Το Α και το Ω στην ιδιογόμωση

Είναι εφιαλτική η πιθανότητα ένα οποιοδήποτε καψυλιο να αυτοεκρηγνυται, δεν είναι ανεκτό αυτό το ενδεχόμενο. Δεν γνωρίζω τον καψουλωτη στην φωτογραφία Βασίλη, έχω αυτόν που σου υποδεικνύει ο Νίκος. Η υπόθεση που κάνω είναι να έχει τοποθετηθεί λίγο στραβά το καψυλιο και να συμπιεστηκε απότομα τσαλακωνοντας ελαφρώς το περίβλημα προκαλώντας την έκρηξη. Μετά την έκρηξη, λόγω των πιέσεων, <φουσκωσε> πάλι το περίβλημα και επανήλθε στην αρχική του μορφή. Καμιά φορά μία αστοχία κατασκευαστικη, όπως λίγο πιο λεπτά τοιχώματα, μπορεί να κάνουν ένα καψυλιο πιο ευαίσθητο, πάντως είναι το πλέον προηγμένο συστατικό του φυσιγγιου και υποτίθεται ότι περνάει από πολλαπλούς ελέγχους.

Μ
Είναι εφιαλτική η πιθανότητα ένα οποιοδήποτε καψυλιο να αυτοεκρηγνυται, δεν είναι ανεκτό αυτό το ενδεχόμενο. Δεν γνωρίζω τον καψουλωτη στην φωτογραφία Βασίλη, έχω αυτόν που σου υποδεικνύει ο Νίκος. Η υπόθεση που κάνω είναι να έχει τοποθετηθεί λίγο στραβά το καψυλιο και να συμπιεστηκε απότομα τσαλακωνοντας ελαφρώς το περίβλημα προκαλώντας την έκρηξη. Μετά την έκρηξη, λόγω των πιέσεων, <φουσκωσε> πάλι το περίβλημα και επανήλθε στην αρχική του μορφή. Καμιά φορά μία αστοχία κατασκευαστικη, όπως λίγο πιο λεπτά τοιχώματα, μπορεί να κάνουν ένα καψυλιο πιο ευαίσθητο, πάντως είναι το πλέον προηγμένο συστατικό του φυσιγγιου και υποτίθεται ότι περνάει από πολλαπλούς ελέγχους.
Μάλλον αυτό που γράφεις Λευτέρη, πρέπει να έγινε.

Και ΄γω έτσι νομίζω Στράτο. Το καψούλι ήταν άθικτο μετά την εκπυρσοκρότηση. Η τρομάρα και το σάστισμα όμως, ήταν αρκετά. Ευτυχώς δεν ήταν κανένας στο σπίτι.
Με κάποιον τρόπο πιέστηκε το υλικό μπορεί και από κάτω.

Επίσης τα αέρια του καψουλιού πρέπει να μπορούν να εκτονωθούν.
Μικρός είχα βάλει ένα 6.45 στο πάτωμα και το έσκασα με μια πρόκα ... το πάνω μέρος εξαφανίστηκε ... ευτυχώς που δεν μου ήρθε σε κανένα μάτι.

Καλησπέρα σ' όλους τους φίλους... :)

Ενδιαφέρον το παρακάτω νομίζω...

Winchester-Reloaders-Manual-Space Occupied by One Ounce of Shot in Various Gauges.jpg

Στο απόσπασμα από το Winchester-Reloaders-Manual-15th edition παριστάνεται σχηματικά, κατά προσέγγιση ( σ.σ. οχι με απόλυτη ακρίβεια ) μια γόμωση 28 γραμμαρίων ( 1 oz / ουγγιά ) στον άυλο (σ.σ όχι στην θαλάμη, ούτε στον κάλυκα ) ανά διαμέτρημα.

Στο 12αρι η γόμωση των 28 γρ. έχει ύψος περίπου όσο και πλάτος και θεωρείται «τετράγωνη» για το διαμέτρημα...

