Benelli Team

  • Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Σημαντική διαφορά στην διάτρηση δεν πρόκειται να βρείτε ποτέ με 2 διαφορετικές κάνες και το ίδιο φυσίγγι που ρίχνουν τα ίδια περίπου ποσοστά.
Αν βρείτε, σας βγάζω το καπέλο.

Οπότε ουσιαστικά αυτό που μένει είναι η χρήση ενός σωστού πυρομαχικού και η ρύθμιση της συγκέντρωσης ανάλογα την απόσταση και την σκοπευτική ικανότητα.

Πολύ σημαντική επίσης η επιλογή του μεγέθους σκαγιού, ... από κομμένο φυσίγγι, όχι αυτό που γράφει απέξω.
 
Η μπενελι είναι σαν ένα καλό Honda δε σπάει δε χαλάει αλλά δεν είναι Μερσεντές που σπάει και χαλάει αλλά η αίσθηση που έχεις όταν κάθεσαι μέσα είναι σαν τρένο το ένα και σαν κάρο το άλλο...Και επειδή έχω αλλάξει και τρένα και κάρα και 3/4 μπενελι και άλλες αρκετές γράφω από εμπειρία όχι από κάποιο κολημα γιατί απλά δε κολαω με τίποτα .Τη guerini τη παίρνω γιατί την είχα απωθημένο αν δε κάνει ότι πιστεύω θα πάει αλλού και μετά θα μεταμορφωθεί μια 304 σε ΟΘΘΧΟΑ(Όπλο, θανάτου, θηραμάτων, χωρίς, όριο, απόστασης).
 
Η Πυλαρος "κρατάει" ακόμα...
Αλλά δεν ξερω για ποσο.....

Δεν γνωρίζω αν ξέρεις τι γίνεται στις άλλες περιοχες του νησιου αλλά τα πραγματα δεν είναι καθόλου ευχαριστα....


Σου ευχομαι να είσαι γέρος κ να τις..χιλιάσεις στα επόμενα χρόνια αλλά να ξέρεις ότι η περδικα είναι οτιδηποτε άλλο εκτός απο νουμερα.....
Η πέρδικα εδώ χάλασε από τα κοράκια που δεν υπήρχαν παλιά ..μάλιστα ο σύλλογος πέρυσι η προπερσι αν θυμάμαι καλά τα επικυριξε με 5 ευρώ το ένα....εδώ στη Κεφαλονιά δεν την κυνηγάνε πολύ γιατί είναι πολύ άγρια και δύσκολα μέρη....όλο βράχια και γκρέμια...μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια εμφανίστηκαν και αλεπούδες ...εμείς σα παρέα κυνηγάμε σε διάφορα μερη και μάλιστα όταν μείνουν σε ένα σημείο 7 πουλιά δεν ξανά πατάμε...φαντάσου μου έλεγε ένας τσοπάνης είχε βρει μια φωλιά και τελικά βγήκαν 9 πέρδικα....αρχές Αυγούστου ένα είδε με τη μάνα....μεγάλη καταστροφή τα κοράκια....πολλές φορές που κυνηγάω τα κοράκια μας έχουν δείξει τα πουλιά...γυρνούν από πάνω...άσε μεγάλη κατάρα ..όπου τα βρω τα κοπαναω και ας τρομάζω και φεύγουν οι πέρδικες ...
 
Η πέρδικα εδώ χάλασε από τα κοράκια που δεν υπήρχαν παλιά ..μάλιστα ο σύλλογος πέρυσι η προπερσι αν θυμάμαι καλά τα επικυριξε με 5 ευρώ το ένα....
Κουρουνες όχι κοράκια..
Από εκεί έχετε κ περισσοτερες..
Αλλά επειδή είναι κ παμπονηρες φοβάμαι μήπως εξαπλωθουν περισσοτερο....
μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια εμφανίστηκαν και αλεπούδες ...
Αυτες μας της εμφάνισαν...........
άσε μεγάλη κατάρα ..όπου τα βρω τα κοπαναω
Αυτες βάρα αβέρτα κ γραφε νουμερα....
 
