Υλικά για ιδιογόμωση

Βασίλη, σαν να έκανες λάθος, 7,5 ακριβά υψηλών ταχυτήτων αντικατεστησε με σκληρότερα υποθέτω, σκοπευτικα, αν προσθέσουμε και την μείωση της αντίστασης ξέρελιασματος από το άνοιξε- ξανακλεισε τον καλυκα, τελικά συνεκρινε σκληρά σκάγια χαμηλής ταχύτητας με πιο μαλακά υψηλότερης ταχύτητας.
Λευτέρη αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο... :)

Τον πίνακα τον έφτιαξα παλιά με βάση ένα άρθρο από κυνηγετικό περιοδικό, έγκριτου αρθρογράφου... είναι δε ενδεικτικός ,χωρίς οι τιμές του να είναι απόλυτες.
Σκάγια.jpg

Αν θεωρήσουμε τα σκληρά σκάγια πολύ καλής ποιότητας 5% αντιμονίου και άνω, είναι ισάξια με τα επινικελωμένα, έχουμε μάνι - μάνι +10% παραπάνω συγκέντρωση στα σίγουρα, και αν όντως είχαν και χαμηλότερη ταχύτητα τότε πιάνει όπως είπες κοντά στο 20% διαφορά που παρατήρησε ο Brister...

...από τις σημειώσεις μου από διάφορες πηγές, μια και είμαστε στο θέμα... :) ....
[...]
ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ

Τα σκάγια, ανεξαρτήτως του τρόπου κατασκευής τους, χυτά ή πρεσαριστά, χωρίζονται βασικά σε τρεις κατηγορίες: Μαλακά (με περιεκτικότητα αντιμονίου κάτω από 1.5%), ημίσκληρα (με 2-3% αντιμόνιο) και σκληρά (με 4-6% αντιμόνιο). Τα σκληρότερα σκάγια που σήμερα μπορεί να συναντήσει κάποιος σε φυσίγγια φθάνουν σε περιεκτικότητα αντιμονίου το 7%, όμως ατυχώς δεν εισάγονται στη χώρα μας, ενώ ούτε και αυτά με έστω 5% αντιμόνιο είναι εύκολο να βρεθούν, ενώ ευκολότερα βρίσκονται επιμεταλλωμένα(επιχαλκωμένα η επινικελωμένα), τα όποια όμως πρέπει να ελέγχονται ως προς την ποιότητα τους διότι πολλές φορές κυκλοφορούν στο εμπόριο και σκάγια τέτοιου τύπου αμφιβόλου ποιότητας.

Η ποιότητα κατασκευής των σκαγιών ενός φυσιγγίου πρέπει να θεωρείται υπολογίσιμος παράγοντας, γιατί η κακή ποιότητά τους πολλές φορές ευθύνεται για την αποτυχία μιας βολής, εκτός βέβαια ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα από τις φτωχές και ανομοιόμορφες κατανομές που παρατηρούνται στις συγκεντρώσεις των σκαγιών στον πίνακα βολής μας. Έτσι, μπορεί να καταλήξουμε εύκολα σε μία λανθασμένη απόρριψη ενός τσοκαρίσματος αλλά και μίας κάννης, με την σκέψη ότι δεν αποδίδει σωστά για την ένδειξη της σύσφιξης και την ποιότητά της.

Τα μολύβδινα σκάγια μπορούν να επενδυθούν (επιμεταλλωθούν) με ένα στρώμα-θωράκιση από διαφορετικό μέταλλο όπως χαλκό, χρώμιο, άργυρο, κάδμιο. Το νικέλιο όμως έχει αποδειχθεί το καταλληλότερο μέταλλο για το συγκεκριμένο σκοπό. Η λεπτή στρώση μετάλλου που επενδύει το μολύβδινο πυρήνα, επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. Τα επινικελωμένα και γενικότερα τα υπενδεδυμένα σκάγια αποδεικνύονται σαφώς ανθεκτικότερα στη σύνθλιψη και στην τριβή, διαθέτουν εξαιρετική σφαιρικότητα και λεία επιφάνεια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μικρή σχετικά απόκλιση της τροχιάς τους και να αποδίδονται άριστες συγκεντρώσεις.

Για να επιτευχθούν τα όσα αναφέρθηκαν, θα πρέπει το τελικό προϊόν να είναι άριστα κατασκευασμένο, δηλαδή να συνδυάζει επινικέλωση ικανοποιητικού πάχους, ώστε αφενός να μη μειώνεται αισθητά το σύνθετο ειδικό βάρος των σκαγιών και αφετέρου να εξασφαλίζεται η ικανή επιφανειακή σκληρότητα που θα μας δώσει καλύτερα βλητικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με όσο το δυνατόν καλύτερης σφαιρικότητας μολύβδινο πυρήνα (πριν την εργασία της επινικέλωσης). Συνήθως, είναι προτιμότερο η επινικέλωση να πραγματοποιείται σε σκάγια που έχουν παραχθεί μετά από ψυχρό πρεσάρισμα, επειδή διαθέτουν καλύτερη κανονικότητα του σχήματος (σφαιρικότητα) και της επιφανειακής τους λείανσης.

