Μάλλον θα έπρεπε να υπάρχει άλλο θέμα περί εκτροφέων, εκτροφών και εκτροφείων.
Χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις με ευρύτερες έννοιες, έτσι ο καθένας έχει στο μυαλό του κάτι διαφορετικό. Τι σημαίνει «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ» ; θα αναφέρω λίγα που μου έρχονται αμέσως στο μυαλό: Κατ’ αρχή είναι α) ο εύκολα αναγνωρίσιμος, μετά β) ο καταξιωμένος, ο αποδεκτός, ο καθιερωμένος αλλά και γ) ο αδειοδοτημένος για έναν τομέα. Βλέπουμε ΤΡΕΙΣ διαφορετικές έννοιες, τρεις διαφορετικούς χαρακτηρισμούς.
α) προσδιορίζει ένα «γνωστό» άτομο που θα μπορούσε να είναι για καλό ή και για κακό π.χ. αναγνωρισμένος έμπορος ή αναγνωρισμένος απατεώνας.
β)Τα επόμενα χαρακτηρίζουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ το τελευταίο
γ) Άδεια (προφανώς από κάποιον φορέα) π.χ «ο Ε.Σ. είναι αναγνωρισμένο σωματείο» ή λέμε «αναγνωρισμένο φροντιστήριο».
Άδεια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από κανένα φορέα, άρα το «Ανεγνωρισμένος» πάει περίπατο μαζί με το «Επίσημα». Τι απομένει; Η αναγνωσιμότητα και η αποδοχή, και τα δύο είναι υποκειμενικά και σε συνάρτηση των εμπειριών του καθενός. Δυστυχώς, όμως, και των όσων ακούμε «στα καφενεία».
Πάμε να δούμε και τι σημαίνει η λέξη εκτροφέας για τον ΚΟΕ; Επίσημα (και εδώ ταιριάζει η λέξη) είναι ο ιδιοκτήτης της σκύλας που δηλώνει μία γέννα. Το έντυπο της Αίτησης Καταχώρησης Γέννας και Κουταβιών ορθά αναφέρει τον ιδιοκτήτη ως Εκτροφέα. Λέω «ορθά» γιατί δεν πρόκειται περί τίτλου αλλά εξ ορισμού από τον Εσωτερικό Κανονισμό του:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙI
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΚΥΛΩΝ
Γενικά
Άρθρο 1.
Ο Κυνολογικός Όµιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε) αποδέχεται και εγγράφει στο Ελληνικό Γενεαλογία (Ε.Γ) όλες τις καθαρόαιµες φυλές σκύλων που έχουν αναγνωριστεί από τη ∆ιεθνή Κυνολογική Οµοσπονδία (FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE), και τις εθνικές φυλές της χώρας µας.
ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ
Άρθρο 2.
Εκτροφέας µιας γέννας θεωρείται κατά κανόνα ο ιδιοκτήτης του θηλυκού σκύλου κατά το χρονικό σηµείο της επΐβασης.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………. ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ
Άρθρο 17.
Κάθε εκτροφέας έχει δικαίωµα να κατοχυρώσει επωνυµία εκτροφείου. Αιτήσεις για την κατοχύρωση και χρήση ονόµατος εκτροφείου ως πρόθεµα ή επίθεµα, θα γίνονται δεκτές από τον Κ.Ο.Ε. εφ' όσον συνοδεύονται από το αντίστοιχο χρηµατικό ποσό, το οποίο καθορίζεται από το ∆. Σ του Κ.Ο.Ε. Αίτηση κατοχύρωσης επωνυµίας εκτροφείου δύναται να υποβάλλουν πρόσωπα και όχι εταιρείες. Άρθρο 18. Το δικαίωµα χρήσης της επωνυµίας εκτροφείου ως πρόθεµα ή επίθεµα, παραχωρείται από τον Κ.Ο.Ε. στον αιτούντα εκτροφέα για µια περίοδο πέντε (5) ετών, µε το δικαίωµα ανανέωσης. Άρθρο 19. Ο Κ. Ο. Ε. προστατεύει τη κατοχυρωµένη επωνυµία εκτροφείου, µη επιτρέποντας τη χρήση της από άλλους εκτροφείς. Άρθρο 20. Σε περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη κατοχυρωµένης επωνυµίας εκτροφείου, οι νόµιµοι κληρονόµοι του, κατόπιν υποβολής στον Κ Ο. Ε. των νοµίµων αποδεικτικών της θέσης τους, έχουν το δικαίωµα να συνεχίσουν τη χρήση της κατοχυρωµένης επωνυµίας του εκτροφείου, κατά το υπόλοιπο της πενταετούς περιόδου.
Με άλλα λόγια: Όλοι όσοι έχουμε πραγματοποιήσει μία γέννα, που καταχωρήθηκε στον ΚΟΕ, με σκύλα ιδιοκτησίας μας υπήρξαμε (εκείνη την εποχή) Εκτροφείς, και τα σπίτια μας Εκτροφεία, είτε τα χαρίσαμε είτε τα πουλήσαμε. Είτε άξιζε να αναπαραχθεί είτε όχι….
Όλα τα άλλα είναι προσωπικές ερμηνείες.
Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή, αυτή που περιλαμβάνει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις προσπάθειες, τα ξενύχτια, τα έξοδα, τα οράματα, τα ταξίδια, τις προσμονές, τις γνώσεις που πρέπει να αποκτήσεις, τις αποτυχίες, τους υψηλούς στόχους, που και που τις επιτυχίες, τις απογοητεύσεις, τις επιτεύξεις, τους κόπους… το βλέμμα που στρέφει η σκύλα σου πάνω σου ανάμεσα στις οδύνες της γέννας. Το κλάμα του μωρού που έσωσες δίνοντας την πρώτη ανάσα του. Το να σε δει κάποιος στην έκθεση που αμυδρά τον θυμάσαι και να σου πει: ο σκύλος που μου είχες δώσει είναι η χαρά της ζωής μου. Αυτό πως τιτλοφορείται;
Υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που με γνώσεις, εμπειρίες, πολύ διορατικότητα και πολλές φορές τύχη δημιούργησαν φυλές ή τύπους φυλών ή έβαλαν την σφραγίδα τους στη φυλή βελτιώνοντας την, για να το επιτύχουν έπρεπε να φέρουν στο κόσμο εκατοντάδες κουτάβια και μέσα από την «επιλογή» να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν. Αυτοί ονομάζονται εκτροφείς. Οι υπόλοιποι δικαιούνται;
Πολλές φορές, οι εκδότες των άρθρων μου στα περιοδικά, βάζουν κάτω από το όνομα μου τίτλους: Επιμένω να τους διορθώνω: Προσθέστε Ερασιτέχνης….