Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο μακροσκελές αλλά ΑΞΊΖΕΙ να το διαβάσετε αν είστε ο Peter Wilson ανήκετε στην πρώτη κατηγορία αν όχι ανήκετε στην δεύτερη. Δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη των τσοκ brain πάρα μόνο από φίλους, αλλά αν κάνουν αυτό που υπόσχονται τότε ίσως να είναι και το καλυτερο τσοκ.
σκοποβολής Gil και Vicky Ash έρχεται να ενισχύσει τα συμπεράσματα του Δρος Jones και να μας βοηθήσει να επιλέξουμε το καλύτερο τσοκάρισμα.
Μια σημείωση για την ορολογία των τσοκ. Οι αγλλόπληκτοι ανάμεσα μας χρησιμοποιούμε τους όρους μισό, τρία τέταρτα κλπ. Για να μην υπάρχει σύγχυση καθορίζονται στην αρχή οι όροι. Κύλινδρος ίσον πέντα άστρα, βελτιωμένος κύλινδρος τέσσερα άστρα, μισό τσοκ τρία άστρα, τρία τέταρτα δύο άστρα και φουλ τσοκ ένα άστρο.
===========
Ενα μέρος της παρουσίασης των τσοκ από τον Gil Ash εδώ:
================
Το ζύγος Gil και Vicky Ash είναι διάσημοι δάσκαλοι σκοποβολής με το λειόκαννο και έχουν δικό τους σκοπευτήριο στις ΗΠΑ. Εχουν αναλύσει όσο λίγοι δάσκαλοι τις τεχνικές του λειόκαννου και έχουν αναπτύξει τεχνικές βελτίωσης της σκοπευτικής τεχνικής. Αραιά και που ασχολούνται με την βλητική του λειόκαννου, διότι είναι δάσκαλοι και όχι οπλουργοί. Η ασχολία τους με την βλητική αφορά την απόδοση του σκοπευτή πάντα.
Για να κατανοήσει ο σκοπευτής τι ακριβώς κάνει το τσοκ επιννόησαν ένα απλό μέσο της απεικόνισης του ανοίγματος της τουφεκιάς σε διαστήματα ανά δέκα μέτρα. Οι Ash απέφυγαν την παραδοσιακή μέθοδο περιγραφής του τσοκ με ποσοστά σκαγίων στον κύκλο διαμέτρου 75 εκατοστών στα 35 μέτρα. Αυτό το μέτρο δεν λέει τίποτε στον σκοπευτή, είναι μια αφηρημένη έννοια. Οι Ash, μετά από πολλές δοκιμαστικές βολές καθόρισαν το "φονικό κέντρο" της τουφεκιάς, δηλαδή το μέρος της τουφεκιάς που θα έσπαγε ένα πιάτο με σιγουριά σε κάθε απόσταση, από δέκα υάρδες και ανά δέκα υάρδες, μέχρι το σημείο που η περιφερειακή κατανομή "ξεφτίζει" και δεν είναι πιο ικανή να σπάσει ένα πιάτο. Το πιάτο σημειώστε έχει διαστάσεις ίσες με το σώμα ενός μεσαίου μεγέθους θηράματος, πχ φάσσα, άρα είναι ικανοποιητικό μέτρο και για το κυνήγι.
Αυτό το "φονικό κέντρο" προβάλλεται με χρωματιστούς κύκλους. Πορτοκαλί ίσον 10 υάρδες, κίτρινο 15, καραμελί 20, κόκκινο 25, μαρόν 30, θαλασσί 35, μπλε 40, σταχτί 45, σκούρο σταχτί 50. (για πρακτικούς λόγους υπολογίστε ότι μια υάρδα ίσον ένα μέτρο).
ΤΟ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Μετά από τις δοκιμές οι Ash βρήκαν ότι το κέντρο της τουφεκιάς ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΣΟΚ, ένα κέντρο με διάμετρο 15 ιντσών, δηλαδή 37 εκατοστών, είναι πάντα "φονικό" για τα πιάτα.
Αυτή η διαπίστωση αντηχεί τα συμπεράσματα του Δρος Jones που έγραψε, μετά από ανάλυση με υπολογιστή 2500 βολών, ότι το κέντρο της τουφεκιάς είναι το σημείο μέγιστης πυκνότητας για ΟΛΑ ΤΑ ΤΣΟΚ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ.
Το ίδιο είχαν γράψει το 1908 ο Ζουρνέ και στην δεκαετία του 1970 ο Λάουρυ. Ο Ζουρνέ πήγε ένα βήμα παραπέρα και συνέστησε σκοπευτική προπόνηση που θα ελαχιστοποιούσε την απόκλιση της σκόπευσης. Βρήκε μάλιστα ότι με κατάλληλη εκπαίδευση ο σκοπευτής μπορεί να μειώσει την απόκλιση του κατά 50 τοις εκατό, δηλαδή να διπλασιάσει την απόδοση του!
