ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Κυνήγι αγριόχοιρου και πάλι σε δύσβατο ανηφορικό περιβάλλον, στενωπός που προσφέρεται για ενέδρα σε εφοδιοπομπή κατά τις επιχειρήσεις. Μόνο που αυτή τη φορά εμείς θα πρέπει να βρούμε και να εξουδετερώσουμε τα αγριογούρουνα που έχουν πιάσει τις πλαγιές και μας παρακολουθούν... (φωτό 1) Τα γουρούνια σε ρόλο ενεδρεύοντος και εμείς σε ρόλο διερχομένων. Δύσκολη αποστολή ...
Ο καιρός για ανήμερα του Αγ. Ανδρέα μας μπερδεύει. Ελαφρύ ανεπαίσθητο βοριαδάκι, αραιές νεφώσεις, 20 βαθμοί, κουνούπια να θυμίζουν άνοιξη. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί 14, σκυλιά, παγανιέρηδες και καρτεριτζήδες. Σωστά, με τα σκυλιά 14, 9 κυνηγοί και 5 σκυλιά. Η εκτίμηση είναι πως τα γουρούνια κρύβονται στις ρεματιές, εκεί όπου η προσπέλαση με το πόδι είναι αδύνατη και μόνο τα σκυλιά θα μπορέσουν να τα προγκήξουν με μάχη σώμα με σώμα. Ελπίζουμε να τα σπρώξουν κατά τον ανήφορο, πιάνουμε καρτέρια ψηλά και περιμένουμε.
Πάμε 2 βουνά πιο πέρα, τα 4Χ4 δοκιμάζονται σκληρά, αφήνοντας τα ίχνη τους στα παλιούρια και τους σχίνους που τα "χαϊδεύουν" σε κάτι που μοιάζει με δρομονοπάτι... Μια αγριελιά, ενας πεσμένος βράχος και ένα νεροφάγωμα σταματούν τη πορεία, με τα πόδια πλέον και ανήφορος ...
1η σειρά καρτεριών με 4 θέσεις στα πυκνά και εγώ στα 500+ μέτρα πιο πίσω, στο αντιπρανές, για να ελέγχω τις διαφυγές. Στη διαδρομή τρώω σαν γουρούνι αγριοκούμαρα, βλέπω σκαψίματα, πατήματα, τρίχες στα πουρνάρια. Τα "πουλάκια μου" σκέπτομαι, από εδώ κόβουν όταν κατεβαίνουν στις ρεματιές ...
Φτάνω στον προορισμό μου και φτιάχνω καρτέρι στη ξερολιθιά (πεζούλα). Πίσω μου ο ήλιος και εμπρός το βοριαδάκι. Βλέπω το αντιπρανές (φωτό 2,3,4), αραιότερα τα πουρνάρια, ευρύ πεδίο βολής, άριστος φωτισμός, απόλυτη ησυχία. Όλοι με πορτοκαλί γιλέκα, μεχρι και ο κοκκινολαίμης που πιάνει θέση δίπλα μου για παρέα.
Η Remington με Buckhammer και λίγα μονόβολα υψηλής φονικότητας που μου έδωσε ο Πέτρος.... Έχω αφήσει το καπέλλο και ένα ρούχο μετά τη στροφή στα αριστερά μου στα 150+ μέτρα, εκεί που είδα τα πατήματα, μην τύχει και κόψει κάποιο από εκεί, για να στρίψει προς τα μένα, αν δεν θέλει να πέσει πάνω στα καρτέρια. Θα τα μυρίσει στα σίγουρα, η μυρωδιά θα το σπρώξει επάνω μου.
Αραιά και που ακούγονται πλέον τα σκυλιά, δεν έχουν ντορό ούτε ένδειξη. Ο αρχηγός συντονίζει ως μαέστρος παγανιέρηδες, σκυλιά και καρτεριτζήδες, με πληροφορίες, οδηγίες και τα απαραίτητα "κυνηγετικά καντήλια", για να σφίξουν οι κώλοι και να έχουμε το νού μας. Κάθε λάθος κοστίζει ακόμη και ανθρώπινη ζωή, δύσβατο μέρος, μικρή ορατότητα για όλους εκτός από το δικό μου μοναχικό καρτέρι που καραδοκώ ως λύκος τον αγριόχοιρο που θα νομίζει ότι ξέμπλεξε από τα καρτέρια. Σκυλιά τσιπαρισμένα για να έχουμε στίγμα σε ψηφιακό χάρτη ... εύκολα χάνεις σκυλί, δύσκολα φτιάχνεις κάποιο άλλο.
Η παγάνα τελειώνει, ένα σκυλί ακούγεται στα δεξιά μου μακρυά, ίσως να μυρίζει κάτι που έγκαιρα έφυγε από τα μέρη εκείνα. Πολλά τα ίχνη νυκτερινού κυνηγίου ... τα αγριογούρουνα πλέον απομακρύνονται με το που βλέπουν τα αυτοκίνητα να σταματούν στους πρόποδες. Θέλει άλλη τακτική και κυρίως να κόψουν το κώλο στους "ξενύχτηδες" ..
- "Θανάση έρχομαι προς τα σένα" λέει ο Νίκος στον ασύρματο. - "Εντάξει Νίκο, έλα" του απαντώ. Δεν το άκουσε, επαναλαμβάνει και πάλι. - "Το άκουσα Νίκο, έλα δρόμο - δρομο άφοβα" του ξαναλέω. - "Εντάξει μου λέει". ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ... μπορεί αυτή η παγάνα να τελείωσε, αλλά η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ. Δείγμα εμπειρίας και σεβασμού όλων...
Κατεβαίνουμε και πάλι σε σημείο συναντήσεως, λίγο καφέ, ένα γλυκό, 2 καλαμπούρια για τόνωση ηθικού, νερό και κάτι να τσιμπήσουν τα σκυλιά, ανταλλαγή πληροφοριών για ίχνη/σκαψίματα/τρίχες και εκτιμήσεις, νέο σχέδιο για έρευνα σε άλλες ρεματιές, νέες ελπίδες και πάλι.
Και μόνο που 10 ώρες γίναμε ένα με τη φύση και λειτουργήσαμε ως ομάδα με ασφάλεια, φθάνει να δικαιολογήσει τον τίτλο του ποσταρίσματος. Θα ξανασυναντηθούμε και μάλιστα σύντομα ..