Εδώ και 10 χρόνια έχω την τύχη να κυνηγάω τσίχλα παρέα με ένα μεγαλόσωμο (45 kgr) αρσενικό λευκό labrador με κανελί ράχη. Μου το έφεραν φίλοι ως δώρο στη γιορτή μου κουτάβι, σχεδόν 50 ημερών, από Σλοβακία, χωρίς να έχω καμία γνώση για το αν έχει κυνηγετικά αίματα ή για το πώς θα το εκπαιδεύσω καθώς μέχρι τότε είχα επαφή μόνο με λαγόσκυλα. Το σκυλί μπήκε απευθείας μέσα στο σπίτι και έγινε μέλος της οικογένειας, χωρίς να μας προβληματίσει καθόλου. Έμαθε τις συνήθειες μας και σε λίγες εβδομάδες ήταν σαν να τον είχαμε χρόνια.
Απορτάρισε μόνο του αμέσως από 2 μηνών τα πάντα και όπως προείπε ο συνάδελφος Χριστόδουλος (tallas 22) απλά το λούτρινο κουκλάκι της εκπαίδευσης στην ταράτσα έγινε μια μέρα του Φλεβάρη τσίχλα σε πρωινό καρτέρι. Χρειάστηκε μόνο να μάθει να κάθεται μαζί μου ακίνητο στο καρτέρι και να κυκλώνει τα πυκνά κοντά μου στο περπατητό, αλλά μάλλον πιο πολύ τα κατάλαβε μόνο του βλέποντας πώς κυνηγάμε παρά του τα έμαθα εγώ.
Η μεγάλη αγάπη αυτής της φυλής για το φαΐ κάνει τα μέλη της πολύ εύκολα εκπαιδεύσιμα καθώς εγκαθίσταται πολύ άκοπα η εξαρτημένη μάθηση ανάμεσα σε φαί, κυνήγι, διασκέδαση, χαρά. Πάντα μετά από ένα πετυχημένο απόρτ θα έρθει περιχαρής θα αφήσει το πουλί στα ποδια μου και θα περιμένει μια γενναία λιχουδιά την οποία θα καταναλώσει βουλιμικά...
Είναι αρκετά αξιόπιστος στην επαναφορά, αν και λόγω μεγέθους δεν μπαίνει σε όλα τα πυκνά και κουράζεται πιο εύκολα σε πυκνά τερέν. Είναι όμως παντώς κυνηγιού καθώς έχει ξεπετάξει μπεκάτσες, λαγούς, πέρδικες, αλεπούδες, κουνάβια έως και τσακάλια στο κυνήγι. Δυστυχώς φέτος το Μάιο παρουσίασε καρδιακή ανεπάρκεια με υγρό στην καρδιά (έκανε επέμβαση) και σε συνδυασμό με τα αρθριτικά που ήδη των ταλαιπωρούσαν του έδωσαν μια οριστική σύνταξη και μια διαρκή θέση κοντά στο τζάκι το χειμώνα που τόσο λατρεύει. Ευτυχώς ελάχιστα πριν αρρωστήσει τον ζευγάρωσα με μια καλή σκύλα και απο τα 10 κουτάβια κράτησα ένα αρσενικό που είναι τώρα 3 μηνών.
Ο μικρός είναι ένας κλώνος του, αντιγράφει το μεγάλο στα πάντα και ήδη σε απόρτ και εκπαίδευση είναι πιο μπροστά από τον πατέρα του στην ίδια ηλικία. Στην έναρξη φέτος θα πάρει το βάφτισμα του πυρός... Είδωμεν...
Ο μεγάλος
O junior