@Xklefteris εμένα πάντως αυτά που αναφέρει το άρθρο (εκτός αυτό με το φλυτζάνι που είναι υπερβολή πιστεύω θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική διαφορά έχει ένας διευρυμένος με έναν απλό αυλο στην χωρητικότητα της κάννης) με τις γνώσεις φυσικής που έχω χωρίς βέβαια να έχω καθίσει να το αναλύσω εξονυχιστικά αλλά με μία απλή επιφανειακή ανάλυση διαβάζοντας το άρθρο μου φαίνονται απόλυτα φυσιολογικά και λογικά αυτά που γράφει και τα θεωρώ σωστά. Αυτό που περιγράφει ο Κυπρίδημος στο άρθρο του είναι μία απλή εξήγηση για το πως επηρεάζει η χωρητικότητα της κάννης τις πιέσεις και τις ταχύτητες. Είναι το ίδιο πράγμα με την ροή υγρών μέσα από έναν σωλήνα όπου όσο πιο στενός ο σωλήνας τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες έχουμε σε δεδομένη πίεση. Στους διευρυμένους αυλούς δεν αμφισβητείται ότι η χωρητικότητα στην κάννη όντως είναι μεγαλύτερη με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στις πιέσεις και κατεπέκταση στις ταχύτητες. Τώρα 0,4 χιλιοστά μεγαλύτερη διάμετρος στον αυλό με μία πρώτη σκέψη δεν φαίνεται καθόλου σημαντική σαν αύξηση χωρητικότητας αλλά αν σκεφτείς ότι αυτά τα 0,4 αφαιρούνται σε όλο το μήκος της κάννης τότε δε είναι καθόλου αμελητεα διαφορά και σίγουρα επηρεάζει. Οπότε σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις. Ίσως οι διαφορές να μην είναι τόσο σημαντικές και εμφανής όπως διατυμπανίζει και ο @gvp9000 συνέχεια αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχουν.
Επίσης αν έχει μετρηθεί η διαφορά στην ταχύτητα όπως αναφέρει (το οποίο δεν μπορείς ούτε να το επιβεβαιώσεις αλλά ούτε και να το αμφισβητήσεις) και υπάρχει όντως αυτή η διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ διευρυμένου και απλού αυλού τότε το συμπέρασμα είναι ότι το κέρδος απο τις μειωμένες τριβές δεν επαρκεί για αυτό και το τελικό αποτέλεσμα είναι μειωμένες ταχύτητες στον διευρυμένο αυλό.
Τώρα μπορεί το άρθρο του να μην είναι πλήρως αναλυτικό και να έχει ελλείψεις μη υπολογίζοντας στην εξίσωση και τις παραπάνω τριβές από τον πιο στενό αυλό στα σκάγια σε σχέση με τον διευρυμένο αυλό αλλά τα υπόλοιπα που γράφει μου φαίνονται απολύτως λογικά .
Όμως στην παράγραφο που σου επισημανα αναφέρει και προφανώς παραδέχεται και ο ίδιος ότι υπάρχουν μερικά θετικά πλεονεκτήματα στον διευρυμένο αυλό στην τουφεκιά τα οποία όμως και σε έναν απλό αυλό μπορείς να τα πετύχεις απλά μειώνοντας την γόμωση και τις πιέσεις στο φυσίγγι. Το οποίο και αυτό είναι απολύτως λογικό για μένα και το έχω διαπιστώσει και ο ίδιος σε δοκιμές όπου αν μειώσω το βάρος γόμωσης και τις πιέσεις στο φυσίγγι έχω μεγαλύτερη συγκέντρωση στον πίνακα.

Παρόλα αυτά σίγουρα το κάθε φυσίγγι με διαφορετικό στήσιμο και χαρακτηριστικά θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε κάννη. Αλλιώς δεν θα λέγαμε όλοι να κάνουμε δοκιμές για να βρούμε πιο φυσίγγι ταιριάζει στο όπλο μας.
 
Επίσης κάτι άλλο που έχει κάποια σημασία και δεν το αναφέρει το άρθρο είναι ότι άλλη διάμετρο έχουν τα τσοκ στον διευρυμένο αυλό και άλλη στον απλό αυλό. Μπορεί η ονομάστική σύσφιξη να ειναι η ίδια (πχ φουλ τσοκ) αλλά αλλιώς ειναι να περνάει η γόμωση μέσα από 17.4 διάμετρο που έχει το φουλ τσοκ στην κάννη με απλό αυλό και διαφορετικό από 17,8 διάμετρο τσοκαρίσματος που έχει το φουλ τσοκ στην κάννη με διευρυμένο αυλό παρόλο που και στις δυο περιπτώσεις ο ονομαστικός βαθμός σύσφιξης του τσοκ σε σχέση με την διάμετρο του αυλού της κάννης είναι ίδιος. Διαφορετικά επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση απο το τσοκ η γόμωση.
 
