Cal.16

Από την οικογένεια πέρασαν 3 δεκαεξαρια πλαγιοκαννα, 2 Ισπανικά κ ένα Γαλλικό.
Το γαλλικό πουλήθηκε από τον παππού μου για να αγοράσει 20αρι κ ένας Ισπανός πουλήθηκε πρόσφατα από τον ξάδερφο (δεν είπε κουβέντα ο κερατάς κ το έχασα)
Το τελευταίο υπάρχει αλλά είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Παρόλα αυτά είναι πανέμορφο λόγω της ντελικάτης κατασκευής του.
Όλα είχαν φαρμακερή τουφεκιά με τα ποσοστά επιτυχίας / Βολή σε θηραμα να είναι πολύ υψηλά.
Με το τελευταίο ( Καραϊσκάκη το ελεγε χαϊδευτικά ο θείος μου) έχω δει απίθανες τουφεκιες σε όλες τις αποστάσεις κ θηραματα, ιδιαίτερα σε πέρδικες.
Ο θείος σπάνια γύρισε από κυνήγι πέρδικας κ να έχει χτυπήσει κάτω από το όριο.
Απορώ με τους οπλοκατασκευαστες που άφησαν στην άκρη αυτό το διαμετρημα κ δεν με πείθουν εξηγήσεις του τύπου ήταν πολύ κοντά στο 12αρι κτλπ.
2 πράγματα σκέφτομαι.
Τη μόδα made in USA
Και τη βλητικη ανωτερότητα του συγκεκριμένου διαμετρηματος που μπορεί να ήταν τελικά αυτή που το εξαφάνισε τότε.

Από την οικογένεια πέρασαν 3 δεκαεξαρια πλαγιοκαννα, 2 Ισπανικά κ ένα Γαλλικό.
Το γαλλικό πουλήθηκε από τον παππού μου για να αγοράσει 20αρι κ ένας Ισπανός πουλήθηκε πρόσφατα από τον ξάδερφο (δεν είπε κουβέντα ο κερατάς κ το έχασα)
Το τελευταίο υπάρχει αλλά είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Παρόλα αυτά είναι πανέμορφο λόγω της ντελικάτης κατασκευής του.
Όλα είχαν φαρμακερή τουφεκιά με τα ποσοστά επιτυχίας / Βολή σε θηραμα να είναι πολύ υψηλά.
Με το τελευταίο ( Καραϊσκάκη το ελεγε χαϊδευτικά ο θείος μου) έχω δει απίθανες τουφεκιες σε όλες τις αποστάσεις κ θηραματα, ιδιαίτερα σε πέρδικες.
Ο θείος σπάνια γύρισε από κυνήγι πέρδικας κ να έχει χτυπήσει κάτω από το όριο.
Απορώ με τους οπλοκατασκευαστες που άφησαν στην άκρη αυτό το διαμετρημα κ δεν με πείθουν εξηγήσεις του τύπου ήταν πολύ κοντά στο 12αρι κτλπ.
2 πράγματα σκέφτομαι.
Τη μόδα made in USA
Και τη βλητικη ανωτερότητα του συγκεκριμένου διαμετρηματος που μπορεί να ήταν τελικά αυτή που το εξαφάνισε τότε.
Καλημέρα Στέλιο!:)

Και τα δυο που είπες έπαιξαν ρόλο, αλλα υπάρχουν και συμφέροντα...

Ο μόλυβδος είναι το χρηματιστήριο της βιομηχανίας των φυσιγγίων, άλλο να κάνεις την ίδια δουλειά με 28 γρ. άλλη με 32 γρ. άλλη με 34 γρ... και πάει λέγοντας..

Κέρδη ασύλληπτα...

Υ.Γ...πάντως τη φινέτσα του δεν την βρίσκεις εύκολα σε αλλα τουφέκια, ίσως ρομαντικό να ακούγεται αλλα για μένα δεν είναι...:)

Καλημέρα Γιάννη
Αυτό εννοώ στο τέλος. Για τα συμφέροντα.
Τρομερά τα κέρδη
Κανένα οπλο δεν έχει την ομορφιά κ τις αρμονικές γραμμές του - ζύγισμα.
Το καλό είναι ότι σήμερα αρκετές εταιρείες παράγουν πανέμορφα δικαννα
Μπες fair, Antonio zoli, rizini, zabala κ αλλες έχουν πολύ ωραία πλάγια κ ποζε.
Προσωπικά τα ποζε δεν....
Θα προσπαθήσω να βρω ένα ισπανικό sarriugarte, φθηνό αλλά ζυγισμενο με καλές κάννες κ ωραίο προφίλ.
Το έχω σε cal 20
Αν όχι θα ψάξω σε aya.
Έχω κόλλημα με τα ισπανικά δικαννα
Επίσης θα ήθελα κάτι σε ρωσικό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ελαφρύνει.
Πιστεύω όλα γίνονται

