Κυνηγετικές Πυρίτιδες

Επίσης οι μηχανές του Καβαδία τι λένε ; Αξίζει να δώσει κανείς τα χρήματα για μία τέτοια μηχανή ή είναι καλύτερα να πάει σε κάποια άλλη
Ειναι μηχανες που εμεις θα φυγουμε απο την ζωη , θα περασουν και αλλες 17 γενιες και αυτες ακομα θα δουλευουν.
Τωρα ετσι οπως εχουν γινει τα πραγματα με μειωση των θηραματων και ελειψη υλικων ιδιογομωσης το αυτοματο γεμισμα με ογκομετρικο να το κανεις τι ? Μηπως θα γεμισεις χιλιαδες φυσιγγια ?
Φτιαχνεις ωραια φυσιγγια ενα ενα στο χερι με την ησυχια σου ακομα και το καλοκαιρι που ειναι νεκρα περιοδος.
Οσον αφορα την τιμη της μηχανης , δεν ξερω ποσο τις πουλα τωρα αλλά 600ε που τη πηρα εγω καποτε τωρα δεν θα τα εδινα γιατι αλλαξαν οι εποχες.

86.jpg

Και αυτη η πρωτη μου κατασκευη.
Την εχω ακομα...δυο σταδια...

82.jpg

Ωραια χρονια...

Last edited:
Δυστυχώς σε όλα έχουν ανέβει οι τιμές . Εδώ έχουν φτάσει τα κινητά να έχουν 1000-1500€ . Νομίζω πως σαν τιμή είναι πάνω κάτω τα ίδια με τις άλλες μηχανές που υπάρχουν στο εμπόριο . Δεν είπα ότι θέλω να γεμίζω χιλιάδες φυσίγγια απλά στα δικά μου μάτια που είμαι εντελώς άσχετος με την ιδιογομωση μου φαίνεται απλά μια μηχανή που κάνει ρελιασμα . Για αυτό ρωτάω να μάθω παίζουν όντως τόσο σημαντικό ρόλο τα στάδια στο τελικό αποτέλεσμα που να δικαιολογούν μια τέτοια μηχανή ; Επίσης το ότι είναι κάτι που φτιάχνεται στην Ελλάδα είναι για μένα κάτι πολυ θετικό .

Δεν είπα ότι θέλω να γεμίζω χιλιάδες φυσίγγια απλά στα δικά μου μάτια που είμαι εντελώς άσχετος με την ιδιογομωση μου φαίνεται απλά μια μηχανή που κάνει ρελιασμα .
Οχι δεν ειναι απλα μια ρελιαστρα.
Ειναι μια μηχανη που αν εχεις γνωσεις φτιαχνεις οτι φανταστει το μυαλο σου.
Βασικο-βασικοτατο οτι δεν εχει ανοχες να κλεινει ενα ετσι και ενα γιουβετσι.
Και δεν ειναι υποχρεωτικο να χρησιμοποιησεις ολα τα σταδια.

παίζουν όντως τόσο σημαντικό ρόλο τα στάδια στο τελικό αποτέλεσμα που να δικαιολογούν μια τέτοια μηχανή ;
Αν και με πρόλαβε ο συνάδελφος το θετικό είναι ότι μπορείς να κλείσεις ότι θέλεις εκτός από κλείσιμο πατσι. Δεν είναι απλή ρελιαστρα. Καλό φυσίγγι θα βγάλεις και με δύο στάδια αλλά τα 5 στάδια σου εξασφαλίζουν ομοιομορφία και σταθερότητα στο κάθε φυσίγγι. Τα βγάζει όλα καρμπον. Επίσης η διαφορά με τα 2 στάδια είναι ότι στα δύο στάδια πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη η ογκομετρια για να κλείσει σωστά το φυσίγγι στα 11mm περίπου κενού χώρου . Η παραμικρή απόκλιση θα σου κάνει κακό κλείσιμο. Αντιθέτως με τα 5 στάδια μπορείς να κλείσεις από 10-11mm κενό χώρο από τα σκάγια που απαιτούνται στα δύο στάδια μέχρι και 14mm κενό χώρο. Απλα είναι λίγο παιδεμα να ρυθμίσεις όλα αυτά τα στάδια σωστά.

