Epagneul Breton

......μπορώ να αφήσω εκεί το κουτάβι πάνω από 9 εβδομάδες να πηγαίνω κάθε μέρα να το ταίζω και να κάθομαι αρκετή ώρα μαζί του :)
Η 9η εβδομάδα δεν είναι τυχαία επιλεγμένη για την παραλαβή του κουταβιού από τον νέο ιδιοκτήτη. Είναι η εβδομάδα που δένεται ευκολότερα με το ανθρώπινο είδος. Μετά τις εβδομάδες που η μάνα το φρόντιζε και το εκπαίδευε, αρχίζει σταδιακά να το "απορρίπτει". Ενώ ανεχόταν να τη δαγκώνει, να ανεβαίνει πάνω της, να γλύφει το πρόσωπό της, να τρώει από το φαγητό της... και πολλά άλλα, τώρα, μετά από τα "μαθήματα" που του έχει κάνει, δεν τα ανέχεται, το διώχνει και συχνά το τιμωρεί. Πάνω σε αυτή την ψυχολογική του πτώση από την απόρριψη ερχόμαστε εμείς να του παρέχουμε στοργή και φροντίδα. Είναι φυσικό να "γραπωθεί" από εμάς και να μας "θεοποιήσει". Όσες περισσότερες ώρες είναι κάποιος μαζί του, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα δεθεί το κουτάβι μαζί του. Όσοι, σε αυτή την φάση, μπορούν να έχουν τα κουτάβια στο σπίτι, στη δουλειά και στη διασκέδαση δίπλα τους τόσο μεγαλύτερη επικοινωνία θα αποκτήσουν.
 
Μπράβο Μάκη,καλορίζικο και εύχομαι να σου χαρίσει πολλές συγκινήσεις στο κυνήγι.Είχαμε δύο επανιέλ στην κατοχή μας,έχουμε κάνει ωραία κυνήγια μαζί τους και είναι πολύ φιλικά με τα μικρά παιδιά και όχι μόνο.
Εδώ είναι το τελευταίο μου:
21575_1313947538227_6863101_n_zpse66gnbay.jpg~original

1917527_1402625155112_3560964_n_zpsaac0tmmz.jpg~original
 
Ευχομαι να χαρεις το νεο μελος και ν εχεις μονο ευχαριστες στιγμες.

Δεν θελω να πρεξηγηθω και θα μιλησω καλοπροαιρετα..

Δεν συμφωνω καθολου με τις παρανομες εκτροφες , που μονο κακο κανουν σε καθε φυλη γεμιζοντας τον τοπο σκυλια αμφιβολου ποιοτητας και τον τοπο με αδεσποτα..
Για μενα ας αφησουν οι ιδιοκτητες σκυλων την εκτροφη σε επισημα αναγνωρισμενους εκτροφεις ,που με τοσο αγωνα ,κοπο ,καθως και με τις γνωσεις τους,αναπαραγουν καταληλα σκυλια. Μονο ετσι θα μπορουμε να απολαμβανουμε τα στανταρ καθε φυλης..

Καλημέρα Βασίλη. Πάντα καλοπροαίρετα και εγώ, θέλω να σε ρωτήσω κάτι.

Τι πιστεύεις ότι χωρίζει έναν επαγγελματία εκτροφέα από έναν ψαγμένο ερασιτέχνη; και το ρωτάω αυτό γιατί όσοι εκτροφείς έχω γνωρίσει (και ειδικά στον ΟΚΑΔΕ έχω γνωρίσει πολλους) ξέρω ότι απλά κάποια στιγμή αποφάσισαν την αγάπη τους να την κάνουν επάγγελμα. Και έτσι απλά κάποιοι ερασιτέχνες δεν το έχουν ως κύρια πηγή εσόδων. Δεν ξέρω κάποιον εκτροφέα πχ, να έχει τελειώσει γενετική. Ούτε να έχει τελειώσει κάποια άλλη αντίστοιχη σχολή. Σεμινάρια έχουν κάνει, όσοι έχουν κάνει και γνώση από στόμα σε στόμα. Κάτι δηλαδή που μπορεί να κάνει και ένας ψαγμένος ερασιτέχνης εκτροφέας.

Και το τονίζω ότι ότι λέω το λέω στα πλαίσια μίας επικοδομοιτικής συζήτησης.
 
...σε επισημα αναγνωρισμενους εκτροφεις...

