Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πολύ ωραια βολτα εκανες Γιάννη.
Πηρες και πολυ ωραιο δωρο (λαγος) απο την θεά Άρτεμης.
Μπενελι σε συνδυασμο με Ρουμελιώτη ειναι οτι καλυτερο.
Σε μενα τουλάχιστον δουλευουν τέλεια.
Ευχαριστώ Άγγελε!
Το να πηγαίνεις για λαγο και να χτυπάς λαγο ειναι κάτι που το περιμένεις! Το να πηγαίνεις για τσιχλες και να χτυπάς λαγο ειναι πολυ αναπάντεχο και πραγματικα πολυ ωραίο δώρο οπως λες! Νιωθεις οτι παγώνει ο χρόνος! Φοβερό συναίσθημα όσες λίγες φορες μου έχει τύχει!

IMG-20181028-100718.jpg
Πάντα χαρές !

Ίδιος καιρός με χτες..Αν κ ήξερα τι θα γίνει πήγα για να πω ότι πήγα..
Δυο τσίχλες ειδα μόνο..ξεκίνησα περπατητο γιατί βαρέθηκα στο καρτέρι κ μόνο δυο κοτσυφια ακουσα...Έχω μια ελπίδα ότι της επόμενες μέρες ένα μπάσιμο θα μας το κάνει εδώ κάτω..

εγω παντως θα αρχησω τα περπατιτα το σαββατο το απογευμα βγηκα με τι σκυλα στα μπεκατσοτοπια του χωριου μου κ στα λογγα με πουρναρια κ βατσιες οι κιχλες κ τα κοτσηφια εκαναν παρτι οποτε στο καμπο θα εχει καλο παιχνιδι .hunter.

Για την εποχή είναι με διαφορά τα καλύτερα απογευματινά που έχω κάνει....και από Μπάσιματα με διάφορα η χειρότερη χρονιά που έχω ζήσει και έκατσα 15 μέρες και έβγαινα σχεδόν κάθε μέρα!Πως εξηγείται αυτό?

Για σιγά βρε Λιάκο...! Εσύ πήρες και αρκετά πουλάκια...! Τι να πούνε και οι άλλοι, που τους πάει από φόλα σε φόλα...?
Και βέβαια τα απογεματινά σας καλά ήτανε για την εποχή...! Σ' αυτό συμφωνώ.

Last edited:
ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΧΛΑ:
Ας μιλήσουμε πρώτα για τη βιολογία. Οι τσίχλες είναι μέρος της οικογένειας Muscicapidae, υπό την οικογένεια Turdidae. Το γένος turdus περιλαμβάνει 67 είδη πτηνών και από αυτά, μόνο 4 μας αφορούν, θα τα εισαγάγουμε λίγο χαμηλότερα. Ξέρετε γιατί μεταναστεύουν οι τσίχλες και τι επηρεάζει τη μετανάστευσή τους;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΤΗΝΩΝ;
Μεταξύ καθιστικών πουλιών, ορισμένα είδη καταλαμβάνουν μια περιοχή και δεν τα αφήνουν σε καμία χρονική στιγμή του έτους. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνουν ένα έδαφος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και μετακινούνται σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι μεταναστευτικές.

Από την τελευταία εποχή των παγετώνων, τα πουλιά έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν για να βρουν θερμότερες κλιματολογικές και διατροφικές περιοχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή της Μεσογείου ήταν ένα καλό μέρος για να μείνουν.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1
Έλλειψη πόρων τροφίμων
Είναι εύκολα κατανοητό ότι αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με τη μείωση της θερμοκρασίας . Τα έντομα γίνονται σπάνια και τα πουλιά αναγκάζονται να αντλούν το φαγητό τους αλλού ή ακόμη και να αλλάζουν τις αναλογίες ορισμένων στοιχείων της διατροφής τους.

Οι τσίχλες έχουν προσαρμοστεί με το φαγητό κυρίως έντομα ή ασπόνδυλα το καλοκαίρι και επιλέγουν τα μούρα ή τα φρούτα το χειμώνα.

