Αν διαφέρει η προοδευτικότητα της πυρίτιδας θα διαφέρει και η ταχύτητα οπότε φυσιολογικό να διαφέρει και η ανάκρουση. Σου ξαναλέω πως όλα τα φυσίγγια των δοκιμών βγάζουν ίδια ταχύτητα αλλά με διαφορετικής προοδευτικοτητας πυριτιδες.
Δεν παίζει σημασία μόνο η τελική ταχύτητα αλλά και πόσο μεγάλη είναι η επιτάχυνση δηλαδή ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας.
Πολύ σωστά, αυτό βέβαια δεν επηρεάζει το μετρησιμο λάκτισμα αλλά το αισθητό.
Σε κάννες όμως μεταξύ 66 και 71 σε όσες δοκιμές έχω δει πάντα η 71 cm έχει περίπου 10-20 m/s μεγαλύτερη ταχύτητα που σημαίνει ότι έχουμε επιτάχυνση και μετά τα 66 εκ κάννης.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν συγκρίνουμε δύο διαφορετικές κάνες είναι όταν κοιτάμε μόνο τις διαφορές σε μήκος και διάμετρο αυλού. Γιαυτό έβαλα τα διαγράμματα για να φανεί ότι οι διαστάσεις της θαλαμης για παράδειγμα, επηρεάζουν περισσότερο από τον αυλό και το μήκος. Για να είναι αξιόπιστη μία σύγκριση θα πρέπει οι δύο κάνες να έχουν ακριβώς ίδιες θαλαμες και ανάλογα με το τι ελέγχουμε, κώνους, αυλους και τσόκ.
Που το αναφέρει αυτό με τα 65 εκ η Benelli; Δεν το έχει πάρει κάπου το μάτι μου
Είναι ένα pdf που θα βρεις στο διαδίκτυο αν ψάξεις benelli ballistica interna το είχα βάλει παλιά σε μια ωραία ανταλλαγή απόψεων που είχα εδώ μέσα, αλλά δεν το έχω τώρα.
Δεν ειναι μηδενικές οι τριβές επειδή το βύσμα έχει μικρότερη διάμετρο.
Σωστά λες ότι τριβές θα έχουμε πάντα, οι τριβές σαν αποτέλεσμα των ακτινικων πιέσεων κυρίως, αυξάνονται παράλληλα με την επιτάχυνση, στον αυλό όπως βλέπεις στο διάγραμμα η επιτάχυνση μειώνεται ραγδαία. Αυτό που αυξάνει κατά πολύ τις τριβές είναι τα τμήματα του βύσματος που έχουμε συμπαγές πλαστικό όπως στην βάση του κυαθιου, εκεί όντας στερεό όταν η διάμετρος είναι μεγαλύτερη του αυλού και υπό πίεση και από τις δύο πλευρές, ( από τα αέρια από την μία και τα σκάγια από την άλλη), παρεμποδιζει πολύ την ολίσθηση στο κοίλο της κάνης. Για να το διαπιστώσεις βάλε ένα βύσμα σε μία κάνη και ρίξε με φυσίγγιο που έχει μόνο καψυλιο, σε στενό αυλό θα φρενάρει και θα παραμείνει εντός, ενώ αν η διάμετρος του αυλου είναι λίγο μεγαλύτερη θα πεταχτεί αρκετά μέτρα μακριά. Θέτεις πολλά ερωτήματα μαζί και ήδη έγραψα πολλά, καλύτερα ένα ένα για να μην κουράζουμε τους υπόλοιπους. Οι διπλοί κώνοι για παράδειγμα είναι ολόκληρο κεφάλαιο και ίσως αξίζει περισσότερης προσοχής από πολλά άλλα.