Αυτό που περιγράφει ο Κυπρίδημος στο άρθρο του είναι μία απλή εξήγηση για το πως επηρεάζει η χωρητικότητα της κάννης τις πιέσεις και τις ταχύτητες. Είναι το ίδιο πράγμα με την ροή υγρών μέσα από έναν σωλήνα όπου όσο πιο στενός ο σωλήνας τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες έχουμε σε δεδομένη πίεση
Πολυ απλουστευτικη άποψη που ενώ έχει πολλά κοινά απλά δεν ισχύει γιατί ούτε ροή υγρών έχουμε ούτε η εξέλιξη του φαινόμενου είναι προδιαγεγραμμενη. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό στο τσοκ, όπου η καύση ή έχει ολοκληρωθεί ή γίνεται υποτονικα και δεν διαφοροποιεί το αποτέλεσμα.
Επίσης αν έχει μετρηθεί η διαφορά στην ταχύτητα όπως αναφέρει (το οποίο δεν μπορείς ούτε να το επιβεβαιώσεις αλλά ούτε και να το αμφισβητήσεις
Και έχει μετρηθεί και μπορώ να το επιβεβαιώσω.
Όμως στην παράγραφο που σου επισημανα αναφέρει και προφανώς παραδέχεται και ο ίδιος ότι υπάρχουν μερικά θετικά πλεονεκτήματα στον διευρυμένο αυλό στην τουφεκιά τα οποία όμως και σε έναν απλό αυλό μπορείς να τα πετύχεις απλά μειώνοντας την γόμωση και τις πιέσεις στο φυσίγγι
Εγω άλλο καταλαβαίνω από το άρθρο, απορρίπτει τον διευρυμένο αυλό ( και δεν λέει καν ποιός είναι αυτός, 18,5; 18,7.; 18,9 ;) , και το σημαντικότερο για μένα δίχως να έχει κάνει καμία δοκιμή ή μέτρηση γιατί απλά δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ειναι πολλές οι λεπτομέρειες αλλά πολύ χοντρικά δες αυτό, είναι μία μέτρηση ενός μέσου φυσιγγίου 700bar, περίπου εκεί που βλέπουμε το 0,500 βρίσκεται το τέλος του κωνου και η αρχή του αυλου, οι πιέσεις είναι 350 bar, σε αυτό το σημείο μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας δεν έχει καεί και είναι πολύ ωφέλιμο για την καύση να μπορούμε να διατηρήσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται τις πιέσεις ώστε να πάρουμε τα μέγιστα, εδώ όσο στενοτερος ο αυλός τόσο αυξημένες οι τριβές άρα πιο γρήγορη καύση. Εκει που φαίνεται η κορύφωση της μπλε γραμμής είναι 16,5 εκατοστά από την αρχή της κάνης, και ήδη οι πιέσεις έχουν πέσει στα 150 bar και στην συνέχεια στο μεγαλύτερο τμήμα της κάνης είναι γύρω στα 50bar. Ενας διευρυμένος αυλός μέχρι το τέλος του κωνου θα έχει την ίδια συμπεριφορά , κατόπιν στο αρχικό τμήμα του θα χάσει πιέσεις, ίσως να πέσουν από τις 200 ( μέσος όρος στα πρώτα 10 εκατοστά αυλού) στις 100, αλλά στην συνέχεια και στο μεγαλύτερο κομμάτι του μήκους του θα κερδίζει λόγω μειωμενων τριβών. Πιο σημαντικό είναι το σύνολο θαλάμη-κώνος παρα ο αυλός για την παραγωγή έργου
 

Attachments

  • image001.jpg
    image001.jpg
    54,8 KB · Προβολές: 10
Εγώ αυτό που μπορώ να καταθέσω από προσωπική εμπειρία ήταν όταν είχα αγοράσει ταχογραφο, μία μέρα στο σκοπευτήριο είχαμε ρίξει το ίδιο φυσίγγι 28 γραμμαρίων με διάφορα όπλα και τις μεγαλύτερες αρχικές τις έβγαζε επανειλημμένα ένα Miroku με αυλούς 18,7.

