Φάσσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
4 - 5 κυνηγια κανω στη φασσα και μεσα εχω τρια percorco n6 τα τελευταια χρονια.( 4-12 C....18,3 ). μεχρι τα 45-50 μετρα με 3* ειναι οκ. Μετα αρχιζουν τα δυσκολα , οπως και σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες κλπ και ολες οι συζητησεις και οι προσπαθειες ειναι πολυ ενδιαφερουσες. Ριχνω σε καθιστες κυριαρινες και κοτσυφια, με full n 7 η΄7,5. το προβλημα ειναι το γνωστο που αναφερετε, μικροτερος στοχος και πιο σκληρος. Ειναι ο λογος που οι παλιοι εριχναν ν7 με 1* , τουφεκουσαν μονο καθιστα. δεν εκαναν λαθος ουτε ηταν ανενημερωτοι οπως συχνα τους προσαπτουμε,....εμπειρια ειχαν. επισης εχω παρατηρησει οτι ειναι καλυτερα τα πιο αργα φυσιγγια , δεν μας νοιαζει εδω η ταχυτητα αλλα η συγκεντρωση.ενα τετοιο ειναι το Α1 speciale. Γενικα στα καθιστα οποιο φυσιιγι θεωρουμε συγκεντρωτικο kai σε ενα νουμερο πιο χοντρο. ( πχ nsi classic kai speed )

4 - 5 κυνηγια κανω στη φασσα και μεσα εχω τρια percorco n6 τα τελευταια χρονια.( 4-12 C....18,3 ). μεχρι τα 45-50 μετρα με 3* ειναι οκ. Μετα αρχιζουν τα δυσκολα , οπως και σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες κλπ και ολες οι συζητησεις και οι προσπαθειες ειναι πολυ ενδιαφερουσες. Ριχνω σε καθιστες κυριαρινες και κοτσυφια, με full n 7 η΄7,5. το προβλημα ειναι το γνωστο που αναφερετε, μικροτερος στοχος και πιο σκληρος. Ειναι ο λογος που οι παλιοι εριχναν ν7 με 1* , τουφεκουσαν μονο καθιστα. δεν εκαναν λαθος ουτε ηταν ανενημερωτοι οπως συχνα τους προσαπτουμε,....εμπειρια ειχαν. επισης εχω παρατηρησει οτι ειναι καλυτερα τα πιο αργα φυσιγγια , δεν μας νοιαζει εδω η ταχυτητα αλλα η συγκεντρωση.ενα τετοιο ειναι το Α1 speciale. Γενικα στα καθιστα οποιο φυσιιγι θεωρουμε συγκεντρωτικο kai σε ενα νουμερο πιο χοντρο. ( πχ nsi classic kai speed )
Το percorso ειναι κορυφαιο φυσιγγι αν και φετος το αφησα στην ακρη και εριχνα μονο Ρουμελιωτη και nsi speed, για τα καθιστα πουλια κατα τη γνωμη μου μας ενδιαφερει το τσοκ και το φυσιγγι να κραταει κεντρο μακρια, η περιφερεια δεν μας απασχολει και τοσο αρκει να σημαδεψουμε καλα.

Σήμερα μετά από απουσία ενός μήνα και κάτι από τα καρτερία δοκίμασα την τύχη μου σε κάποια λιγα ντόπια πουλιά.το πρωί έπιασα λοιπον ένα λοφακι που πιάνουν για ήλιο μετά από ξεκουρνιασμα...έντονος νοτιάς με θερμοκρασία γύρω στους 8-10 βαθμούς. Μια ψηλή βελανιδιά είναι το σημείο αναφοράς για αυτά τα πουλιά ...φυλαχτρα στα 25 μέτρα...μη θέλοντας νατακαψω αντίθετα από ότι έλεγε το ένστικτο αποφάσισα να ντουφεκισω μόνα καθιστά πουλιά...Μόλις έσκασε ο ήλιος έρχεται η πρώτη μπαμ φτερά Γεια σας(biturbo no7)...έπαιξαν κάποιες άλλες τις οποίες δεν πείραξα.έρχεται η δεύτερη μπαμ φτερά Γεια σας και αυτή(πάλι biturbo)...Αλλαγή φυσιγγιου σε mb36 φίλου ιδιογομωτη...έρχεται η τρίτη μπαμ φτερά Γεια σας και αυτή...Αφού ακούστηκε η απαραίτητη ψαλμωδία σηκώθηκα και έφυγα ψελιζοντας ένα ζήστε για του χρόνου ποut@nes...