2
Η υπερθέρμανση του πλανήτη
Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και η διαφορά πίεσης μεταξύ του Αζορικού Υψηλού και του Ισλανδικού Χαμηλού επηρεάζουν επίσης τη μετανάστευση των πτηνών. Το φαινόμενο αυτό μας οδηγεί τελευταία τριάντα χρόνια, οι δυτικοί άνεμοι πιο συχνα που προκαλούν περισσότερο χειμώνα βροχερό και πολύ πιο γλυκό . Αυτό έχει αναγκάσει τους αποδημητικούς πληθυσμούς πτηνών να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ακυρώσουν οποιαδήποτε μετανάστευση.

3
Ο άνεμος
Ο αέρας επηρεάζει επίσης τη μετανάστευση. Για να αναλάβουν μια μακρά πορεία, τα πουλιά χρησιμοποιούν τους ανέμους με διαφορετικούς τρόπους. Οι τσίχλα, επιλέγει το υψόμετρο της πτήσης για το οποίο ο άνεμος είναι ο πλέον ευνοϊκός. Οι μελέτες ραντάρ επιβεβαίωσαν ότι μεταναστεύουν με μεγαλύτερη ένταση παρουσία ενός ουράνιου ανέμου και με ανοιχτό αέρα ή πλευρικό άνεμο για να περιορίσουν την απώλεια ενέργειας και χρόνου.

4
Η επιρροή του ανθρώπου
Η δημιουργία έντονων φωτεινών πηγών (φάρους, βιομηχανικές τοποθεσίες ...) μπορεί να αποτελέσει έμμεση βοήθεια για τον εντοπισμό κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού, αλλά και να γίνει τόπος θανάτου για τα πουλιά.

Η αλλαγή του γεωργικού τοπίου επηρεάζει επίσης τη μετανάστευση, ειδικά εάν συνδέεται με την εξαφάνιση των χώρων σίτισης. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν τα πουλιά έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής, δεν έχουν πλέον το χρόνο να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα σημαντικές μεταβολές στις μεταναστευτικές κινήσεις.

Οι μελέτες έχουν καθορίσει κάποια επίδραση των κλιματικών διακυμάνσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο των πτηνών. Το κλίμα της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα δείκτη που ονομάζεται Βορειοατλαντική ταλάντωση . Ο δείκτης ONA μετρά τη διαφορά μεταξύ του υψηλού και του ισλανδικού χαμηλού Αζόρες.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι εάν το ισλανδικό χαμηλό είναι ισχυρό και ο ασταθής κλώνος των Αζορών είναι αδύναμος , έχουμε γενικά ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες στην Ευρώπη και συνεπώς τις πιθανότητες ισχυρών μεταναστεύσεων . Από την άλλη πλευρά, αν το ισλανδικό χαμηλό είναι αδύναμο και τα υψηλά των Αζορών είναι ισχυρά, έχουμε ήπιους, υγρούς χειμώνες και συνεπώς κακές μεταναστεύσεις .

Από το 2008, το ONA τείνει να μεταβεί από θετικό σε αρνητικό, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι για μελλοντικές μεταναστεύσεις.

Εύγε Τζίμη! Πολύ καλά τα γράφεις...! Σαν άρθρο είναι... "Κόπι πάστε" (που λέει κι ο Πολάκης) το 'κανες μπρε...? Πάντως, πέρα απ' την πλάκα, διαφωτιστικό και διδακτικό (ειδικά για το ΟΝΑ, που δεν γνώριζα...)!

Last edited:
Σήμερα τα 10αρακια έδωσαν ρεσιτάλ Λάμπη σε συνδυασμό με την csb5...παρ'ολο τον Νοτιά δούλεψαν άψογα.

Αυτά να τα βλέπουν μερικοί φίλοι (;)), που νομίζουν ότι το 10ράκι είναι ανίκανο για την ταπεινή, τοσοδούλα τσιχλίτσα, και μάλιστα, ειδικά όταν έχει υγρασία...!
Και 'γω, ρίχνω συχνά εδώ και πολλά χρόνια 10ράκια (δίχως κάποιο παράπονο), και όλα μου τα φετινά τέτοια είναι: 28γρ. Νο 10 και 9μισό, από την J & B του Τσιπούρα.