...έναν επαγγελματία εκτροφέα...
Ερωτήσεις:
Οι δύο αυτές προτάσεις έχουν το ίδιο νόημα;
Ποιος είναι ο ορισμός του "επίσημα αναγνωρισμένου" και του "επαγγελματία"; Ρωτώ γιατί υπάρχουν πολλές εκδοχές, δεν επικροτώ ή επιτιμώ κάποιες, απλώς θα πρέπει να ξέρουμε σε τι αναφέρετε ο καθένας μας, δηλαδή πως το αντιλαμβάνεται.
 
Μακη δεν συμφωνω.Οχι μονο μαζι σου,αλα και με οποιον αγοραζει σκυλο απο παρανομες εκτροφες..
Εσυ ευχομαι να εχεις μονο ευχαριστες στιγμες απο τον σκυλακο σου..

Θα σας κουρασω λιγω..Αντιγραφη απο κοε,αξιζει να το διαβασετε..

[Τι είναι οι εκθέσεις μορφολογίας;

Οι εκθέσεις μορφολογίες είναι ένα απαραίτητο συστατικό της εκτροφής και της κυνοφιλίας. Κριτές που γνωρίζουν άριστα το πρότυπο της κάθε φυλής και όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκρίνουν τους σκύλους που συμμετέχουν με το πρότυπο αυτό και αποφασίζουν το νικητή με βάση το πόσο κοντά σε αυτό βρίσκεται! Σκοπός τους είναι η εύρεση κατάλληλων γεννητόρων ώστε να συνεχιστεί και κυρίως να εξελιχθεί η κάθε φυλή μετά από αντικειμενική κρίση από ειδικούς κριτές της μορφολογίας του σκύλου με βάση το πρότυπο κάθε φυλής αλλά και η αξιολόγηση όλων των καθαρόαιμων σκύλων, εκτροφέων και απλών ιδιοκτητών.

Παράλληλα οι εκθέσεις μορφολογίας αποτελούν και ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση της υπεύθυνης κυνοφιλίας και για την ενημέρωση υποψηφίων αγοραστών για την φυλή που τους ενδιαφέρει. Όλες οι εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνονται στη χώρα μας από κυνοφιλικούς ομίλους και ομίλους φυλών τελούν υπό την αιγίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας ο οποίος παράλληλα διοργανώνει πληθώρα εκθέσεων κάθε χρόνο.]

.Dim 83 και Kaliston.Επισημα αναγνωρισμενος εκτροφεας ειναι μονον αυτος που τα σκυλια του εχουν pedigree και ειναι υποχρεωμενος να δηλωνει την γενα στον κοε. Με τον που την δηλωσει πληρωνει το κοστος.. Η υπαρξη pedigree ειναι απαραιτητη ,γιατι μας δειχνη το γενεαλογικο χαρτη του σκυλου, το επισημο ονοματου,τους προγονους [4 με 5 γενιες πισω η και παραπανω]με το δικο τους pedigree, το ιστορικο των προγονων ,πληροφοριες που αφορουν κληρονομικες παθησεις.Μας δειχνη οτι δεν εχει γινει αιμομιξια ,μπορουμε να δουμε τους τιτλους του σκυλου και την εκθεση μορφολογιας..
 
Λιγα λογια για το επανιελ μου..
Καταρχην τον ευχαριστω για τις ωραιες στιγμες που μου χαρισε..
Δυστυχως ηταν μονο για 6 γεματα χρονια. και αλα 3 περιστασιακα..
Στα ΄8 του διαγνωσαμε καλαζαρ καναμε 2 θεραπειες,και κρατηθηκαμε για 7 χρονια..
Σε αυτα τα χρονια κυνηγησαμε ελαχιστα μονο και μονο για αυτον γιατι το γουσταρε
αλα δεν μπορουσε ο φουκαρας .
.
Ηταν οτι καλυτερο μπορουσα να εχω. Καναμε ολα τα κυνηγια ..Εχω φαει αρκετους λαγους απο την παρτη του.Κυνηγαγαμε ορτυκια, μπεκατσες και τσιχλοκοτσιφα.. Ειχαμε και ελαχιστες εξορμησεις σε περδικα με οχι τοσο καλα αποτελεσματα..
Απο σκατζοχοιρους οταν καθομουν καρτερι σε τσιχλα,αλο τιποτα..
Οταν δεν περναγαν πουλια οτι εβρισκε μου το εφερνε.
Στα ορτυκια ηταν καθηγητης..Εμπαινα εκει που εφευγαν οι αλοι και αυτος σηκωνε πουλια..
Στη τσιχλα , στη φασα ,τι να πω αστερι ηταν..Μαζιτου δεν ηξερα τι θα πει φωνη, με τα χερια μου του εκανα νοηματα και του μιλαγα λες και μιλαγα σε ανθρωπο..
Ο χαμος του με γονατισε..
 