Ps.δεύτερη φορά Στην κυνηγετική μου πορεία μου συμβαίνει αυτό...πουλιά να μην πέφτουν σε ιδανική αποσταση και με τσοκαρισμα σφιχτό...Τι πιστευτε πήγε ανάποδα (πίνω σφηνάκια τσίπουρο από το πρωί)???
Ένα τσιχλοφυσηγγο 32 γρ νο 7 -8 ήθελες.

Πάντως Δημήτρη εαν όντως ηταν 25 τα μέτρα, το πιο πιθανό ειναι να πηγαίναν μπάλα τα σκάγια και να τις ξύριζες, δύσκολα να ήταν εξ'αιτίας του φυσιγγίου.
Στα 25 μετρα με οτιδήποτε πιο σφιχτό απο 3ρι τσοκ τα πουλιά θα γίνονται σχεδον σμπαράλια... θεωρητικά το lf kicks θα τις γονάτιζε και άσχημα μαλισα, άσχετα εαν ειχες biturbo,percorso ή καποιο πιο απλό 34ρι...
Για 'μένα πάντως, η καλύτερη λύση ειναι να ρίξεις σε κανα 2 χαρτόνια στην απόσταση που τουφεκάς και θα σου φύγει η απορία.

Παντα το ειχα απορια αυτο για τα καθιστα θηραματα μιας κ το ακουγα κ απο αλλους ακομα κ για μικρα θηραματα..
Εχω πει πολλες φορες οτι αν μου τυχει καθιστο θηραμα δεν προκειται να το χαριζω,καλως κακως μου αρεσει να λεω την αληθεια..εχω ριξει πολλες τουφεκιες σε καθιστα τσιχλοκοτσυφα με το 36αρι πιτσιρικας..κ ακομα πιο πολλα ολα αυτα χρονια στα περπατητα σε οσα τσιχλοκοτσυφα μου ετυχε να τα βρω καθιστα η ηρθαν κατα τυχη να κατσουν σε αποσταση βολης..Ακομα κ οταν καθοταν μεσα σε φουντες ελιας τουφεκωντας στο σημειο που επιασαν χωρις να εχω ορατοτητα με τον στοχο..
Το συμπερασμα που εχω βγαλει ολα αυτα τα χρονια ειναι:
Η βολη σε ακινητο στοχο την θεωρω μακραν την πιο ευκολη βολη που μπορει να κανει καποιος,(να πω οτι αναφερομαι σε νορμαλ βολες αντε μεχρι το πολυ καμια 40αρια μετρα ..)και για αυτο τον λογο κ αυτες οι βολες θεωρουνται "αντιδεοντολογικες"..
Τα 7αρια που συνηθως χρησιμοποιουν οι τσιχλοκυνηγοι του κισσου ειναι για τον ιδιο λογο που βαζουν καπιοι μπεκατσαδες 7αρια στα πυκνα...
Αν κ οπως ελεγε κ ο Χατζιωτης προτιμοτερο ειναι να χρησιμοποιουνται ψιλα σκαγια που ολο κ καποιο θα συναντηθει με το θηραμα, γιατι ακομα κ ενα χοντρο σκαγι δεν ξερουμε οταν βρει σε καποιο κλαδι αν θα διατηρηση την ευθυβολια του..
Καπιοι θα πουν οτι σχετικα μεγαλα θηραματα οπως οι φασσες κλπ ετσι οπως καθονται "μαζεμενα" εχουν μεγαλητερη αντισταση στην τουφεκια στην τουφεκια,θα συμφωνησω αλλα θα πω οτι αν η τουφεκια ειναι σε νορμαλ αποστασεις τοτε δεν υπαρχει ελπιδα διαφυγης..
Η μονη ισως περιπτωση να μας φυγει η τουφεκια ειναι οταν μιλαμε για καποια βολη που εγινε σε καποιο εδαφοβιο θηραμα..Αλλα κ εκει σε σιταρηθρες πιτσιρικας,η και κανα τρυγονι στα οργωμενα δεν αντιμετωπησα προβλημα..
Το μονο που κανω ειναι να βαλω την ακιδα(μονο σε αυτες τιε περιπτωσεις) πανω στον στοχο...
Οσο αφορα τις αστοχιες θεωρω οτι αυτες συμβαινουν οταν το θηραμα ειναι πιο μακρια απο οτι πιστευουμε η το φυσιγγι μας παρουσιαζει κενα σε αυτες τις αποστασεις κ για το αντιστοιχο θηραμα η το τσοκ δεν ενδικνυται για τα μετρα αυτα.
Δλδ δεν νομιζω αν εχουμε βρει ενα καλο φυσιγγι που παει το οπλο μας κ περνουμε πουλια στο φτερο να μην μπορουμε να παρουμε κ καθιστα πουλια με το ιδιο φυσιγγι.
Ναι μπορει "στο φτερο" τα θηραματα να δειχνουν πιο μεγαλο στοχο αλλα μην ξεχναμε οτι δεν βλεπουμε το θηραμα.. γυμνο..
Και οπως πολυ σωστα ειχε γραψει ο κυπριδημος:
Κρινω τα κενα της τουφεκιας στο χαρτι ως εξης:για την μεν τσιχλα οσο ενα καρυδι,για την φασσα οσο ενα μηλο..
Εφοσον λοιπον η τουφεκια στο "ακινητο" χαρτονι δεν αφηνει κενα για το εκαστοτε θηραμα κ "καλυπτει ωραια" τοτε υπαρχει υπαρχει περιπτωση να εχουμε αστοχιες κ στα καθιστα θηραματα...
Δεν το νομιζω..εκτος κ μεταββαλονται φυσικα εμποδια..