Last edited:
Καλησπέρα. Παρασκευή απόγευμα στο χωριό, κατά τις 5.00' είπα να πάω στο καρτέρι μου να δω τι γίνεται, αν έχει έρθει καμιά. Μέχρι τις 6.30' δεν φάνηκε τίποτα. Μετά πέρασαν μερικές (7-8 είδα συνολικά) μακριά και ψηλά. Μέχρι τις 7 παρά 10' έριξα σε 3 που μου πέρασαν κάπως πιο κοντά, αλλά και οι 3 τουφεκιές πήγαν στο βρόντο. Έφυγα απογοητευμένος κι εκνευρισμένος ...
Χθες πήγα πάλι, αλλά κατά τις 6.00' ... Βαρέθηκα να περιμένω. Μέχρι τις 6.45' απολύτως τίποτα !!! Μετά φάνηκαν πάλι μερικές, 7 ή 8 σε ζευγάρια και μονές, αλλά όλες πολύ πιο ψηλά στην πλαγιά, πάνω από τα πυκνά, και καμιά προς το μέρος μου. Σηκώθηκα κι έφυγα ... λίγο πιο κάτω στην πόρτα από πλέγμα, πριν κρεμάσω το τουφέκι στον ώμο για να την ανοίξω να βγω στο δρόμο, στάθηκα ένα λεπτό κι έριξα μια ματιά στον ουρανό. Τότε πέρασε μια από πάνω μου, γύρισα ενστικτωδώς και της έριξα και την είδα να πέφτει, στο περίπου, απέναντι ανάμεσα σε ελιές. Πήγα να την πάρω, μου έφαγε 5-6 λεπτά να τη βρω, εν τω μεταξύ νύχτωσε, κι αν δεν είχα φακό - και αν δεν είχε πέσει ανάσκελα - μάλλον δεν θα την εύρισκα !!!
IMG-20181027-190215.jpg

Και για να προλάβω τον Τάσο, φυσίγγι ιδιογόμωσης cal.16 σε Νο.7 - Αν και είχα μαζί μου μερικά Lambro και B&P σε Νο.8 είχα βάλει το 7αρι στην αρχή, και τις δυο μέρες, γιατί πιο πολύ ήλπιζα να δω καμιά φάσσα ή καμιά κουρούνα, παρά τσίχλα ... :D Αλλά μάταια ...

Μπράβο Στέλιο! Και για τις "σπορτίβικες" επιλογές σου στο θέμα όπλο, που ανεβάζουν τον συντελεστή δυσκολίας...!
Όσο για την ανεύρεση της χτυπημένης τσίχλας με φακό τη νύχτα, εγώ, όλες τις πεσμένες κατ' αυτόν τον τρόπο τις μαζεύω, αφού έχω τελειώσει το απογεματινό κυνήγι μου, μέσα στο σκότος...! Πίστεψέ με τις βρίσκω σχεδόν όλες...!!! Συνήθεια είναι κι αυτό, αρκεί να ξέρεις και καλά το μέρος: "φωτογραφικά" ή "χαρτογραφικά" θα έλεγα...! Και να διαθέτεις, βέβαια, και την αντίστοιχη, "φωτογραφική" μνήμη...!

Last edited:
Εύγε Τζίμη! Πολύ καλά τα γράφεις...! Σαν άρθρο είναι... "Κόπι πάστε" (που λέει κι ο Πολάκης) το 'κανες μπρε...? Πάντως, πέρα απ' την πλάκα, διαφωτιστικό και διδακτικό (ειδικά για το ΟΝΑ, που δεν γνώριζα...)!
Ε ναι ρε φίλε copy είναι....Δεν ειμαι ορνιθολογος.sarcastic.