Πάντως για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα ιδιογομωση μια πολύ καλή και οικονομική μηχανή δύο σταδίων επίσης ελληνική είναι αυτή του Λανάρα. Αρκει να αλλάξει μαχαιράκι και στροφείο ρελιασματος γιατί αυτά που είχε η δικιά μου κατά την αγορά της ήταν για πέταμα.

Αν και με πρόλαβε ο συνάδελφος το θετικό είναι ότι μπορείς να κλείσεις ότι θέλεις εκτός από κλείσιμο πατσι. Δεν είναι απλή ρελιαστρα. Καλό φυσίγγι θα βγάλεις και με δύο στάδια αλλά τα 5 στάδια σου εξασφαλίζουν ομοιομορφία και σταθερότητα στο κάθε φυσίγγι. Τα βγάζει όλα καρμπον. Επίσης η διαφορά με τα 2 στάδια είναι ότι στα δύο στάδια πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη η ογκομετρια για να κλείσει σωστά το φυσίγγι στα 11mm περίπου κενού χώρου . Η παραμικρή απόκλιση θα σου κάνει κακό κλείσιμο. Αντιθέτως με τα 5 στάδια μπορείς να κλείσεις από 10-11mm κενό χώρο από τα σκάγια που απαιτούνται στα δύο στάδια μέχρι και 14mm κενό χώρο. Απλα είναι λίγο παιδεμα να ρυθμίσεις όλα αυτά τα στάδια σωστά.

Πάντως για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα ιδιογομωση μια πολύ καλή και οικονομική μηχανή δύο σταδίων επίσης ελληνική είναι αυτή του Λανάρα. Αρκει να αλλάξει μαχαιράκι και στροφείο ρελιασματος γιατί αυτά που είχε η δικιά μου κατά την αγορά της ήταν για πέταμα.
Επιδη εχω ακομη του Λαναρά κ τη χρησιμοποιώ κυρίως στα ρελιαστα πλέον, το εργοστασιακό μαχαίρι Λαναρά, κόβει σαν δρεπάνι αν το πιεσεις....επισης το εργοστασιακό στροφείο της, κλεινω αψογα τα ρελιαστα....οτι αφορά τα αστεροειδή κλεισίματα, εχω του Καββαδία 2 σταδίων με στροφείο CNC EXPERTS του Σ. Παπαιωάννου...

Screenshot_20250215-223844_Gallery.jpgScreenshot_20250215-223855_Gallery.jpgScreenshot_20250215-223945_Gallery.jpgScreenshot_20250215-223918_Gallery.jpg

Επιδη εχω ακομη του Λαναρά κ τη χρησιμοποιώ κυρίως στα ρελιαστα πλέον, το εργοστασιακό μαχαίρι Λαναρά, κόβει σαν δρεπάνι αν το πιεσεις....επισης το εργοστασιακό στροφείο της, κλεινω αψογα τα ρελιαστα....οτι αφορά τα αστεροειδή κλεισίματα, εχω του Καββαδία 2 σταδίων με στροφείο CNC EXPERTS του Σ. Παπαιωάννου...