Πάντως Δημήτρη εαν όντως ηταν 25 τα μέτρα, το πιο πιθανό ειναι να πηγαίναν μπάλα τα σκάγια και να τις ξύριζες, δύσκολα να ήταν εξ'αιτίας του φυσιγγίου.
Στα 25 μετρα με οτιδήποτε πιο σφιχτό απο 3ρι τσοκ τα πουλιά θα γίνονται σχεδον σμπαράλια... θεωρητικά το lf kicks θα τις γονάτιζε και άσχημα μαλισα, άσχετα εαν ειχες biturbo,percorso ή καποιο πιο απλό 34ρι...
Για 'μένα πάντως, η καλύτερη λύση ειναι να ρίξεις σε κανα 2 χαρτόνια στην απόσταση που τουφεκάς και θα σου φύγει η απορία.
Έριξα ...Εκεί φάνηκε ότι το biturbo υστερεί και κάνει κενα...Και πριν από λίγο φίλος που ασχολείται με την ιδιογομωση απλά μου είπε ότι έχει συναντήσει αρκετές φορές σε φυσίγγια της εταιρείας διαφοροποιησεις στην ποσότητα της πυριτιδας την οποία εξισοροπουν με ισχυρότερο καψουλι και εντονότερο πάτημα...

μιας και μιλαμε για καθιστα. Στα ελατοδαση της ευρυτανιας που κυνηγαω .δεν υπαρχει αλλος τροπος να βαλεις χερι στις κυριαρινες. δεν υπαρχει κοντινος καμπος και τα πουλια δεν κανουν διαδρομες για φαγητο , κουρνια κλπ. νομιζω ισχυει γενικα σε ολη την Πινδο βορεια και νοτια. περπατητο δινει μηδαμινα αποτελεσματα. καλη φυλαχτρα λοιπον και υπομονη.
το δε κυνηγι στον κισσο του κοτσυφα απο 20/1-20/2 ειναι παραδοσιακο και θα επρεπε να αναδειχτει.

