Φυσίγγια για τσίχλες - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Πάντως παιδιά, για να είμαστε, πραγματικά, σε ασφαλή θέση εμείς οι (τσιχλο)κυνηγοί να κρίνουμε εάν το τάδε ή το δίνα φουσέκι είναι ικανό και επαρκές για την άμεση καταβολή του εκάστοτε θηράματος, θα πρέπει να (έχουμε μάθει να) ντουφεκάμε τέλεια, σαν τους πρωταθλητές, όπως ο George Digweed...!!!
Tι θέλω να πω: μήπως, για τα "ξεπουπουλιάσματα" και τους επιπόλαιους τραυματισμούς των τσιχλοκότσυφων, είμαστε απολύτως υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι και το πώς σκοπεύουμε, και όχι τα "έρμα" τα φυσιγγάκια...; Με άλλα λόγια: ΟΛΑ τα σύγχρονα, επώνυμα φυσίγγια σκοτώνουν!!! Το ζήτημα είναι το εξής αυτονόητο: να στέλνουμε τα σκάγια τους εκεί που πρέπει κάθε φορά...!!! Εάν ΔΕΝ σκοπεύουμε σωστά, και με τα καλύτερα φυσίγγια του κόσμου να ρίχνουμε... δεν θα κάνουμε τίποτα...!!!
Για αναλογιστείτε το καλά όλοι σας αυτό και θα δείτε από μόνοι σας, πως θα σταματήσετε τις "εύκολες" και αβάσιμες κρίσεις περί αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας των φυσιγγίων...!
Ενα φυσιγγι τοτε;

Βασιμοτατο,αυτο που λεει ο Νικολαος!
Για να πεσει το θηραμα,πρεπει να το βαλουμε μεσα στην τουφεκια μας!
Με το βροντολογημα δεν πεφτει τιποτα,εκτος και πασχει απο καρδια!
Κατι βασικο που διαφοροποιει ενα φυσιγγι απο ενα αλλο,ειναι η ταχυτητα του φορτιου του.
Οχι σε οτι αφορα την επαρκεια της,ετσι ωστε να εχουμε αναλογο εργο και κατ' επέκταση καταβολες,οσο την γνωση της,απο τον χειριστη-κυνηγο!
Σε μικρες μεσαιες αποστασεις,παιζει ρολο!
Οι ταχυτητες που αναπτύσσουν τα συγχρονα φυσιγγια,ειναι επαρκεστατες!
Οι παππουδες μας καρπώνονταν θηραματα με φορτια που εβγαζαν 50-70μ/sec,μικροτερες ταχυτητες!
Ωστοσο...
ΔΕΝ φτανει μονο η ταχυτητα για να καταβληθει ΑΜΕΣΑ το θηραμα!
Χρειαζεται και αναλογο με το βαρος και το μεγεθος του(θηραματος),αριθμο πληγματων...
Το συνεχομενο φαινομενο ξεπουπουλιασματος,σημαινει πως...κατι τρεχει!
Δε μπορει να τουφεκαμε πάντα σε τραβερσες και να μενουμε πισω η να φευγουμε μπροστα!
Και ο πιο ...κλαμπανας,καποια στιγμη θα το καταλάβει και θα διορθωσει!
Συνηθως,τα φυσιγγια πασχουν απο κατανομές!
Ειναι,δυστυχως,λιγοι αυτοι(εξ ημών )που θα δοκιμασουν ενα....βαρβατο φυσιγγι,σε οτι αφορα τις κατανομες του!
Το"ζορικο",κατα κανονα,θα σκορποσκαγιαζει...
Πολυ περισσοτερο οταν προκειται για ψιλο σκαγι!
Το σκορποσκαγιασμα,αυτο που θα μας δωσει θηράματα σε μικρες μεσαιες αποστασεις,θα ειναι η αιτια που θα μας τα στερήσει σε μεγαλυτερες αποστασεις η σε μερες με ευνοϊκές,για το σκορποσκαγιασμα,καιρικες συνθηκες!
ΔΕΝ ειναι ολα τα φυσιγγια καλα και επαρκη!
Τουλαχιστον,δεν ειναι ολα καλα για τον ΚΑΘΕΝΑ μας!