View attachment 95772View attachment 95773View attachment 95774View attachment 95775
Δεν έχω τώρα ευκαιρες φωτογραφίες αν και είχα ανεβάσει παλιότερα. Έχω 3 μηχανές . Την πεντασταδιακη λασκας 300β που ήταν η πρώτη μου μηχανή, έχω το 5ασταδιακο πρεσακι του Παπαϊωάννου που του βάζεις το δράπανοκατσαβιδο για να ρελιαζεις και τελευταία αγόρασα από το ίδιο το κατάστημα του Λανάρα αυτή σαν την δικιά σου. Εμένα είχε άλλο στροφείο ένα ατσάλινο το οποίο υποτίθεται μου το έδωσε για καλύτερο αλλά έκανε πολύ χοντρό και κακό ρελι. Έτσι αγόρασα μαχαίρι και στροφείο του Παπαϊωάννου cnc experts και της έβαλα και επιτέλους κάνει καλό κλείσιμο. Πριν είχα απογοητευτεί σκεφτόμουν να την πουλήσω. Στις πεντασταδιακες έχω τα στάδια του Καββαδία μαζί με τα στροφεία IΟS και Ι2S. Από αυτές τις 3 μηχανές αν κράταγα μόνο μια θα κρατούσα το πρεσακι του Παπαϊωάννου. Δεν έχει την στιβαροτητα και την ποιότητα του Καββαδία αλλά δεν ζυγίζει και 45 κιλά όπως του Καββαδία ούτε πιάνει τον ίδιο χώρο. Μεταφέρετε εύκολα είναι παναλαφρη και μικρή σε διαστάσεις , μπορείς να ρελιαζεις και χωρίς ρεύμα με ένα επαναφορτιζόμενο δράπανοκατσαβιδο, έχει πατούρα για να ξεκολλάει το τριτο στάδιο , το κόντρα στροφείο που έχει είναι και για πιο μικρά διαμετρήματα όπως και η πατούρα του μαχαιριού και το πολύ σημαντικό έχει ρυθμιζόμενο στοπ. Αλλά είναι και αυτό ακριβό χωρίς να έχει ενσωματωμένο μοτέρ για ρελιασμα. Για την ακρίβεια μου είχε στοιχίσει όσο και του Καββαδία χωρίς τα στάδια.

Δυστυχώς σε όλα έχουν ανέβει οι τιμές . Εδώ έχουν φτάσει τα κινητά να έχουν 1000-1500€ . Νομίζω πως σαν τιμή είναι πάνω κάτω τα ίδια με τις άλλες μηχανές που υπάρχουν στο εμπόριο . Δεν είπα ότι θέλω να γεμίζω χιλιάδες φυσίγγια απλά στα δικά μου μάτια που είμαι εντελώς άσχετος με την ιδιογομωση μου φαίνεται απλά μια μηχανή που κάνει ρελιασμα . Για αυτό ρωτάω να μάθω παίζουν όντως τόσο σημαντικό ρόλο τα στάδια στο τελικό αποτέλεσμα που να δικαιολογούν μια τέτοια μηχανή ; Επίσης το ότι είναι κάτι που φτιάχνεται στην Ελλάδα είναι για μένα κάτι πολυ θετικό .
Αν μπορείς οικονομικά πάρτη με χίλια φτιάχνει πολύ ποιοτικά πράγματα ο Καββαδίας

Πριν πάρεις οτιδήποτε αν είσαι Αθήνα πέρνα από τον Κένταυρο να δεις και αυτό το πρεσακι
https://www.idiogomosi.com/media/kentavros/ergaleia/cncekdromiko.jpg

Εγώ αυτό θα έπαιρνα τωρα αντί του Καββαδία. Για μένα είναι η πιο ολοκληρωμένη μηχανή. Δεν είναι τόσο στιβαρή όσο του Καββαδία αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανθεκτική. Θα την έχουν και αυτή και τα εγγόνια σου. Τεχνικά είναι πιο άρτια σχεδιασμένη και κατασκευασμένη.

Last edited:
Πριν πάρεις οτιδήποτε αν είσαι Αθήνα πέρνα από τον Κένταυρο να δεις και αυτό το πρεσακι

Εγώ αυτό θα έπαιρνα τωρα αντί του Καββαδία. Για μένα είναι η πιο ολοκληρωμένη μηχανή. Δεν είναι τόσο στιβαρή όσο του Καββαδία αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανθεκτική. Θα την έχουν και αυτή και τα εγγόνια σου. Τεχνικά είναι πιο άρτια σχεδιασμένη και κατασκευασμένη.
Ανώτερη σε τρόπο λειτουργίας αυτή που δείχνεις.
Κατεβαίνει η οροφή,δεν ανεβαίνει το δάπεδο.

