Αμερικάνικες πυρίτιδες

Κεντρική σύντηξη χρειάστηκα μόνο με πολύ αργές πυρίτιδες (Μ410) στα 36γραμ.
Τους Steel τους χρησιμοποιώ αφ' ενός για να μην "κόβω και ράβω" τους συμβατικούς αφ' ετέρου γιατί προστατεύουν όλη τη στήλη των σκαγιών.
Σύγκριση SP2 με Tecna.

Tecna 37grams.PNGSP2-36.PNG
 
Απο τα διαγράμματα φαίνεται πως η sp2 δεν καίγεται σωστά, για την ακρίβεια ενώ ξεκινάει ικανοποιητικα οι ανεπαρκείς αντιστάσεις ρίχνουν τον ρυθμό της καύσης επικίνδυνα. Λευτέρη ποιά είναι η δοσολογια ;
 
Λευτερη μου , κανε μια χαρη και εξηγησε μου για να δω εαν καταλαβα
λαθος φιλε μου.
Το 1,50Χ32 ειναι ''κλασικο'' σεταπ της σιπε...Ο ειδημονας λεει οτι για
ολοκληρωθη η καυση θελει 52 εκατοστα κανη...
Δλδ εαν το οπλο ( χραπα -φαμπαρμ ) εχει 50 εκατοστα η ολοκληρωση της
καυσης θα γινει και εκτος κανης....με λιγα λογια εχουμε σεταπ και
οπλο φλογοβολο ??
Νίκο θα σου περιγράψω όλο το θέμα για να γίνει κατανοητό και στους υπόλοιπους. Το 2021 σε ιταλικό φόρουμ συζητούσαμε για την προσπάθεια που έκανε ένα μέλος να φτιάξει ένα pressure trace και να το καλιμπραρει σωστά με μεγάλη ακρίβεια. το άτομο αυτό φάνηκε πως είχε τις γνώσεις και κατάφερε με πολύ φτηνότερο τρόπο να πετύχει τον στόχο. Στην προσπάθεια του ένα άλλο μέλος, από τους πιο καταξιωμενους χημικούς με εξειδίκευση στις πυριτιδες τον βοήθησε με μετρήσεις και υπολογισμούς που δεν μπορούν να γίνουν από εμάς και λόγω γνώσεων και από ελλειπή εξοπλισμό. Σαν πυρίτιδα για τις δοκιμές επέλεξαν την sipe (όπως και όλοι σχεδόν οι βλητικοι σταθμοί στην Ιταλία) και την κλασική και πολυδοκιμασμενη γόμωση 1,50x32. Οταν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια και γινόντουσαν συγκριτικες επαλληθευσεις, γεμίζοντας ολόιδια φυσίγγια και μετρώντας ταυτόχρονα και σε βλητικο σταθμό, είχαν την δυνατότητα να υπολογίσουν με ακρίβεια και την πορεία της καύσης, πέρα από την πίεση, ταχύτητα και χρόνο. Τοτε σε ερώτηση μου μου έδωσε αυτήν την απάντηση, τονίζοντας πως αυτό συνέβη στην συγκεκριμένη κάνη-γόμωση και στις συνθήκες που έγιναν οι μετρήσεις, σε άλλες κάνες θα υπάρχουν διαφοροποιησεις. Στο παραπάνω παράδειγμα των μετρήσεων του Λευτέρη, νομίζω ο Δημήτρης έχει δίκιο για την ανισορροπια της συνταγής.
 
Καίγεται μέρος της πυρίτιδας εκτός κάνης. Η άκρη της κάνης βρίσκεται εκεί που βρίσκονται οι "σταυροί" στα διαγράμματα.
Συγνώμη αλλά αυτό δεν έχει καμία λογική. Αν η γόμωση εξέρχεται από την κάννη στο σημείο που ειναι οι σταυροί δηλαδή κάπου στο 2,4 τότε η πίεση από εκείνη την χρονική στιγμή και μετά θα έπρεπε να έχει απότομα καθοδική πορεία και να τίνει προς το μηδέν κάτι που συμβαίνει στο 2.5 και όχι να φτάνει στο PMax αφού η γόμωση έχει εξέλθει από την κάννη. Για μένα το πρόγραμμα κάνει λάθος στην τοποθέτηση των σταυρών. Φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα τοποθετεί τους σταυρούς εκεί που έχουμε την πρώτη μεγάλη απότομη μεταβολή των πιέσεων με την λογική ότι αυτή θα συμβαίνει κατά την έξοδο της γόμωσης από την κάννη όπου και θα πέφτουν απότομα οι πιέσεις στο μηδέν . Οπότε βάση λογικής οι σταυροί θα έπρεπε να ήταν στο 2,5 εκεί δηλαδή που οι πιέσεις πλέον πέφτουν απότομα στο μηδέν. Όμως δεν γίνεται να έχουμε Pmax μετα την έξοδο της γόμωσης από την κάννη. Και εδώ έχουμε απότομη μεταβολή των πιέσεων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω που από ότι φαίνεται δεν το ελέγχει το πρόγραμμα αν έχουμε αυξηση ή μείωση και έτσι μπερδεύεται στην τοποθέτηση των σταυρών.

