω ξοδέψει χρήματα και χρόνο σε αγορές και δοκιμές τσοκ, οι οποίες μαζί με τις παρατηρήσεις στο κυνήγι και στο σκοπευτήριο μου έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο! Ένα ποιοτικό τσοκ κάνει διαφορά, πολλές φορές μεγάλη κιόλας.

Όπως επίσης έχουν περάσει και όπλα από τα χέρια μου που τα εργοστασιακά τους τσοκ ήταν άψογα και δεν ασχολήθηκα περαιτέρω.

Με όλο το σεβασμό στον κύριο Κυπριδημο, αλλά το μοναδικό επιχείρημα ΕΝΟΣ άρθρου ΕΝΟΣ Άγγλου, παντελώς αγνώστου, δεν με πείθει. Έχω ξοδέψει χρήματα και χρόνο σε αγορές και δοκιμές τσοκ, οι οποίες μαζί με τις παρατηρήσεις στο κυνήγι και στο σκοπευτήριο μου έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο! Ένα ποιοτικό τσοκ κάνει διαφορά, πολλές φορές μεγάλη κιόλας.

Όπως επίσης έχουν περάσει και όπλα από τα χέρια μου που τα εργοστασιακά τους τσοκ ήταν άψογα και δεν ασχολήθηκα περαιτέρω.
Όταν πήρα τη Φράνκι τη sporting και πήγα στο πίνακα έβαλα τα γέλια μόνος μου με τα χάλια που είδα.με 2 απλά τζεμινι έγινε η πλήρης μεταμόρφωση της απόδοσης της κάνης με τα ίδια ακριβώς φυσίγγια.σε Μπερέτα και Ρεμ ότι έπαιρνα αφτερ ήταν απλά η λεγόμενη τσοκιτιδα η τσοκολατρεια η ότι άλλο θες

Ένα ποιοτικό τσοκ κάνει διαφορά, πολλές φορές μεγάλη κιόλας.
Οταν λες "διαφορα" μπορεις περιπου να προσδιορισεις περιπου ως προς τι,καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολη η περιγραφη,αλλα στο περιπου...ως προς την κατανομη,ως προς την δυναμη,ως προς το κεντρο...?

Οταν λες "διαφορα" μπορεις περιπου να προσδιορισεις περιπου ως προς τι,καταλαβαινω οτι ειναι δυσκολη η περιγραφη,αλλα στο περιπου...ως προς την κατανομη,ως προς την δυναμη,ως προς το κεντρο...?
Κατανομή, σταθερότητα, ομοιομορφία αν αυτό θέλουμε ή κέντρα αν αυτό προτιμάμε. Δύναμη εγώ δεν έχω καταλάβει να μου δώσει ποτέ κάποιο τσοκ και ούτε μπορώ να κατανοήσω με ποια λογική θα μπορούσε να το κάνει.

Έχεις να ξεχωρίσεις κάποιες "καραμπινάτες" περιπτώσεις (see what i did there? 😋 ), ποιά/ες θα έλεγες οτι σηκώνει ή χρειάζεται περισσότερο τα After-market και τι μάρκα (ενδεικτικά);

Μάλιστα, αν έχεις δουλέψει εσύ ή κάποιος άλλος συνκυνηγός τα invector plus για Browning/Winchester; Τι θα λέγατε αξίζει περαιτέρω έρευνα για after-market;

Τα Carlson δεν μου χουν κακοπέσει στην SX-3 αλλά είναι αρκετά σφικτά συγκριτικά με τα original και ο συγκεντρωτήρας στα φυσίγγια που δουλέυω μου σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη τουφεκιά για τα γούστα μου σε ορισμένα θηράματα και κυνήγια.
Έχω και τα "μαμίσια" invector plus αλλά δεν τα χω δοκιμάσει αρκετά σε θηράματα για να μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.