Καλημέρα Γιάννη
Αυτό εννοώ στο τέλος. Για τα συμφέροντα.
Τρομερά τα κέρδη
Κανένα οπλο δεν έχει την ομορφιά κ τις αρμονικές γραμμές του - ζύγισμα.
Το καλό είναι ότι σήμερα αρκετές εταιρείες παράγουν πανέμορφα δικαννα
Μπες fair, Antonio zoli, rizini, zabala κ αλλες έχουν πολύ ωραία πλάγια κ ποζε.
Προσωπικά τα ποζε δεν....
Θα προσπαθήσω να βρω ένα ισπανικό sarriugarte, φθηνό αλλά ζυγισμενο με καλές κάννες κ ωραίο προφίλ.
Το έχω σε cal 20
Αν όχι θα ψάξω σε aya.
Έχω κόλλημα με τα ισπανικά δικαννα
Επίσης θα ήθελα κάτι σε ρωσικό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ελαφρύνει.
Πιστεύω όλα γίνονται
Υπάρχει και αυτό το Ugartechea Cal.16 , με 66 πόντους κάννες, καινούργιο, και προσωπικά το θεωρώ αξιόλογο...το ζαχάρωνα πριν πάρω το VC....για ρίξε μια μάτια...

https://www.artemis-sport.gr/plagiokanno-ugartechea-cal-16.html#additional

Και εγώ το σκεφτόμουν για αγορά πριν καταλήξω στο M.A.S.,
είχα επισκεφτεί και το κατάστημα και είχε ωραίο ζύγισμα στα χέρια..
Έχει και βάση αντίστοιχη του διαμετρήματος ενώ το mpaikàl όχι..
Για πες Γιάννη και άλλα, εσύ που το έπιασες κιόλας...;)

Εγώ από ψάξιμο στο ιντερνέτ σε διαφορές πήγες, βλέποντας το σε φωτογραφίες μόνο, και συγκρινόμενο με το δικό μου VC κατέληξα ότι πρέπει να είναι γύρω στο 2,700 (όχι πάντως πάνω από 2,800), με πολύ καλό ζύγισμα, με το μήκος καννών (66 πόντοι) το ιδανικότερο ίσως για γενικό κυνήγι για όλα τα πτερωτά-τριχωτά που κυνηγάμε με το διαμέτρημα...

Τι λές?

Είναι αλήθεια ότι τα διαμετρήματα που βρίσκονται κοντα-κοντα, το ένα θα εκτοπίσει το άλλο...

Σκέφτομαι...
Οτι το cal.20 magnum, εξαφάνισε το cal.24 που δεν ήταν....
Το cal.36 magnum, εξαφάνισε το cal. 32 που δεν ήταν...
Το 12αρι magnum, εξαφάνισε το cal.16 που δεν ήταν....

Και η θαλαμες magnum στα οπλα εξαφάνισαν τις απλές.....
Όμως, τα magnum φυσιγγια δεν εξαφάνισαν τα απλά.....

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι εδώ κ πολλά χρόνια παγκοσμιως ζουμε σε μια magnumιτιδα,χωρίς να χρειαζόμαστε τα magnum.........

Είναι αλήθεια ότι τα διαμετρήματα που βρίσκονται κοντα-κοντα, το ένα θα εκτοπίσει το άλλο...

Σκέφτομαι...
Οτι το cal.20 magnum, εξαφάνισε το cal.24 που δεν ήταν....
Το cal.36 magnum, εξαφάνισε το cal. 32 που δεν ήταν...
Το 12αρι magnum, εξαφάνισε το cal.16 που δεν ήταν....

Και η θαλαμες magnum στα οπλα εξαφάνισαν τις απλές.....
Όμως, τα magnum φυσιγγια δεν εξαφάνισαν τα απλά.....