Έχω του Καββαδία με όλα τα παρελκόμενα από το 2017 όταν ξεκίνησα. ( Δεν κλείνω 5 σταδιακά δεν μου αρέσουν, κλείνω πολύ σταδιακά και ψιλά κλείσιμο ) Στην πορεία λόγω που δεν είχα χώρο, πήρα και αυτό το πρεσακι που δείχνεις, το δουλεύω 4 χρόνια και κλείνω όλα μου τα φυσίγγια με αυτό, και 3" ιτσα. Πολύ καλό, πολύ βολικό.

Ανώτερη σε τρόπο λειτουργίας αυτή που δείχνεις.
Κατεβαίνει η οροφή,δεν ανεβαίνει το δάπεδο.
Καλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια που μικρή σημασία έχει λειτουργικά πιστεύω. Και του Καββαδία αυτή που έχω δεν ανεβαίνει ολόκληρο το πλατό αλλά μόνο οι ντιζες με τις πατούρες και είναι πιο στιβαρή χωρίς να έχει ανοχές ή στρεβλώσεις. Αλλά γενικά το πρεσακι του Παπαϊωάννου έχει ρουλεμάν παντού έχει ρυθμιζομενο στοπ έχει πατούρες που ταιριάζει σε περισσότερα διαμετρήματα με αλουμίνιο αεροπορικου τύπου και γενικά φαίνεται πιο μελετημένη κατασκευή. Και είναι στιβαρή όσο χρειάζεται ώστε να μην είναι και θεοβαρη. Χωράει σε μια σακούλα του super market και μπορείς να την πάρεις όπου θέλεις και να την στηρίξεις σε ότι τραπέζι θέλεις με δύο σφιγκτήρες. Απλά χρειάζεται και δράπανοκατσαβιδο για το ρελιασμα.

Έχω του Καββαδία με όλα τα παρελκόμενα από το 2017 όταν ξεκίνησα. ( Δεν κλείνω 5 σταδιακά δεν μου αρέσουν, κλείνω πολύ σταδιακά και ψιλά κλείσιμο ) Στην πορεία λόγω που δεν είχα χώρο, πήρα και αυτό το πρεσακι που δείχνεις, το δουλεύω 4 χρόνια και κλείνω όλα μου τα φυσίγγια με αυτό, και 3" ιτσα. Πολύ καλό, πολύ βολικό.
Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ. Πλέον του Καββαδία την έχω για να κλείνω αποκλειστικά 5σταδιακα στα 56,5mm. Όλα τα υπόλοιπα τα κλείνω με το πρεσακι αυτό που είναι πολύ πιο εύκολα ρυθμιζόμενο σε κάθε ύψος από το stop χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίζεις όλα τα στάδια ένα ένα.

Εγώ χρησιμοποιώ όλα τα στάδια μιας και έτσι κλείνει καλύτερα τα φυσίγγια αλλά δεν τα κλείνω απαραίτητα στα 56,5mm όπως λέει ο Καββαδίας στο 5ασταδιακο. Για μένα πεντασταδιακο δεν σημαίνει να κλείνεις καταναγκη στα 56,5mm. Κλείνεις με 5 στάδια και στα 57 η και στα 58 η magnum κλπ κλπ. Απλά τα 5 στάδια σου εξασφαλίζουν πιο σταθερό και πιο καλό κλείσιμο. Έτσι το βλέπω εγώ .

Του Καββαδία η μηχανη το έχω ξαναπεί είναι πολύ καλή για κάποιον που πρώτον έχει χώρο και έχει πάγκο αποκλειστικά για ιδιογομωση γιατί είναι μεγάλη βαριά και δεν μετακινείται εύκολα και πιάνει αρκετό χώρο . Επίσης επειδή δεν έχει ενιαίο ρυθμιζόμενο στοπ που να ρυθμίζει το ύψος όλων των σταδίων ταυτόχρονα είναι για κάποιον που θέλει να κλείνει αποκλειστικά και μόνο σε ένα ύψος σε μια συγκεκριμένη ογκομετρια πχ στα 56,5mm ώστε να μην χρειάζεται να ρυθμίζει διαρκώς τα στάδια και να κλείνει μεγάλη ποσότητα φυσιγγίων σε συγκεκριμένο υψος. Όχι πως δεν μπορεί να κλείσει και σε άλλα ύψη . Τα πάντα μπορεί να κλείσει αλλά είναι πολύ παιδεμα να ρυθμίζεις κάθε φορά τα στάδια ξεχωριστά ένα ένα όταν θέλεις να κλείσεις σε διαφορετικό υψος. Οπότε αν έχεις καλά ογκομετρικα ρυθμισμενα σε μια συνταγή σε συνδιασμό με την 5σταδιακη του Καββαδία μπορείς να κλείσεις εύκολα γρηγορα και με άνεση μεγάλη ποσότητα φυσιγγίων με μεγάλη σταθερότητα και ομοιομορφία μεταξύ τους.