η τουφεκια οντως δεν ειναι δυσκολη, αλλα δεν ειναι και.....απλη. ειναι τουφεκια ραβδωτου και απαιτει αλλα skills , ενα ματι , αναπνοη - σκανδαλη κλπ , αγνωστη γενικα στον ελληνα κυνηγο και απροπονητο γιατι σπανια θα ριξει ετσι. παντως κατι παπουδες παλια με 20αρια μονοκανα βαικαλ στον κισσο ηταν πολυ αποτελεσματικοι και απο μακρυα για να μην τα χαλανε λεγανε .

η τουφεκια οντως δεν ειναι δυσκολη, αλλα δεν ειναι και.....απλη. ειναι τουφεκια ραβδωτου και απαιτει αλλα skills , ενα ματι , αναπνοη - σκανδαλη κλπ , αγνωστη γενικα στον ελληνα κυνηγο και απροπονητο γιατι σπανια θα ριξει ετσι.
Εχεις ενα δικιο αλλα μην ξεχναμε οτι εχουμε να κανουμε με πληθωρα σκαγιων..
Ισως σπανια να ριξει ο Ελληνας κυνηγος ετσι ομως οι περισσοτεροι ξεκινησαν να βαρανε σπουργιτια με τα αεροβολα και ο ψηφος(σφαιριδιο)ηταν ενα..
Νομιζω κατι αλλο φταιει σε αδικαιολογητες κ συνεχομενες αστοχιες σε στασιμα θηραματα..
Ισως μεγαλη βιασυνη που προερχεται απο τον πανικο για να προλαβουν το πουλι..
Που ελεγε ενας μπαρμας που παλια κυνηγουσε ετσι οτι θα βαζεις το πουλι να "καθετε" πανω στην ακιδα γιατι με το λακτισμα του οπλου φευγει ψηλα η τουφεκια κ θα αστοχεις..κολοκυθια..
Εγω απο συνηθεια εβαζα την ακιδα πανω στο κεντρο του στοχου χωρις προβλημα..η ετσι η αλλιως σκαγια ενα σωρο δοξα το θεο...sarcastic.

Θυμηθηκα κ καποια περιστατικα που μου εχουν συμβει κ νομιζω κ σε ολους εχουν επιχειρησει καποτε τετοιες βολες..
Ακριβως πανω που εχει πιεστει αρκετα η σκανδαλη εχει τυχει να φυγει το πουλι εκεινη την στιγμη κ οι τουφεκια να παει στο σημειο που καθοταν..
Οπως επισης κ ακριβως πανω που σηκωνετε να φυγει το πουλι 10-20 εκ. μακρια απο το σημειο που καθοταν τα σκαγια να το προλαβουν..
Και στις δυο αυτες περιπτωσεις παροτι φαινετε οτι το πουλι φευγει κ ενω ηδη εχει πιεστει η σκανδαλη ειναι αδυνατον να δωσει εντολη τοσο αμεσα ο εγκεφαλος για να τραβηχτει το δαχτυλο..
Για να καταλαβετε γιατι χρονο κ ποια ακριβως στιγμη μιλαω..

Θυμηθηκα κ καποια περιστατικα που μου εχουν συμβει κ νομιζω κ σε ολους εχουν επιχειρησει καποτε τετοιες βολες..
Ακριβως πανω που εχει πιεστει αρκετα η σκανδαλη εχει τυχει να φυγει το πουλι εκεινη την στιγμη κ οι τουφεκια να παει στο σημειο που καθοταν..
Οπως επισης κ ακριβως πανω που σηκωνετε να φυγει το πουλι 10-20 εκ. μακρια απο το σημειο που καθοταν τα σκαγια να το προλαβουν..
Και στις δυο αυτες περιπτωσεις παροτι φαινετε οτι το πουλι φευγει κ ενω ηδη εχει πιεστει η σκανδαλη ειναι αδυνατον να δωσει εντολη τοσο αμεσα ο εγκεφαλος για να τραβηχτει το δαχτυλο..
Για να καταλαβετε γιατι χρονο κ ποια ακριβως στιγμη μιλαω..
το εχω ζησει ακριβως ετσι....χρονος αντιδρασης εγκεφαλου.....χρονος εντολης στο δαχτυλο