Last edited:
Με άλλα λόγια: ΟΛΑ τα σύγχρονα, επώνυμα φυσίγγια σκοτώνουν!!!
Επιτρεψε μου να διαφωνησω....
Μπορει ολα να σκοτωνουν ....αλλα οχι το ιδιο καλα.
Και μην ξεχναμε οτι υπαρχουν καννες που διαλεγουν....
Οπως και δεν ταιριαζουν ολα τα φυσιγγια στον τροπο που ντουφεκαει ο καθενας μας.
Ευτυχως επιλογες υπαρχουν πολλες.
Αν το φυσιγγι ταιριαξει στον τροπο που ντουφεκαω και το.......γουσταρει......και η εκλεκτικη ιταλιδα καλλονη μου εχει καλως.....
Αν κατι απο ολα τα παραπανω διαταραξη την ισορροπια των παραμετρων απλα ψαχνεσε αλλου.

Επιτρεψε μου να διαφωνησω....
Μπορει ολα να σκοτωνουν ....αλλα οχι το ιδιο καλα.
Και μην ξεχναμε οτι υπαρχουν καννες που διαλεγουν....
Οπως και δεν ταιριαζουν ολα τα φυσιγγια στον τροπο που ντουφεκαει ο καθενας μας.
Ευτυχως επιλογες υπαρχουν πολλες.
Αν το φυσιγγι ταιριαξει στον τροπο που ντουφεκαω και το.......γουσταρει......και η εκλεκτικη ιταλιδα καλλονη μου εχει καλως.....
Αν κατι απο ολα τα παραπανω διαταραξη την ισορροπια των παραμετρων απλα ψαχνεσε αλλου.

...... και αν προσθέσω σε αυτά ότι μπορεί ένα φυσίγγι που σου ταίριαξε στην επόμενη παρτίδα να άλλαξε set up :(:(:(

...... άιντε πάλι φτού και από την αρχή ψάξιμο. Έτσι για να μην βαριόμαστε. ;);)

Παιδια με 3αρι τσοκ στα 20 μετρα δεν υπαρχει κεντρο της τουφεκιας, πουπουλα ουρας και αλλα τετοια φιλοσοφικα! Η το πηρε η οχι η τουφεκια. Με τον ασσο ακομα χειροτερα. Τι παραπλευρα σκαγια να εχει στα 25 ο ασσος, που δεν ριχνουν μια πιθαμη πουλι σαν την τσιχλα. Οπου μειναμε πισω στην τουφεκια το καταλαβαμε, οταν ομως η τσιχλα σκαει σαν μαξιλαρι με πουπουλα και φευγει ε τι να γινει φταιει το φυσιγγι!

...... και αν προσθέσω σε αυτά ότι μπορεί ένα φυσίγγι που σου ταίριαξε στην επόμενη παρτίδα να άλλαξε set up :(:(:(

...... άιντε πάλι φτού και από την αρχή ψάξιμο. Έτσι για να μην βαριόμαστε. ;);)
Συνφωνω απολυτα.....το συνηθες φαινομενο με τα εγχωρια παραγωγης φυσιγγια..
.well done.

