Πευκοδάση τώρα και μετά από κάνα μήνα έλατα.
Ναι αλλα τις βρίσκω χωρίς σκύλοΣταύρο τρούφες είναι?
Με σκύλο?
Πως γίνεται αυτό; Ξέρεις συγκεκριμένα σημεία που είχες βρει παλιότερα και ψάχνεις; Ή υπάρχουν γενικά μέρη που εκτιμάς ότι έχει και δοκιμάζεις;Ναι αλλα τις βρίσκω χωρίς σκύλο
Με φερμαΠως γίνεται αυτό; Ξέρεις συγκεκριμένα σημεία που είχες βρει παλιότερα και ψάχνεις; Ή υπάρχουν γενικά μέρη που εκτιμάς ότι έχει και δοκιμάζεις;
Tις βλέπωΠως γίνεται αυτό; Ξέρεις συγκεκριμένα σημεία που είχες βρει παλιότερα και ψάχνεις; Ή υπάρχουν γενικά μέρη που εκτιμάς ότι έχει και δοκιμάζεις;
Δεν είναι εξολοκλήρου χωμένες μέσα στο έδαφος;Tις βλέπω
Αυτές που ειναι μεσα σε αγριάδα όχιΔεν είναι εξολοκλήρου χωμένες μέσα στο έδαφος;
Δεν έχετε αγριογούρουνα στα μέρη σαςΑυτές που ειναι μεσα σε αγριάδα όχι
ΟχιΔεν έχετε αγριογούρουνα στα μέρη σας
Απο ποιο μέρος αν δε σε πειράζει απαντάς
Σταματά ρε άνθρωπε! Ασε με να πιώ τον καφέ μου!Απο ποιο μέρος αν δε σε πειράζει απαντάς
Γιατί τη μύτη σε κλείνωΣταματά ρε άνθρωπε! Ασε με να πιώ τον καφέ μου!
Αντε πάγωσε ακόμα δεν των ήπιεςΣταματά ρε άνθρωπε! Ασε με να πιώ τον καφέ μου!
Καλημέρα Νικόλα. Αυτό το μανιτάρι που παρατήρησες ότι συνυπάρχει σε κοντινά σημεία με τις μορχέλλες είναι η Sarcosphaera Coronaria. Αυτή είναι στην φωτογραφία που ανάρτησες. Η Geopora sumneriana είναι και αυτή δείκτης ύπαρξης μορχελλών αλλά συνήθως σε ελατοδάση. Δεν την έχω συναντήσει σε πευκοδάση. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη σε καρποφορία τα τελευταία 10 χρόνια που συλλέγω μορχέλλες για την Αττική.Έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες μορχέλες. Με τους πρώτους νοτιαδες και άνοδο της θερμοκρασίας πιστεύω θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Έχω παρατηρήσει πως όπου βλέπω το μανιτάρι (Geopora sumneriana) είναι καλό σημάδι και για τις μορχέλες....
Σταύρο καλημέρα.Παρά την ανομβρία βρήκα μερικές φούσκες
Βεβαίως δεν είναι τρούφες οι πισσόλιθοι.Ναι αλλα τις βρίσκω χωρίς σκύλο
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ,ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΧΡΩΜΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ ΜΑ ΠΟΤΕ.ΑΝ ΕΝΑ ΞΑΔΕΛΦΙ ΤΟΥ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ.Χόρτα φάε όσα θες,μανιτάρια μόνο όσα ξερεις.
Έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο..
Ένα είδος μανιταριου μαζευω,αλλά πάντα με συνοδεία ατόμου που γνωρίζει και πάντα του δείχνω τι μάζεψα γιατί τα φοβαμε..
Κουμαριτες τους λέμε εδώ και βγενουν τον Νοέμβρη με τις πρώτες βροχές..
(Συνήθως φυτρώνουν μέσα σε κουμαριές από όπου πήραν κ το όνομα τους)θέλουν προσεκτικό ψαξιμο και παρατηρητικότητα..
Οι εμπειρικές τακτικές (μία εκ των οποίων είναι αυτή που αναφέρεται) σίγουρα δεν είναι ενδεδειγμένος τρόπος συλλογής μανοταριών προς βρώση. Προφανώς η συγκεκριμένη πρακτική αναφέρεται στην προσπάθεια ταυτοποίησης των εδώδιμων λακτάριων που κατά την κοπή εκκρίνουν γαλακτώδες πορτοκαλόχρωμο υγρό. Οι λακτάριοι με λευκωπό γαλακτώδες υγρό και παρόμοια εξωτερικά χαρακτηριστικά με τους εδώδιμους που αναφέρεται, είναι ο lactarius determinus και ο lactarius chrysorpheus. Φυσικά η πρακτική αυτή ισχύει για τους λακτάριους, όμως διαφεύγει την γνώσης, ότι γαλακτώδες υγρό εκκρίνουν και άλλα είδη μανιταριών πέραν του γένους των λακτάριων.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ,ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΡΟΤΙ ΧΡΩΜΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ ΜΑ ΠΟΤΕ.ΑΝ ΕΝΑ ΞΑΔΕΛΦΙ ΤΟΥ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ.