@Prowler® Είμαι νέος χρήστης του forum δεν έχω διαβάσει όλα τα posts οπότε δεν ξέρω τι έχετε γραψει κατα καιρούς.500 φορές τα έχω γράψει και για να μην επαναλαμβάνομαι, δείτε την άποψη του ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΥΡΟΥ:
1. ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΝΝΟ
Κάποτε είχε γραφτεί από έναν ειδικό ότι το ιδανικό τσοκάρισμα είναι το πιο ανοικτό τσοκάρισμα που θα κρατά όμως και αρκετή πυκνότητα σκαγίων στην απόσταση που συνήθως ρίχνουμε για άμεση καταβολή του θηράματος. Επίσης στην ίδια συμβουλή προστίθεται και η προτροπή να χρησιμοποιούμε το πιο μικρό μέγεθος σκαγίων που θα καταβάλει το θήραμα ώστε η τουφεκιά να είνα αρκετά πυκνή αλλά και αρκετά πλατιά.
Αυτά τα εφάρμοζαν οι Αγγλοι από τον 19ο αιώνα και η πρακτική τους απέδιδε στους λεγόμενους “ψηλωμένους φασιανούς” που περνούσαν στα 40 μέτρα πάνω από τα τουφέκια. Για αυτά τα κυνήγια οι Αγγλοι επέλεγαν βελτιωμένο κύλινδρο ή 1/4 τσοκ για την δεξιά κάννη και μισό για την αριστερή.
Αυτά μεταφράζονται σε συσφίξεις 0,125 (Β. Κύλινδρος) ή 0,25 (1/4) στην δεξιά και 0,5 στην αριστερή. Με αυτά τα τσοκαρίσματα το δίκαννο είναι προσαρμόσιμο σε όλα τα κυνήγια πλην υδροβίων. Με φυσίγγια διασποράς προσαρμόζεται και για τα πολύ κοντινά θηράματα ενώ δέχεται και ατσάλινα σκάγια.
http://oplognosia.com/?p=8630
2.ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ
Η αποτελεσματικότητα του Βελτιωμένου Κύλινδρο και του Μισού τσο, δηλαδή τέσσερα και τρία άστρα, δείχνουν την σοφία των παλιών Αγγλων οπλουργών που έβαζαν αυτά τα δύο τσοκ στα περισσότερα δίκαννα. Είναι μια επιλογή πολύ πιο χρήσιμη από το κλασσικό ντεμί και φουλ των Ευρωπαίων οπλουργών.
Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για τον κυνηγό με μια κάννη, δηλαδή καραμπίνα ή μονόκαννο, το μισό τσοκ είναι πιο χρήσιμη επιλογή από κάθε άλλο τσοκάρισμα.
3. ΣΤΑΘΕΡΑ Ή ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΤΣΟΚ
Οι πωλητές έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι δεν ξέρουν πολλά πράγματα για τα κυνηγετικά όπλα. Απόδειξη η συντριπτική πλειονότητα των όπλων με τσοκ ντεμί και φουλ, αυτά αγοράστηκαν με τις προτροπές πωλητών για το καλύτερο τσοκάρισμα.
http://oplognosia.com/?p=116
4. ΦΟΥΛ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΥΛ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ
Η υπερβολική σύσφιξη είναι αποτέλεσμα της σκέψης “αν το λίγο είναι καλό, το πολύ είναι καλύτερο”. Η υπερβολική σύσφιξη άρχισε στα τέλη το 19ου αιώνα από μερικούς αθλητές της περιστεροβολίας, πέρασε στο Τραπ και από εκεί στο κυνήγι.
Σοβαροί ερευνητές που έκαναν πειράματα στον πίνακα αποφάνθηκαν από τότε, από τα τέλη του 19ου αιώνα, ότι το τσοκάρισμα έχει όρια, μετά από ένα σημείο παύει να αποδίδει αυξημένη συγκέντρωση. Ομως, στον χώρο του κυνηγίου και της σκοποβολής η δοξασία και η ρητορική του καφενείου, και ενίοτε του κυνηγετικού τύπου, νικούν τα πειράματα και την έρευνα και έτσι έχουμε όπλα με τσοκάρισμα έξτρα φουλ και έξτρα έξτρα φουλ. Τέτοια τσοκ έχουν την ίδια χρηστικότητα με την χρυσή σκανδάλη, δηλαδή καμία.