Τι παραπλευρα σκαγια να εχει στα 25 ο ασσος, που δεν ριχνουν μια πιθαμη πουλι σαν την τσιχλα. Οπου μειναμε πισω στην τουφεκια το καταλαβαμε, οταν ομως η τσιχλα σκαει σαν μαξιλαρι με πουπουλα και φευγει ε τι να γινει φταιει το φυσιγγι!
Εγώ διαφωνώ Στέφανε, ακριβώς επειδή στα 25 μέτρα αν ρίξεις μια τουφεκια με φουλ θα δεις έναν κύκλο 60 εκατοστά γεμάτο σκαγια που αν βάλεις μέσα στο κέντρο μια τσίχλα που πετάει θα δεις ότι τα φτερά, το κεφάλι κ ο λαιμός της θα πάρουν τουλάχιστον 5 σκαγια που δεν θα της αφήσουν κανένα περιθώριο που να μην την ρίξουν κάτω... Τα φτερά στα πουλιά αν το πουλί δεν σβήνει, αν δεν το βρουν καλά δηλαδή, σημαίνει τουφεκια που έφυγε οριακά πίσω του, το βρήκε δηλαδή από εκεί που τελείωνει το στήθος κ πίσω... Κ ακριβώς επειδή η απόσταση είναι σχετικά κοντινή κ η διάμετρος της τουφεκιας στενή δεν υπάρχει διόρθωση λόγω διασποράς... Αυτά για τις σχετικά κοντινές αποστάσεις που η συγκέντρωση είναι τέτοια που δεν γίνεται να μην κάψει το πουλί, τα πούπουλα στις πιο μακρινες αποστάσεις κ η μη άμεση καταβολή μπορεί να έχουν κ άλλες αιτίες όπως η υπερβολική διατήρηση σε συνδυασμό με ανεπάρκη συγκέντρωση...
Αυτο τουλάχιστον πιστεύω εγώ...

Εγώ διαφωνώ Στέφανε, ακριβώς επειδή στα 25 μέτρα αν ρίξεις μια τουφεκια με φουλ θα δεις έναν κύκλο 60 εκατοστά γεμάτο σκαγια που αν βάλεις μέσα στο κέντρο μια τσίχλα που πετάει θα δεις ότι τα φτερά, το κεφάλι κ ο λαιμός της θα πάρουν τουλάχιστον 5 σκαγια που δεν θα της αφήσουν κανένα περιθώριο που να μην την ρίξουν κάτω... Τα φτερά στα πουλιά αν το πουλί δεν σβήνει, αν δεν το βρουν καλά δηλαδή, σημαίνει τουφεκια που έφυγε οριακά πίσω του, το βρήκε δηλαδή από εκεί που τελείωνει το στήθος κ πίσω... Κ ακριβώς επειδή η απόσταση είναι σχετικά κοντινή κ η διάμετρος της τουφεκιας στενή δεν υπάρχει διόρθωση λόγω διασποράς... Αυτά για τις σχετικά κοντινές αποστάσεις που η συγκέντρωση είναι τέτοια που δεν γίνεται να μην κάψει το πουλί, τα πούπουλα στις πιο μακρινες αποστάσεις κ η μη άμεση καταβολή μπορεί να έχουν κ άλλες αιτίες όπως η υπερβολική διατήρηση σε συνδυασμό με ανεπάρκη συγκέντρωση...
Αν συνεχίσω να επιχειρηματολογώ θα φανεί σαν να έχω κάποιο προσωπικό θέμα με τον κατασκευαστή των φυσιγγιών αυτών και δεν το θέλω! Τι να πω παιδιά απλα εγώ δεν τα ξαναδοκιμάζω!! Να πούμε όμως οτι είχαμε και επιτυχίες με τα φυσίγγια αυτά..συνολικά έριξα 20 με την S4 και 8 με την aquila και πήρα τα 10 πουλιά..οπότε δεν είπε κανεις οτι ειχαμε μόνιμα ξεπουπουλιάσματα...απλα κάτι δεν κόλλησε σε 2 ατομα ταυτόχρονα!!!

Υπάρχουν φυσίγγια που δεν δουλεύουν καθόλου σε ορισμένες καιρικές συνθήκες.
Πέρσι με ζεστό καιρό έριξα ένα κουτί j&b fast και βαρεσα ΜΙΑ τσίχλα. Βολή στα 20 μέτρα έπεσε με το τρίτο, ζωντανή και της έριξα και τέταρτο καθιστή αφού ήταν ολοζώντανη έτοιμη να πετάξει.
Δεν νομίζω να είχα ξεχάσει πως σκοπεύουν αφού τα πουλιά επερναν τις τουφεκιές και με την αλλαγή της μάρκας άρχισα να βαράω πουλιά.

