Αναγνώριση Μανιταριών

Έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες μορχέλες. Με τους πρώτους νοτιαδες και άνοδο της θερμοκρασίας πιστεύω θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Έχω παρατηρήσει πως όπου βλέπω το μανιτάρι (Geopora sumneriana) είναι καλό σημάδι και για τις μορχέλες....
Καλημέρα Νικόλα. Αυτό το μανιτάρι που παρατήρησες ότι συνυπάρχει σε κοντινά σημεία με τις μορχέλλες είναι η Sarcosphaera Coronaria. Αυτή είναι στην φωτογραφία που ανάρτησες. Η Geopora sumneriana είναι και αυτή δείκτης ύπαρξης μορχελλών αλλά συνήθως σε ελατοδάση. Δεν την έχω συναντήσει σε πευκοδάση. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη σε καρποφορία τα τελευταία 10 χρόνια που συλλέγω μορχέλλες για την Αττική.
Εκτιμώ όμως ότι μάλλον θα είναι καλή χρονιά για τα ελατοδάση μας. Μένει να δούμε αν όντως θα είναι έτσι, μιά και οι καρποφορίες εντός Αττικής βαίνουν προς το τέλος.
 

Attachments

  • 20230307_144752.jpg
    20230307_144752.jpg
    395 KB · Προβολές: 13
  • 20230320_105448.jpg
    20230320_105448.jpg
    158 KB · Προβολές: 12
  • 20230307_141515.jpg
    20230307_141515.jpg
    406,2 KB · Προβολές: 13
  • 20230307_161633.jpg
    20230307_161633.jpg
    211,7 KB · Προβολές: 13
Παρά την ανομβρία βρήκα μερικές φούσκες
Σταύρο καλημέρα.
Τα μανιτάρια αυτά που ονομάζεις φούσκες είναι πιθανότατα τα Pisolithus arrhizus. Σαν φούσκες ονομάζουν οι περισσότεροι συλλέκτες μανιτάρια του γένους των λυκόπερδων.
Είχα συναντήσει στο παρελθόν κάποια ανάρτηση στο διαδίκτυο που κάποιος έγραφε ότι κατανάλωνε τους πισσόλιθους. Πες μας λίγες πληροφορίες αν θέλεις από που έμαθες να μαζεύεις το συγκεκριμένο είδος προς κατανάλωση και πως τα μαγειρεύεις.
Στην βιβλιογραφία πάντως αναφέρεται ως μη εδώδιμο.
 
Ναι αλλα τις βρίσκω χωρίς σκύλο
Βεβαίως δεν είναι τρούφες οι πισσόλιθοι.
Συνοπτικά υπέργειος μύκητας (όχι υπόγειος όπως οι τρούφες ) και πολύ διαφορετικός. Άλλο γένος και είδος.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει για αυτούς περισσότερα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pisolithus_arhizus
 
Χόρτα φάε όσα θες,μανιτάρια μόνο όσα ξερεις.
Έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο..
Ένα είδος μανιταριου μαζευω,αλλά πάντα με συνοδεία ατόμου που γνωρίζει και πάντα του δείχνω τι μάζεψα γιατί τα φοβαμε..
Κουμαριτες τους λέμε εδώ και βγενουν τον Νοέμβρη με τις πρώτες βροχές..
(Συνήθως φυτρώνουν μέσα σε κουμαριές από όπου πήραν κ το όνομα τους)θέλουν προσεκτικό ψαξιμο και παρατηρητικότητα..
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ,ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΧΡΩΜΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ ΜΑ ΠΟΤΕ.ΑΝ ΕΝΑ ΞΑΔΕΛΦΙ ΤΟΥ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ.
 
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ,ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΧΡΩΜΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ ΜΑ ΠΟΤΕ.ΑΝ ΕΝΑ ΞΑΔΕΛΦΙ ΤΟΥ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ.
Οι εμπειρικές τακτικές (μία εκ των οποίων είναι αυτή που αναφέρεται) σίγουρα δεν είναι ενδεδειγμένος τρόπος συλλογής μανοταριών προς βρώση. Προφανώς η συγκεκριμένη πρακτική αναφέρεται στην προσπάθεια ταυτοποίησης των εδώδιμων λακτάριων που κατά την κοπή εκκρίνουν γαλακτώδες πορτοκαλόχρωμο υγρό. Οι λακτάριοι με λευκωπό γαλακτώδες υγρό και παρόμοια εξωτερικά χαρακτηριστικά με τους εδώδιμους που αναφέρεται, είναι ο lactarius determinus και ο lactarius chrysorpheus. Φυσικά η πρακτική αυτή ισχύει για τους λακτάριους, όμως διαφεύγει την γνώσης, ότι γαλακτώδες υγρό εκκρίνουν και άλλα είδη μανιταριών πέραν του γένους των λακτάριων.
 
Back
Top