Dim 83 και Kaliston.Επισημα αναγνωρισμενος εκτροφεας ειναι μονον αυτος που τα σκυλια του εχουν pedigree και ειναι υποχρεωμενος να δηλωνει την γενα στον κοε.
Να μια ακόμη άποψη από τις δεκάδες που έχω ακούσει για τον τίτλο "εκτροφέας". Ουσιαστικά δεν απέχει από την πραγματικότητα αλλά είναι παντελώς αυθαίρετος ως ορισμός. Στο θέμα Springer Spaniel αναφέρω την άποψή μου αντιγράφοντας από τον ΚΟΕ. Υποχρεωμένος να γράφει τα κουτάβια του, δυστυχώς, δεν είναι κανείς, γι' αυτό υπάρχουν και εκτροφείς που δεν εκδίδουν pedigree σε όλες τις γέννες τους. Όσο για την σημασία και την αναγκαιότητα του pedigree συμφωνώ απολύτως.
 
Ξερω αρκετους που εχουν γραψει γεννα με και εχουν εκδωσει χαρτια αλλα σιγουρα εκτροφεις δεν ειναι
Δυστυχως ξερω που εχουν και επωνυμια αλλα και παλι εκτροφεις δεν ειναι
Γιατι στο πισω μερος του μυαλου εχουν οτι η κεξη χαρτια σημαινει χρημα και οχι οτι εκτροφη σημαινει ερευνα κοπος υπομονη απογοητευση και επιμονη μεχρι να βρεις οτι ακριβως πρεπει για να βγει το ζητουμενο
Και αυτο συνεπαγεται και χρημα
Οποταν για μενα προσωπικα αναγνωρισμενος εκτροφεας σημαινει αυτα που ειπες αλλα ταυτοχρονα σημαινει και τον χαρακτηρα και τις γνωσεις του εκτροφεα το ηθος και τον τροπο που βλεπει αυτο που κανει
Με λιγα λογια να το βλεπει με βαθος και ολοκληρωτικα
Μιλαω για την κυπρο
 
Μάλλον θα έπρεπε να υπάρχει άλλο θέμα περί εκτροφέων, εκτροφών και εκτροφείων.

Χρησιμοποιούμε κάποιες λέξεις με ευρύτερες έννοιες, έτσι ο καθένας έχει στο μυαλό του κάτι διαφορετικό. Τι σημαίνει «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ» ; θα αναφέρω λίγα που μου έρχονται αμέσως στο μυαλό: Κατ’ αρχή είναι α) ο εύκολα αναγνωρίσιμος, μετά β) ο καταξιωμένος, ο αποδεκτός, ο καθιερωμένος αλλά και γ) ο αδειοδοτημένος για έναν τομέα. Βλέπουμε ΤΡΕΙΣ διαφορετικές έννοιες, τρεις διαφορετικούς χαρακτηρισμούς.

α) προσδιορίζει ένα «γνωστό» άτομο που θα μπορούσε να είναι για καλό ή και για κακό π.χ. αναγνωρισμένος έμπορος ή αναγνωρισμένος απατεώνας.

β)Τα επόμενα χαρακτηρίζουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ενώ το τελευταίο

γ) Άδεια (προφανώς από κάποιον φορέα) π.χ «ο Ε.Σ. είναι αναγνωρισμένο σωματείο» ή λέμε «αναγνωρισμένο φροντιστήριο».

Άδεια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από κανένα φορέα, άρα το «Ανεγνωρισμένος» πάει περίπατο μαζί με το «Επίσημα». Τι απομένει; Η αναγνωσιμότητα και η αποδοχή, και τα δύο είναι υποκειμενικά και σε συνάρτηση των εμπειριών του καθενός. Δυστυχώς, όμως, και των όσων ακούμε «στα καφενεία».

Πάμε να δούμε και τι σημαίνει η λέξη εκτροφέας για τον ΚΟΕ; Επίσημα (και εδώ ταιριάζει η λέξη) είναι ο ιδιοκτήτης της σκύλας που δηλώνει μία γέννα. Το έντυπο της Αίτησης Καταχώρησης Γέννας και Κουταβιών ορθά αναφέρει τον ιδιοκτήτη ως Εκτροφέα. Λέω «ορθά» γιατί δεν πρόκειται περί τίτλου αλλά εξ ορισμού από τον Εσωτερικό Κανονισμό του:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙI

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

Γενικά

Άρθρο 1.