[...]

....και αν έχουμε και χαμηλότερη ταχύτητα (λιγότερες πιέσεις) = λιγότερες ακόμα παραμορφώσεις ... πετούν καλύτερα τα σκάγια...
....επίσης με χαμηλότερη ταχύτητα = μικρότερη αντίσταση του αέρα, πετούν ακόμα καλύτερα τα σκάγια, και τελικά ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (και διατρήσεις)...νομίζω...
όντως ισχύει για κανονικές "παλιομοδίτικες" γομώσεις..(σαν την συντριπτική πλειοψηφία των γομώσεων που μας χρειάζονται)
πλην όμως,
όπως έχει αποδειχθεί κι εδώ στο φόρουμ
γομώσεις με σύγχρονες ειδικές βυσματώσεις κι αντιτριβικό
καταφέρνουν να βγάλουν μεγάλες ταχύτητες με ελάχιστες παραμορφώσεις με αποτέλεσμα μεγάλες συγκεντρώσεις και διατρήσεις

Λευτέρη αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο... :)

Τον πίνακα τον έφτιαξα παλιά με βάση ένα άρθρο από κυνηγετικό περιοδικό, έγκριτου αρθρογράφου... είναι δε ενδεικτικός ,χωρίς οι τιμές του να είναι απόλυτες.

Αν θεωρήσουμε τα σκληρά σκάγια πολύ καλής ποιότητας 5% αντιμονίου και άνω, είναι ισάξια με τα επινικελωμένα, έχουμε μάνι - μάνι +10% παραπάνω συγκέντρωση στα σίγουρα, και αν όντως είχαν και χαμηλότερη ταχύτητα τότε πιάνει όπως είπες κοντά στο 20% διαφορά που παρατήρησε ο Brister...
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω
κατ αρχήν το επινικελωμένο γίνεται αφού επιχαλκωθεί
ποιος αρθρογράφος το έγραψε;

όντως ισχύει για κανονικές "παλιομοδίτικες" γομώσεις..(σαν την συντριπτική πλειοψηφία των γομώσεων που μας χρειάζονται)
πλην όμως,
όπως έχει αποδειχθεί κι εδώ στο φόρουμ
γομώσεις με σύγχρονες ειδικές βυσματώσεις κι αντιτριβικό
καταφέρνουν να βγάλουν μεγάλες ταχύτητες με ελάχιστες παραμορφώσεις με αποτέλεσμα μεγάλες συγκεντρώσεις και διατρήσεις
...θα μου επιτρέψεις να ισχυρίζομαι οτι με τα ίδια υλικά που περιέγραψες εντός του φυσιγγιού και σκάγια η μολύβδινα η επιμεταλλωμένα ένα φυσιγγιο με ~360 Vo & και ένα με ~410 Vo θα έχουν διαφορά στην διάτρηση την κατανομή και στην συγκέντρωση στην οριακή απόσταση που φθάνουν για μακρινές τουφεκιές, για τους παρακάτω λόγους:

1.λόγω μικρότερων πιέσεων στο αργό φυσίγγιο οπότε λόγω λιγότερων παραμορφώσεων...

2.η αντίσταση του αέρα είναι ανάλογη του τετραγώνου της ταχύτητας...

...βέβαια μπορεί να σφάλω! :) ...δεν είμαι και ο Brister....sarcastic.

Αλλά ιδιογομωτές υπάρχουν , δοκιμή μπορεί να γίνει ... ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα, φίλε μου Μάριε!;)

Υ.Γ1 ...με λίγα λόγια το πιο "αργό" νομίζω θα είναι αποτελεσματικότερο, και βέβαια όταν μιλάμε για βαριές γομώσεις γιατί εκεί είναι το ζουμί ακόμα πιο αποτελεσματικότερο... άλλο το κολονάτο και άλλο το κουρτάκι...νομίζω...

Υ.Γ2...θα επισυνάψω πάλι το ίδιο για πολλοστή φορά, και για όλους τους υπόλοιπους φίλους που παρακολουθούν... :)

Attachments

Last edited:
Ένας φίλος πέρυσι μου έδειξε φυσίγγια του με αποκεντρωτηρα κόκκινο χρώμα σαν του Ηλιόπουλου, μέσα είχαν Τασκωφ 16 μισοταπα.
Τη μισοταπα την εχει για παρτη του...δεν διατηθετε για ιδιογομωση...
Τα υψοι των συγκεντρωτηρων που διαθετη, ειναι 16, 18, 20, 22, 24...

Κώστα αυτό υπέθεσα και εγώ γιατί τα φυσίγγια ήταν δικής του παραγωγής, ξέρεις αν παράγει και τον αποκεντρωτηρα ; Τα 16, 18, 22, 24, τα έχω, τα 16αρια είναι τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει, για μισοταπες όποτε θέλω, κόβω στα 16 το ποτηράκι ακριβώς εκεί που αρχίζουν οι χαρακιές και τα βάζω αναποδα στον κάλυκα, δουλεύουν τέλεια.