Εχεις ενα δικιο αλλα μην ξεχναμε οτι εχουμε να κανουμε με πληθωρα σκαγιων..
Ισως σπανια να ριξει ο Ελληνας κυνηγος ετσι ομως οι περισσοτεροι ξεκινησαν να βαρανε σπουργιτια με τα αεροβολα και ο ψηφος(σφαιριδιο)ηταν ενα..
Νομιζω κατι αλλο φταιει σε αδικαιολογητες κ συνεχομενες αστοχιες σε στασιμα θηραματα..
Ισως μεγαλη βιασυνη που προερχεται απο τον πανικο για να προλαβουν το πουλι..
Που ελεγε ενας μπαρμας που παλια κυνηγουσε ετσι οτι θα βαζεις το πουλι να "καθετε" πανω στην ακιδα γιατι με το λακτισμα του οπλου φευγει ψηλα η τουφεκια κ θα αστοχεις..κολοκυθια..
Εγω απο συνηθεια εβαζα την ακιδα πανω στο κεντρο του στοχου χωρις προβλημα..η ετσι η αλλιως σκαγια ενα σωρο δοξα το θεο...sarcastic.
μπορει να ειχε δικιο για το δικο του οπλο και....πελμα. θα ψιλοτουφεκουσε οπως τα περισσοτερα 60% πανω- 40% κατω και με λιγο λαθος κλιση πελματος ,εφευγε πανω 80-20.

Εγώ προσωπικά έχω τεράστιο θέμα με τα καθιστά θηράματα... σχεδόν όσα καρπώνομαι ειναι με την 2η τουφέκια όταν σηκωθούν και αυτό δεν ξέρω που οφείλεται... Όσον αφορά τον σταθερό στόχο με το αεροβόλο καταβάλω στόχους στις 2πλάσιες αποστάσεις τουλάχιστον!

Υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ήχος να φτάσει στο πουλί πιο γρήγορα από τα σκάγια. Έτσι, ακούγοντας τον ήχο το πουλί, θα τρομάξει και θα σηκωθεί πριν φτάσουν επάνω του τα σκάγια. Αυτό είναι πιθανότερο ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να κόβουν περισσότερη ταχύτητα από τα σκάγια σε σχέση με τον ήχο όπως για παράδειγμα η υγρασία στην ατμόσφαιρα...

Υπάρχει και το ενδεχόμενο ο ήχος να φτάσει στο πουλί πιο γρήγορα από τα σκάγια. Έτσι, ακούγοντας τον ήχο το πουλί, θα τρομάξει και θα σηκωθεί πριν φτάσουν επάνω του τα σκάγια. Αυτό είναι πιθανότερο ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να κόβουν περισσότερη ταχύτητα από τα σκάγια σε σχέση με τον ήχο όπως για παράδειγμα η υγρασία στην ατμόσφαιρα...
Αυτο γινεται σε αποστασεις μετα τα 40 μετρα, γι αυτο κ ενα παλιο κολπο οταν τουφεκαγαν καποια κυριως υδροβια σε μεγαλες αποστασεις ηταν να βαζουν την ακιδα του οπλου λιγο πανω απο τα πουλια... Στα 25-30-35 μετρα ειναι ακαριαιος ο χρονος που φτανουν τα σκαγια... Σε αυτες τις αποστασεις κ με σφιχτα τσοκ μονο αν δεν παει η τουφεκια πανω στο πουλι γλιτωνει...

Αυτο γινεται σε αποστασεις μετα τα 40 μετρα, γι αυτο κ ενα παλιο κολπο οταν τουφεκαγαν καποια κυριως υδροβια σε μεγαλες αποστασεις ηταν να βαζουν την ακιδα του οπλου λιγο πανω απο τα πουλια... Στα 25-30-35 μετρα ειναι ακαριαιος ο χρονος που φτανουν τα σκαγια... Σε αυτες τις αποστασεις κ με σφιχτα τσοκ μονο αν δεν παει η τουφεκια πανω στο πουλι γλιτωνει...
Άρη, εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου σ΄αυτό που λες και ειδικά σε καιρικές συνθήκες που καθυστερούν τα σκάγια. Και σε τεστ Churchill τυχαίνει να ακούγεται πρώτα το μπαμ και μετά ο ήχος των σκαγιών στον πίνακα. Έστω και με μικρή χρονική διαφορά...

Status
Not open for further replies.
Back