Ο Κυνολογικός Όµιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε) αποδέχεται και εγγράφει στο Ελληνικό Γενεαλογία (Ε.Γ) όλες τις καθαρόαιµες φυλές σκύλων που έχουν αναγνωριστεί από τη ∆ιεθνή Κυνολογική Οµοσπονδία (FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE), και τις εθνικές φυλές της χώρας µας.

ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ

Άρθρο 2.

Εκτροφέας µιας γέννας θεωρείται κατά κανόνα ο ιδιοκτήτης του θηλυκού σκύλου κατά το χρονικό σηµείο της επΐβασης.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………. ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ

Άρθρο 17.

Κάθε εκτροφέας έχει δικαίωµα να κατοχυρώσει επωνυµία εκτροφείου. Αιτήσεις για την κατοχύρωση και χρήση ονόµατος εκτροφείου ως πρόθεµα ή επίθεµα, θα γίνονται δεκτές από τον Κ.Ο.Ε. εφ' όσον συνοδεύονται από το αντίστοιχο χρηµατικό ποσό, το οποίο καθορίζεται από το ∆. Σ του Κ.Ο.Ε. Αίτηση κατοχύρωσης επωνυµίας εκτροφείου δύναται να υποβάλλουν πρόσωπα και όχι εταιρείες. Άρθρο 18. Το δικαίωµα χρήσης της επωνυµίας εκτροφείου ως πρόθεµα ή επίθεµα, παραχωρείται από τον Κ.Ο.Ε. στον αιτούντα εκτροφέα για µια περίοδο πέντε (5) ετών, µε το δικαίωµα ανανέωσης. Άρθρο 19. Ο Κ. Ο. Ε. προστατεύει τη κατοχυρωµένη επωνυµία εκτροφείου, µη επιτρέποντας τη χρήση της από άλλους εκτροφείς. Άρθρο 20. Σε περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη κατοχυρωµένης επωνυµίας εκτροφείου, οι νόµιµοι κληρονόµοι του, κατόπιν υποβολής στον Κ Ο. Ε. των νοµίµων αποδεικτικών της θέσης τους, έχουν το δικαίωµα να συνεχίσουν τη χρήση της κατοχυρωµένης επωνυµίας του εκτροφείου, κατά το υπόλοιπο της πενταετούς περιόδου.

Με άλλα λόγια: Όλοι όσοι έχουμε πραγματοποιήσει μία γέννα, που καταχωρήθηκε στον ΚΟΕ, με σκύλα ιδιοκτησίας μας υπήρξαμε (εκείνη την εποχή) Εκτροφείς, και τα σπίτια μας Εκτροφεία, είτε τα χαρίσαμε είτε τα πουλήσαμε. Είτε άξιζε να αναπαραχθεί είτε όχι….

Όλα τα άλλα είναι προσωπικές ερμηνείες.

Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή, αυτή που περιλαμβάνει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις προσπάθειες, τα ξενύχτια, τα έξοδα, τα οράματα, τα ταξίδια, τις προσμονές, τις γνώσεις που πρέπει να αποκτήσεις, τις αποτυχίες, τους υψηλούς στόχους, που και που τις επιτυχίες, τις απογοητεύσεις, τις επιτεύξεις, τους κόπους… το βλέμμα που στρέφει η σκύλα σου πάνω σου ανάμεσα στις οδύνες της γέννας. Το κλάμα του μωρού που έσωσες δίνοντας την πρώτη ανάσα του. Το να σε δει κάποιος στην έκθεση που αμυδρά τον θυμάσαι και να σου πει: ο σκύλος που μου είχες δώσει είναι η χαρά της ζωής μου. Αυτό πως τιτλοφορείται;

Υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που με γνώσεις, εμπειρίες, πολύ διορατικότητα και πολλές φορές τύχη δημιούργησαν φυλές ή τύπους φυλών ή έβαλαν την σφραγίδα τους στη φυλή βελτιώνοντας την, για να το επιτύχουν έπρεπε να φέρουν στο κόσμο εκατοντάδες κουτάβια και μέσα από την «επιλογή» να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν. Αυτοί ονομάζονται εκτροφείς. Οι υπόλοιποι δικαιούνται;

Πολλές φορές, οι εκδότες των άρθρων μου στα περιοδικά, βάζουν κάτω από το όνομα μου τίτλους: Επιμένω να τους διορθώνω: Προσθέστε Ερασιτέχνης….
 