Κατανομή, σταθερότητα, ομοιομορφία αν αυτό θέλουμε ή κέντρα αν αυτό προτιμάμε. Δύναμη εγώ δεν έχω καταλάβει να μου δώσει ποτέ κάποιο τσοκ και ούτε μπορώ να κατανοήσω με ποια λογική θα μπορούσε να το κάνει.
Νομίζω κάπου αν δε κάνω λαθος έγραψες ότι δεν έχεις δουλέψει αρκετά το κικς.οταν θα το δουλέψεις αρκετά θα δεις άλλη δύναμη κρούσης των σκαγιων απάνω στο θήραμα.οχι απλά σαν να τρακάρει απάνω σε τοίχο αλλά κάτι πολύ παραπάνω απ' αυτο

Νομίζω κάπου αν δε κάνω λαθος έγραψες ότι δεν έχεις δουλέψει αρκετά το κικς.οταν θα το δουλέψεις αρκετά θα δεις άλλη δύναμη κρούσης των σκαγιων απάνω στο θήραμα.οχι απλά σαν να τρακάρει απάνω σε τοίχο αλλά κάτι πολύ παραπάνω απ' αυτο
Σκασιματα έχω δει πάρα πολλά. Το πώς μπορεί να οφείλεται αυτό σε αυξημένη δύναμη περιμένω να μου εξηγήσετε. Αυξημένη συγκέντρωση; Σίγουρα! Θέλετε να πιστέψω ότι μειώνει και την ουρά; Να το πιστέψω. Ότι γκαζωνει τα σκάγια δεν πρόκειται.

Έχεις να ξεχωρίσεις κάποιες "καραμπινάτες" περιπτώσεις (see what i did there? 😋 ), ποιά/ες θα έλεγες οτι σηκώνει ή χρειάζεται περισσότερο τα After-market και τι μάρκα (ενδεικτικά);

Μάλιστα, αν έχεις δουλέψει εσύ ή κάποιος άλλος συνκυνηγός τα invector plus για Browning/Winchester; Τι θα λέγατε αξίζει περαιτέρω έρευνα για after-market;

Τα Carlson δεν μου χουν κακοπέσει στην SX-3 αλλά είναι αρκετά σφικτά συγκριτικά με τα original και ο συγκεντρωτήρας στα φυσίγγια που δουλέυω μου σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη τουφεκιά για τα γούστα μου σε ορισμένα θηράματα και κυνήγια.
Έχω και τα "μαμίσια" invector plus αλλά δεν τα χω δοκιμάσει αρκετά σε θηράματα για να μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.
Τα εργοστασιακά τσοκ σε Browning - Winchester είναι χάλια. Εγώ τα είχα πετάξει σχεδόν κατευθείαν.

Όλος ο κόσμος προτείνει Anaconda για αυτά τα όπλα. Εγώ θα τους άκουγα πολύ προσεκτικά. Αν και για τα Carlsons που λες εγώ έχω εξαιρετική γνώμη.

Last edited:
Σκασιματα έχω δει πάρα πολλά. Το πώς μπορεί να οφείλεται αυτό σε αυξημένη δύναμη περιμένω να μου εξηγήσετε. Αυξημένη συγκέντρωση; Σίγουρα! Θέλετε να πιστέψω ότι μειώνει και την ουρά; Να το πιστέψω. Ότι γκαζωνει τα σκάγια δεν πρόκειται.
Δεν τα γκαζωνει.
Η πιο συμπαγής δέσμη "κρατάει"πιο πολύ την ταχύτητα για κάθε σκάγι ξεχωριστά.
Τα τσοκ φρένου γι'αυτόν τον λόγο εφευρέθηκαν.
Να βραδυπορουν το κυαθιο και τα σκάγια να αποσπώνται κατά το δυνατόν μαζεμένα.
Στα σκάγια,σε ότι αφορά την ταχύτητα, ισχύει ότι και με το πρόβατο που φεύγει απ' το μαντρί...

Δεν τα γκαζωνει.
Η πιο συμπαγής δέσμη "κρατάει"πιο πολύ την ταχύτητα για κάθε σκάγι ξεχωριστά.
Τα τσοκ φρένου γι'αυτόν τον λόγο εφευρέθηκαν.
Να βραδυπορουν το κυαθιο και τα σκάγια να αποσπώνται κατά το δυνατόν μαζεμένα.
Στα σκάγια,σε ότι αφορά την ταχύτητα, ισχύει ότι και με το πρόβατο που φεύγει απ' το μαντρί...
Ότι κάνει η αυξημένη συγκέντρωση δηλαδή.

Αν υπάρχει ουρά είναι ελάχιστη γιατί βγαίνουν όλα μαζί σαν μια μπαλα

Τα εργοστασιακά τσοκ σε Browning - Winchester είναι χάλια. Εγώ τα είχα πετάξει σχεδόν κατευθείαν.

