Τα τηλέφωνα μου είναι γνωστά και απαντώ ευχαρίστως όταν μπορώ, αλλά μερικές φορές θα ήταν καλύτερα η ανοικτή συζήτηση εφόσον το θέμα αφορά ότι έγραψα δημόσια και πιθανόν να ενδιαφέρει περισσότερους. Μεταφέρω, λοιπόν, την ερώτηση όπως την άκουσα και διατηρώ την ανωνυμία αυτού που την υπέβαλε.
"Αλήθεια πιστεύετε πως τα "χαρτιά" αποδεικνύουν την καθαροαιμία; Αποκλείεται να κυνηγά καλά αυτό το σκυλί;"
Όχι δεν το αποκλείω, μπορεί να κυνηγά καλά αλλά όχι σαν Επανιέλ, όμως δεν το ρισκάρω ούτε και αν μου το χαρίσουν. Εξ άλλου από τον κυνηγητικό μου σύντροφο θέλω να κρατήσω παιδί του, που να του μοιάζει και να κυνηγά το ίδιο καλά ή και καλύτερα. Επίσης δεν αποκλείω να έχει "χαρτιά" αν και πολύ θα λυπόμουν.
Στην προκειμένη περίπτωση της φωτογραφίας του κ. Νίκου πρότεινα την επιστροφή όχι γιατί δεν είναι ή δεν θα γίνει καλό κυνηγόσκυλο (κάτι που ούτε καν αναφέρθηκε από τον Alex.308) αλλά γιατί δεν είναι Επανιέλ. Όπως κατάλαβα η επιθυμία του ήταν να κυνηγά με Επανιέλ και όχι με ένα οποιοδήποτε (καλό ή κακό) κυνηγόσκυλο.
Όταν κάποιος ενδιαφέρεται για συγκεκριμένη φυλή, πιστεύω, πως πρέπει να ξεκινήσει από το "από ποιον θα το προμηθευτεί" και "από ποια σκυλιά του". Οι αρχάριοι θα πρέπει πρώτα να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται και μετά να ψάξουν με τη βοήθεια φίλου τους που έχει εμπειρίες. Έτσι οι πιθανότητες για "μαϊμού χαρτιά" θα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Όταν έχεις ένα γενεαλογικό χάρτη στο χέρι σου μπορείς να βρεις τους ιδιοκτήτες 2-3 γενεών προγόνων, μπορείς να μάθεις λεπτομέρειες των σκύλων τους από θέματα υγείας, μορφολογίας, φυσικών κυνηγητικών προσόντων, κυνηγητικών επιδόσεων και πολλά άλλα.
Αξιόπιστοι ιδιοκτήτες σκύλων υπάρχουν πολλοί ενώ "μαϊμουδιάριδες" λίγοι, στο χέρι μας είναι να μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε. Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία (δυστυχώς μεγάλη) που διασταυρώνει, τους καθαρόαιμους μεν αλλά χαμηλής κυνηγητικής αξίας δε, σκυλάκους τους, πιστεύοντας εσφαλμένα πως έχουν ΤΟ κυνηγόσκυλο , πως σαν και αυτό δεν υπάρχει άλλο. Γιατί; γιατί οι κυνηγητικές απαιτήσεις τους είναι ελάχιστες. Όταν τους "γνωρίσετε" θα καταλάβετε πως είναι καλοπροαίρετοι αλλά "φτωχοί" από ποιότητα σκύλων. Ε, μέσω τηλεφώνου και γνωστό γνωστού δεν πρόκειται να τους "γνωρίσετε".