Όσο ο άυλος στενεύει και το διαμέτρημα μικραίνει η κολώνα των σκαγιών «ψηλώνει» και φεύγουμε από την «τετράγωνη» στήλη…

Ελαττώνοντας λοιπόν το φορτίο σε σκάγια οι «τετράγωνες» γομώσεις για τα γνωστότερα διαμετρήματα , έχουν ως εξής:

12- μια ουγγιά, 28 γραμμάρια

16- 15/16 της ουγγιάς, 27 γραμμάρια

20- 7/8 της ουγγιάς, 25 γραμμάρια

28- 3/4 της ουγγιάς, 21 γραμμάρια

36- 1/2 ουγγιά, 14 γραμμάρια

Υ.Γ...νομίζω , μια ματιά αρκεί, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τις «βαρετές» γομώσεις, γενικά σ' ολα τα διαμετρήματα...;)!

View attachment 59145

Στο απόσπασμα από το Winchester-Reloaders-Manual-15th edition παριστάνεται σχηματικά, κατά προσέγγιση ( σ.σ. οχι με απόλυτη ακρίβεια ) μια γόμωση 28 γραμμαρίων ( 1 oz / ουγγιά ) στον άυλο (σ.σ όχι στην θαλάμη, ούτε στον κάλυκα ) ανά διαμέτρημα.

Στο 12αρι η γόμωση των 28 γρ. έχει ύψος περίπου όσο και πλάτος και θεωρείται «τετράγωνη» για το διαμέτρημα...

Όσο ο άυλος στενεύει και το διαμέτρημα μικραίνει η κολώνα των σκαγιών «ψηλώνει» και φεύγουμε από την «τετράγωνη» στήλη…

Ελαττώνοντας λοιπόν το φορτίο σε σκάγια οι «τετράγωνες» γομώσεις για τα γνωστότερα διαμετρήματα , έχουν ως εξής:

Υ.Γ...νομίζω , μια ματιά αρκεί, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τις «βαρετές» γομώσεις, γενικά σ' ολα τα διαμετρήματα...;)!
Και που να παμε με 28γρ θα μας φάνε τα θηράματα .very funny.

View attachment 59145

Γιάννη, καλησπέρα. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ σωστά αυτά τα νούμερα. Αν θεωρήσουμε τετράγωνη γόμωση για το 12αρι τα 28 γρ. τότε οι γομώσεις που αναφέρεις για τα υπόλοιπα διαμετρήματα ΔΕΝ είναι "τετράγωνες" !!!
Αυτές είναι οι αντίστοιχες με τα 32 γρ. του 12αριού (εκτός από το 36αρι, που είναι ιδιαίτερη περίπτωση). Επουδενί δεν μπορείς να προωθήσεις αυτές τις γομώσεις με πυρίτιδα x28 (AS, CSB5, F2x28, PrimaV, κλπ) σε ταχύτητες παραπλήσιες του 12αριου, π.χ. 380-400 m/s χωρίς να εκτιναχθούν οι πιέσεις στα ύψη. Οι κατάλληλες πυρίτιδες γι' αυτές τις γομώσεις, όπως γνωρίζεις, είναι οι x32-34, όπως Α1, MBx32, PSB1, S4, Sipe, κλπ.
Τετράγωνες γομώσεις, με τους δικούς μου υπολογισμούς (στο περίπου), είναι για το 16αρι τα 24γρ. για το 20αρι τα 20 γρ, για το 28αρι τα 16 γρ, ενώ για το 36αρι μόλις τα 8-9 γρ. !!!
Ειδικά για το 36αρι, η μισή ουγγιά (14 γρ) όχι μόνο τετράγωνη δεν είναι, αλλά αντιστοιχεί σε 44 γρ του 12αριου !!! Γι' αυτό και οι πιο "αργές" ευρωπαϊκές πυρίτιδες (Tecna, M92s, A0) είναι πολύ"γρήγορες" για αυτή την γόμωση, και χρησιμοποιούνται ακόμη πιο βραδύκαυστες, όπως Sp3, M410 (B&P), και οι αμερικανικές Alliant 410, 2400, H-110, H4227, Lil' Gun, HS-7 κλπ. Ενώ το αντίστοιχο των 32 γρ. είναι τα 10-11 γρ. και αυτή είναι συνήθως η ευρωπαϊκή γόμωση στον απλό κάλυκα των 63,5 - 65 mm, και γεμίζεται με πυρίτιδες (ευρωπαϊκές) x32.