Περίπου το ίδιο λέει και ο Jones λέγοντας ότι ο σοπευτής του Τραπ καλά θα κάνει να ασχολείται με το κέντρο της τουφεκιάς του παρά με επουσιώδη θέματα. Διότι είναι ευνόητο ότι ένας σκοπευτής που μπορεί να "κεντράρει" το στόχο του μέσα στο κεντρικό κύκλο των 37 εκατοστών θα έχει πάντα επιτυχίες!
Για ανάλυση του κέντρου της τουφεκιάς και την πυκνότητα του δείτε εδώ:
http://www.oplognosia.com/vlitiki/vlitiki24.php
ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ
Από την απεικόνιση των τσοκ με τους χρωματιστούς κύκλους φαίνεται η εξέλιξη της τουφεκιάς καθως αυτή απομακρύνεται από το στόμιο. Υπενθυμίζεται ότι οι κύκλοι είναι το "φονικό" κέντρο που σπάει πιάτα και όχι το σύνολο των σκαγίων.
Τι βλέπουμε;
Ο ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ, τα πέντα άστρα, ανοίγει γρήγορα όπως είναι αμενόμενο, και δίνει την μέγιστη αποτελεσματικότητα στα 25 μέτρα. Μετά "ξεφτίζει" γρήγορα.
Ο ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ, τα τέσσερα άστρα παράγει έναν γεωμετρικά αναπτυσσόμενο κώνο από το στόμιο και μετά και φτάνει στο έπακρο της αποτελεσματικότητας στα 30 μέτρα και μετά χάνει την αποτελεσματικότητα του σε μικρή απόσταση. Είναι το μόνο τσοκ με αυτή την τέλεια κωνική, σαν χωνί, εξέλιξη της τουφεκιάς.
ΜΙΣΟ ΤΣΟΚ, Η ΕΚΠΛΗΞΗ, τα τρία άστρα, όπου η τουφεκιά ανοίγει σταδιακά από το στόμιο στα 25 μέτρα, μετά τα 25 μέτρα διατηρεί το άνοιγμα χωρίς να χάνει την πυκνότητα της για ακόμη 20 μέτρα. Ακόμη και στα 50 μέτρα διατηρεί ένα "φονικό" κέντρο 45 εκατοστών που θα σπάσει το πιάτο αν το βρει.
ΦΟΥΛ ΤΣΟΚ, ένα άστρο, η τουφεκιά ανοίγει αργά μέχρι τα 30 μέτρα, ενώ μετά δείχνει μια γρήγορη αραίωση έως τα 50 μέτρα.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ
Η αποτελεσματικότητα του Βελτιωμένου Κύλινδρο και του Μισού τσο, δηλαδή τέσσερα και τρία άστρα, δείχνουν την σοφία των παλιών Αγγλων οπλουργών που έβαζαν αυτά τα δύο τσοκ στα περισσότερα δίκαννα. Είναι μια επιλογή πολύ πιο χρήσιμη από το κλασσικό ντεμί και φουλ των Ευρωπαίων οπλουργών.
Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για τον κυνηγό με μια κάννη, δηλαδή καραμπίνα ή μονόκαννο, το μισό τσοκ είναι πιο χρήσιμη επιλογή από κάθε άλλο τσοκάρισμα.
Για τον μπεκατσά, ορτυκά και κάθε κυνηγό που ασχολείται με κοντινά θηράματα, καθώς και τον Σκηταδώρο η πρώτη επιλογή είναι ο Κύλινδρο, τα πέντα άστρα.
Πάνω από όλα, και για κάθε τσοκ, και σε όλες τις αποστάσεις, παραμένει κυρίαρχο το κεντρικό μέρος της τουφεκιάς, ο εσωτερικός κύκλος των 40 εκατοστών που θα σπάσει το πιάτο. Αυτό δείχνει, για μια ακόμη φορά, την αξία της σκοπευτικής τεχνικής και της προπόνησης.
Κανένα μέσο προπόνησης δεν μειώνει τις αποκλίσεις από το όπλο με το ένα βλήμα. Οταν έχεις μόνο ένα βλήμα τότε θες δε θες θα μάθεις να κεντράρεις τη βολή σου.Και επειδή το να είσαι κέντρο στην καθε τουφέκια είναι αδύνατο καλυτερα λοιπόν να είσαι σε μια ντουφεκια ισοκατανεμημενη για αρκετά μέτρα που θα σου δώσει τις επιτυχίες, αυτό νομίζω είναι το δόγμα των τσοκ brain ,αν έχω λάθος ο κ.Σωτηροπουλος ας με διορθώσει