Κανένας δεν ζήτησε να γράψεις ακριβές στίγμα περιοχής,φτάνει να πεις προς Κόνιτσα Μέτσοβο πχ εξάλλου τα μέρη είναι χαοτικά και κατασκηνωμενα εδώ και ένα μήνα από ζακυνθινους Κερκυραίους και πάει σύννεφο !!!
Εαν γηνονταν αυτο εδω στο νησι, δηλαδη να κατασκηνωνουν απο το βραδυ για να περημενουν της σκελετομενες ,κουρασμενες , ταλαιπορημενες, ισχνες τσιχλες , χωρης να της αφησουν να εγληματηστουν , θα το ειχα κοψει τελιος το κυνηγι , αλλα ευτυχος αυτο εδω δεν γηνετε ποτε , εκτος απο ελαχηστους που δεν κατασκηνωνου ομως αλλα την κυνηγουν χαλαρα αυτη την εποχη , οι περισοτεροι την κυνηγουν απο της 15 νοεμβριου και μετα

ναι με ενδιαφερουν και οι τσιχλες γιαυτο μπενω συνεχεια μεσα , για να δω εαν ερθουν πουλια και κατσουν , για να της κυνηγησω μετα τελος νοεμβριου , με αρχες δεκευριου , εκτος και εαν πεσει κανενα παππι , φασα , μπεκατσα , εαν δε συμβηβαζουμε και με της τσιχλες , τωρα εχει περδηκα

Για σιγά βρε Λιάκο...! Εσύ πήρες και αρκετά πουλάκια...! Τι να πούνε και οι άλλοι, που τους πάει από φόλα σε φόλα...?
Και βέβαια τα απογεματινά σας καλά ήτανε για την εποχή...! Σ' αυτό συμφωνώ.
Νικολαε αναφέρομαι για προσωπικές εμπειρίες....δεν έχω ξαναζήσει τόσο άσχημα Μπάσιματα....ναι για κάποια παιδιά που βγαίνουν στην Αττική το ότι έκανα τριψήφιο νούμερο από τσίχλες μοιάζει ιδεατό αλλά σε σχέση με τα άλλα χρόνια πίστεψε με η κατάσταση ήταν δράμα!

Εγώ σήμερα παιδιά ξεκίνησα για φασες. Στη πορεία σκέφτηκα να επισκέφτω ένα νέο μέρος που μου είχε μιλήσει γι'αυτό ένας φίλος και δεν έτυχε ποτέ να πάω εκεί. Φασες είδα ελάχιστες, ενω τσίχλες αρκετές. Το αποτέλεσμα έριξα 20 φυσίγγια νο5_34γρ ιδιογωμοσης, αλλα 8φυσιγγια παγανας που είχα στο γιλέκο μου απ' το γουρουνοκυνηγι μέσα σε 1ωρα περίπου και μετά έμεινα από φυσίγγια. Πήρα 13 πουλιά εκ των οποίων έχασα τα 3.Βλεπετε άλλο να ψάχνεις για πεσμένα γουρούνια και άλλο για τσίχλες. Πάντως αν είχα πάρει μαζί μου ψιλά σκάγια και περισσότερα φυσίγγια θα είχα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν ειμαι γνωστής του συγκεκριμένου θηράματος, αλλά ο αριθμός πουλιών που είδα ήταν αρκετά καλός νομίζω.Αν μπορέσω θα πεταχτώ ξανά μία από τις επόμενες μέρες.

Last edited:
Σήμερα το πρωί, έπαιζαν αραιά και πού κάτι τσιχλίτσες και είδα και ελάχιστους νεοεισελθέντες κότσυφες... Τίποτα το καλό δηλαδή...[/
Αυτά να τα βλέπουν μερικοί φίλοι (;)), που νομίζουν ότι το 10ράκι είναι ανίκανο για την ταπεινή, τοσοδούλα τσιχλίτσα, και μάλιστα, ειδικά όταν έχει υγρασία...!
Και 'γω, ρίχνω συχνά εδώ και πολλά χρόνια 10ράκια (δίχως κάποιο παράπονο), και όλα μου τα φετινά τέτοια είναι: 28γρ. Νο 10 και 9μισό, από την J & B του Τσιπούρα.
Άσε την θεωρια νικολα κ ξεκινα να βαράς διοτι δεν βλέπω ούτε τα 100πουλια να πιανεις φετος.sarcastic.

Status
Not open for further replies.
Back