Κ. Γιάννη έχετε δίκιο και λόγω ταχύτητας το θεώρησα σαν το ίδιο πράγμα. Άλλο πράγμα κάποιος να δίνει εκτροφική επωνυμία στους σκύλους του και άλλο επαγγελματίας. Το να είναι επαγγελματίας σίγουρα συνεπάγεται να έχει εκτροφική επωνυμία αλλά το αντίθετο σίγουρα όχι. Τώρα για σκύλους χωρίς χαρτιά είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Επί αυτού και εγώ θεωρώ πως η συνεχής εξέλιξη της κυνοφιλίας, μόνο από εκεί περνάει αλλά όταν ισχύει το ρητό "ότι δηλώσεις εισαι", χάνεται η μπάλα.
 
Η 9η εβδομάδα δεν είναι τυχαία επιλεγμένη για την παραλαβή του κουταβιού από τον νέο ιδιοκτήτη. Είναι η εβδομάδα που δένεται ευκολότερα με το ανθρώπινο είδος. Μετά τις εβδομάδες που η μάνα το φρόντιζε και το εκπαίδευε, αρχίζει σταδιακά να το "απορρίπτει". Ενώ ανεχόταν να τη δαγκώνει, να ανεβαίνει πάνω της, να γλύφει το πρόσωπό της, να τρώει από το φαγητό της... και πολλά άλλα, τώρα, μετά από τα "μαθήματα" που του έχει κάνει, δεν τα ανέχεται, το διώχνει και συχνά το τιμωρεί. Πάνω σε αυτή την ψυχολογική του πτώση από την απόρριψη ερχόμαστε εμείς να του παρέχουμε στοργή και φροντίδα. Είναι φυσικό να "γραπωθεί" από εμάς και να μας "θεοποιήσει". Όσες περισσότερες ώρες είναι κάποιος μαζί του, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα δεθεί το κουτάβι μαζί του. Όσοι, σε αυτή την φάση, μπορούν να έχουν τα κουτάβια στο σπίτι, στη δουλειά και στη διασκέδαση δίπλα τους τόσο μεγαλύτερη επικοινωνία θα αποκτήσουν.
Κυριε Γιαννη, οταν λέτε 9η εβδομάδα εννοείτε στην αρχη ή στο τέλος της;
Ρωτάω γιατί ενας φίλος συγκυνηγός θα μου δώσει κουτάβι Επανιέλ Μπρετον που γεννήθηκε 13 Απριλιου 2017.
Εγω σκοπεύω να το φέρω σπίτι Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, ημέρα που κλείνουν τα σχολεία και δεν θα εχουν μαθηματα πλεον τα παιδιά μου.
Τότε υπολογίζω οτι θα ειναι 9 εβδομάδων και 1 ημέρας.
 
Κατά τη διάρκεια. Σωστή η επιλογή σου. Προτιμώ να πέσω 2-3 μέρες μπρος ή πίσω αλλά να πάρω το κουτάβι σε ημέρες που μπορώ να του αφιερώσω περισσότερες ώρες κοντά του. Οι πρώτες 2-3 εβδομάδες χαρακτηρίζονται από πιθανές αντιδράσεις λόγω του στρες αποχωρισμού από γονείς και αδέλφια, το προηγούμενο γνώριμο περιβάλλον του και τα οικία του πρόσωπα. Θέλει της πρώτες μέρες ιδιαίτερη στοργή και φροντίδα.
 
Φιλος σκέφτετε να αγορασει ενα σκυλο για τσιχλα κ περδικα..Μου ειπε για ποιντερ αλλα του ειπα αυτο να το ξεχασει..........
Του προτεινα το επανιελ μιας κ ξερω αρκετους που το βαζουν κ στο καρτερι κ στην φερμα κ χωρις να "χαλάνε".
Κοκερακι ειχε πριν αλλα ηθελε στην περδικα να βλεπει φερμα.
Όποια γνωμη καλοδεχουμενη..
 
Φιλος σκέφτετε να αγορασει ενα σκυλο για τσιχλα κ περδικα..Μου ειπε για ποιντερ αλλα του ειπα αυτο να το ξεχασει..........
Του προτεινα το επανιελ μιας κ ξερω αρκετους που το βαζουν κ στο καρτερι κ στην φερμα κ χωρις να "χαλάνε".
Κοκερακι ειχε πριν αλλα ηθελε στην περδικα να βλεπει φερμα.
Όποια γνωμη καλοδεχουμενη..
Τασο πολυ καλη η προταση σου στον φιλο σου.
Αν εχει μαθει στην περδικα αςκαι τον παιρνει και στην τσιχλα.
Το αναποδο νομιζω ειναι πιο δυσκολο.
Εγω φετος το μετανιωσα που δεν τον επερνα στην τσιχλα.
ειναι πιο μαλακα και καθονται ευκολοτερα στο καρτερι απ οτι το ποιντερ.
 
Back
Top