Υπάρχει ένας κύκλος ( επιστημονική μέθοδος ) ο οποίος ακολουθείται προκειμένου η αποκτούμενη ανθρώπινη γνώση να γίνει μέρος της επιστημονικής γνώσης. Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: παρατήρηση, αρχική θεωρία, πείραμα – συλλογή δεδομένων, διαμορφωμένη θεωρία, δημοσίευση, κριτική.
Αν δεν υπάρχει μια επιστημονική αιτιολόγηση στην υπεροχή των τσόκ παραμένει η φιλοσοφική ή θεολογική αιτιολόγηση....
- Συμφωνώ απόλυτα. Εάν αναφέρεσαι στα περί συμβατότητας ιδιοσυχνοτήτων επειδή μου αρέσει να είμαι ακριβολόγος , θα δεις πως αναφέρομαι σε κάτι που έχω παρατηρήσει μαζί με δεκάδες άλλους βλητικούς ανά τον κόσμο τα τελευταία πολλά χρόνια (1ο στάδιο "παρατήρηση") και έχω, μετά από πολλή σκέψη, διατυπώσει μία
θεωρία (να και το 2ο στάδιο).
Έχω αποφύγει πολύ προσεκτικά και επιμελώς να πω οτιδήποτε περί βεβαίας αποδείξεως για ισχυρισμό ύπαρξης διαμόρφωσης επιστημονικής θέσης. Ίσα - ίσα που έχω γράψει πως για την εξακρίβωση ισχύος της θεωρίας μου, ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι τόσο ακριβός που πιθανόν και να μην αξίζει το κόστος.
Το να επαληθευτεί θα έχει αξία μόνο εάν εξαχθούν και συμπεράσματα - οδηγίες για την βέλτιστη κατασκευή των καννών έτσι ώστε όλες να έχουν την ίδια ιδιοσυχνότητα που να ταιριάζει με την συχνότητα της τουφεκιάς καθώς περνάει μέσα από αυτές.
- Όμως θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω πως πολλά πράγματα δεν εξηγούνται "επιστημονικά" (εργαστηριακή απομόνωση παραμέτρων - αξιολόγηση εξαγομένων κλπ κλπ). Πολλά πράγματα απλά τα βλέπουμε να συμβαίνουν και απλά μένουμε στο να δεχόμαστε τα αποτελέσματά τους επ΄ωφελεία μας. Για πες μου την επιστημονική εξήγηση του βελονισμού, της αυτο-ίασης κ.α.
Έχω σπουδάσει Οικονομικά και σε πληροφορώ πως στη επιστήμη μου υπάρχουν "επιστημονικές¨ θεωρίες για το κάθε τι και για το αντίθετό του (όλες πάντα με επίκλιση παρατηρήσεων και αποτελεσμάτων βεβαίως - βεβαίως). Έτσι και σε έναν κλάδο όπως η βλητική του λειόκαννου χωρίς (δυστυχώς) πανεπιστημιακή έδρα παγκοσμίως, τα περισσότερα έχουν να κάνουν με χρήση - εκμετάλλευση επωφελών παρατηρηθέντων αποτελεσμάτων και πειραματική διερεύνηση για την όποια δυνατή βελτίωση ... βλέπε (και) τσοκ.
Σε ολόκληρο το industry των καννών και των τσοκ δεν υπάρχει κανείς, ούτε ένας, που να παρέχει την παραμικρή επιστημονική εξήγηση ή απόδειξη για το οτιδήποτε (εταιρείες του ίδιου group, Beretta και Benelli έχουν τις απολύτως αντίθετες απόψεις για την κατασκευή των βέλτιστων καννών). Όποιος ισχυριστεί το αντίθετο απλά δείχνει το μέγεθος της ασχετοσύνης του. Ακόμα και τα πλέον εξοπλισμένα βλητικά εργαστήρια (Olin, Winchestern, Remington, Afems κλπ) απλά εξαντλούνται στη όσο πιό λεπτομερή παρατήρηση για το τι παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα. Πόσο μάλλον (και όχι πόσω), οι κατασκευάστριες εταιρείες. Και ο καλύτερος είναι αυτός που έχει κάνει τις πιό οξυδερκείς παρατηρήσεις και παράγει τα τσοκ με τα καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα (χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για Phd)
Τώρα, τα περί φιλοσοφικής ή θεολογικής αιτιολόγησης που ανέφερες, αφήνω εσένα να τα αναλύσεις, εγώ απλά τα ξεπερνάω και πάω παρακάτω.
Πάντα φιλικά (τουλάχιστον εγώ)
Χρήστος Σωτηρόπουλος
BRAIN Chokes