Ο Σκριβάνος είναι πράγματι πολύ καλός κοντακάς, από ότι έχω ακούσει, αλλά και έχω δει δουλειές του, και όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτο του Παύλου. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους διάσημους κοντακάδες του εξωτερικού.
Ευχαριστώ για τη σύσταση. Μίλησα εχθές μαζί του και μου εξήγησε ότι μπορεί να γίνει (σε δίκαννο). Κάποια στιγμή θα πάρω δίκαννο και θα το κάνω πιστεύω
Το θέμα είναι ότι τέτοιου τύπου κοντάκι (cross-over), εγώ προσωπικά δεν θα έβαζα στο όπλο μου με τίποτα !!!
Μου φαίνεται κακάσχημο και αταίριαστο πράγμα για όπλο.
Προσωπική μου άποψη, αλλά αυτά θεωρώ ότι είναι μόνο για εκκεντρικούς και ιδιόρρυθμους λόρδους ... άσε που αμφιβάλλω και για την εργονομία του και τη συμπεριφορά του στο θέμα της ανάκρουσης. Αλλά, γούστα είναι αυτά ... περί ορέξεως ...
Έχεις δίκιο Στέλιο είναι πολύ άσχημο. Ούτε εμένα μου αρέσει.
Αν όμως είχες εσύ το πρόβλημα και το ζούσες σε κάθε τουφεκιά, σε κάθε κυνήγι, κάθε χρόνο, κάποια στιγμή θα συμβιβαζόσουν. Θα έλεγες «δε πα να λένε ότι θέλουν… θέλω να βλέπω!»
Γιατί άλλο να το σκέφτεσαι το θέμα ακαδημαϊκά στις συζητήσεις μες στο φόρουμ και άλλο να το ζεις στην πράξη εσύ.
Μάλλον είμαι τυχερός που δεν έχω αντίθετο κυρίαρχο μάτι, αλλά κι αν είχα τέτοιο θέμα, θα έκανα ότιδήποτε άλλο (κλείσιμο ματιού ... αλλαγή πλευράς επώμισης ... κλπ) παρά να καταφύγω σε τέτοιο κοντάκι.
Αν μάθεις εσύ στην ηλικία που είσαι να γράφεις με το αριστερό θα μάθω και εγώ στην ηλικία που είμαι να επωμίζω αριστερά
. Και αν μάθεις κάθε φορά που περνάει από μπροστά σου μία πανέμορφη γυναίκα να κλείνεις το δεξί σου κυρίαρχο μάτι και να τη βλέπεις και να τη χορταίνεις μόνο με το αριστερό, θα μάθω και εγώ να κλείνω το αριστερό κυρίαρχό μου όταν έρχονται οι τσίχλες και να τις βλέπω μόνο με το κακόμοιρο δεξί.
Τα λέω λίγο κυνικά πιο πάνω για να δώσω έμφαση διότι μου έχουν δώσει άπειρες φορές αυτή τη συμβουλή και με έχει κουράσει.
- Το να στερείσαι της διόφθαλμης όρασης τη στιγμή της αναμέτρησης με το θήραμα είναι σοβαρή αναπηρία. Δεν μπορείς να το κάνεις. Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι βοηθάει. Δε ξέρω γιατί, αλλά περισσότερες επιτυχίες έχω με διόφθαλμη σκόπευση παρά με κλειστό κυρίαρχο μάτι.
- Ένας που είναι αυστηρά δεξιόχειρας δεν μπορεί να γίνεις αριστερόχειρας. Σκεφτείτε πόσο επίπονη διαδικασία ήταν παλιά που ανάγκαζαν τα αριστερόχειρα παιδιά να γράφουν με το δεξί. Και ήταν παιδιά, δεν ήξεραν να γράφουν με το αριστερό, απλά τους ερχόταν ενστικτωδώς και πάλι ήταν πολύ δύσκολο να γίνει και δεν λειτουργούσε πολλές φορές η «εκπαίδευση». Φαντάσου να πρέπει να το κάνεις αυτό ως μεσήλικας. Δεν γίνεται! Βεβαίως υπάρχουν πολλοί που στην πραγματικότητα είναι αμφίχειρες και απλά έχουν μάθει να γράφουν με το δεξί. Αυτοί αν χρειαστεί μαθαίνουν εύκολα να επωμίζουν αριστερά.
Ο λόγος που οι δάσκαλοι σκοποβολής συστήνουν αυτά τα δύο, να κλείνεις το κυρίαρχο μάτι, ή να επωμίζεις από το «αδύναμο χέρι» δείχνει πόσο ανήμποροι είναι οι ίδιοι να βοηθήσουν σε μία τέτοια κατάσταση. Δεν μπορούν να εφαρμοστούν πολλές από τις αρχές της κυνηγητικής σκοποβολής σε ετερόπλευρη κυριαρχία ματιού-χεριού από ότι φαίνεται. Για αυτό στην πράξη σου λένε γίνε πρώτα «κανονικός» και μετά εγώ θα σε εκπαιδεύσω.
Οι λύσεις για το πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι δύο:
1) Να μάθεις να βρίσκεις το στόχο με την ιδιαιτερότητά σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθει το μυαλό σου να υπολογίζει απόσταση θηράματος-γωνία σκοπευτικού λάθους λόγο ιδιαιτερότητας-ταχύτητα θηράματος-προσκόπευση
2) Gadgets. Βοηθήματα τα οποία μπορεί να βρει χρήσιμα κάποιος με ετερόπλευρη κυριαρχία ματιού-χεριού. Το κοντάκι για το οποίο μιλάμε δηλαδή, cripplestock, η παράπλευρη σκοπευτική γραμμή, ειδικά σκοπευτικά.
Το πρώτο το κάνω εδώ και χρόνια και θα συνεχίσω να το κάνω. Το ειδικό κοντάκι δεν μπορεί να γίνει στην καραμπίνα που έχω αυτό τον καιρό, άρα αυτό που θα ήθελα να δοκιμάσω είναι η παραπάνω κανγκουριά της πλαϊνής σκοπευτικής γραμμής. Ακόμα όμως δεν την έχω βρει ούτε σε κατάστημα, ούτε στο ίντερνετ.