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι εδώ κ πολλά χρόνια παγκοσμιως ζουμε σε μια magnumιτιδα,χωρίς να χρειαζόμαστε τα magnum.........
Σωστα Τάσο
Κ το χειρότερο είναι όταν βλέπω δικαννα με 76αρες θαλάμες

Για πες Γιάννη και άλλα, εσύ που το έπιασες κιόλας...;)

Εγώ από ψάξιμο στο ιντερνέτ σε διαφορές πήγες, βλέποντας το σε φωτογραφίες μόνο, και συγκρινόμενο με το δικό μου VC κατέληξα ότι πρέπει να είναι γύρω στο 2,700 (όχι πάντως πάνω από 2,800), με πολύ καλό ζύγισμα, με το μήκος καννών (66 πόντοι) το ιδανικότερο ίσως για γενικό κυνήγι για όλα τα πτερωτά-τριχωτά που κυνηγάμε με το διαμέτρημα...

Τι λές?
Ήταν καλό,αλλά το MAS ήταν αρκετά πιο οικονομικό,117ευρώ συν 250 μεταφορικά από Γερμανία

Καλημέρα σ' όλους τους φίλους του Cal.16!:)

Για το διαμέτρημα 16 προσωπικά πιστεύω ότι οι βέλτιστες γομώσεις είναι από τα 28γρ. έως τα 30 γρ., και αν θέλουμε να ρίχνουμε βαρύτερες θα πρέπει να πάμε στο διαμέτρημα 12.

Το φυλλάδιο της Rottweil παρέχει κάποιες πληροφορίες που ίσως να είναι χρήσιμες, με βάση τα παραπάνω…

1650272722256.png
[...]
1650272758819.png
[...]

…το τελευταίο μέρος του φυλλαδίου γραφεί τα εξής:

[…]

The huntsman shot firing distance using lead shot is between 35 and at the most 40 m depending on caliber and shot grain size. In addition, scattering is so great that there is no sufficient patterning. The penetration force and therefore the effective killing effect of the shot degreases with increasing shot distance – and this occurs more rapidly, the smaller the shot is.

[…]

(Μτφρ.)

«Η απόσταση βολής με μολύβδινα σκάγια είναι μεταξύ 35 και το πολύ 40 μέτρα ανάλογα με το διαμέτρημα και το μέγεθος του των σκαγιών. Πέραν αυτού , η διασπορά είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει επαρκής πυκνότητα. Η δύναμη διείσδυσης και επομένως το φονικό αποτέλεσμα της βολής μειώνεται με την αύξηση της απόστασης βολής – και αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα, όσο μικρότερη είναι η διάμετρος των σκαγιών

Υ.Γ…όπως βλέπουμε οι Γερμανοί είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, και συντηρητικοί στις προσδοκίες τους από τα προϊόντα τους. Τώρα το αν ένα συμβατικό φυσίγγιο μπορεί να σκοτώσει στα 45-50 μέτρα η και παραπάνω ίσως μπορεί, αλλά τουλάχιστον τούτο δεν το δηλώνουν οι ίδιοι

Εδώ πρέπει να συμπληρώσω ότι ίσως η σημαντικότερη ανακάλυψη του Burard ήταν, ότι η κυνηγητική βολή με κανονικές ταχύτητες «ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ».

Γιάννη, σε ένα πράγμα θα διαφωνήσω μαζί σου. Αντί να ξεκινάει κάποιος από το διαμετρημα που έχει και να κάνει αναγωγές στο 12αρι για να δει πόσο επαρκές είναι για ένα συγκεκριμένο κυνήγι, εγώ θα εξεταζα πρώτα τι απαιτήσεις έχει το θήραμα στα μέρη και τον τρόπο που κυνηγάω, και κατόπιν θα ασχολούμουν με το να πετύχω τις επιδόσεις που απαιτούνται με το διαμετρημα μου. Πχ βλέπω ότι σε ενδιαφέρει πρωτίστως η νησιωτική πέρδικα και το αγριοκουνελο, στα Δωδεκάνησα. Μιλάμε για βολές από πολύ κοντινές έως 30 ,35 μέτρα, και σπανίως 40 μέτρα. Και στα δύο αυτά θηράματα, ένα φυσίγγι με 24 έως 28 γραμμάρια Ν 7,5 ή Ν 7 , με αρχική 365 μέχρι 390 μ/δ ,είναι επαρκεστατο. Το Ν 7,5 ( 2,4mm), σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες κυνηγούς, είναι το πιο συνηθισμένο σε Ευρώπη και Αμερική για θηράματα μέχρι και πάνω από μισό κιλό. Ένα φυσίγγι ακόμη και 24 γραμμάρια Ν 7,5 έχει ίδιο αριθμό σκαγιων με 35 γραμμάρια σε 6αρι ιταλικό ή 38 γραμμάρια σε 6αρι αμερικανικό, αφού λοιπόν η διάτρηση του είναι αποδεδειγμένα ικανή να σκοτώνει ΆΝΕΤΑ τα θηράματα αυτά, άρα ακόμη και το 20αρι είναι μια πολύ καλή επιλογή, πολύ περισσότερο το 16αρι, και ίσως λόγω των αναλογιών των όπλων και φυσιγγίων του 16αριου, να είναι προτιμότερο από το 12αρι για αυτή την δουλειά.