(τουτέστιν προτείνονται: ***/**** τα ίδια νομίζω ότι προτείνει κι ο @leo )
εγώ προτείνω συγκεκριμένα: 7/10 έως 6/10 αριστερά (ή πάνω) και 1/10 με 2/10 δεξιά (ή κάτω) και 3,5/10 με 4,5/10 σε μονή κάννη
Τα παραπάνω όμως τα έχω διαβάσει από τον κ.Κυπρίδιμο αφού είναι από τους λίγους που δεν αμφισβιτώ τις γνώσεις του. Όμως έχω κάποιες ενστάσεις σε όλα αυτά. Ειδικά στην άποψη του ότι το φουλ τσοκ δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι προσφέρει η χρυσή σκανδάλη. Ναι η χρυσή σκανδάλη δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω. Όμως το φουλ τσοκ είναι υπερβολικός και μάλιστα στο βιβλίο του από τις δοκιμές που είχε κάνει άλλα δίχνει και υπάρχει αντίφαση σε αυτό. Ενδεικτικά θα βάλω ένα στιγμιότυπο από το βιβλίο του κ. Κυπρίδιμου "Πίνακες βλητικής" που φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά στις συγκεντρώσεις σε διάφορες αποστάσεις των τσοκ μεταξύ τους, Για το 6 νούμερο σκάγια λοιπόν δίνει τον παρακάτω πίνακα.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι στα 35 μέτρα για 32 gr γόμωση στο 6 νούμερο σκάγια το φουλ τσοκ έχει 10% παραπανω συγκέντρωση σε σχέση με το ντεμί. Δηλαδή 30 σκάγια παραπάνω στον κύκλο. Στα 45 μέτρα έχει 24 σκάγια παραπάνω. Εγώ αυτά τα 24-30 παραπάνω σκάγια στο 6 νούμερο τα θεωρώ πολύ σημαντικά σε ένα θήραμα όπως είναι ο λαγός. Αυτά τα 24 σκάγια λιγότερα που θα μου έβαζε το 3 -4* τσοκ είναι πολύ πιθανόν να είναι η αιτία που θα τον χάσω στα 35- 45 μέτρα που συνήθως τους τουφεκάμε από την μια μεριά στην άλλη των ρυακιών στην Κρήτη.
Συμφωνώ όμως ότι για τα αγγλικά λονδρέζικα φερμαριστα σε φρακτά κτήματα κυνήγια που κάνουν οι αγγλοι που δεν τουφεκάνε πάνω από 35 μέτρα το ιδανικότερο τσοκάρισμα είναι το 4,3*. Σε τόσα άλλα μέρη όμως όπως Ρωσία , Καναδά , Αμερική , Ιταλία , Κρήτη που κυνηγούν με φούλ, εχτρα φουλ κλπ σε πιο αντίξοες συνθήκες και σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ειναι σοφοί όλοι αυτοί; Το όλο θέμα νομίζω ότι είναι καθαρά υποκειμενικό και δεν νομίζω ότι μπορεί να προσδιοριστεί αντικειμενικά κάποιο πιο ιδανικό τσοκάρισμα γιατί εξαρτάται από το μέρος το θήραμα και τις συνθήκες που κυνηγάει ο κάθενας. Εγώ εξακολουθώ πάντως να πιστεύω ότι το 1-3* είναι αυτό το τσοκ που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να σε προδώσει βλητικά για γενικό κυνήγι εφόσον όμως μπορείς να το υποστηρίξεις και σκοπευτικά. Το μόνο πρόβλημα με αυτό είναι τα μονόβολα και τα ατσάλινα σκάγια αλλά εκεί μιλάμε για άλλες παραμέτρους και για άλλες συνθήκες που ίσως ούτε το 4-3* να ειναι το πιο ιδανικό. Όμως όπως σωστά είπες όλες οι απόψεις είναι σεβαστές είτε είναι σωστές είτε όχι.