Οπότε με βάση τα παραπάνω μοιαζει να έχουμε pmax την στιγμή που διέρχεται η γόμωση απο το τσοκ δηλαδή σαν να βρίσκει την μέγιστη αντίσταση η γόμωση στο τσοκ που έχει μία λογική. Αλλά αν έχουμε pmax την στιγμή που διέρχεται απο το τσοκ η γόμωση τότε ειναι επικύνδινο να σκάσει η κάννη στο τσοκ το οποίο ειναι το πιο αδύνατο σημείο της κάννης αν μιλάμε για όπλο με εσωτερικά εναλλασόμενα τσοκ.
Όμως το σημείο που μετράει το μηχανάκι τις πιέσεις δεν ειναι μπροστά στο τσοκ αλλά στην θαλάμη φαντάζομαι. Οπότε μήπως στο 2,5 η γόμωση διέρχεται από τον κώνο προσαρμογής όπου έχουμε και το pmax στην θαλάμη διότι δεν έχει οκοκληρωθεί ακόμη η καύση;
Σε τι όπλο εγιναν η δοκιμές;
 
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά. Από ΑΜΕΡΙΚΉ γνωστός δεν μπορεί να μου την στείλει δλδ?
Όχι! Απαγορεύεται! Αν ήταν έτσι απλά δεν θα έλεγε κανείς μας ότι δεν έχουμε και δεν μπορούμε να βρούμε πυρίτιδες! !
 
Στο παρακάτω, έχουμε την ίδια συνταγή αλλά σε κάλυκα Cheddite με καψύλι CX2000 και με 1grain διαφορά στη δοσολογία, από το Τ1 μέχρι το Τ6.
Το Τ6 έχει την ίδια ποσότητα πυρίτιδας με την προηγούμενη δοκιμή σε κάλυκα Nobel Sport και καψύλι 686.
SP2 36grams LD.PNG
 
όλα τα φυσίγγια έχουν πολύ προβληματική και ατελή καύση αυτό όμως είναι αναμενομενο για τέτοια συνταγή. Η καμπύλη σε όλα τα φυσίγγια μου φαίνεται πολύ αξιόπιστη, αυτό που θεωρώ πως είναι αναξιόπιστο είναι οι χρόνοι, πολύ μικρό το 2,500 για τα 36γρ με tecna, και εντελώς απίθανο το 2,500 με sp2.
 
Λευτέρη,
Οι χρόνοι καύσης της πυρίτιδας μέσα στην κάνη είναι 1.9milliseconds για την Tecna και 2.2 -2.3 για την SP2.

Υποθέτω ότι η καύση της SP2 θα ήταν πιο αποτελεσματική με την εξάλειψη του αμορτισέρ από τον Steel 24 ή/και την εφαρμογή κεντρικής σύντηξης ώστε να αυξηθεί η συμπίεση και οι πιέσεις. Όσο μεγαλύτερη η πίεση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η καύση της πυρίτιδας, πάντα κάπου κοντά στο όριο των 740bar.
 
Λευτέρη νομίζω πως η καταγραφή των χρόνων γίνεται λανθασμένα, η γόμωση με τέκνα θα έπρεπε να κυμαίνεται στα 3,000 μιλισεκ και η sp2 με τόσο υποτονική καύση πολύ περισσότερο. Αυτα μετά από σύγκριση με μετρήσεις παρόμοιων γομοσεων. Οσο για την καύση της sp2, έχω την άποψη πως με τα τεχνάσματα αυτά ναι μεν θα ανάψει καλύτερα, δεν θα καεί και πάλι όμως γιατί το πρόβλημα είναι η ανισορροπια προοδευτικοτητας - αντιστάσεων, και ο ρυθμός της καύσης θα πέσει και πάλι σε ανεπιτρεπτα επίπεδα μετά το ξέρελιασμα. Αν ο αυλός της κάνης ήταν 18,15 με 18,25 ισως και να καιγόταν
 
Back
Top