Τωρα που διαβαζω αυτα περι βαρους που λετε μου δημιουργηθηκε μια απορια.
Ναι ειναι βαρια του Καββαδια και δεν μεταφερεται....αν ηταν ελαφρια θα την πηγαινατε που ?
Ας πουμε οτι ειναι ελαφρια και την βγαζω στο μπαλκονι να γεμισω εκει ...αρχιζω και κουβαλαω εκει , βαζο με πυριτιδα , βαζο με σκαγια, σακουλι συγκεντρωτηρες, παχυμετρο, ζυγαρια, καλυκες, βαση για καλυκες, και οτι αλλο θελει ο καθε ενας, καψουλια, ταπες , τζαμακια, κλπ κλπ...
Ποιος ο λογος να τα κανω ολα αυτα ??

Τωρα που διαβαζω αυτα περι βαρους που λετε μου δημιουργηθηκε μια απορια.
Ναι ειναι βαρια του Καββαδια και δεν μεταφερεται....αν ηταν ελαφρια θα την πηγαινατε που ?
Ας πουμε οτι ειναι ελαφρια και την βγαζω στο μπαλκονι να γεμισω εκει ...αρχιζω και κουβαλαω εκει , βαζο με πυριτιδα , βαζο με σκαγια, σακουλι συγκεντρωτηρες, παχυμετρο, ζυγαρια, καλυκες, βαση για καλυκες, και οτι αλλο θελει ο καθε ενας, καψουλια, ταπες , τζαμακια, κλπ κλπ...
Ποιος ο λογος να τα κανω ολα αυτα ??
Καταρχήν για κάποιον που δεν έχει χώρο ή πάγκο ειδικά για ιδιογομωση να τα έχει μόνιμα στημένα και αποθηκεύει τα εργαλεία μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναγεμίσει είναι μεγάλο πρόβλημα η μηχανή του Καββαδία. Εγώ πχ τα έχω στην αποθήκη στο υπογειο τα εργαλεία ιδιογομωσης αλλά εκεί ούτε θέρμανση έχει ούτε aircondition ούτε καλό εξαερισμό. Οπότε παίρνω τα υλικά που θέλω ανάλογα τι θα γεμίσω, παίρνω και το πρεσακι και τα στήνω σε ένα τραπέζι στο σπίτι. Γεμίζω ότι θέλω να γεμίσω και τα ξανααποθηκευω μετά. Ελπίζω να σε καλυψα.

Ελπίζω να σε καλυψα.
Μας γνωστοποιησες ένα αντικειμενικό πρόβλημα που εσύ έχεις με την ιδιογομωση.
Πρόβλημα χώρου αν κατάλαβα ορθα.
Οπότε εξ αρχής βγάζεις εκτός την βαριά μηχανή του ,οποιουδήποτε, κατασκευαστή, και πας σε επιλογή ελαφριάς μηχανής και στήριξη της με σφιγκτήρες στο τραπέζι που θέλεις να ιδιογομωσεις.
Αυτό όμως που για εσένα είναι προβλημα, το βάρος της μηχανής, για κάποιον άλλον είναι πλεονέκτημα.
Την βιδωβει στον πάγκο του και έχει μια στιβαρή και αμετακίνητη σταθερή μηχανή να γεμίζει τα φυσίγγια του.