Κώστα αυτό υπέθεσα και εγώ γιατί τα φυσίγγια ήταν δικής του παραγωγής, ξέρεις αν παράγει και τον αποκεντρωτηρα ; Τα 16, 18, 22, 24, τα έχω, τα 16αρια είναι τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει, για μισοταπες όποτε θέλω, κόβω στα 16 το ποτηράκι ακριβώς εκεί που αρχίζουν οι χαρακιές και τα βάζω αναποδα στον κάλυκα, δουλεύουν τέλεια.
Σωστόοοοοςς....;);););););););)

Τον αποκεντρωτηρα ΜΑΛΛΟΝ τον παιρνει απο τον Τρίμμη...

Δηλαδή όπως κόβεις το ποτηράκι βάζεις την μεριά που θα ακουμπούσαν τα σκάγια στην μπαρούτι? Καλά κατάλαβα? Αυτήν την πατέντα γίνεται κ με άλλους συγκεντρωτιρες?

Ναι Γιάννη, απλά επειδή είναι συνήθως πιο λεπτό το πλαστικό, δεν αφήνεις ύψος πολύ στην φούστα, που έτσι και αλλιώς διαστέλλεται εύκολα και τις περισσότερες φορές κάνει καλύτερη εμφραξη από την κανονική φούστα.

Αυτός παράγει τους αποκεντρωτηρες < Ηλιόπουλου > ;
Οχι...αλλο ο αποκεντρωτηρας ηλιοπουλου...
Ο Τρίμμης, εχει αποκεντρωτηρες τυπου Στοκα......αυτος εχει ολες τις μηχανες που γεμιζε ο Στοκας...αρα εχει κ το καλουπι του αποκεντρωτηρα...
Τρίμμης - Τασκώφ τους ιδιους χρησιμοποιούν.

...θα μου επιτρέψεις να ισχυρίζομαι οτι με τα ίδια υλικά που περιέγραψες εντός του φυσιγγιού και σκάγια η μολύβδινα η επιμεταλλωμένα ένα φυσιγγιο με ~360 Vo & και ένα με ~410 Vo θα έχουν διαφορά στην διάτρηση την κατανομή και στην συγκέντρωση στην οριακή απόσταση που φθάνουν για μακρινές τουφεκιές, για τους παρακάτω λόγους:

1.λόγω μικρότερων πιέσεων στο αργό φυσίγγιο οπότε λόγω λιγότερων παραμορφώσεων...

2.η αντίσταση του αέρα είναι ανάλογη του τετραγώνου της ταχύτητας...

...βέβαια μπορεί να σφάλω! :) ...δεν είμαι και ο Brister....sarcastic.

Αλλά ιδιογομωτές υπάρχουν , δοκιμή μπορεί να γίνει ... ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα, φίλε μου Μάριε!;)

Υ.Γ1 ...με λίγα λόγια το πιο "αργό" νομίζω θα είναι αποτελεσματικότερο, και βέβαια όταν μιλάμε για βαριές γομώσεις γιατί εκεί είναι το ζουμί ακόμα πιο αποτελεσματικότερο... άλλο το κολονάτο και άλλο το κουρτάκι...νομίζω...

Υ.Γ2...θα επισυνάψω πάλι το ίδιο για πολλοστή φορά, και για όλους τους υπόλοιπους φίλους που παρακολουθούν... :)
τώρα κατανόησα πλήρως τις αντιρρήσεις σου
λοιπόν
δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου
γιατί έχει αποδειχθεί (και εδώ μέσα στο φόρουμ και το είδαμε και από τις δοκιμές του Νίκου @ΝίκοςΠ )
ότι μπορείς να βγάλεις μεγάλες αρχικές χωρίς παραμορφώσεις
εν προκειμένω στο παράδειγμά σου
επιμεταλλωμένα σκάγια με 360 και 410 μ/δ που βγαίνουν από την κάννη στην ίδια κατάσταση: ολοστρόγγυλα μη παραμορφωμένα, τα γρηγορότερα θα κρατήσουν μεγαλύτερες μένουσες και θα είναι πιο αποτελεσματικά σε μακρυνές αποστάσεις.

Και είναι εφικτό πλέον, να έχεις ελάχιστες παραμορφώσεις με μεγάλες αρχικές, να έχεις ακριβώς τις ίδιες παραμορφώσεις που θα είχες με μικρότερες αρχικές.

Στις πλείστες όμως των περιπτώσεων με συμβατικές βυσματώσεις και συμβατικά ημίσκληρα σκάγια, (τουτέστιν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που μας τυχαίνουν στο κυνήγι) θα συμφωνήσω μαζί σου:
τα 360 θα είναι αποτελεσματικότερα των 410 μ/δ λόγω καλύτερης διατήρησης της σφαιρικότητας..... ακόμα και εαν τα γρήγορα κρατήσουν υψηλότερες μένουσες από τα "αργά", θα έχουν χειρότερες κατανομές λόγω αποκλίσεων....

Back