Αυτός τινάχτηκε στον αέρα ,με σφαίρα εμπορίου....εδώ επιχειρεί να τιναξει το όπλο με ίδιες σφαίρες ,αλλα τελικά δεν....κατόπιν βάζει μια ,η οποια κατά προσέγγιση (πως την έκανε αυτή την προσέγγιση ❓)θα βγάλει τις ίδιες πιέσεις με την σκάρτη σφαίρα....

Σωστό αυτό που λέει ο Στέλιος, δεν υπολογίζεις το αυλός 12αριου/ αυλός 16αριου και όλο αυτό στο τετράγωνο αλλά στον κυβο. Αν αυλός 12 =18,5 και αυλός 16αρι =17 , τότε τα 28γρ στο 12αρι έχουν την ίδια <εικόνα > με τα 22 περίπου στο 16αρι.

Γιάννη, καλησπέρα. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ σωστά αυτά τα νούμερα. Αν θεωρήσουμε τετράγωνη γόμωση για το 12αρι τα 28 γρ. τότε οι γομώσεις που αναφέρεις για τα υπόλοιπα διαμετρήματα ΔΕΝ είναι "τετράγωνες" !!!
Αυτές είναι οι αντίστοιχες με τα 32 γρ. του 12αριού (εκτός από το 36αρι, που είναι ιδιαίτερη περίπτωση). Επουδενί δεν μπορείς να προωθήσεις αυτές τις γομώσεις με πυρίτιδα x28 (AS, CSB5, F2x28, PrimaV, κλπ) σε ταχύτητες παραπλήσιες του 12αριου, π.χ. 380-400 m/s χωρίς να εκτιναχθούν οι πιέσεις στα ύψη. Οι κατάλληλες πυρίτιδες γι' αυτές τις γομώσεις, όπως γνωρίζεις, είναι οι x32-34, όπως Α1, MBx32, PSB1, S4, Sipe, κλπ.
Τετράγωνες γομώσεις, με τους δικούς μου υπολογισμούς (στο περίπου), είναι για το 16αρι τα 24γρ. για το 20αρι τα 20 γρ, για το 28αρι τα 16 γρ, ενώ για το 36αρι μόλις τα 8-9 γρ. !!!
Ειδικά για το 36αρι, η μισή ουγγιά (14 γρ) όχι μόνο τετράγωνη δεν είναι, αλλά αντιστοιχεί σε 44 γρ του 12αριου !!! Γι' αυτό και οι πιο "αργές" ευρωπαϊκές πυρίτιδες (Tecna, M92s, A0) είναι πολύ"γρήγορες" για αυτή την γόμωση, και χρησιμοποιούνται ακόμη πιο βραδύκαυστες, όπως Sp3, M410 (B&P), και οι αμερικανικές Alliant 410, 2400, H-110, H4227, Lil' Gun, HS-7 κλπ. Ενώ το αντίστοιχο των 32 γρ. είναι τα 10-11 γρ. και αυτή είναι συνήθως η ευρωπαϊκή γόμωση στον απλό κάλυκα των 63,5 - 65 mm, και γεμίζεται με πυρίτιδες (ευρωπαϊκές) x32.
Σωστό αυτό που λέει ο Στέλιος, δεν υπολογίζεις το αυλός 12αριου/ αυλός 16αριου και όλο αυτό στο τετράγωνο αλλά στον κυβο. Αν αυλός 12 =18,5 και αυλός 16αρι =17 , τότε τα 28γρ στο 12αρι έχουν την ίδια <εικόνα > με τα 22 περίπου στο 16αρι.
Ίσως να έχετε δίκιο... :)

Υπάρχουν κάποια σχετικά άρθρα για το θέμα...