Στα 20 μέτρα ειναο τόσο σφιχτη η τουφεκια κ εχει τόση δύναμη που ότι βρει στο κέντρο της το εξαερωνει... Είναι άλλο πράγμα το δεν έχει δύναμη το φυσιγγι σε αυτή την απόσταση κ αλλο πράγμα το ότι ένα φυσιγγι με το στήσιμο του γίνεται ενδεχομένως πιο αργό από αυτό που γουστάρουμε κ ξέρουμε σε κάποιες συνθήκες κ δεν το ευχαριστιομαστε η δεν έχουμε επιτυχίες... Αυτο λέω... Γενικά για όποιοδηποτε φυσιγγι όχι για κάποιο συγκεκριμένο...
Κ εμενα μου έχει τύχει να είναι ένα φυσιγγι εξαιρετικά γρήγορο για τα γούστα μου κ να πρέπει να βάζω ελάχιστη προσκοπευση δε σημείο που να νιώθω αβολα στα 25 μέτρα... Ότι έβρισκα το εξαερωνε, ότι όχι απλά έφευγε η τραυματισμενο η αλωβητο...

Στα 20 μέτρα ειναο τόσο σφιχτη η τουφεκια κ εχει τόση δύναμη που ότι βρει στο κέντρο της το εξαερωνει... Είναι άλλο πράγμα το δεν έχει δύναμη το φυσιγγι σε αυτή την απόσταση κ αλλο πράγμα το ότι ένα φυσιγγι με το στήσιμο του γίνεται ενδεχομένως πιο αργό από αυτό που γουστάρουμε κ ξέρουμε σε κάποιες συνθήκες κ δεν το ευχαριστιομαστε η δεν έχουμε επιτυχίες... Αυτο λέω... Γενικά για όποιοδηποτε φυσιγγι όχι για κάποιο συγκεκριμένο...
Κ εμενα μου έχει τύχει να είναι ένα φυσιγγι εξαιρετικά γρήγορο για τα γούστα μου κ να πρέπει να βάζω ελάχιστη προσκοπευση δε σημείο που να νιώθω αβολα στα 25 μέτρα... Ότι έβρισκα το εξαερωνε, ότι όχι απλά έφευγε η τραυματισμενο η αλωβητο...
Δεν κατάλαβα.
Μιας που είσαι Μεσσηνιος τα φυσίγγια concord του Κουτουμανου με 33 γρ σκάγια πρέπει να τα ξέρεις.
Αν μου πεις ότι έχεις επιτυχίες με αυτό το φυσσιγγι σε θερμοκρασίες άνω των 14_15 βαθμών Εγώ δεν θα ξαναβγαλω άδεια και θα το ρίξω στο ψάρεμα.
Ύ.Γ το παραπάνω φυσίγγια είναι ιδανικό για θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών. Όλα τα πουλιά ξερά χωρίς αίμα.

.well done..well done..well done..well done.

Αν συνεχίσω να επιχειρηματολογώ θα φανεί σαν να έχω κάποιο προσωπικό θέμα με τον κατασκευαστή των φυσιγγιών αυτών και δεν το θέλω! Τι να πω παιδιά απλα εγώ δεν τα ξαναδοκιμάζω!! Να πούμε όμως οτι είχαμε και επιτυχίες με τα φυσίγγια αυτά..συνολικά έριξα 20 με την S4 και 8 με την aquila και πήρα τα 10 πουλιά..οπότε δεν είπε κανεις οτι ειχαμε μόνιμα ξεπουπουλιάσματα...απλα κάτι δεν κόλλησε σε 2 ατομα ταυτόχρονα!!!
Στέφανε λίγο πιο αργό να είναι το φυσιγγι από τον τρόπο που ρίχνεις ή λόγω υγρασίας να ταξιδεύουν τα σκάγια λίγο πιο αργά αυτά τα αποτελέσματα θα έχεις....ούτε έχω δοκιμάσει τα φυσίγγια του και μάλλον ούτε πρόκειται αλλά φιλικά πάντα να το έχεις αυτό στο μυαλό σου....και ακόμα και με σφιχτό τσοκ μπορεί να έχεις ξεπουπουλιασματα λόγω κακής σκόπευσης!

Status
Not open for further replies.
Back