Έχω κυνηγήσει αρκετά χρόνια με μικρά διαμετρήματα, με αυτά ξεκίνησα, 20 και 32.
Δεν είχα παράπονο απ'την βλητική τους απόδοση. Το cal20 σαφώς προσφέρεται για όλα τα θηράματα και για απαιτητικές σκοπευτικά βολές (τουφεκιές στο "φτερό" μικρών φτερωτών υπό δύσκολες γωνίες, αποστάσεις κλπ), λογικό λόγω αρκετά δραστικοτερου και ευρύτερου κύκλου κατανομής απ' το 32αρακι. Με το 32αρακι δεν τα κατάφερνα στο φτερό, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είχα επιμείνει και πολύ, ελάχιστα. Στα καθιστά σε κοντινές και μέσες το πολύ αποστάσεις"σφαχτης".
Τυγχάνει και τα δύο να είναι με διευρυμένο (για το διαμέτρημα τους) αυλό (16,00 το 20 και 13,00 το 32)
Αν και βλητικά/σε σκοτωματα ξαναλέω δεν ένιωσα ότι στα μικρά φτερωτά είχα θέμα (ίσως λόγω φουλ τσοκ) θεωρητικά πιστεύω και εγώ ότι ένας καλός κώνος θα δίνει πράγματι βελτίωση σε αυτά, περισσότερο απ' ότι στο 12 cal., μιας και οι γομωσεις τους τρώνε πολύ μεγαλύτερο στρες τόσο λόγω στενού κοίλου κάννης, όσο και πολύ υψηλών πιέσεων που αναπτύσσουν τα φυσίγγια τους. Ένα μέσο φυσίγγι cal20 πχ μπορεί να μην πέφτει κάτω από 750μπαρ.
Ένας μακρύς γυαλισμένος κώνος θα μειώνει το στρες της κολώνας των σκαγιων και ειδικά των στοιβάδων που είναι στον πάτο της ταπας. Εξάλλου τα λίγα παραπάνω σκάγια στον κύκλο των 50-60εκ όταν τα συνολικά είναι πχ 200 μετράνε πολύ περισσότερο απ' τα λίγα έξτρα σκάγια στον κύκλο των 76εκ στα συνολικά 500 μιας μέσης γόμωσης cal12.
Για τα στενά τσοκ εγώ δεν είχα καταλάβει πρόβλημα βλητικο παρά μόνο σκοπευτικό, η τουφεκιά σε περπατητο τσίχλας πραγματικά tricky... Σε καρτέρι με στρωτά πουλιά πολύ καλύτερα.