Attachments

Καπετάνιο σε συγκεντρωτηρα μέσα τα σκάγια; ;;
Η με μεσοταπα; ;;; δεν αλλάζει; η στήλη;
...το manual της Winchester τα λογαριάζει μέσα στην εσωτερική διάμετρο του αυλού, προφανώς οχι στη θαλάμη ούτε στον κάλυκα, το γραφει καθαρά...

Αυτός τινάχτηκε στον αέρα ,με σφαίρα εμπορίου....εδώ επιχειρεί να τιναξει το όπλο με ίδιες σφαίρες ,αλλα τελικά δεν....κατόπιν βάζει μια ,η οποια κατά προσέγγιση (πως την έκανε αυτή την προσέγγιση ❓)θα βγάλει τις ίδιες πιέσεις με την σκάρτη σφαίρα....
Κάπου λέει ότι την πήρε από "κινέζους".
Μαϊμού δηλαδή.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ & ΑΛΛΑ...

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ.jpg

Περί Τρίτου σταδίου και άλλων , σταχυολογώ από συζήτηση σε Κυπριακό σάιτ ιδιογόμωσης…:)

[…]

Δεν υπάρχει ΠΟΛΥΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ …Το μόνο νέο στοιχείο το οποίο αλλάζει ΑΡΔΗΝ τα δεδομένα είναι η παρεμβολή του Γ σταδίου. Αν θές να βάλεις και το Β στάδιο στη διαδικασία μπορείς αλλά δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο στοιχείο…30~40 ΕΥΡΏ είναι το κόστος αλλά η ωφέλεια μεγάλη.

Η παρεμβολή του Γ σταδίου ανάμεσα στο χάραγμα και το ρέλιασμα είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ.

Προτρέπω χωρίς κανένα μα κανένα ενδοιασμό όσοι ασχολούνται με την ιδιογόμωση των φυσιγγίων ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ τους ΧΡΗΣΗ και ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ και το τονίζω αυτό να προμηθευτούν ένα Γ στάδιο της αρεσκείας τους (όποιο κι αν είναι αυτό) και να το συνδυάσουν με τις απλές πρέσες τους και το δραπανάκι τους η με ότι άλλη μηχανή διαθέτουν .Ένα στροφείο τύπου Τ2 CORTINI ή BN2 GAEP ή SP2 OMV είναι αρκετό ώστε να κατασκευάζουν ΣΤΑΘΕΡΑ και ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ φυσίγγια.

ΝΑΙ όλα τα φυσίγγια σκοτώνουν αυτό είναι σίγουρο είτε είναι κλεισμένα με χάραγμα-κλείσιμο είτε είναι με την παρεμβολή του Γ σταδίου. Αλλά αν αναζητάς αυτό το κάτι παραπάνω που έχει να κάνει με την ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και την ΑΠΟΔΟΣΗ τότε πάς εκεί που σου δείχνουν οι ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ μέθοδοι.

Τι γίνετε εάν εγώ θέλω να κλείνω με ρέλι παραδοσιακά.
Γίνετε αυτό?

Αποκλειστικά μπορεί να γίνει?

Ένα με παραδοσιακό ρέλι, ένα με χάραγμα ρέλιασμα, και ένα με τρίτο στάδιο.......ίσιο σετ απ......έχουν διαφορά?

Μια επισήμανση και μια προτροπή σε όλους τους φίλους.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΟΥΣ.
Πρόκειται για εξαιρετική μέθοδο κλεισίματος φυσιγγίου και αν ασχοληθείτε ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΑ με ΥΠΟΜΟΝΗ κ ΕΠΙΜΟΝΗ ίσως να αναθεωρήσετε πολλά στερεότυπα για την γόμωση των φυσιγγίων.