Όλα τα άλλα όπλα είχαν 18,3 - 18,4. Beretta, Perazzi κλπ.
 
Εγώ αυτό που μπορώ να καταθέσω από προσωπική εμπειρία ήταν όταν είχα αγοράσει ταχογραφο, μία μέρα στο σκοπευτήριο είχαμε ρίξει το ίδιο φυσίγγι 28 γραμμαρίων με διάφορα όπλα και τις μεγαλύτερες αρχικές τις έβγαζε επανειλημμένα ένα Miroku με αυλούς 18,7.

Όλα τα άλλα όπλα είχαν 18,3 - 18,4. Beretta, Perazzi κλπ.
Παρόμοια εμπειρία με μια browning με διευρυμένο...... Σταθερά μεγαλύτερες ταχύτητες με διάφορα φυσίγγια.......
Ειδικά με τα σκοπευτικά του Κενταύρου είχε 25m/sec μεγαλύτερες ταχύτητες από μια benelli σε δέκα συνεχόμενες βολές....
 
Διαφορετικά επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση απο το τσοκ η γόμωση.
Τα πάντα μπορεί να είναι διαφορετικά ... αυτά όμως που έχουν σημασία είναι 2 απλά πράγματα.

1. Συγκέντρωση στον κύκλο 76cm στα 36,5m ή σε απόσταση επιλογής μας
2. Διάτρηση στα 36,5m ή σε απόσταση επιλογής μας


Τα πάντα επηρρεάζουν ... το θέμα είναι αν η επηρρεάζουν τόσο πολύ ώστε να καθήσουμε να ασχοληθούμε ή ελάχιστο οπότε δεν χρειάζεται να σπαταλάμε φαιά ουσία.
πχ 20m/s διαφορά στην αρχική για εμένα δεν έχει καμία σημασία γιατί η διαφορά διάτρησης σε οποιαδήποτε απόσταση μετά τα 35m είναι μηδαμινή !!!
Αυτό που λέει για την μείωση των πιέσεων σε διευρυμένους είναι σωστό αλλά ξεχνά τις τριβές βύσματος κάνης.
Με ίδιο βύσμα ο διευρυμένος ίσως !!!! δώσει μεγαλύτερες αρχικές, αλλά όχι τόσο μεγάλες ώστε να καθήσουμε να ασχοληθούμε.

Επίσης πολλοί βλέποντας κάτι με μη ικανό στατιστικό δείγμα (πχ με 2 φυσίγγια) βγάζουν και μια δική τους θεωρία.
Αν ρίχναμε όλοι το ίδιο φυσίγγι (έστω εμπορικό) με όλα τα όπλα που έχουμε στην διάθεσή μας και με την ίδια μετρημένη σύσφιξη πχ 5*, 3*, 1* θα βγάζαμε απίστευτα πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Κανένας όμως δεν έχει την διάθεση να το κάνει.

ΚΑΝΕΝΑΣ !!!!! και το εννοώ το κανένας από αυτούς που έχουν ρίξει χιλιάδες φυσίγγια στον πίνακα με διάφορα όπλα δεν αναφέρει κάπου ότι η Χ διαμόρφωση κάνης ή κώνου υπερτερεί σημαντικά κάποιας άλλης ... και ΠΟΥ υπερτερεί !!!
Αν κάνω λάθος μου αναφέρετε ποιός το γράφει και που.
Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις ...
 
Last edited:
Εγώ αυτό που μπορώ να καταθέσω από προσωπική εμπειρία ήταν όταν είχα αγοράσει ταχογραφο, μία μέρα στο σκοπευτήριο είχαμε ρίξει το ίδιο φυσίγγι 28 γραμμαρίων με διάφορα όπλα και τις μεγαλύτερες αρχικές τις έβγαζε επανειλημμένα ένα Miroku με αυλούς 18,7.

Όλα τα άλλα όπλα είχαν 18,3 - 18,4. Beretta, Perazzi κλπ.
Παρόμοια εμπειρία με μια browning με διευρυμένο...... Σταθερά μεγαλύτερες ταχύτητες με διάφορα φυσίγγια.......
Ειδικά με τα σκοπευτικά του Κενταύρου είχε 25m/sec μεγαλύτερες ταχύτητες από μια benelli σε δέκα συνεχόμενες βολές....
Λεωνίδα θυμάσαι περίπου διαφορές ?
Βαγγέλη τα 25m/s μου φαίνονται υπερβολικά .... ίσως οφείλονται στο φυσίγγι αν ήταν εμπορικό.