Οπότε εξ αρχής βγάζεις εκτός την βαριά μηχανή του ,οποιουδήποτε, κατασκευαστή, και πας σε επιλογή ελαφριάς μηχανής και στήριξη της με σφιγκτήρες στο τραπέζι που θέλεις να ιδιογομωσεις.
Αυτό όμως που για εσένα είναι προβλημα, το βάρος της μηχανής, για κάποιον άλλον είναι πλεονέκτημα.
Την βιδωβει στον πάγκο του και έχει μια στιβαρή και αμετακίνητη σταθερή μηχανή να γεμίζει τα φυσίγγια του.
Μα αυτό είπα ότι η μηχανή του Καββαδία θέλει να έχεις χώρο να την έχεις μόνιμα στημένη καπου. Δεν έχουν όλοι χώρο και μάλιστα αρκετό. Και δεν νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός με αυτό το προβλημα. Μπορεί να θέλεις να βάλεις και ογκομετρικα και καλυμπραδορο και καψουλωτη και να έχεις περιορισμένο χώρο για όλα αυτα. Ακόμη και εκεί το πρεσακι του Παπαϊωάννου θα σου κάνει οικονομία στον χώρο. Συν ότι είναι πιο εύχρηστο.

Αλλά γιατί το βάρος είναι πλεονέκτημα; Θα κοπάνας τίποτα με αυτήν την μηχανή; Σφυρί θα την κάνεις; Κόντρα χρειάζεται να είναι βιδωμενη για να μην αναποδογυριζει δεν χρειάζεται βαρος. Αν το βιδωσεις και το πρεσακι μια χαρά στιβαρό και αμετακίνητο είναι και κάνει την ίδια δουλειά με του Καββαδία το ίδιο καλά μην πω και καλύτερα. Εδώ άλλες μηχανές είναι πλαστικές όπως οι Lee και αντέχουν μια ζωή. Το πρεσακι του Παπαϊωάννου είναι παραπάνω από αρκετά στιβαρό και αξιόπιστο για να το έχουν και τα δισέγγονα σου με σωστή χρήση. Η μηχανή του Καββαδία πάλι είναι υπερβολικά βαριά και ογκωδη χώρις κανένα ουσιαστικο λόγο. Συν ότι προσωπικά πιστεύω ότι το ενσωματωμένο μοτέρ που έχει ίσως είναι και μειονεκτήμα και την καθιστά λιγότερο αξιόπιστη. Αν σου χαλάσει τι γίνεται; Πόσο εύκολο είναι να βρεις το ίδιο μοτέρ με τις ίδιες διαστάσεις και προδιαγραφες να το αντικαταστήσεις που νομίζω ότι τα πειράζει και ο Καββαδίας οπότε δεν μπαίνει out of the box; Κάποια στιγμή δεν μου έκανε καλή επαφή το καλώδιο του μοτέρ και νόμιζα ότι κάηκε. Εκεί να δεις απογοήτευση και νεύρα και χριστοπαναγιες που έριξα. Ευτυχώς τελικά το άνοιξα για να δω μήπως είχε καμία ασφάλεια και είχε καει και βρήκα το προβλημα και το διόρθωσα. Αλλά αν όντως είχε καεί τι θα γινόταν; Στου Παπαϊωάννου παίρνεις ένα άλλο δράπανοκατσαβιδο και τελείωσες.

Αν είσαι της άρσης βαρών, κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα κάνεις και προπόνηση.

Αν είσαι της άρσης βαρών, κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα κάνεις και προπόνηση.
Μην κάνετε πλάκα 45 κιλά ζυγίζει η μηχανή του Καββαδία. Μου είχε βγει ο πάτος να την μεταφέρω από το αμάξι στο υπόγειο. Για ποιον λόγο να ζυγίζει τόσο πολυ;

Το δραπανοκατσαβιδο δίνει σταθερές στροφες; Τα περισσότερα που έχω δει όσο πατάμε την σκανδάλη ανεβάζουν και στροφές . Πώς επιτυγχάνονται οι σταθερές στροφες στο ρελιασμα με αυτό ; Ή δεν παίζουν ρόλο ;

Back