Εάν εγώ αύριο ξεκινήσω να γεμίζω.

Όταν θα κλείσω εάν δεν υιοθετήσω το τρίτο στάδιο ενώ κάποιος άλλος που ξεκινά μαζί μου το κάνει.

Σε δύο απαράλλακτα φυσίγγια πλην του κλεισίματος όσον αφορά το στήσιμο.

Θα έχουμε διαφορές? Εννοώ σε απόδοση κ σε ασφάλεια?

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει χωρίς τρίτο στάδιο και να κλείσει σωστά κυνηγητικά φυσίγγια?

Για να κυνηγήσει μιλάμε πάντα.

Προφανώς και θα έχουμε διαφορές !!!

Ακριβώς γιατί δεν μπορούν να γεμισθούν με τα ίδια υλικά. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν απαράλλακτα!!
Άλλο βύσμα ως προς το ύψος θα τοποθετήσεις στο ένα και άλλο στο άλλο.
Άλλο βάθος ρελιάσματος θα επιτύχεις στο ένα και άλλο στο άλλο κι ας έχεις το ίδιο ύψος τελικού κλεισμένου φυσιγγίου.
Λιγότερες κατά 50~80 bar θα είναι οι αναπτυσσόμενες πιέσεις σε αυτό το φυσίγγιο που είναι κλεισμένο με χρήση Γ σταδίου, σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες κατά 5~10 μ/δ θα έχεις με το Γ στάδιο και επιπλέον θα έχεις μια τέλεια και αρμονική συμμετρία στην τελική εικόνα του φυσιγγίου που προδιαθέτει (δεν αποδεικνύει όμως) ότι έχεις λειτουργήσει προς την σωστή κατεύθυνση στην κατασκευή του χωρίς να παρουσιάζει στρεβλώσεις , παραμορφώσεις, καψίματα πλαστικού, ή βαθουλώματα αστεροειδούς που από τους σοβαρούς κατασκευαστές έχουν απορριφθεί λόγω αρνητικής συμβολής στο βλητικό αποτέλεσμα.

Ο όρος «σωστά κυνηγετικά φυσίγγια» είναι μεγάλη κουβέντα !!!

Είναι καιρός πια να ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΘΕΙ η χρήση του Γ σταδίου είτε με τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις υπέρ-αποδόσεων είτε με διατυπώσεις επιφυλάξεων περί της συνθετικότητας και πολυπλοκότητας της μεθόδου ώστε στην πρώτη περίπτωση να σταματήσει να γίνεται ο απλός ιδιογομωτής αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επαΐοντες της ιδιογόμωσης και στην δεύτερη να ωθείται σε λάθος επιλογές με το πρόσχημα της απλοποίησης της διαδικασίας!!!

Η κατασκευή ενός φυσιγγίου δημιουργεί μια ψυχοπαθογένεια και αυτή είναι η αιτία όπου αυτός που ιδιοκατασκευάζει φυσίγγια νοιώθει σαν τον μυθικό Θεό Δία, κρατώντας κεραυνούς στα χέρια του. Αυτό σε άλλους λειτουργεί φυσιολογικά χωρίς παρενέργειες αλλά σε άλλους δημιουργεί υπερβάλλουσα , ΑΥΤΟΠΕΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και υπερφίαλη ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ συμπεριφορά.

[…]

Υ.Γ… το κείμενο είναι του φίλου ιδιογομωτή που συζητά, αυτούσιο (αποσπάσματα) ,εγώ απλά το μεταφέρω, δεν έπεται απαραίτητα οτι συμφωνώ με τα γραφόμενα του...
Τα μετέφερα δε ως τροφή για κουβέντα, σχολιασμό, και επεξηγήσεις , κυρίως από τους φίλους του φόρουμ που γεμίζουν και έχουν εμπειρία, αλλά όχι μόνον … ;)

Last edited:
Back