Πολλές απορίες μαζεύτηκαν, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες.
1) το Spreader δεν έχει ραβδώσεις και δεν έχει καμία σχέση με tula, έχει απλά ένα ανάστροφο κωνικό στα τελευταάα χιλιοστά
(τα ξέρω πολύ καλά τα Seminole καθώς είμαι αυτός που τα έφερε στην Ελλάδα σε συνεννόηση με τον Randy Mitchell που τα κατασκεύαζε).
2) ΤΑ ΡΑΒΔΩΤΑ ΤΣΟΚ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΑΓΡΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ. Θέλει προσοχή γιατί σύμφωνα με τον 2168/93 είναι το ίδιο με το να σε πιάσουνε με παράνομο πιστόλι (ού μπλέξεις...)
3) Όλες οι κάννες με αυλούς 18,7 - 18,9 (έχω δει τέτοια σε νέα Α5) έχουν φτιαχτεί για την Αμερικάνικη αγορά για μειωμένη ανάκρουση. Εκεί όμως η καθημερινή τουφεκιά είναι 1 1/4 oz δηλ 36 γρ σκάγια. Όπως εμείς έχουμε τα 30 - 33 γρ, αυτοί ρίχνουν νορμάλ 36 - 38 γρ. Σε αυτές τις γομώσεις έχουν σχεδιαστεί να ρίχνουν καλές τουφεκιές καθώς κάνουν καλύτερη έμφραξη μέσα στην κάννη (βέβαια τα φυσίγγια τους δεν είναι επουδενί τόσο ¨κλωτσηδερά" με πολύ ψηλές πιέσεις όσο τα ευρωπαϊκά των 36 γρ). Όταν ρίχνουν μικρότερες γομώσεις, συμπεριφέρονται κάπως περίεργα με κάπως "άτσαλες" κατανομές. Όμως έστω και έτσι, το πυκνό κέντρο δεν λέει να λείψει!
Ακόμα και με τα ανοιχτά Invector DS που έχουν από το εργοστάσιο, η κατάσταση δεν βοηθιέται, και άτσαλη τουφεκιά και το πυκνό κέντρο κάνει τα πράγματα ακόμα πιό περίεργα. Άρα ναι, θέλουν σχετικά πιό βαριές γομώσεις.
4) Το BELL δεν είναι διασποράς. Απλά αποδίδει από τα 8 μέχρι τα 30 μέτρα, ποιό διασποράς αποδίδει σε αυτές τις αποστάσεις; Πολλοί μου λένε πως το αδικώ καθώς σκοτώνουν συνεχώς και στα 35+ μέτρα, σε αυτούς λέω πως χρησιμοποιούν φυσίγγια με κλειστό setup, άλλοι πως μέχρι τα 25 μέτρα είναι ο χάρος πλανάται αλλά μετά έχουν και τραυματισμένα και σε αυτούς λέω πως ρίχνουν φυσίγγια με ανοιχτό setup. Αυτό όμως συμβαίνει με όλα τα τσοκ, είναι αγνά υπόθεση των γομώσεων.
Η παραπάνω φωτό του φίλου Manos με το BELL στα 20 μέτρα είναι αυτή που θέλω να βλέπω να βγάζουν όλα τα BRAIN. Ούτε ίχνος πυκνού κέντρου, απόλυτη ομοιομορφία, όση πυκνότητα στο κέντρο, τόση και στην περιφέρεια.
Και κάτι που ισχύει για όλες τις τουφεκιές: εντάξει, το τσοκ έκανε την δουλειά του και έβγαλε εξαιρετική κατανομή, όμως ... τα ωραία κατανεμημένα σκάγια έχουν την αναγκαία φονική ενέργεια το καθένα ξεχωριστά;;; Αν όχι, τα τραυματισμένα είναι το λογικά αναμενόμενο σίγουρο αποτέλεσμα, εδώ το BELL δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από την δουλειά του που ήδη έκανε πολύ καλά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρήστος Σωτηρόπουλος
BRAIN Chokes