Όλος ο κόσμος προτείνει Anaconda για αυτά τα όπλα. Εγώ θα τους άκουγα πολύ προσεκτικά. Αν και για τα Carlsons που λες εγώ έχω εξαιρετική γνώμη.
Οι ίδιοι Αμερικάνοι λένε ότι σ αυτά τα όπλα τα τσοκ είναι φτιαγμένα για ατσάλινα και στο μολύβι είναι μια ίσως και παραπάνω σύσφιξη πιο ανοικτά.τ ανακοντα για αυτό τα προτείνουν.το mid π Χ σε διευρυμένο 18,7 και 18,8 είναι σα να ρίχνεις με 2 άστρα.τα carlsons είναι επίσης εξαιρετικά σ αυτά τα όπλα.σε ιταλικά που τα έχω δοκιμάσει μου φάνηκαν πιο ανοιχτές οι τουφεκιές από την αναγραφόμενη σύσφιξη σε σχέση με μπριλευ και τζεμινι στο ίδιο οπλο

Η τουφεκιά φτάνει στο τσοκ όπως φτάνει ανάλογα πως είναι μέχρι εκεί παίζει και σημαντικό ρόλο πως θα την βοηθήσει η θα τη χαλάσει το τσοκ .Γι'αυτό και όλα τα τσοκ δεν αποδίδουν καλά σε όλες τις κάνες χρειάζεται πάντρεμα.Το καλύτερο θα ήταν πάντα ο συγκεντρωτηρας να άφηνε αμέσως τα σκακιά με την έξοδο από την κανη δηλ να λειτουργούσε σαν μάλλινη τάπα έτσι θα έπαιρνες πάντα και μια σταθερότητα στη ντουφέκια .Διότι με το που αρχίζει να μένει πίσω η τάπα και το πώς δηλ (ανοίγουν σωστά η όχι τα πτερύγια) είναι σημαντικό για την εξέλιξη της ντουφεκιάς σε μέτρα .Είναι δύσκολο κάποιο τσοκ να δώσει ταχύτητα στη γόμωση αλλά νομίζω δεν είναι απίθανο διότι αν άμεσα στην έξοδο της αφαιρει επιφάνεια και όγκο (την πλαστική τάπα δηλ) ίσως της επιτρέπει όχι να αυξήσει αλλά να μην μειώσει τόσο γρήγορα την ταχ που ήδη έχει δηλ να κρατήσει (μεγαλύτερη μένουσα ταχ) που αυτό μπορούμε να το πούμε ότι έχουμε αυξημένη ταχ στα 10/15/20 μέτρα απο όταν ρίξαμε με κάποιο άλλο τσοκ επουδενί όμως ότι αύξησε την ήδη υπάρχον ταχύτητα της γόμωσης απλά την διατήρησε για περισσότερα μέτρα ίσως.Σκεψεις με κάθε επιφύλαξη γιατί με φρένου δεν έχω ρίξει ποτέ.

Αν υπάρχει ουρά είναι ελάχιστη γιατί βγαίνουν όλα μαζί σαν μια μπαλα
Έχει αποδειχθεί με κάμερες υπερυψηλής ταχύτητας ότι για τα Patternmaster τουλάχιστον αυτό είναι παπάντζα. Τα Kicks δεν τα πήρε η μπάλα σε εκείνη τη δοκιμή αλλά δεν νομίζω να διαφέρουν και τόσο.

Αυξημένη συγκέντρωση μπορούμε να έχουμε και με μεγαλύτερη άτρακτο.
Για την δύναμη δεν λέγαμε?
Γέροντα είπαμε ότι τα σκάγια που μένουν στο μαντρί (συγκεντρωμένα) δεν τα τρώει ο λύκος. Αν είναι συγκεντρωμένα μόνο κατά μήκος συμβαίνει αυτό; Όχι κατά πλάτος;

Και για να μην φανεί ότι τα ακυρώνω όλα, είμαι υπερευχαριστημένος που το Kicks μου καπνίζει τα οριακά πουλιά και που το Anaconda μου πάει τα ατσάλια μπάλα. Απλά μερικά πράγματα δυσκολεύομαι να τα πιστέψω. Είτε έχετε δίκιο ή όχι, είναι τσοκακια που δίνουν το κάτι παραπάνω από ότι μπορεί το όπλο μου από μόνο του. Και αυτό μου αρκεί.

Back