Με την λογική αυτή τα Baikal, η Greystone, ακόμη και όλα τα Rem είναι υποδεέστερα οποιουδήποτε όπλου με αυλό 18,8.

Κανένας όμως δεν συμφωνεί ότι το παραπάνω ισχύει.
 
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ελάχιστη συγκέντρωση και διάτρηση που απαιτείται για να καταβληθεί το ανάλογο θήραμα στην επιθυμητή απόσταση.
Εφόσον δεν υπάρχει"μελέτη" εμπεριστατωμένη που να έχει δημοσιοποιηθεί,θα πρέπει να αρκεστουμε στην προσωπική παρατήρηση,οποιου την δημοσιοποιεί,με τα αποτελέσματα που βλέπει σε πίνακα,χαρτί,υλικό που τυχον δοκιμαστηκε η διάτρηση,κυνηγι...
 
Το έχω ξαναπεί...
Σε δοκιμή που έγινε
με 5 διαφορετικά όπλα,ο διευρυμένος ήταν στην μέση και κάτω(4ος).
Τόσο σε συγκέντρωση όσο και σε διάτρηση.
Συγκεκριμένα όπλα,με συγκεκριμένο φυσιγγι!
Από μόνο του αυτό, ενδεχομένως,κάποια ευνοεισε,κάποια αδίκησε....
Θα έπρεπε να δοκιμαστούν με ικανό αριθμό ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ φυσιγγίων...
 
Πολύ δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα γιατί πολύ απλά κανενα οπλο, κάννη, φυσίγγι δεν είναι ακριβώς ίδια.
Η διαφορετικοτητα ξεκινάει από πολύ πίσω την ώρα του χτυπήματος του καψυλιου. Ανάλογα τη δύναμη που θα χτυπηθεί το καψουλι θα έχουμε κ διαφορετική εναυση στο φυσίγγι
Μετά πάμε αποκλίσεις σε κάννες, υλικά φυσιγγιων κτλπ οπότε είναι ένα ψιλό χάος.
 
Η διαφορετικοτητα ξεκινάει από πολύ πίσω την ώρα του χτυπήματος του καψυλιου. Ανάλογα τη δύναμη που θα χτυπηθεί το καψουλι θα έχουμε κ διαφορετική εναυση στο φυσίγγι
Δεν θα είναι διαφορετική,θα είναι σε διαφορετικό χρόνο έναυσης.
 
Σωστες όλες οι παρατηρήσεις, όπως έγραψα ο διευρυμένος χάνει σε ταχύτητα στην αρχή, κερδίζει στην συνέχεια, αν με μία συνταγή μια συγκεκριμένη κανη χάνει παραπάνω από ότι κερδίζει, λογικά θα βγάλει χαμηλότερη ταχύτητα από μία πιο στενή που κερδίζει περισσότερα από όσα χάνει. Στατιστικά με φυσίγγια ελαφριά έως μεσαία και μήκη κανων γύρω στα 70 εκατοστά υπερέχουν οι διευρυμένοι. Εκει που υπερέχουν πάντα οι διευρυμένοι είναι στην μικρότερη παραμόρφωση σκαγιων.
 
Λεωνίδα θυμάσαι περίπου διαφορές ?
Βαγγέλη τα 25m/s μου φαίνονται υπερβολικά .... ίσως οφείλονται στο φυσίγγι αν ήταν εμπορικό.

Με την λογική αυτή τα Baikal, η Greystone, ακόμη και όλα τα Rem είναι υποδεέστερα οποιουδήποτε όπλου με αυλό 18,8.

Κανένας όμως δεν συμφωνεί ότι το παραπάνω ισχύει.
Εγώ σου λέω τι είδα σε δέκα συνεχόμενες βολές από το ένα όπλο και δέκα από το άλλο όπλο ............ Τώρα τι ισχύει με τα baikal ,τα Remington η οποιοδήποτε άλλο όπλο όταν το δοκιμάσω θα σου πω........
Όπως επίσης δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για το τι ακριβώς είναι αυτό που διαφοροποιεί τόσο την ταχύτητα....... Πιθανολογω ότι είναι κωνος-αυλος ........
 
Back
Top