Γιάννη, σε ένα πράγμα θα διαφωνήσω μαζί σου. Αντί να ξεκινάει κάποιος από το διαμετρημα που έχει και να κάνει αναγωγές στο 12αρι για να δει πόσο επαρκές είναι για ένα συγκεκριμένο κυνήγι, εγώ θα εξεταζα πρώτα τι απαιτήσεις έχει το θήραμα στα μέρη και τον τρόπο που κυνηγάω, και κατόπιν θα ασχολούμουν με το να πετύχω τις επιδόσεις που απαιτούνται με το διαμετρημα μου. Πχ βλέπω ότι σε ενδιαφέρει πρωτίστως η νησιωτική πέρδικα και το αγριοκουνελο, στα Δωδεκάνησα. Μιλάμε για βολές από πολύ κοντινές έως 30 ,35 μέτρα, και σπανίως 40 μέτρα. Και στα δύο αυτά θηράματα, ένα φυσίγγι με 24 έως 28 γραμμάρια Ν 7,5 ή Ν 7 , με αρχική 365 μέχρι 390 μ/δ ,είναι επαρκεστατο. Το Ν 7,5 ( 2,4mm), σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες κυνηγούς, είναι το πιο συνηθισμένο σε Ευρώπη και Αμερική για θηράματα μέχρι και πάνω από μισό κιλό. Ένα φυσίγγι ακόμη και 24 γραμμάρια Ν 7,5 έχει ίδιο αριθμό σκαγιων με 35 γραμμάρια σε 6αρι ιταλικό ή 38 γραμμάρια σε 6αρι αμερικανικό, αφού λοιπόν η διάτρηση του είναι αποδεδειγμένα ικανή να σκοτώνει ΆΝΕΤΑ τα θηράματα αυτά, άρα ακόμη και το 20αρι είναι μια πολύ καλή επιλογή, πολύ περισσότερο το 16αρι, και ίσως λόγω των αναλογιών των όπλων και φυσιγγίων του 16αριου, να είναι προτιμότερο από το 12αρι για αυτή την δουλειά.
Καλημέρα Λευτέρη!:)

Εγώ θα.... συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!.shake hands.:)

Ίσως να παρανόησες και να αναφέρεις τα περί ..."αναγωγών"!

Και το 16αρι όπως όλα τα όπλα έχουν τα όρια τους...εγώ αν πρόσεξες παρέβαλα το 12αρι απλά διότι στα μεγαλύτερα θηράματα, απαιτούνται περισσότερα σκάγια εκ των πραγμάτων...κάνει όμως δουλεία σε λογικές αποστάσεις και με τα 31-32 γρ. ...αλλα προσωπικά νομίζω , αισθάνομαι μάλλον, ότι το φορτώνεις το τουφέκι, και προσωπικά πάλι δεν μ' αρέσει...όχι ότι δεν γίνεται η είναι κατακριτέο, προς Θεού!

Όσο για τα προσωπικά μου κυνήγια στην πράξη καλύπτομαι με τα 27γρ. με τις σκοπευτικές μου δυνατότητες, τον τρόπο που κυνήγαω και το τουφέκι μου...και σκοπεύω να πέσω κι άλλο, εκεί που λες...;)

Να έχουμε υγεία, μέχρι τον Σεπτέμβρη και θα τα δούμε στην πράξη αυτά...στο νησί!:)

Υ.Γ...θα σε(σας) κρατώ ενήμερους!...Όβερ!;).sarcastic.

Last edited:
1650282154083.jpeg

Detailed Description
clear.gif
RST_prod.jpg

RST 16ga 2-1/2" Paper Lite

A great looking traditional paper-tube casing. Low, low recoil.
  • 16ga 2-1/2"
  • 7/8 oz lead
  • 1150 fps
  • Shot Sizes 6, 7.5
  • 25/box - 10box/case
  • Loaded in USA

Υ.Γ...αυτά Λευτέρη , να εύρισκα αλλα πως?.think.

Back